Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 32

2002
‎Ingalaterra zeharkatu eta “ferryetan” sartu ziren Espainiara. Desberdintasunak “Galiziako itsaski bat eta eskoziar bat dastatzeko orduan, aldea eguna ikusi eta gero gaua begiratzen duzunean dagoen berdina da; ez du zerikusirik”, dio Alfredo Castrelok, “El Refugio” jatetxearen jabeak, kostaldetik hiru kilometrora. Galiziako itsaskietan espezializatutako Coruña ospetsuenetako bat da.
2004
‎Hori bai, eguna amaitu edo hasi, gazta freskoarekin. Palentziara iritsita, txanfaina (barazkiz egindako eltzekaria) eta palentziako pistoa dastatzeko garaia da.Zortea badago eta sasoian badago, ibai karramarroz betetako kazola bat dastatu eta Carrión de los Condesen pinaziaz betetako txerri hanka batzuk jan dira. Eperrak eta galeperrak ere sartu dira, gaztekin eta ogi bikainarekin batera.
‎Abuztuan Atenasera bidaiatuz gero, Joko Olinpikoez gozatzeko aukera izango dute turistek, eta, aldi berean, munduko sukaldaritza gozo eta osasungarrienetako bat dastatuko dute.
2005
‎chorba”, arkume tripekin egina eta ozpinez ondua, eta baratxuria. Zopa mota hori turistaren ahosabaiarentzat gogorregia bada, Entsalada bulgariar zaporetsuetako bat dastatzeko aukera dago. jakiari zapore paregabea ematen dioten produktu freskoekin eginak.
‎Postre gozoak Postre katalanen kalitateak ez du zerbitzatutako gainerako platerena gutxiesten lehenago, aldiz, azken puntu bat jarri dute, eta Kataluniako gastronomia ez ahaztea janariari. Ezagunenetako bat dastatu nahi izanez gero, ez da ezaguna bezalakoa izango krema katalana, natillen antzekoa eta azukre geruza karamelatuarekin estaltzen duena. Postre horretaz gain, beste aukera asko daude baita zaporetsuak ere, hala nola pressecs amb vi, melokotoiak eta ardoa, kalabaza enpanada, bufatak, apartak almendra kauserak, edo mel i mató, gaztanbera gozoa eztiarekin.
‎aipamen berezia merezi dutenak. Quebec-en, Frantzia berriaren hiriburu gisa sortutako probintzian, ezin da ilar zopa frantsesaren plater on bat dastatzeari uztea, hango aberats bat “tourtières” edo “poutine” izeneko haragi pastelak, patata frijituekin eta gaztanberarekin egindako plater bat, jaki goxo goxoa, guztiek duten eragin finari esker eskualde horretako platerak. Gastronomiaren ikuspegitik, Ontario Quebec-en aurkakoa, tradizioz probintziatzat hartu izan delako sukaldaritza pobrea.
2006
‎Haragi nahasketa Paraguain prestatzen diren parrilladetan hainbat espezietako haragiak nahasten dira, eta, horiekin batera, baraila, artoa, txokoa, batata edo kalabaza bezalako landare produktuak jaten dira. Horregatik, Paraguai bisitatzen denean, plater tipiko eta gozo bat dastatu behar da: errea, parrillan erretako haragiz osatua, saiheskiak eta behi haragia, oilasko, arkume eta txerri zatiak dituena.
‎Prestakin bera irabiagailu ontzi batean izotzarekin isurtzen bada, ale ugari lortzen dira. Eta etxean egindako freskagarriak moldeetan izozkailuaren barruan sartzen badira, ordu batzuen buruan izotz polo oso natural bat dastatu ahal izango da, gehigarririk gabe. Izotz polo bat egiteko, poloetarako prestatutako molde luzeetan edo plastikozko edo egurrezko makilatxo bat duen jogurt edalontzi batean jartzen da edaria, eta gutxienez bost orduz hozten uzten da.
‎Etxean egindako light freskagarriak edari azukretsuen alternatiba interesgarria dira udako egunetan edari gozo edo fruta edari bat dastatu nahi denean.
‎Almendrei dagokienez, hilabete hotzetan gehien erabiltzen eta kotizatzen diren produktuetako bat prestakin garrapiñatuak dira. Hala ere, bi osagai energetiko konbinatzea, almendrak eta azukrea, nahikoa da oreka dietetikoa ez indargabetzeko eta janaurreko ahaltsu, kaloriko eta elikagarri horren errazio txiki bat dastatzeko.
‎Baina nutrizio aldetik onak diren arren, azukre gehiegi dutenez, kopuru txikitan eta une jakin batzuetan kontsumitu behar den gozotzat hartu behar dira. Artisau errezeta gozo bat dastatzeko aukera ona da, elikagaien alderdi osasungarria alde batera utzi gabe. Era berean, nahiz eta almendretako koipe mota osasungarria izan —asegabeak dira nagusi— eta dislipemien prebentzioan eta tratamenduan duten zeregina onartu den, gozoki horien kontsumoa ez da gomendagarria hipertriglizeridemia, diabetea, gehiegizko pisua eta obesitatea daudenean.
2007
‎Herrialde horretan, eskualde batzuetan elikagaien eskaintza Atlantikoaren beste aldeko edozein hiri frantsesetan dagoenaren ia berdina da. Prezioetan islatzen da hori, Karibeko lurretan frantziar janari bat dastatu nahi baita, nahitaez inportatu behar baitira produktuak Frantziatik, ozeanoaren bestaldetik. Baina Guayana frantsesean sukaldaritza kreola dastatzeko aukera ere badago.
‎Hori dela eta, gernua alkalinoagoa balitz gutxiago izango lukeela esan du. Alkoholak, tomateek, espezieek, txokolateak, edari zitrikoek edo kafeinadunak eta azido askoko elikagaiek handitu egiten dute maskuriaren narritadura Adituek gomendatzen dute elikagai arazotsu bat irensten bada edo jaki berri bat dastatzen bada, eta geroago sintomak agertzen hasten badira, oso lagungarria dela ur edalontzi batean disolbatutako sodio bikarbonatozko koilarakadatxo bat hartzea. Horrek gernua alkalinizatzen laguntzen du.
2008
‎Madril: hiriaren bihotzean dagoen janari italiarreko lokal baten dastatze menuaren kostua erdira murrizten da (50 eurotik 25 eurora) on line erreserba egite hutsagatik. Bartzelona:
2009
‎Urdaiazpiko, txorizo, hirugihar, odolki edo zenbait plateretan gazta gainerre ugari erabiliz gero, bezeroak galdetu behar du zein osagai zituen aukeratzeko. Plater bat dastatzean ustekaberik ez izateko modu seguru bakarra da. Plater hori gaziegia da ahosabaiarentzat, eta kaltegarria da osasunerako.
‎bizi energia galtzea, galdutako gazteria, bizi itxaropena, osasuna (auto pilaketak agertzen dira), hil egiten diren adin bereko familiakoak eta lagunak, lana eta arrakasta profesionala, autonomia pertsonala, independentzia ekonomikoa. Hala ere, kasurik okerrenean, Hennezel ek dio barne hazkunde handia izan daitekeela eta bizitza beste era batera dastatzen ikas daitekeela, zahartzea ere esperientzia, jakinduria, barne hazkuntza eta hazkunde espirituala irabaztea baita. Zahartzaroan, helburua ez da kanpoko arrakasta eta azterketa bilatzea, baizik eta barnetik heltzean lortzen da gogobetetasuna.
2011
‎Hestebete energetiko bat da, denboraldiko fruta saltsa originalekin (chutney) batera datorrena, edo kontu handiz egiten da, arroza okertu eta kurruskaria izan dadin. Balio energetiko handia duenez, odolki platerak noizbehinka gorde behar dira, eta jandako kopuru batean dastatu. Bestela, baliteke higuingarria izatea.
‎“Bertan langileek soldata egokia jasotzen dute, ez dago haurren esplotaziorik, eta ekoizpen prozesuek ingurumena errespetatzen dute, baita horiek egiten diren gizarte eta kultura ingurunea ere”, azaldu du. Jardunaldi hori ospatzeko, hainbat ekitaldi antolatu dira; besteak beste, bidezko merkataritzako osagaiekin egindako txokolate bizkotxo handi bat dastatzea. Dastatze hori CECJk sustatzen duen festa horretan parte hartzen duten madrildarren GKEek egingo dute, egun honetan bertan hasi eta 2011 urte osoan luzatuko den “Bidezkoa da behar duguna” kanpainaren barruan.
‎Hala ere, hainbat zerbitzuk irakurleen adinera eta gustuetara hobekien egokitzen den alea aukeratzen laguntzen dute. Uda garai aproposa da liburu on bat dastatzeko. Hori dela eta, artikulu honetan haurrentzako irakurketa egokia, udarako gomendioak eta gurasoentzako aholkuak aukeratzeko argibideak ematen dira, eta udan irakurtzeak dituen onurak nabarmentzen dira.
‎Bere izenak bere fruituen koloreari egiten dio erreferentzia, gorri ilun eta marroi nahasketa bat, goiko aldean ildaska berdeak dituena. Zapore gozoagoa du, eta oliba olio on batekin dastatzeko aproposa da. Hainbat egoera klimatikotara egoki daitekeen barietatea da, eta kilo erdi har dezake.
2012
‎Eramateko prest dagoen “janari lasterraren” kontzeptu berria da, janari azkar oro zaborra dela dioen mitoa hausten duena. Proposamen berri horien helburua da osasuntsu jatea ekintza erraz, eguneroko eta hedonista bihurtzea, osasungarria izateaz gain, errezeta tradizionaletan oinarritutako plater edo menu bat dastatzeak dakarren plazer osagaia dela eta.
‎Era askotako formak, zaporeak eta ehundurak ditu elikagai honek. Azti tecnaliako adituek aukera berriak eskaintzen dituzte, landare gantzez egindako jaki goxo bat dastatzeko. Merkatuan sartzeko zain dago oraindik gazta berria, baina ikerketak oso etorkizun handikoak dira.
2013
‎Barietate, testura eta zapore ugari dituenez, mahaira joaten da lagun izatetik rol protagonista izatera. Taula batean dastatze gisa, urtua, gainerrea, sandwichetarako xerrak edo tarta eta postreetan ere, gaztak askotariko prestakinak onartzen ditu eguneko une desberdinetan gozatzeko. Baina, berdina al da beste mota bat?
‎Luzatze ariketak, arnasketa sakonak, kalera minutu batzuk aire freskoa arnastera irtetea lagungarri izan daitezke gosearen jatorria identifikatzeko. Eztei bat dastatzea edo fruta edo zereal opiltxo batzuk jatea proposamen osasuntsu batzuk dira, eta txokolatezko galleta, bonboia, patata frijituak edo fruitu lehorrak jateko tentazioan erortzea baino askoz arinagoak (eta digestiboak) dira. Irudia:
‎Bere erabilera klasikoaz gain, goizeroko gosarian, plater gozo eta gazien osagai dibertigarri gisa ager daitezke, gozogintza edo postredun postreak, entsaladak eta baita frijitzeak ere. Zaporeari, barietateari eta testurari esker, beste elikagai suabe batzuekin esperimentatzeko eta sentsazioen kontrapuntua bilatzeko aukera ematen du, plater berri bat dastatzean. Ondoren, gosaritarako zerealak sukaldean erabiltzeko beste modu batzuk zehazten dira.
2016
‎Kaloria asko ematen ditu, baina txokolate mota guztiak ez dira berdinak. Gustukoa dugunok, gauza gutxik egiten digute gure txokolate gustukoenaren pare bat dastatzea bezain zoriontsu, lasai, presarik eta albororik gabe. Baina, denboraren joanean, zapore mikatzak ere gehiago nabaritzen dira, eta, jakin gabe, bat batean, txokolate purua aukeratzen dugu,% 65 kakaoa edo gehiago, eta ordez, azukre gehien.
2018
‎Txigorki bat dastatu duen edozeinek sumatu izango du aldea.
‎Plazer handia da oliba olio on bat dastatzea.
‎Hazi txigortua duen katilu batekin goizean hasten bazara, jakingo duzu ez dagoela bakarrik. Espainiako Kafearen Federazioak emandako datuen arabera, gure herrian 22 milioi herritar inguruk egunero kafe katilu bat dastatzen dute. Eta beste batzuk ere bai:
2019
‎Berri ona da Espainian badirela fruitu horren zuhaitzak eta zenbait mintegitan eros daitezkeela. Lorezaintza gustatzen bazaizu eta jaki bat dastatzeko presarik ez baduzu, badakizu: kabiar hau loreontzian lantzen da.
2022
‎Sofan eseri eta infusio bero bat dastatzea baino gauza erosoago gutxi dago. . Frutak, tea, valeriana, kamamila, mendafina, ezkia, menda, erromeroa, anisa edo jengibrea. Eskaintza ia infinitua da.
‎batetik, elikagaiak irenstean irensten den airetik, eta, bestetik, heste florako bakterioek egiten duten hartziduratik. Lekaleak, gas gehien sortzen duten elikagaien artean Garbantzu, dilista edo babarrun plater on bat dastatu ondoren, pertsona askok sabelaldea handituta izaten dute. Ondorio deseroso hori dela eta, behin baino gehiagotan baztertu egiten dira lekale elikagarriak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia