2010
|
|
Hala ere, panelak ez zuen informazio nahikorik gehieneko azukre kontsumoa ezartzeko. Izan ere, osasunean izan ditzakeen ondorioak
|
batez
ere kontsumo ereduekin, kontsumitutako produktu motarekin eta horien kontsumo maiztasunarekin lotuta daude, eta ez hainbeste azukre kontsumo osoarekin. EFSAk adierazten du egunean 25 g zuntz dietetiko kontsumitzea egokia dela helduentzat, heste lodiak normal funtziona dezan.
|
|
Azterketa horietan, beharrezkoa da aldagai horiekin lotutako erreakzio prozesuen abiadura aztertzea, zeina, neurri handi batean, ingurumen baldintzen mende egongo baita. Aplikatu beharreko irizpide mikrobiologikoei dagokienez, elikagai enpresetako arduradunek nahitaez egin behar dituzte azterketa horiek produktuaren balio bizitza osoan,
|
batez
ere kontsumorako prest dauden elikagaietan, “listeria monocytogenes” garatzeko aukera eman baitezakete eta produktuaren elikadura segurtasuna arriskuan jar baitezakete. Sektoreko enpresei eta laborategiei elikagaien bizitza erabilgarria zehazten laguntzeko eta, bereziki, kontsumitzeko prest dauden produktuen listeria garatzen laguntzeko, Europako Batzordeak bi dokumentu gidaliburu argitaratu ditu azterketa horiek egiteko.
|
2011
|
|
Gainerako krustazeoen egoera, ganbak eta antzekoak, ez da karramarroen kasua bezain muturrekoa, eta adierazten dute burua kontsumitzen denean kadmioa lau aldiz hartzen dela sabelaldea bakarrik kontsumituz gero. Produktu horien kontsumitzaileek jakin behar dute krustazeoen zati horien kontsumoak kadmioaren esposizio onartezina eragin dezakeela,
|
batez
ere kontsumoa ohikoa denean. Hori dela eta, Europako Batzordeak itsaski oso horren kontsumo handia duten estatu kideei eskatu die kontsumorako gomendioak egiteko, animaliaren zati batzuetan metal astun horren eduki handia dela eta.
|
2015
|
|
Zoonosia, zifrak eta bakterioak Txostenak 16 zoonosi eta agerraldi hartzen ditu, eta %8, 6 hazi da 2012 eta 2013 artean listeriosiaren kasuetatik, azken bost urteetan handitu egin baitira. ECDCko adituen iritziz, infekzio hori areagotu egiten da,
|
batez
ere kontsumorako prest dauden elikagaien bidez lortzen den infekzio hori. Izan ere, bi arrazoi hauengatik gertatzen da hori:
|
2016
|
|
Erosketa egitean, etiketa egiaztatzea.
|
Batez
ere kontsumo data gomendatuari, kalitate kategoriari eta arrautzaren pisuari erreparatu zaie, baita hazteko modua, ontziratzeko tokia eta kontserbatzeko gomendioak ere. Saihestu oskolean hezetasun zeinuak agertzen diren arrautzak.
|
2020
|
|
Patogeno batzuk tenperatura altuekiko erresistenteak dira edo toxina termorresistenteak sortzen dituzte, hala nola marea gorria eragiten duten mikroalgak. Baina, batez ere, jatorri kimikoko kutsatzaileak egon daitezke, baina ez dira jakiak prestatzean ezabatzen, eta, printzipioz, oharkabean pasa daitezke, ez baitute epe laburreko sintomarik eragiten, epe ertain eta luzeko patologiak baizik,
|
batez
ere kontsumoa ohikoa bada, hidrokarburo aromatiko poliziklikoekin (HAP) edo metal astunekin gertatzen den bezala. Laburbilduz, janaria prestatzeko itsasoko ura erabili nahi badugu, komeni da ontziratuta saltzen dena legezko bideetatik eskuratzea; izan ere, ura merkaturatzeko, enpresek zenbait baldintza bete behar dituzte kontsumorako egokia izan dadin.
|