Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 69

2001
‎Abusuko umeek garai batean irin lantegia izandako eraikin batean ikasten dute. Beren baitan mende ugari gordetzen duten harri horiek Erdi Aroan errota bat osatu zutela uste da, beranduago berriz, okindegia eta labeak.
‎Koilarakada bat irin.
‎Azala eta nerbioa garbitzen ditugu. Ondoren, bota pixka bat irin gazituarekin. Zartagin txiki eta itsasgaitz batean olio pixka bat berotu eta haragia piezaz pieza erregosi; xukatu eta gorde.
2003
‎Albondiga guztiak gorritu eta frijitu ditugun olioaren zati bat aprobetxatuz, erregosi kipula, porrua eta azenarioak, dena juliana eran txikituta (zerrenda meheak). Barazkiek kolorea hartzen dutenean, bota koilarakada bat irin eta basotxoa ardo. Su bizian egosi, eta txikitu ondoren, bota tomate zurituak eta ebakiak, bi baso ur, gatza eta piperbeltza.
2004
‎Galizian, enpanadak tradizioa eta garrantzia du sukaldaritzan, masan erabiltzen duten olioa betegarriaren sofritoaren soberakina da. Enpanadaren beste masa bat irinarekin, olioarekin, urarekin, gatzarekin eta piperrauts pixka bat.' Olio beroaren gainean irina gatzarekin eta piperrautsarekin nahastuta bota. Ondo elkartzen denean, gehitu ura.
‎Koilaratxo bat piperrauts gozo. Ontzi batean irina, osagai guztiak eta legamia xehatua. Ondoren, nahasketa hau oratu egiten da gainazal leuna, masa leun, elastiko eta ez itsaskorra lortu arte.
‎Koilarakada bat gurin urtu. koñaka koilarakada bat (aukerakoa). Gatz apur bat Irina, gatza eta arrautzak nahastu. Kendu eta gehitu gurin urtua, esnea, ura, koñaka (aukerakoa) eta utzi ordubetez.
2005
‎Bestalde, zeliakoek (glutenarekiko, hau da, gariak, zekaleak, garagarrak, oloak, tritikaleak, gari hibridoak eta zekale hibridoak duten proteinarekiko jasanezintasuna dutenek) ere ezin dute kontsumitu moldeko ogia, baldin eta, arroz irinez edo beste zereal baten irinez egindakoa ez bada.
‎2 koilarakada sagar pektina. Orea egitea Bol batean irina, gatza, almendra hautsa, azukrea eta legamia jartzen dira. Nahastu dena, gehitu gurina eta nahastu berriro.
2007
‎Barazkiak egosi behar diren ontzian, gehitu uraren erdia (litro bat), limoi zukua eta irina. Hagaxka batekin irina disolbatzen da nahasketa homogeneoa lortu arte. Ondoren, gainerako ura, gatz pixka bat eta egosi behar diren barazkiak bota.
2008
‎Kipula prestatu ondoren, gehitu porru garbiak eta xerratan moztuak. Porruak frijitu ondoren, koilarakada bat irin bota, eta, egosi ondoren, bi baso ur bota eta utzi 5 minutuz egosten. Saltsa puregailutik pasatu eta albondigak gazitu.
‎Masa Koloretako pastak egiteko, arrautzen ordez espinaka, tomate edo erremolatxa purea jarri. Pasta freskoa egiteko kilo bat irin sendo (gozogintzarako ez dena), zazpi edo zortzi arrautza (tamainaren arabera) eta gatz pixka bat behar ditugu. Osaera alda dezakegu, hau da, arrautzen ordez, espinaka, tomate edo erremolatxa purea erabil dezakegu.
2009
‎" Urtaille seseillerarten saku oso bat urun esan ekarten etzera. Se esin iyo ixete euden danantzat, eta apur bet bakotxari emote" eutzen danak yan daigun era baten.
‎Gainazal batean irin geruza fin bat zabaldu (sekula ez olioa) eta haren gainean jartzen dute ore zati bat.
‎»Sosik ez neukan, baina txekea han izango nuela pentsatu nuen. Bi hirugihar xerra eta katilukada bat irin neukan. Hirugiharra frijitu eta irinarekin taloa egin nuen gure alorraren eta Ballaraten artean kanpatu nuen aldi bakarrean.
‎Osagai hauek behar dira egiteko: kilo bat irin, litro erdi ur, bi koilarakada gatz eta 800 g gurin, margarina edo txerri gantza. Lehenengo urratsa da mahaian sumendi bat egitea irinarekin, gatzarekin eta urarekin, eta pixkanaka nahastea.
‎Errota zaharraren parean hasten da bisita. . Garai batean irina ehotzeko erabiltzen zen errota hau?, dio Peio Iriarte bisitako gidak,, baina XX. mendearen hasieran argindarra lortzeko erabili zen?. Hori izan zen inguruko errota askoren bilakaera.
‎" Itxi zuten hemengo eskola eta, Altzaira, eskola berrira joaten zenari, maisuak kilo bat irin ematen zion, eta gure Felix gaixoak ezetz halare! etzuela bere alaba eramanen...
2010
‎Labea 180 °C an berotu ondoren, bizkotxoa 15 bat minutuz egosi. Denbora hori igarotakoan, labeko paper batean irin pixka bat bota, eta ez itsasteko moduan bildu. Utzi hozten biribilkatuta 20 bat minutuz.
2011
‎“Nik mantekila urtu barik ipintzen dut, apurtu eta irinari botatzen diot. Eta masa egiteko, mahai gainean ipintzen dut menditxo bat irinarekin eta erdian zuloa egiten ditut. Zulorako gertu izaten ditut arrautzak eta azukrea batiduta tenedorearekin.
2012
‎Jeneralean artoa ekarri eta astebetera eroaten eben uruna etxera. Inoiz ordea bere emoten jakon bezeruari, hau da, artoa ekarri eta egun beratan beste baten uruna eroan, baina hori konfiantzazko bezeruakaz baino ez zan egiten. Arto ona edo txarra zan jakiteko, errotariak haginka egiten eutson artagarauari; gogor egoana ona zan, bigun baegoan, ostera, hezea.
‎Gainera, azukre kaxa bat ekarri zidan, eta beste bat irinez betea, limoiz betetako zorro bat, lima urezko bi botila, eta beste gauza asko. Baina, horrez gainera, eta niretzat mila aldiz erabilgarriagoa zena, sei alkandora berri berri ekarri zizkidan, sei gorbata bikain, bi eskularru pare, zapata pare bat, kapela bat, galtzerdi pare bat, eta kapitainaren beraren jantzi dotore bat, oso gutxi erabilia.
‎Baina gehien poztu ninduena izan zen, azken bidaldian, halako bospasei egin ondoren, eta ontzian ez zela merezi zukeen ezer geratuko pentsatu ondoren; esan bezala, azken bidaldian, ogi upel bat, hiru dupa handi ron edo edari bizi, azukre kaxa bat eta upeltxo bat irin zuri aurkitu nituela. Ezuste handia izan zen hura niretzat, ez bainuen hornigai gehiago aurkitzea espero, urak hondatutakoak ez baziren.
‎Jarri bol batean irina sumendi moduan, eta, pixkanaka pixkanaka, nahastu gainerako osagaiak erdian: irabiatutako arrautza, gatz apur bat, azukrea, esnea giro tenperaturan eta legamia.
2013
‎Egin sumendi bat irinarekin, eta, erdian, jarri gurina, koilarakada bat ur, koilarakada bat azukre (25 gramo) eta arrautza oso bat. Oratu guztia ondo, bola trinko bat egin arte, eta sartu hozkailuan jalki dadin (eduki 2 orduz).
‎Nahasi Royal legamia zorro bat kilo bat irinekin, eta egin sumendi bat. Ontzi batean, irabiatu lau arrautza, eta gehitu 400 g txerri gurin urtuta, koilarakadatxo bat kanela hauts eta kopa bat anis edo jerez gozo.
‎Masa hautsia: Katilu batean irina eta gurin biguna («pomada puntua» delakoan) jarri, eta eskuz nahastu, masa hareatsua lortu arte. Gehitu gatz apur bat, glass azukrea eta irabiatutako arrautza.
‎Komunitate estrategiak ere behar ditugu, ordea. Eta hori beste errota bateko irina da.
2014
‎Ontzi zabal batean irin nahasiak botako ditugu. Urtegi batean legamia ur epel pixka batekin diluitu eta irinetan bota.
‎Galdutako gantza berreskuratzea erraza da, adipozitoak (gantz zelulak) ez baitira desagertzen, «argaldu» besterik ez dira egiten, «despiste» gutxienekoa erraz gizentzeko. Hala ere, muskulu masa berreskuratzea beste saihets bateko irina da. Ahalegin handia egin behar da, pertsona gutxi hartzeko prest.
‎Hasteko, masa hautsia. Katilu batean irina eta gurin biguna («pomada puntua» delakoan) jarri, eta eskuz nahastu, masa hareatsua lortu arte. Gehitu gatz apur bat eta irabiatutako arrautza.
‎250 g irin, 20 g azukre beltzaran, 3 g kanela hauts, 10 g ezti, 50 g gurin, arrautza bat, jengibre birrindu bat eta azukre krema bat apaintzeko. Bol batean irina, azukre beltza, kanela eta legamia nahasten ditugu. Osagai horiek lotuta daudenean, gurina (pomada), eztia, jengibre birrindura eta arrautza gehitu.
‎Irin guztia bukatuta daukazunean, gainazal garbi batean irin pixka bat bota eta masari azken “meneoa” eman. Bitan zatitu, eta zati bakoitzari zilindro baten forma eman; kontuan izan zilindroaren lodiera gaileten azalera izango dela, gero xaflatan moztuko duzu eta.
2015
‎Txigortu denean, utzi hozten eta egin sumendi bat irin horrekin.
‎Ontzi batean irina eta legamia
‎Segur aski bakoitzaren gustuen araberakoa izango da. Artikulu honetan, urratsez urrats azalduko dizugu nola egin kroketa bat irinik gabe.
‎Ogi ogien sorta on bat egiteko baratxuria da osagai hauek behar dira: kilo bat irin, legamia lehor koilarakadatxo bat eta baso handi bat esne nahasiarekin, gatz apur bat, bi koilarakada oliba olio, arrautza bat eta baratxuri ale bat. Beirazko zuhaitz zabal batzuen barruan irin bi sumendi egin behar dira.
‎Lagunekin batera prestatzea, lagunekin edo familiarekin batera, jarduera bikaina da elkarrizketarako eta sormenerako. Norberarentzat janaria prestatzea eta bakarrik egitea beste saihets baten irina da. Askotan esaten da bakarrik jatea gizentzeko, aurrez prestatutako jakiak botatzeko edo tripak denbora eskaini gabe egiten duen edozer egiteko prest dagoela.
‎Egurra lapurtu mendian. Baina zelan egin pizza bat irin barik. E, Loretxu adiskidea, zelan egin behar dun pizza bat irin barik?
‎Baina zelan egin pizza bat irin barik? E, Loretxu adiskidea, zelan egin behar dun pizza bat irin barik?
2016
‎Ontzi batean irina eta legamia nahastuko ditugu, lehenik.
2017
‎Ximiko bat irin.
‎Lehenik eta behin, Gabonetako apaingarriaren oinarrirako bildu behar dira materialak, erraz eta merke (irina, gatza eta ura). Baso erdi batean irin zurizko irin zuria eta baso bat ur nahasi behar dira, pizza baten antzeko masa trinkoa lortu arte. Irudia:
‎Francois Fillon eskuindar hautagaia Alsazian izan da eta bere mintzaldiaren egiterat zoalarik mutiko gazte bat irin botaka hasi zaio, aurpegi guzia xuri xuria ezartzen ziola. Mutikoa aise hurbildua zitzaion ondo ondorat bere soinekoan handizki idatzia baitzen Fillonen aldekoetarik zela...
2018
‎Sartu dut, eta eragitean, hauts fin fin hori xirrista zabalkor mehe mehean erortzen da, tobera ñimiño batetik irina bezala. Irina baino hauts finagoa, bonbillaren argiak esfumatua, zeinak kolorazio orokor bat sortzen baitu, gris zuriska hila.
‎Oso ona. Batek irin pixka bat zuen eta besteak ura?
‎Hanburgesako ogia egiteko: 500 g azalore ultraizoztu, 2 arrautza, katilu bat irin, 2 koilaratxo legamia, gatza, piperbeltza, intxaur muskatua, sesamo beltza, gurina eta esfera formako molde batzuk. Ilar hanburgesarentzat:
‎Ilar hanburgesarentzat: 200 g ilar ultraizoztu 200 g baba ultraizoztu, 50 g tipula zuri txiki ultraizoztu, 100 g babarrun zuri egosi, katilu bat irin, piperrauts, gatz, ziapea. Prestaketa:
‎5 Espinaka gnocchiak eta endibia entsalada Espinaka gnocchiak etxean egin daitezke. Horretarako, bota mahai batean irina, estali espinakak eta pasatu puregailutik. Dena maitatu nahasketa oso leun egon arte.
‎Gau batez, etxera ohiko ordua baino lehenago iritsi, eta Grazibeli berari entzun nion, xalo asko, biok sujet gintuen trufa kopla bat kantatuz, galbahe batez irina garbitzen zuelarik:
‎Urrezko dukatak zakukada bat irinera botatakoan bezalaxe, oso denbora laburrean hondoratu eta galdu ziren guztiak. Haien kantuak eta oihu lizunak gogoratzen ditut gaur, aieneak eta biraoak bainoago.
2019
‎%55 inguru. Zer gertatzen da ogi bat irin integralarekin soilik egina ez dagoenean. Kasu horretan, araudiaren arabera, «X% irin integralarekin egina» aipamena sartu behar da, eta ‘X’ erabilitako irin integralaren ehunekoari dagokio.
‎Kasu horretan, ogi mota horrek ez du etiketarik; beraz, okindegiari galdetzea izango da onena, osagai gisa gehitzen den irin integralaren kantitatea berresteko. Fitxa teknikoa ere eska daiteke, baina hori beste saihets baten irina da.
‎Gutxiago jan behar da. Kontsumitzaileen nahasmen nagusietako bat irin zuriekin egiten zen ogi integraletan. Uztailaren 1etik aurrera, produktu horiek irin integralekin edo ale osoarekin egiten dira.
2020
‎Denok harrituta gelditu ginen, baina berak eman zigun horren arrazoia. Di Stéfano okin baten semea zen, eta mutikotan makina bat irin zaku eraman behar izan zituen bizkarrean. Horren eraginez, lepo ingurua eta hankak sendotu zituen eta lasterketa motzetan oso bizkorra omen zen.
2021
‎512€. Partikularrentzat kilo bateko irin zakuak merkatuetan saltzeko.
‎tona bat egur, bost litro ardo, sei metro oihal... Baina sail horretakoak dira, halaber, koilarakada bat kafe, eskutada bat irin, bi ahokada ale, altzokada sagar jan dute, saskitara bat barazki eta abar. Hemen ere badira mugak:
‎Koilarakada bat irin.
‎Oliba olioaren beste txorrota bat gehitu, eta hiru bat minutuz berotzen ipini. Koilarakada bat irin gehitu, nahastu, eta aurreko barazki egosketaren saldaren basokada osoa gehitu. Berotu irakin arte, eta, irakiten hastean, ilarrak eta babak gehitu.
‎Araitz Betelu mugan dago Gipuzkoarekin, eta Tolosan estraperlista asko zeuden, batik bat irina eta arkumeak pasatzen. Bestalde, Aralarren, Mailoetan, pilotalekuak eta pilota soroak zeuden.
‎Patatek, 600 libera siriar (0,12 euro inguru). Kilo bat irinek 1.700 libera siriar balio du (0,35 euro). Oinarrizko saski horri kilo bat haragi gehituko dio (13.000 libera siriar, 2,70 euro), eta, noski, kilo bat ogi (poltsa bakoitzak zortzi ogi dakartza, eta 125 libera siriar balio du:
‎Aminak bizkor esan digu Afrinen zenbat balio duten Muradek erosi berri dituen produktuek. Kilo bat haragik, 26.000 libera siriar (5,46 euro); kilo bat patatak, 600 libera siriar (0,12 euro); kilo bat tomatek, 1.500 libera siriar (0,31 euro); eta kilo bat irinek, 1.700 libera siriar (0,35 euro). Ogia solte saltzen da; 100 libera siriar (0,02 euro) balio du ogi bakoitzak:
‎Hala ere profeta ibili zen, halako batean han egingo baitzen. Hori, baina, beste errota bateko irina da, eta natorren gurera, kronologiako datuak laburbilduz hain zuzen.
2022
‎XIX. mendean, kilo bat irin, kilo erdi gurin, 250 g azukre, 4 arrautza, limoi baten azala birrindurik eta gatza eskuz oratu, arrabolarekin zabaldu eta tortatxoak ebakitakoan, agindutako arrautzak jartzen ziren, erre aurretik. XX. mendean orea findu zen, irinaren erdiaren ordez amanda birrindua sartuz.
‎Hedaduraz, ontzi horretan sartzen den likidoa(" Baso bat irin"). Tradizioz eta gaur bertan, Europa aldean edalontziak forma eta edukiera askotakoak dira, eskuarki beirazkoaz, likidoa (zenbat, nolakoa) ongi ikusten delako, erraz garbitzen delako, eta substantzia kimiko askorekin erreakzionatzen ez duelako beirak. basurdea sin:
‎Plenta anitz izan dira eta jandarmeria inkesta baten ondotik eskua zakuan hartua izan zira. Irina bi aldiz lakatzen eta bereziki errota bahean zilo baten egiteaz zira iduriz hobendun, gero sistema abil batekin, pean zen beste zaku baterat irinaren isurrarazteko. Hots irin ebaste antolatuaz.
2023
‎Maria Felisak patatak ekarrik dizkit; gero, eramango diot zakutxo bat irin, ezta, galdetu dit.
‎Horretarako, irinak dituen ezpurutasunak bahetzeko eta bizkotxoa nahastera ez erortzeko, koladore handia edo bahea erabiltzea komeni da. Beste akats bat irina bat batean edo azkarregi gehitzea da. Horrek irin pilota txiki batzuk sortzen ditu, disolbatu gabe, edo pikorrak, gero disolbatu ezinik geratzen direnak, eta bizkotxoa prestatuta dagoenean agertzen dira.
‎" Niri ta Bogarti trago bat irin." Jatsu
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia