2007
|
|
Elikagai ez termikoak kontserbatzeko tratamenduak, teknologia leunak ere deituak, ez dira oso oldarkorrak, eta abantaila bat dute: produktu freskoen oso antzekoak eskaintzen dituzte, eta, beraz, oso egokiak dira egungo merkatu eskakizunekin,
|
baina
elikagaien segurtasunaren arloan dituzten bermeak galdu gabe. Horietako batean, elikagaia eremu elektriko bizi baten eraginpean jartzen da, eta horrek poroak sortzen ditu mikrobio mintz zelularretan, iragazkortasuna aldatuz.
|
2009
|
|
Izan ere, mikroorganismo mota ugari dira biofilmak osatzeko gai, eta horrek hainbat ingurunetan egotea errazten du. Biofilm horietako batzuek zeregin onuragarria dute naturan, beste organismo batzuentzako elikagai gisa jarduten baitute,
|
baina
elikagaien segurtasunaren arloan duten presentzia mehatxua da. “Quorum sensing in biofilms:
|
2010
|
|
Masustak, mugurdiak, gaztainak, pikuak edo kakiak inguru horietan hazten diren elikagaietako batzuk dira. Horietako asko urrian eta azaroan heltzen dira heldutasunera,
|
baina
elikagaien segurtasunaren ikuspegitik, begiratu adeitsu eta zuhurra eman behar zaie basoei eta haien frutei. Asko jangarriak diren arren, beste batzuk toxikoak dira eta bereiztea komeni da.
|
2011
|
|
Gero eta kontsumitzaile gehiagok jaki seguruak nola mantendu jakiak erosten direnetik etxean kontsumitu arte,
|
baina
elikagaien segurtasunari dagokionez, oraindik uste faltsuak daude. Horietako batek artisau eran edo eskala txikian egindako elikagaiei egiten die erreferentzia, nahiz eta gainerakoen berme berak izan, bai eta merkatuan salgai dauden produktu guztientzat, ontziratuak nahiz soltean, ezinbesteko baldintza izan behar duten informazioari ere.
|
|
Horrek esan nahi du informazio gehiago ematen dela lotutako teknologien arteko konexioaren ondorioz. Trazabilitateak produktuaren kokapena adierazten du,
|
baina
elikagaien segurtasunarekin edo ingurumenean duen eraginarekin lotutako datuak ere ematen ditu. Horrela, elikagai kateak gardenagoak, iraunkorragoak, lehiakorragoak eta ziurtagarriagoak izango dira, eta produktuaren kalitatea dokumentatuko dute, Europako herritarren segurtasuna bermatzeko.
|
2014
|
|
Egungo legediaren arabera, haragia, gehienez ere, 7 ºC tan (3 ºC tan, hondakinen kasuan) hoztu behar da post mortem.
|
Baina
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) tenperatura desberdinak proposatu ditu orain, mikroorganismoen infekzio arriskua handitu gabe. Txosten berri batean, agentzia honek onartzen du haragia 7 °C tik gorako tenperaturan garraia daiteke, betiere gehienezko garraio denborak aplikatzen badira eta bakterio hazkuntza kontrolatzen bada hozte eraginkorraren bidez. Artikulu honek zehazten du zein diren EFSAren ondorioak haragiaren garraioari, tenperaturei eta mikrobio kargari buruz, eta zer arautzen duen produktu galkorren garraioak nazioartean.
|
2015
|
|
Elikadurari dagokionez, arraina oso garrantzitsua da dieta osasungarria egiteko.
|
Baina
elikagaien segurtasunari dagokionez, beste edozein produktu fresko bezala, bakterio patogenoak eta ingurumenetik datozen substantzia kimikoak (kadmioa edo merkurioa, besteak beste) hazten ari dira. Kasu gehienetan, poluitzaileak larruazalean, koipean, barne organoetan eta, batzuetan, muskulu ehunean egoten dira.
|
2016
|
|
Jende askok ospatuko du urte amaiera etxean, lagunekin eta senideekin, baina beste batzuek jatetxe batera joateko aukera izango dute. Gehienetan ohikoa izaten da prezioari, menuari edo establezimenduaren gertutasunari erreparatzea,
|
baina
elikagaien segurtasuna gutxietsi egiten da, ez baitira kontuan hartzen higiene eta osasun kalitatearen irizpideak. Baina urtea ustekabeko ezustekoekin amaitu nahi ez bada, instalazioak eta langileak garbitu lirateke.
|
2017
|
|
Polina Tankilevitch Gazta izozteko edo ez izozteko iritzi ezberdinak dauden arren, zenbait mota izoztu egin daitezke ez hondatzeko, baldin eta izozterakoan jatorrizko usain eta zaporearen zati bat gal daitekeela kontuan hartzen bada.
|
Baina
elikagaien segurtasunaren ikuspegitik ez dago arazorik. Hala ere, gaztak izozteko bi premisa hartu behar dira kontuan:
|
|
Elikagai hoztuen edo izoztuen kasuan, hozkailuek hozkailu eta izozketa ganbera eduki behar dute, banatzen ez diren bitartean kontserbatzeko. Elikagaien emateak elikagaien segurtasunari buruzko legerian jasotako printzipioak bete behar ditu Elikagaien ematea, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziaren arabera (ACSA), ez da araudi espezifiko batek arautzen,
|
baina
elikagaien segurtasunari buruz indarrean dagoen legedian jasotako printzipioak bete behar ditu. Beraz, biltegiratu eta banatzen diren produktu kontsumigarrien kalitatea bermatu behar da onuradunengana iritsi arte.
|
2019
|
|
Inoiz ez da orain baino seguruago jan,
|
baina
elikagaien segurtasunari buruz hitz egiten badugu, pestizidak, antibiotikoak, bakterioak, gehigarriak… bezalako hitzak agertzen dira, eta elikagaien industria inplikatzen dute. Hala izan da Europako Batasuneko elikagaien segurtasunari buruzko azken Eurobarometroan.
|
2021
|
|
19 laguntzaileek mikroorganismo batek kasu honetan birusak izan dezakeen arriskuaz jabetu gara, eta prebentzio neurrien garrantziarekin ohitu gaitu, eskuak garbitzearekin, esaterako.
|
Baina
elikagaien segurtasunarekin lotutako praktika batzuk oso errotuak daude, eta zaila egiten zaigu horiek aldatzea eta intoxikazioak sor ditzakete, bereziki udan. Gloria Sánchezek, Valentziako Agrokimika eta Elikagaien Teknologia Institutuko ikertzaileak, Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Gorenaren (CSIC) ikerketa zentro batek, zehaztu ditu arrisku horietako batzuk.
|
2023
|
|
Elikagaien segurtasunaz hitz egiten denean, elikagai guztiak kontsumorako seguruak direla ziurtatzeko baliabideak eta estrategiak erabiltzen dira.
|
Baina
elikagaien segurtasunaren definizioa aldatu egin da denborarekin. Autosufizientzia, elikagaiak eskuratzea eta nutrizioa urteekin lotu izan dira.
|
|
Klima baldintzek edo faktore ekonomikoek eragiten dute eremu horretan.
|
Baina
elikagaien segurtasuna ez da berdina munduko herrialde guztietan. Nahiz eta garatuetan arazo nagusiak produkzio, manipulazio edo kontserbazioko akatsekin lotuta egon, garapen bidean daudenak edateko ura eskuratzearekin, dieta eskasekin edo elikagai urritasunarekin lotzen dira.
|