2002
|
|
Ingalaterra zeharkatu eta “ferryetan” sartu ziren Espainiara. Desberdintasunak “Galiziako itsaski bat eta eskoziar
|
bat
dastatzeko orduan, aldea eguna ikusi eta gero gaua begiratzen duzunean dagoen berdina da; ez du zerikusirik”, dio Alfredo Castrelok, “El Refugio” jatetxearen jabeak, kostaldetik hiru kilometrora. Galiziako itsaskietan espezializatutako Coruña ospetsuenetako bat da.
|
2004
|
|
Hori bai, eguna amaitu edo hasi, gazta freskoarekin. Palentziara iritsita, txanfaina (barazkiz egindako eltzekaria) eta palentziako pistoa dastatzeko garaia da.Zortea badago eta sasoian badago, ibai karramarroz betetako kazola
|
bat
dastatu eta Carrión de los Condesen pinaziaz betetako txerri hanka batzuk jan dira. Eperrak eta galeperrak ere sartu dira, gaztekin eta ogi bikainarekin batera.
|
|
Abuztuan Atenasera bidaiatuz gero, Joko Olinpikoez gozatzeko aukera izango dute turistek, eta, aldi berean, munduko sukaldaritza gozo eta osasungarrienetako
|
bat
dastatuko dute.
|
2005
|
|
chorba”, arkume tripekin egina eta ozpinez ondua, eta baratxuria. Zopa mota hori turistaren ahosabaiarentzat gogorregia bada, Entsalada bulgariar zaporetsuetako
|
bat
dastatzeko aukera dago. jakiari zapore paregabea ematen dioten produktu freskoekin eginak.
|
|
Postre gozoak Postre katalanen kalitateak ez du zerbitzatutako gainerako platerena gutxiesten lehenago, aldiz, azken puntu bat jarri dute, eta Kataluniako gastronomia ez ahaztea janariari. Ezagunenetako
|
bat
dastatu nahi izanez gero, ez da ezaguna bezalakoa izango krema katalana, natillen antzekoa eta azukre geruza karamelatuarekin estaltzen duena. Postre horretaz gain, beste aukera asko daude baita zaporetsuak ere, hala nola pressecs amb vi, melokotoiak eta ardoa, kalabaza enpanada, bufatak, apartak almendra kauserak, edo mel i mató, gaztanbera gozoa eztiarekin.
|
|
aipamen berezia merezi dutenak. Quebec-en, Frantzia berriaren hiriburu gisa sortutako probintzian, ezin da ilar zopa frantsesaren plater on
|
bat
dastatzeari uztea, hango aberats bat “tourtières” edo “poutine” izeneko haragi pastelak, patata frijituekin eta gaztanberarekin egindako plater bat, jaki goxo goxoa, guztiek duten eragin finari esker eskualde horretako platerak. Gastronomiaren ikuspegitik, Ontario Quebec-en aurkakoa, tradizioz probintziatzat hartu izan delako sukaldaritza pobrea.
|
2006
|
|
Haragi nahasketa Paraguain prestatzen diren parrilladetan hainbat espezietako haragiak nahasten dira, eta, horiekin batera, baraila, artoa, txokoa, batata edo kalabaza bezalako landare produktuak jaten dira. Horregatik, Paraguai bisitatzen denean, plater tipiko eta gozo
|
bat
dastatu behar da: errea, parrillan erretako haragiz osatua, saiheskiak eta behi haragia, oilasko, arkume eta txerri zatiak dituena.
|
|
Prestakin bera irabiagailu ontzi batean izotzarekin isurtzen bada, ale ugari lortzen dira. Eta etxean egindako freskagarriak moldeetan izozkailuaren barruan sartzen badira, ordu batzuen buruan izotz polo oso natural
|
bat
dastatu ahal izango da, gehigarririk gabe. Izotz polo bat egiteko, poloetarako prestatutako molde luzeetan edo plastikozko edo egurrezko makilatxo bat duen jogurt edalontzi batean jartzen da edaria, eta gutxienez bost orduz hozten uzten da.
|
|
Etxean egindako light freskagarriak edari azukretsuen alternatiba interesgarria dira udako egunetan edari gozo edo fruta edari
|
bat
dastatu nahi denean.
|
|
Almendrei dagokienez, hilabete hotzetan gehien erabiltzen eta kotizatzen diren produktuetako bat prestakin garrapiñatuak dira. Hala ere, bi osagai energetiko konbinatzea, almendrak eta azukrea, nahikoa da oreka dietetikoa ez indargabetzeko eta janaurreko ahaltsu, kaloriko eta elikagarri horren errazio txiki
|
bat
dastatzeko.
|
|
Baina nutrizio aldetik onak diren arren, azukre gehiegi dutenez, kopuru txikitan eta une jakin batzuetan kontsumitu behar den gozotzat hartu behar dira. Artisau errezeta gozo
|
bat
dastatzeko aukera ona da, elikagaien alderdi osasungarria alde batera utzi gabe. Era berean, nahiz eta almendretako koipe mota osasungarria izan —asegabeak dira nagusi— eta dislipemien prebentzioan eta tratamenduan duten zeregina onartu den, gozoki horien kontsumoa ez da gomendagarria hipertriglizeridemia, diabetea, gehiegizko pisua eta obesitatea daudenean.
|
2007
|
|
Herrialde horretan, eskualde batzuetan elikagaien eskaintza Atlantikoaren beste aldeko edozein hiri frantsesetan dagoenaren ia berdina da. Prezioetan islatzen da hori, Karibeko lurretan frantziar janari
|
bat
dastatu nahi baita, nahitaez inportatu behar baitira produktuak Frantziatik, ozeanoaren bestaldetik. Baina Guayana frantsesean sukaldaritza kreola dastatzeko aukera ere badago.
|
|
Hori dela eta, gernua alkalinoagoa balitz gutxiago izango lukeela esan du. Alkoholak, tomateek, espezieek, txokolateak, edari zitrikoek edo kafeinadunak eta azido askoko elikagaiek handitu egiten dute maskuriaren narritadura Adituek gomendatzen dute elikagai arazotsu bat irensten bada edo jaki berri
|
bat
dastatzen bada, eta geroago sintomak agertzen hasten badira, oso lagungarria dela ur edalontzi batean disolbatutako sodio bikarbonatozko koilarakadatxo bat hartzea. Horrek gernua alkalinizatzen laguntzen du.
|
2009
|
|
Urdaiazpiko, txorizo, hirugihar, odolki edo zenbait plateretan gazta gainerre ugari erabiliz gero, bezeroak galdetu behar du zein osagai zituen aukeratzeko. Plater
|
bat
dastatzean ustekaberik ez izateko modu seguru bakarra da. Plater hori gaziegia da ahosabaiarentzat, eta kaltegarria da osasunerako.
|
2011
|
|
“Bertan langileek soldata egokia jasotzen dute, ez dago haurren esplotaziorik, eta ekoizpen prozesuek ingurumena errespetatzen dute, baita horiek egiten diren gizarte eta kultura ingurunea ere”, azaldu du. Jardunaldi hori ospatzeko, hainbat ekitaldi antolatu dira; besteak beste, bidezko merkataritzako osagaiekin egindako txokolate bizkotxo handi
|
bat
dastatzea. Dastatze hori CECJk sustatzen duen festa horretan parte hartzen duten madrildarren GKEek egingo dute, egun honetan bertan hasi eta 2011 urte osoan luzatuko den “Bidezkoa da behar duguna” kanpainaren barruan.
|
|
Hala ere, hainbat zerbitzuk irakurleen adinera eta gustuetara hobekien egokitzen den alea aukeratzen laguntzen dute. Uda garai aproposa da liburu on
|
bat
dastatzeko. Hori dela eta, artikulu honetan haurrentzako irakurketa egokia, udarako gomendioak eta gurasoentzako aholkuak aukeratzeko argibideak ematen dira, eta udan irakurtzeak dituen onurak nabarmentzen dira.
|
2012
|
|
Eramateko prest dagoen “janari lasterraren” kontzeptu berria da, janari azkar oro zaborra dela dioen mitoa hausten duena. Proposamen berri horien helburua da osasuntsu jatea ekintza erraz, eguneroko eta hedonista bihurtzea, osasungarria izateaz gain, errezeta tradizionaletan oinarritutako plater edo menu
|
bat
dastatzeak dakarren plazer osagaia dela eta.
|
|
Era askotako formak, zaporeak eta ehundurak ditu elikagai honek. Azti tecnaliako adituek aukera berriak eskaintzen dituzte, landare gantzez egindako jaki goxo
|
bat
dastatzeko. Merkatuan sartzeko zain dago oraindik gazta berria, baina ikerketak oso etorkizun handikoak dira.
|
2013
|
|
Luzatze ariketak, arnasketa sakonak, kalera minutu batzuk aire freskoa arnastera irtetea lagungarri izan daitezke gosearen jatorria identifikatzeko. Eztei
|
bat
dastatzea edo fruta edo zereal opiltxo batzuk jatea proposamen osasuntsu batzuk dira, eta txokolatezko galleta, bonboia, patata frijituak edo fruitu lehorrak jateko tentazioan erortzea baino askoz arinagoak (eta digestiboak) dira. Irudia:
|
|
Bere erabilera klasikoaz gain, goizeroko gosarian, plater gozo eta gazien osagai dibertigarri gisa ager daitezke, gozogintza edo postredun postreak, entsaladak eta baita frijitzeak ere. Zaporeari, barietateari eta testurari esker, beste elikagai suabe batzuekin esperimentatzeko eta sentsazioen kontrapuntua bilatzeko aukera ematen du, plater berri
|
bat
dastatzean. Ondoren, gosaritarako zerealak sukaldean erabiltzeko beste modu batzuk zehazten dira.
|
2016
|
|
Kaloria asko ematen ditu, baina txokolate mota guztiak ez dira berdinak. Gustukoa dugunok, gauza gutxik egiten digute gure txokolate gustukoenaren pare
|
bat
dastatzea bezain zoriontsu, lasai, presarik eta albororik gabe. Baina, denboraren joanean, zapore mikatzak ere gehiago nabaritzen dira, eta, jakin gabe, bat batean, txokolate purua aukeratzen dugu,% 65 kakaoa edo gehiago, eta ordez, azukre gehien.
|
2018
|
|
Txigorki
|
bat
dastatu duen edozeinek sumatu izango du aldea.
|
|
Plazer handia da oliba olio on
|
bat
dastatzea.
|
|
Hazi txigortua duen katilu batekin goizean hasten bazara, jakingo duzu ez dagoela bakarrik. Espainiako Kafearen Federazioak emandako datuen arabera, gure herrian 22 milioi herritar inguruk egunero kafe katilu
|
bat
dastatzen dute. Eta beste batzuk ere bai:
|
2019
|
|
Berri ona da Espainian badirela fruitu horren zuhaitzak eta zenbait mintegitan eros daitezkeela. Lorezaintza gustatzen bazaizu eta jaki
|
bat
dastatzeko presarik ez baduzu, badakizu: kabiar hau loreontzian lantzen da.
|
2022
|
|
Sofan eseri eta infusio bero
|
bat
dastatzea baino gauza erosoago gutxi dago. . Frutak, tea, valeriana, kamamila, mendafina, ezkia, menda, erromeroa, anisa edo jengibrea. Eskaintza ia infinitua da.
|
|
batetik, elikagaiak irenstean irensten den airetik, eta, bestetik, heste florako bakterioek egiten duten hartziduratik. Lekaleak, gas gehien sortzen duten elikagaien artean Garbantzu, dilista edo babarrun plater on
|
bat
dastatu ondoren, pertsona askok sabelaldea handituta izaten dute. Ondorio deseroso hori dela eta, behin baino gehiagotan baztertu egiten dira lekale elikagarriak.
|