Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2009
‎Sukaldaritza kultura galtzen ari da, eta bezperan ere ez gara askotan kezkatzen hurrengo eguneko bazkariaz. Haurren hileroko menuak aurretik badakizkigu, zergatik ez dugu hartzen astean denbora bat menu horiek nola orekatu pentsatu eta erosketak egin eta asteko otorduak prestatzeko?, galdetzen du Diaz de Monasteriogurenek. Eskoletako menuak batik bat lekaleetan eta arrainean edo haragian oinarritzen direla jakinik, afalorduan hori barazki, zopa eta entsaladarekin osatzea proposatzen du, beste gomendio batzuen artean.
2010
‎muga, janariak ez ezik, zenbait elaborazioren kontsumoarekin lotzen den plazera ere. Horregatik, pertsona baten dieta terapeutikoa planifikatzean, osasunagatik elikatze mota jakin bat behar denean, funtsezko alderdietako bat menua osatzen duten errezetak eta platerak aukeratzea da. Argaltzeko dieta eginez gero, elikagaien aurkezpen zaindua ezinbesteko tresna da norbanakoari monotonian ez erortzen laguntzeko, eta entsalada, barazki eta plantxan egindako elaborazioen plater sinple eta ez oso gustagarriak errepikatzeko.
2011
‎Gainera, manipulatzaileak kontzientziatu egin behar dira, nahi gabeko alergenorik egon ez dadin eta prestatzen diren plateren elikadura segurtasuna bermatzeko. Kataluniako aterpetxeetan milioi bat menu baino gehiago zerbitzatzen dira, eta elikagai alergien prebalentzia Kataluniako biztanleen %1 eta %3 bitartekoa dela kalkulatzen da, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziaren (ACSA) datuen arabera. Prestaketa, gakoa Alergiak edo intolerantziak dituzten pertsonentzako menuak prestatzen diren bitartean, ez da beste jakirik ukitu behar.
2013
‎Ahal den neurrian, gainera, menu berezia prestatzen da, lekuan lekuko berezitasunekin. Bada kantu bat menu hori jasotzen duena ere:
‎Guztira, hamalau puntu lor zitzakeen guk aztertu dugun menu bakoitzak, era honetan banatuta: ...n erdiak ez badira aurrez prestatuak; beste bi platerak prestatzeko erabili diren teknikak gantz gutxien eransten dutenak badira (egosita, plantxan, labean...); beste bi guarnizioak eta saltsak askotarikoak izan badira eta berdurak eduki badituzte; puntu bat postrerako fruta freskoa aukera badaiteke; beste bat osoko ogia eskatzeko aukera ematen badute; puntu bat ura eska badaiteke; eta beste puntu bat menu bereziak/ dietetikoak eskatzeko aukera ematen badute (gatzik gabea, glutenik gabea, kaloria gutxikoa, menu begetalak...).
‎Honako irizpide hauen arabera eman ditugu puntuak: ...ren erdiak ez badira aurrez prestatuak; beste bi platerak prestatzeko erabili diren teknikak gantz gutxien eransten dutenak badira (egosita, plantxan, labean?); beste bi guarnizioak eta saltsak askotarikoak izan badira eta berdurak eduki badituzte; puntu bat postrerako fruta freskoa aukera badaiteke; beste bat osoko ogia eskatzeko aukera ematen badute; puntu bat ura eska badaiteke; eta beste puntu bat menu bereziak/ dietetikoak eskatzeko aukera ematen badute (gatzik gabea, glutenik gabea, kaloria gutxikoa, menu begetalak...).
‎Enpalagan ez diren postre gozoak. Fruta freskoek beti dute zulo bat menu batean, ikusgarriago eta aberatsagoa izan nahi duena. Txirimoia, gaur egungo fruta gozoenetakoa, sorbete gisa zerbitzatzen da, nahiz eta postrera mota hau beste fruta askorekin egin daitekeen, bakoitzaren gustuen eta aukeren arabera.
‎Eta denak dira hain sinpleak, ezen, haiek aipatzean, begien bistakoak dirudite. Anfitrioiak bagara, prebentzio neurri on bat menua hobeto aukeratzea da, bai kantitateari dagokionez, bai nutrizio kalitateari dagokionez. Beharrezkoa ez dena edo gehiegi ez dena alde batera utzi eta plater osasungarriagoen alde egiteak alde egin dezake.
2015
‎– Eman begi kolpe bat menu nagusiari eta atalei. Ataletako
‎Plater egokia aurkitzea oso erraza da, kontuan hartzeko osagaiak sartzea eta bilaketa egitea bezain erraza. Azkenik, beti dago aukera bat menuak planifikatzeko aplikazio bat erabiltzeko; erabiltzaileak lana egiten du, nutrizioaren ikuspegitik menu orekatuak eginez eta sortuz, adibidez, Menuterraneus. Neurriak bihurtzeko aplikazioak Zenbait errezetarekin, baliteke neurri horiek hainbesteko garrantzia ez izatea, baina beste hamar gramo gehiagotan marka dezakete.
2016
‎Eman begi kolpe bat menu nagusiari eta atalei. Ataletako batean enpresari buruzko informazio orokorra egongo da," Guri buruz"," Gure enpresa"," Nor gara"," Enpresaren informazioa"," Gure markak" eta antzeko izenburuekin.
2022
‎Irailaren 30a zen eta 29 jankide izan genituen lehen egunean", dio Marga Castrok. " Janaria, hasieratik, Auzolagunetik ekarri izan da, eta, gaur gaurkoz, dozena bat menu berezi ematen ditugu: alergikoendakoa, intolerantzien dakoa, txerrikirik gabekoa, menu begetarianoa, kobre gutxikoa...
2023
‎Egun horietan gehiegi erabiltzen dira kaloria janariak, saltsak, koipeak eta azukreak. Ohiturak hobetzeko modu bat menuan aldaketa batzuk sartzea da, hala nola mahaian landare, entsalada eta fruta gehiago egotea. Frutak sarrerakoetan, entsaladetan, erretako goarnizioetan… sar daitezke, eta, zalantzarik gabe, postreetan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia