Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 47

2001
‎ogia, arroza, pasta, patatak, lekaleak, zerealak… Kirolariaren dietan elikagai ugarienak izan behar dute. Egun bateko menuaren adibidea (3.000 Kcal): Gosaria Baso bat esne 9 g karbohidrato Azukrea edo eztia 10 g Gosariko zerealak (6 koilara) 20 g Ogi integrala (60 g) gazta freskoarekin eta urdaiazpikoarekin 30 g Fruta 15 g Bazkaria Askotariko ogitartekoa (60 g) 30 g karbohidrato Esne gaingabetua 4,5 g Azukrea edo eztia 10 g Fruta edo zukua 15 g Bazkaria Arroza edo pasta edo lekalea (2 ontzi) 40 g karbohidrato Haragia edo arraina entsalada goarnizioarekin Ogia (60 g) 30 g Fruta edo esneki gaingabetua azukrearekin 15 g Askaria Esne gaingabetua 9 g karbohidrato Azukrea edo eztia 10 g Gaileta integralak – 10 g Marmelada 20 g Fruta edo zukua 15 g Afaria Entsalada edo barazkiak (patata edo arrozarekin edo pastarekin) (2 lakio) 40 g karbohidrato Arraina edo arrautza hornigai begetalarekin Ogia (60 g) 30 g Fruta almibarretan 30 g GUZTIRA= 400 g karbohidrato gutxi gorabehera.
2002
‎Eta eta abar. Baina liburu honek, hasieran aipatu dut, ez zuen helburu orokortzailerik; Donostiako Parte Zaharrean zehar pintxoz egindako afari baten antz handiagoa eduki nahi luke, jatetxe bateko menu sendo batena baino (jatetxe hori, zer esanik ez, bilbotarra litzateke).
2004
‎Behi esnearen ordez, soja irabiakia eta sojaren eratorriak erabil daitezke (jogurt erako postreak, tofua…). Egun bateko menua Gosaria: Soja irabiakia.
2005
‎Gero eta jende gehiagok erabiltzen du elikadura begetarianoa, eta, beraz, erraza da ezkontza bateko gonbidatuetako batek menu berezia behar izatea.
2006
‎" croquetas variadas". Halaxe agertu zen Nafarroako iparraldeko jubilatuen elkarte bateko menuan.
2008
‎Makina batekin elkarreragiten uzten digun testua da interfazea. Interneten web gune bat bisitatzen dugunean, edo software programa bateko menuekin lanean dihardugunean, oinarrian testu idatziz osatutako elementuekin dihardugu lanean (elementu grafikoek ere garrantzia izan dezaketen arren).
‎Arrautzari alergia dion pertsona batek ezin du elikadura bizimodu" normalik" izan, osagai kaltegarria begi bistan nahiz ezkutuan egon baitaiteke, aperitibo, saltsa eta baita arrautza zuringoz garbitutako ardo batzuetan ere. Osagaien garrantzia Egun arrunt bateko menu batean arrautza aurkitu daiteke hainbat elikagai eta plateretan, eta, horregatik, beharrezkoa da landutako produktuen osagaien zerrenda arretaz berrikustea. Hona hemen adibide batzuk letra lodiz:
2009
‎Antzerkia klimaren inguruko nazioarteko goi bilera baten prestakuntza lanekin hasten da. Espainiako Gobernua da goi bilera itxierako afaria egiteaz arduratzen dena eta goi agintari guztiak harritu nahi dituzte sukaldari ezagun baten menu berezi batekin. Horrela, ingurugiroa errespetatzen duen sukaldaritza mota bat egin nahiko du sukaldariak, afaltiar guztiak harrituta uzteko.
‎Erabiltzaile batek non dagoen jakinarazten duenean, automatikoki jasotzen ditu beste lagun batzuen aholkuak Foursquare n era guztietako aholkuak daude. Jatetxe bateko menuaren batez besteko prezioa eta helbidea ez ezik, platerak ere gomendatzen dira, egiten duenaren arabera. Erosoa?
‎Zinema aretoetan bezala, astegun batean menua merkeago eskaintzea pentsatu duzuela egia al da?
‎Sukaldaritza kultura galtzen ari da, eta bezperan ere ez gara askotan kezkatzen hurrengo eguneko bazkariaz. Haurren hileroko menuak aurretik badakizkigu, zergatik ez dugu hartzen astean denbora bat menu horiek nola orekatu pentsatu eta erosketak egin eta asteko otorduak prestatzeko?, galdetzen du Diaz de Monasteriogurenek. Eskoletako menuak batik bat lekaleetan eta arrainean edo haragian oinarritzen direla jakinik, afalorduan hori barazki, zopa eta entsaladarekin osatzea proposatzen du, beste gomendio batzuen artean.
2010
‎Jendeak ez du ezagutzen, eta ezagutzen dutenek gaixoekin lotzen dute. Eta ez dauka zerikusirik gaixo batentzako menu makrobiotiko batek edo osasuntsu dagoen batentzako menu batek. Jendeak ez daki zer den makrobiotika, eta, arraina jan daitekeela eta astean behin arrautzak edo haragia jan daitekeela esaten diogunean, harritu egiten da.
‎Jendeak ez du ezagutzen, eta ezagutzen dutenek gaixoekin lotzen dute. Eta ez dauka zerikusirik gaixo batentzako menu makrobiotiko batek edo osasuntsu dagoen batentzako menu batek. Jendeak ez daki zer den makrobiotika, eta, arraina jan daitekeela eta astean behin arrautzak edo haragia jan daitekeela esaten diogunean, harritu egiten da.
‎– Denboraldi baterako menua: garaiko elikagaiak erabiltzean datza eta horregatik denbora laburra irauten du.
‎Madrilgo hamabietatik Murtzia, Oviedo, Valladolid eta Gasteizko jantoki bakarrera doa. Gehienek bazkaria eta afaria eskaintzen dute, eta bietatik batek menua aukera dezake medikuaren aginduz edo arrazoi erlijiosoen arabera. Aztertutako hiriburu guztietan, zerbitzua zabalik egoten da urte osoan (abuztuan edo asteburuetan ez den lekuetan txartelak edo prestatutako janaria ematen dira).
‎Egunerokoan, egoera askotan erabaki behar da zer elikagai edo plater kontsumitzen diren. Plateren edo postreen zerrenda luze bateko menua aukeratzean, ospakizun batean aperitiboak aukeratzean, azal sorta zabal baten aurrean edo erosketaren lekuan osasungarriak ez diren hainbat produkturen artean (snack ak, litxarreriak, txokolateak, bonboiak, freskagarriak…) dekantatzean gertatzen da. Eguneroko egoera horien, elikagaien aniztasunari buruzko pertzepzioaren eta elikadura eta kontsumo jarrerei nola eragiten dien jakitea baliagarria izan daiteke gehiago ez jateko, bereziki osasunerako kaltegarria denean.
‎muga, janariak ez ezik, zenbait elaborazioren kontsumoarekin lotzen den plazera ere. Horregatik, pertsona baten dieta terapeutikoa planifikatzean, osasunagatik elikatze mota jakin bat behar denean, funtsezko alderdietako bat menua osatzen duten errezetak eta platerak aukeratzea da. Argaltzeko dieta eginez gero, elikagaien aurkezpen zaindua ezinbesteko tresna da norbanakoari monotonian ez erortzen laguntzeko, eta entsalada, barazki eta plantxan egindako elaborazioen plater sinple eta ez oso gustagarriak errepikatzeko.
‎Ez zuen nahi izan, makarroiak jan nahi omen zituen, ez txinatarrenak, italiarrenak baizik. Hotelaren aldameneko taberna bateko menuan espagetiak zeudela ikusi eta bertan jarri ginen ederki asko. Biontzako bazkari bera eskatu genuen:
2011
‎Gutxieneko baldintza hauek jarri dizkiogu aste bateko menuari: astean behin, gutxienez, berdura, lekaleak eta arrain freskoa eskaini behar du, eta arraina izoztua bada, prestatu gabea izan behar du; aurrez prestatuta datozen jakiak eta gozoak, gehienez ere, astean bitan eskaini behar ditu; eta fruta freskoa, astean bitan, gutxienez.
‎Urtebetetzeko bizkotxoak eta tarta, galletatxo gaziak eta txokolatez beteak, sandwich askotarikoak (urdaiazpikoa, hestebeteak edo kakao krema), aperitibo gaziak (patata frijituak, zizaretxoak eta kakotxoak), haurren urtebetetze festa bateko menu tipikoa. Gehienak, glutena (irinak) dutenez, haur zeliakoentzat kontraindikatuak daude.
‎Gainera, manipulatzaileak kontzientziatu egin behar dira, nahi gabeko alergenorik egon ez dadin eta prestatzen diren plateren elikadura segurtasuna bermatzeko. Kataluniako aterpetxeetan milioi bat menu baino gehiago zerbitzatzen dira, eta elikagai alergien prebalentzia Kataluniako biztanleen %1 eta %3 bitartekoa dela kalkulatzen da, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziaren (ACSA) datuen arabera. Prestaketa, gakoa Alergiak edo intolerantziak dituzten pertsonentzako menuak prestatzen diren bitartean, ez da beste jakirik ukitu behar.
2012
‎Aste oso bateko menuek 10 puntu lor ditzakete, gehienez ere.
‎Publizitatearen alorrean ere geroz eta gehiagotan ikusten dira kode hauek. Jatetxe baten menua dakarren orrian, edo plateraren azpian jartzen den mantelean, karta osoa eta salneurriak azaldu daitezke. Eta nola jende sortzailea baden bazterretan, kode hauek erabiltzen hasi dira etxea edo autoa alokatzeko edota saltzeko:
‎Lehenengo, laguntza zerbitzu jarraitua ezarri zen, eta pixkanaka kendu zen. Hezitzaile batek menuak, etxeko ekonomia eta bestelako antolaketa lanak prestatzen lagundu zien erabiltzaileei, gaueko laguntza barne. Denbora bat igaro eta gero, kendu egin zen denbora hori, eta, ondoren, eguneroko laguntza, maiztasun txikiagokoa.
2013
‎Ahal den neurrian, gainera, menu berezia prestatzen da, lekuan lekuko berezitasunekin. Bada kantu bat menu hori jasotzen duena ere:
‎Guztira, hamalau puntu lor zitzakeen guk aztertu dugun menu bakoitzak, era honetan banatuta: ...n erdiak ez badira aurrez prestatuak; beste bi platerak prestatzeko erabili diren teknikak gantz gutxien eransten dutenak badira (egosita, plantxan, labean...); beste bi guarnizioak eta saltsak askotarikoak izan badira eta berdurak eduki badituzte; puntu bat postrerako fruta freskoa aukera badaiteke; beste bat osoko ogia eskatzeko aukera ematen badute; puntu bat ura eska badaiteke; eta beste puntu bat menu bereziak/ dietetikoak eskatzeko aukera ematen badute (gatzik gabea, glutenik gabea, kaloria gutxikoa, menu begetalak...).
‎Honako irizpide hauen arabera eman ditugu puntuak: ...ren erdiak ez badira aurrez prestatuak; beste bi platerak prestatzeko erabili diren teknikak gantz gutxien eransten dutenak badira (egosita, plantxan, labean?); beste bi guarnizioak eta saltsak askotarikoak izan badira eta berdurak eduki badituzte; puntu bat postrerako fruta freskoa aukera badaiteke; beste bat osoko ogia eskatzeko aukera ematen badute; puntu bat ura eska badaiteke; eta beste puntu bat menu bereziak/ dietetikoak eskatzeko aukera ematen badute (gatzik gabea, glutenik gabea, kaloria gutxikoa, menu begetalak...).
‎Enpalagan ez diren postre gozoak. Fruta freskoek beti dute zulo bat menu batean, ikusgarriago eta aberatsagoa izan nahi duena. Txirimoia, gaur egungo fruta gozoenetakoa, sorbete gisa zerbitzatzen da, nahiz eta postrera mota hau beste fruta askorekin egin daitekeen, bakoitzaren gustuen eta aukeren arabera.
‎Eta denak dira hain sinpleak, ezen, haiek aipatzean, begien bistakoak dirudite. Anfitrioiak bagara, prebentzio neurri on bat menua hobeto aukeratzea da, bai kantitateari dagokionez, bai nutrizio kalitateari dagokionez. Beharrezkoa ez dena edo gehiegi ez dena alde batera utzi eta plater osasungarriagoen alde egiteak alde egin dezake.
‎Ez duzu jatetxe bateko menua irakurtzen ordaintzen ez badizute. ez baduzu, pasta ordaindu?
2014
‎Autonomia erkidego bakoitzeko osasun publikoko agentziek edo sailek oso ongi zehazten dituzten jarraibideak kontuan hartuz egiten dira hilabete edo hiruhileko baterako menuak.
2015
‎Ultramarino denda izandako lokal batean kokatutako jatetxea da, txikia, paretak kontserba poto zaharrez mukuru, antigoaleko denda hura imitatuz. Kamarero batek menuak eskuratu dizkigun arren, Gabrielen iradokizunetara bildu gara, anfitrioiaz fidatuz baino gehiago karta osoa irakurtzeko alferregiak garelako.
‎– Eman begi kolpe bat menu nagusiari eta atalei. Ataletako
‎Plater egokia aurkitzea oso erraza da, kontuan hartzeko osagaiak sartzea eta bilaketa egitea bezain erraza. Azkenik, beti dago aukera bat menuak planifikatzeko aplikazio bat erabiltzeko; erabiltzaileak lana egiten du, nutrizioaren ikuspegitik menu orekatuak eginez eta sortuz, adibidez, Menuterraneus. Neurriak bihurtzeko aplikazioak Zenbait errezetarekin, baliteke neurri horiek hainbesteko garrantzia ez izatea, baina beste hamar gramo gehiagotan marka dezakete.
2016
‎Eman begi kolpe bat menu nagusiari eta atalei. Ataletako batean enpresari buruzko informazio orokorra egongo da," Guri buruz"," Gure enpresa"," Nor gara"," Enpresaren informazioa"," Gure markak" eta antzeko izenburuekin.
2018
‎Madrilgo ikastetxe bateko menuak, adibidez, 6 eta 9 urte arteko haurrentzat prestatu denak, 600 eta 700 kcal artean eduki behar lituzke (egunean hartu beharreko energia guztiaren %30 eta %35 artean).
‎Afari erromantiko baterako menua?
‎Zurekin amodioa egitea da jatetxe on bateko menu dastaketa jatearen modukoa.
2019
‎Kanpora joaten ginenean zerbait jatera, kakahuete gurinez eta gelatinaz egindako sandwichak eskatzen zituen, egun batean zerbitzari batek menuko gainerako platerak esploratzeko konbentzitu zuen arte, eta geroztik ez da lehengo bidera bueltatu.
2020
‎Isolatuta dauden bitartean bere ingurukoen aurpegiak ikusten jarraitzeak familiarengana hurbiltzen ditu; batzuetan, ahots deiak ez dira baliagarriak Espainian bakarrik bizi diren 65 urtetik gorako bi milioi pertsonarentzat baino gehiagorentzat. Familiarekin konektatzea bi kliketan Arazo hori konpontzeko, bi urratsetan bideo-dei bidezko komunikazioa ahalbidetzen duten aplikazioak eta web orriak agertu dira, telefono adimendun bateko menuetan nabigatzean amaraunak eta korapiloak saihesteko. Susana Muñoz Hernándezek, Madrilgo Unibertsitate Politeknikoko TEDECO (Garapenerako eta Lankidetzarako Teknologia) lankidetza taldea zuzentzen duen unibertsitateko irakasleak eta TechPeopleCare alfabetizazio digitalean aditua den azpitaldeak, Videollama.me webgunea jarri du abian aste honetan.
‎Okerrena. “Euro bateko menuak edo, diru gutxiren truke, haragi, patata frijitu eta freskagarri azukredunak eskaintzen dituztenak. Entsaladak hirugiharrarekin, oilasko frijituarekin, gazta saltsekin”.
‎Taberna edo jatetxe batean menu aberats eta orekatuaz gozatzeko, lau aholku praktiko bete behar dira.
2021
‎Oporretan egon nuke, jatetxe bateko menua irakurtzen.
2022
‎Fundamentuz bazkaldu gabea hintzenez (gehienetan bezala), afaltzera irteteko prestatu haiz; ilundu berria zuan, eta andreak aipatu dik jatena hotelera ekar dezaten eskatzeko aukera ere bazegoela, toki pare bateko menua eskura zuela, nahi izanez gero. Irten egin haiz; ostatutik hurbilen zegoen jatetxeraino joan haiz, axkar axkar, kale kantoi guztietako mehatxuzko itzal mugikorrei adi.
‎Irailaren 30a zen eta 29 jankide izan genituen lehen egunean", dio Marga Castrok. " Janaria, hasieratik, Auzolagunetik ekarri izan da, eta, gaur gaurkoz, dozena bat menu berezi ematen ditugu: alergikoendakoa, intolerantzien dakoa, txerrikirik gabekoa, menu begetarianoa, kobre gutxikoa...
2023
‎Enpresa horien indargunea etxeko platerak, askotarikoak, kalitatezko produktuekin eta prezio lehiakorretan prestatzea da. Eta, horrez gain, web intuitiboak izatea ere erraza da plater batetik menuetara lau asterako eskatzea, produktua etxera eta Espainiako ia edozein tokitara eramatea.
‎Egun horietan gehiegi erabiltzen dira kaloria janariak, saltsak, koipeak eta azukreak. Ohiturak hobetzeko modu bat menuan aldaketa batzuk sartzea da, hala nola mahaian landare, entsalada eta fruta gehiago egotea. Frutak sarrerakoetan, entsaladetan, erretako goarnizioetan… sar daitezke, eta, zalantzarik gabe, postreetan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia