2009
|
|
Sukaldaritza kultura galtzen ari da, eta bezperan ere ez gara askotan kezkatzen hurrengo eguneko bazkariaz. Haurren hileroko menuak aurretik badakizkigu, zergatik ez dugu hartzen astean denbora
|
bat
menu horiek nola orekatu pentsatu eta erosketak egin eta asteko otorduak prestatzeko?, galdetzen du Diaz de Monasteriogurenek. Eskoletako menuak batik bat lekaleetan eta arrainean edo haragian oinarritzen direla jakinik, afalorduan hori barazki, zopa eta entsaladarekin osatzea proposatzen du, beste gomendio batzuen artean.
|
2010
|
|
muga, janariak ez ezik, zenbait elaborazioren kontsumoarekin lotzen den plazera ere. Horregatik, pertsona baten dieta terapeutikoa planifikatzean, osasunagatik elikatze mota jakin bat behar denean, funtsezko alderdietako
|
bat
menua osatzen duten errezetak eta platerak aukeratzea da. Argaltzeko dieta eginez gero, elikagaien aurkezpen zaindua ezinbesteko tresna da norbanakoari monotonian ez erortzen laguntzeko, eta entsalada, barazki eta plantxan egindako elaborazioen plater sinple eta ez oso gustagarriak errepikatzeko.
|
2011
|
|
Gainera, manipulatzaileak kontzientziatu egin behar dira, nahi gabeko alergenorik egon ez dadin eta prestatzen diren plateren elikadura segurtasuna bermatzeko. Kataluniako aterpetxeetan milioi
|
bat
menu baino gehiago zerbitzatzen dira, eta elikagai alergien prebalentzia Kataluniako biztanleen %1 eta %3 bitartekoa dela kalkulatzen da, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziaren (ACSA) datuen arabera. Prestaketa, gakoa Alergiak edo intolerantziak dituzten pertsonentzako menuak prestatzen diren bitartean, ez da beste jakirik ukitu behar.
|
2013
|
|
Ahal den neurrian, gainera, menu berezia prestatzen da, lekuan lekuko berezitasunekin. Bada kantu
|
bat
menu hori jasotzen duena ere:
|
|
Guztira, hamalau puntu lor zitzakeen guk aztertu dugun menu bakoitzak, era honetan banatuta: ...n erdiak ez badira aurrez prestatuak; beste bi platerak prestatzeko erabili diren teknikak gantz gutxien eransten dutenak badira (egosita, plantxan, labean...); beste bi guarnizioak eta saltsak askotarikoak izan badira eta berdurak eduki badituzte; puntu bat postrerako fruta freskoa aukera badaiteke; beste bat osoko ogia eskatzeko aukera ematen badute; puntu bat ura eska badaiteke; eta beste puntu
|
bat
menu bereziak/ dietetikoak eskatzeko aukera ematen badute (gatzik gabea, glutenik gabea, kaloria gutxikoa, menu begetalak...).
|
|
Honako irizpide hauen arabera eman ditugu puntuak: ...ren erdiak ez badira aurrez prestatuak; beste bi platerak prestatzeko erabili diren teknikak gantz gutxien eransten dutenak badira (egosita, plantxan, labean?); beste bi guarnizioak eta saltsak askotarikoak izan badira eta berdurak eduki badituzte; puntu bat postrerako fruta freskoa aukera badaiteke; beste bat osoko ogia eskatzeko aukera ematen badute; puntu bat ura eska badaiteke; eta beste puntu
|
bat
menu bereziak/ dietetikoak eskatzeko aukera ematen badute (gatzik gabea, glutenik gabea, kaloria gutxikoa, menu begetalak...).
|
|
Enpalagan ez diren postre gozoak. Fruta freskoek beti dute zulo
|
bat
menu batean, ikusgarriago eta aberatsagoa izan nahi duena. Txirimoia, gaur egungo fruta gozoenetakoa, sorbete gisa zerbitzatzen da, nahiz eta postrera mota hau beste fruta askorekin egin daitekeen, bakoitzaren gustuen eta aukeren arabera.
|
|
Eta denak dira hain sinpleak, ezen, haiek aipatzean, begien bistakoak dirudite. Anfitrioiak bagara, prebentzio neurri on
|
bat
menua hobeto aukeratzea da, bai kantitateari dagokionez, bai nutrizio kalitateari dagokionez. Beharrezkoa ez dena edo gehiegi ez dena alde batera utzi eta plater osasungarriagoen alde egiteak alde egin dezake.
|
2015
|
|
– Eman begi kolpe
|
bat
menu nagusiari eta atalei. Ataletako
|
|
Plater egokia aurkitzea oso erraza da, kontuan hartzeko osagaiak sartzea eta bilaketa egitea bezain erraza. Azkenik, beti dago aukera
|
bat
menuak planifikatzeko aplikazio bat erabiltzeko; erabiltzaileak lana egiten du, nutrizioaren ikuspegitik menu orekatuak eginez eta sortuz, adibidez, Menuterraneus. Neurriak bihurtzeko aplikazioak Zenbait errezetarekin, baliteke neurri horiek hainbesteko garrantzia ez izatea, baina beste hamar gramo gehiagotan marka dezakete.
|
2016
|
|
Eman begi kolpe
|
bat
menu nagusiari eta atalei. Ataletako batean enpresari buruzko informazio orokorra egongo da," Guri buruz"," Gure enpresa"," Nor gara"," Enpresaren informazioa"," Gure markak" eta antzeko izenburuekin.
|
2022
|
|
Irailaren 30a zen eta 29 jankide izan genituen lehen egunean", dio Marga Castrok. " Janaria, hasieratik, Auzolagunetik ekarri izan da, eta, gaur gaurkoz, dozena
|
bat
menu berezi ematen ditugu: alergikoendakoa, intolerantzien dakoa, txerrikirik gabekoa, menu begetarianoa, kobre gutxikoa...
|
2023
|
|
Egun horietan gehiegi erabiltzen dira kaloria janariak, saltsak, koipeak eta azukreak. Ohiturak hobetzeko modu
|
bat
menuan aldaketa batzuk sartzea da, hala nola mahaian landare, entsalada eta fruta gehiago egotea. Frutak sarrerakoetan, entsaladetan, erretako goarnizioetan… sar daitezke, eta, zalantzarik gabe, postreetan.
|