Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 6

2010
‎Hala ere, panelak ez zuen informazio nahikorik gehieneko azukre kontsumoa ezartzeko. Izan ere, osasunean izan ditzakeen ondorioak batez ere kontsumo ereduekin, kontsumitutako produktu motarekin eta horien kontsumo maiztasunarekin lotuta daude, eta ez hainbeste azukre kontsumo osoarekin. EFSAk adierazten du egunean 25 g zuntz dietetiko kontsumitzea egokia dela helduentzat, heste lodiak normal funtziona dezan.
‎Azterketa horietan, beharrezkoa da aldagai horiekin lotutako erreakzio prozesuen abiadura aztertzea, zeina, neurri handi batean, ingurumen baldintzen mende egongo baita. Aplikatu beharreko irizpide mikrobiologikoei dagokienez, elikagai enpresetako arduradunek nahitaez egin behar dituzte azterketa horiek produktuaren balio bizitza osoan, batez ere kontsumorako prest dauden elikagaietan, “listeria monocytogenes” garatzeko aukera eman baitezakete eta produktuaren elikadura segurtasuna arriskuan jar baitezakete. Sektoreko enpresei eta laborategiei elikagaien bizitza erabilgarria zehazten laguntzeko eta, bereziki, kontsumitzeko prest dauden produktuen listeria garatzen laguntzeko, Europako Batzordeak bi dokumentu gidaliburu argitaratu ditu azterketa horiek egiteko.
2011
‎Gainerako krustazeoen egoera, ganbak eta antzekoak, ez da karramarroen kasua bezain muturrekoa, eta adierazten dute burua kontsumitzen denean kadmioa lau aldiz hartzen dela sabelaldea bakarrik kontsumituz gero. Produktu horien kontsumitzaileek jakin behar dute krustazeoen zati horien kontsumoak kadmioaren esposizio onartezina eragin dezakeela, batez ere kontsumoa ohikoa denean. Hori dela eta, Europako Batzordeak itsaski oso horren kontsumo handia duten estatu kideei eskatu die kontsumorako gomendioak egiteko, animaliaren zati batzuetan metal astun horren eduki handia dela eta.
2015
‎Zoonosia, zifrak eta bakterioak Txostenak 16 zoonosi eta agerraldi hartzen ditu, eta %8, 6 hazi da 2012 eta 2013 artean listeriosiaren kasuetatik, azken bost urteetan handitu egin baitira. ECDCko adituen iritziz, infekzio hori areagotu egiten da, batez ere kontsumorako prest dauden elikagaien bidez lortzen den infekzio hori. Izan ere, bi arrazoi hauengatik gertatzen da hori:
2016
‎Erosketa egitean, etiketa egiaztatzea. Batez ere kontsumo data gomendatuari, kalitate kategoriari eta arrautzaren pisuari erreparatu zaie, baita hazteko modua, ontziratzeko tokia eta kontserbatzeko gomendioak ere. Saihestu oskolean hezetasun zeinuak agertzen diren arrautzak.
2020
‎Patogeno batzuk tenperatura altuekiko erresistenteak dira edo toxina termorresistenteak sortzen dituzte, hala nola marea gorria eragiten duten mikroalgak. Baina, batez ere, jatorri kimikoko kutsatzaileak egon daitezke, baina ez dira jakiak prestatzean ezabatzen, eta, printzipioz, oharkabean pasa daitezke, ez baitute epe laburreko sintomarik eragiten, epe ertain eta luzeko patologiak baizik, batez ere kontsumoa ohikoa bada, hidrokarburo aromatiko poliziklikoekin (HAP) edo metal astunekin gertatzen den bezala. Laburbilduz, janaria prestatzeko itsasoko ura erabili nahi badugu, komeni da ontziratuta saltzen dena legezko bideetatik eskuratzea; izan ere, ura merkaturatzeko, enpresek zenbait baldintza bete behar dituzte kontsumorako egokia izan dadin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia