Emaitzak: 6
2014 | ||
Egungo legediaren arabera, haragia, gehienez ere, 7 ºC tan (3 ºC tan, hondakinen kasuan) hoztu behar da post mortem. | Baina Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) tenperatura desberdinak proposatu ditu orain, mikroorganismoen infekzio arriskua handitu gabe. Txosten berri batean, agentzia honek onartzen du haragia 7 °C tik gorako tenperaturan garraia daiteke, betiere gehienezko garraio denborak aplikatzen badira eta bakterio hazkuntza kontrolatzen bada hozte eraginkorraren bidez. Artikulu honek zehazten du zein diren EFSAren ondorioak haragiaren garraioari, tenperaturei eta mikrobio kargari buruz, eta zer arautzen duen produktu galkorren garraioak nazioartean. | |
2015 | ||
Elikadurari dagokionez, arraina oso garrantzitsua da dieta osasungarria egiteko. | Baina elikagaien segurtasunari dagokionez, beste edozein produktu fresko bezala, bakterio patogenoak eta ingurumenetik datozen substantzia kimikoak (kadmioa edo merkurioa, besteak beste) hazten ari dira. Kasu gehienetan, poluitzaileak larruazalean, koipean, barne organoetan eta, batzuetan, muskulu ehunean egoten dira. | |
2017 | ||
Polina Tankilevitch Gazta izozteko edo ez izozteko iritzi ezberdinak dauden arren, zenbait mota izoztu egin daitezke ez hondatzeko, baldin eta izozterakoan jatorrizko usain eta zaporearen zati bat gal daitekeela kontuan hartzen bada. | Baina elikagaien segurtasunaren ikuspegitik ez dago arazorik. Hala ere, gaztak izozteko bi premisa hartu behar dira kontuan: | |
2021 | ||
19 laguntzaileek mikroorganismo batek kasu honetan birusak izan dezakeen arriskuaz jabetu gara, eta prebentzio neurrien garrantziarekin ohitu gaitu, eskuak garbitzearekin, esaterako. | Baina elikagaien segurtasunarekin lotutako praktika batzuk oso errotuak daude, eta zaila egiten zaigu horiek aldatzea eta intoxikazioak sor ditzakete, bereziki udan. Gloria Sánchezek, Valentziako Agrokimika eta Elikagaien Teknologia Institutuko ikertzaileak, Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Gorenaren (CSIC) ikerketa zentro batek, zehaztu ditu arrisku horietako batzuk. | |
2023 | ||
Elikagaien segurtasunaz hitz egiten denean, elikagai guztiak kontsumorako seguruak direla ziurtatzeko baliabideak eta estrategiak erabiltzen dira. | Baina elikagaien segurtasunaren definizioa aldatu egin da denborarekin. Autosufizientzia, elikagaiak eskuratzea eta nutrizioa urteekin lotu izan dira. | |
Klima baldintzek edo faktore ekonomikoek eragiten dute eremu horretan. | Baina elikagaien segurtasuna ez da berdina munduko herrialde guztietan. Nahiz eta garatuetan arazo nagusiak produkzio, manipulazio edo kontserbazioko akatsekin lotuta egon, garapen bidean daudenak edateko ura eskuratzearekin, dieta eskasekin edo elikagai urritasunarekin lotzen dira. |
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
baina | 6 (0,04) |
Lehen forma
Baina | 6 (0,04) |
Argitaratzailea
Consumer | 6 (0,04) |
Konbinazioak (2 lema)
baina elikagai | 6 (0,04) |
Konbinazioak (3 lema)
baina elikagai segurtasun | 6 (0,04) |
Urtea
Bilaketarako laguntza: adibideak
Oinarrizko galderak | |
---|---|
katu | "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu |
!katuaren | "katuaren" formaren agerpenak bilatu |
katu* | "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!katu* | "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu |
*ganatu | "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!*ganatu | "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu |
katu + handi | "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu |
katu + !handia | "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu |
Distantziak | |
katu +3 handi | "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handia | "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handi* | "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu |
Formen konbinazioa desberdinak | |
bero + handi | asko | "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu |
bero +2 !handi* | !asko* | "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak |
!bero + handi|asko|gutxi|txiki | "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak |
Ezaugarri morfologikoekin | |
proba + m:adj | "proba" lema eta jarraian adjketibo bat |
proba +2 m:adj | "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat |
bero + handi|asko + m:adi | "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat |
proba + m:izearr-erg | "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta |
Ezaugarri morfologikoak
KATEGORIA
adb | adberbioa |
---|---|
adi | aditza |
adilok | aditz-lokuzioa |
adj | adjektiboa |
det | determinatzailea |
ior | izenordaina |
izearr | izen arrunta |
izepib | pertsona-izena |
izelib | leku-izena |
izeizb | erakunde-izena |
lbt | laburtzapena |
lotjnt | juntagailua |
lotlok | lokailua |
esr | esaera |
esk | esklamazioa |
prt | partikula |
ono | onomatopeia |
tit | titulua |
KASUA
abs | absolutiboa |
---|---|
abl | ablatiboa |
ala | adlatiboa |
ban | banatzailea |
dat | datiboa |
des | destinatiboa |
erg | ergatiboa |
abz | hurbiltze-adlatiboa |
ine | inesiboa |
ins | instrumentala |
gel | leku-genitiboa |
mot | motibatiboa |
abu | muga-adlatiboa |
par | partitiboa |
psp | postposizioa |
pro | prolatiboa |
soz | soziatiboa |
MUGATASUNA/NUMEROA
mg | mugagabea |
---|---|
ms | mugatu singularra |
mp | mugatu plurala |
mph | mugatu plural hurbila |
ADITZ MOTA
da | da |
---|---|
du | du |
dio | dio |
zaio | zaio |
da-du | da-du |
du-zaio | du-zaio |
dio-zaio | dio-zaio |
da-zaio | da-zaio |
du-dio | du-dio |
da-zaio-du | da-zaio-du |
da-zaio-du-dio | da-zaio-du-dio |