Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 48

2001
‎Patatak egunero jan daitezke eta modu askotara prestaturik gainera.
‎mantenugai gehiago kontserbatzen dituzte, uretan ez direnez disolbatzen ez dituzten bitaminak eta gatz mineralak, eta zaporea, aroma eta kolorea ia osorik mantentzen dira. Banbuzko saskian elikagai asko presta daitezke, zerealetatik hasi eta era guztietako barazki eta frutetaraino. Banbuzko saskiarekin kozinatzeko, saskiaren tamaina bereko eltze bat eduki behar da.
2002
‎Gabonetan, hilabete baino gutxiagora, guraso askok prestatzen dituzte beren seme alabei gabonetako opariak jostailu gisa erosteko. Haurrek gero eta jostailu gehiago jasotzen dituzte egun horietan, eta gehienetan gehiegikerietara iristen dira.
‎Hori da kontsumitzaile askok egiten duten galdera, eta badirudi erantzuna baiezkoa dela; izan ere, espezialisten arabera, heriotzaren kostaldea ez da espezie horien haztegi naturala. Coruñako eta Pontevedrako itsasadarretako produkturik mitikoenari eraso egin diote garai txarrenean, Espainiako etxe asko prestatzen ari baitira itsaski mahaiak betetzeko Gabon gaueko eta Gabon Zaharreko afarian. Hilabete gogorrak dira lanperna, otarrainxka, ostra eta abarrentzat.
2003
‎Era askotan prestatua kontsumi daitekeelako
‎Merkatuan halibut osoa dago, xerratan edo gurpiletan (ohikoena xerrak dira), freskoa zein izoztua. Halibuta era askotara presta daiteke, baina haragia oso ahula da; beraz, kontu handiz ibili behar da sukaldean hasi aurretik eta prestatu bitartean. Egosita prestatzeko, usain belarrak erabil daitezke, zaporea eta aroma goraipatzeko, edo, bestela, arrautza irinetan pasatu eta saltsa maionesa arin batekin laguntzeko.
‎Gaur egun, unibertsitate karrera hori Espainia osoko hamabost unibertsitatetan ematen da, eta horietako lau Madrilgo Erkidegoan daude. “Lanbide irteera aitorturik ez duten pertsona asko prestatzen ari dira; izan ere, ez da lanpostu publiko ofizialik sortu osasun arloan, ez ospitaleetan, ez lehen mailako arreta zentroetan, ez geriatrikoetan, ez ikastetxeetan, ez osasun publikoan…” salatu zuen Ricok. Dietista nutrizionisten Elkarteak arautzen dituen Europako Erakundeak (EFAD) honela definitzen du dietista nutrizionista:
‎Baliteke haien espora populazioen presentzia handia kutsadura fekalaren ondorio izatea. Agerraldi garrantzitsuak izan dira eskoletan, ospitaleetan, lantegietan eta jatetxeetan jende askorentzat prestatutako janariak kontsumitzearen ondorioz. Espainian, C. perfringens gaitzen% 64 inguru horietan gertatu dira, nahiz eta etxean ere nahiko ohikoa den.
2006
‎Egosita, frijituta, zopan edo gelatinakara dira arroza prestatzeko hainbat modu, eta arroz irinarekin ere fideoak egiten dituzte, espagetiak edo antzekoak. Thai gastronomiaren funtsa osagai askorekin prestatutako saltsak dira, hala nola piperminak, karramarro pasta, baratxuria eta hainbat espezia. Arrozaz gain, thai gastronomiaren funtsa osagai ugariko saltsak dira.
‎Argazkiok pantailaren goiko eskuineko angeluan agertuko dira. Oraingoz, hiri gutxi batzuetarako gidak baino ez daude (Madril, besteak beste), baina beste asko prestatzen ari dira. Hiriko alderdi eta auzo garrantzitsuenei buruzko hainbat kapitulu ditu.
‎Itsasotik hurbil dagoenez, arrainik eta itsaskirik freskoenak dastatzeko aukera ematen du, hala nola otarrain karibetarra baratxuri gurinarekin, karramarroa ziape saltsan edo izkira dotorea kreol erara. Behikia, txerrikia edo oilasko gisatua ere Belgikako gastronomiaren parte dira, eta modu askotara prestatzen dira, herrialdearen nahasketa etnikoa dela eta. Herrialde honetako fauna askotarikoari esker, jatetxerik ospetsuenetan haragi exotikoko platerak aurkitu ohi dira, hala nola armadiloa, venatua edo gibnuta, karraskari txiki bat.
2009
‎Urte osoan zehar, menu errazetan, kontsumitzaileak modu osasungarrian elikatzeko aukera du, sukaldean ia denborarik eman gabe. Elikagaien industriak eskaintzen dituen laugarren eta bosgarren gamako produktuak bezalako osagai gutxi asko prestatuak erabiltzea da gakoa: lekale egosiak eta kontserbakoak, aurrez prestatutako arrain izoztuak edo kontsumitzeko prest dauden entsalada garbiak eta zatikatuak.
‎Hotzak edo beroak har daitezke, eta erraz prestatzen dira. Hilabete bero horietan, asko presta daitezke eta hozkailuan gorde, hurrengo egunetan hartzeko. Janarietan, gosea irekitzeko modu bikaina dira, sarrera edo aperitibo gisa.
‎Udan fruta ugari dago eta era askotara presta daitezke. Baita barbakoan ere, non ehundura oso interesgarriak lortu eta zaporea nabarmendu baitaiteke.
2010
‎Jakiak era askotara prestatuta egon dira, baina arraina eta haragia, adibidez, frijituta eskaini dituzte gehienek, eta batzuetan arrautza irinetan eta ogi birrinetan pasatuta.
‎Gero eta ohikoagoa da sukaldea bera diseinatzea, eta are gehiago, enpresa espezializatu batera joanez gero, oso ideia zehatza izan ohi da nolakoa izango den. Hala ere, haien proiekzioan eta diseinuan aplikatzen diren irizpideen artean, oso gutxitan pentsatzen da elikagaien segurtasunaz; izan ere, elikagai horiek urte askotan prestatuko dira eta eragina izango dute kontsumitzaileen osasunean eta bizi kalitatean.
2012
‎Menuak planifikatu eta errazio gomendatuetara egokitzeko orduan, kontuan hartu behar da arrautza modu askotara presta daitekeela eta bakoitzak bere ezaugarriak dituela; adibidez, frijituta, tortilla eginda, nahaski eran edo beste plater batzuen osagarri (azken horietan zaila izaten da neurtzea zenbat arrautza jaten ari garen): flanak, natillak, krepeak, maionesa, bizkotxoak, opilak, gozoak eta galletak, eta abar.
‎Sukaldaritza txinatarreko plater ezagunenetako bat, eta, aldi berean, mundu osoan gehien kontsumitzen direnetako bat, udaberriko biribilkiak dira. Hainbat barazki egosi eta xerra mehetan moztutakoak dira, ore mehe batez bilduak, eta zartagin batean olio askorekin prestatzen dira. Gorritu eta kurruskatu ondoren, atera frijitutik, xukatu oliba batean eta gehitu soja saltsa edo saltsa gazi gozo bat.
‎Txikienekin sukaldean murgiltzeak haien sormena sustatzen du, etxean egindako janaria preziatzen laguntzen die eta trebetasun berriei ateak irekitzen dizkie. Horiekin errezeta asko presta badaitezke ere, erreportaje honetan gailetei buruz arituko gara: gozoak, aberatsak eta egiteko errazak dira, apaindu egin daitezke eta, are hobeto, moldekatu!
‎Txahal haragia: prestatzeko modurik onena aukeratzea Txahal haragia era askotara presta daiteke: labean, plantxan, frijituta, gisatuta, parrillan… Egosketa mota bakoitzak aukera ematen du ebakidurak eta elikagaiaren ezaugarriak aprobetxatzeko.
‎Orduan, zatitxotan ebakitako bakailaoa (ogi mamiak erabil ditzakegu) eta ganbak gehitu. Ez dugu askorik prestatu behar, pare bat minutu besterik ez. (Labean egingo dira).
‎profesionaletan eta etxekoetan, gourmetetan eta apaletan, bai eta egoera ekonomiko larrienei aurre egin nahi dieten sukaldeetan ere. Erabilera anitzekoa eta laguntzekoa, patata era askotara presta daiteke: egosita, gisatuta, erreta, frijituta, lurrunetan, plantxan, parrillan edo txingarren artean lurperatuta.
2013
‎Exudatutako likidoan gatza disolbatzen denean, pieza guztian zehar banatzen da, eta horrek zapore berdina ematen dio zati guztiei. Haragi mota bakoitzerako prestatua Behikia era askotara presta daiteke: labean, betegarri gisa, plantxan, frijituta, parrillan… Egosketa mota bakoitzak aukera ematen du ebakidurak eta elikagaiaren ezaugarriak aprobetxatzeko:
‎Patata aliatu handi bat da sukaldean, eta komodin huts hutsa sukaldean. Ez da ekonomikoa eta errendimendu handia du, ia mundu guztia gustatzen zaio eta era askotara presta daiteke. Frijituak, labean edo egosita, purean, xerratan edo xerratan, protagonista dira otordu bateko protagonistak, aperitibo zaporetsua edo sukaldean aurrezteko guarnizioa, patatak oso ondo egokitzen dira gourmet errezetak eta noizean behin, baina baita apalak eta egunerokoak ere.
2014
‎Garbitu aurretik moztea komeni da. Azkenean, fruta zuritzea erabakitzen bada, larruazala era askotara presta daiteke, eta horrela elikagai gutxiago alferrik gal daiteke. Zitrikoena, adibidez, errezeta batzuetan aromatizatzaile gisa erabil daiteke, eta lehortzen bada, tea bezalako edariak eransteko erabil daiteke.
‎Antxoak errazio gisa dasta daitezke, baina beste aukera gastronomiko asko ere eskaintzen dituzte. Gauza bera gertatzen da berdelarekin ere, modu askotara presta baitaiteke. 5 Intxaurrak edo kalabaza pipak.
‎Oinarrizko adobedo batek ozpina, oliba olioa, belarrak, gatza eta piperbeltza eduki ditzake. Behin marinatu ondoren, era askotara presta daiteke platera: parrillan, labean, labean, frijituta edo gisatuta.
2015
‎Zopa edo salda asko prestatzen da hainbat egunetan, eta, egun batzuetarako, erronka bati egin behar dio aurre: hozte sistemari
‎Izokina da prestatzeko arrainik erabilienetako bat. Gantz edukia, arrain urdina izaki, era askotara presta daiteke. Bere testurak, zaporeak eta haragiaren kolore bereziak laranja eta arrosa arrain zaporetsu, ahuskor eta erakargarria bihurtzen dute.
2016
‎Lekaleak era askotan presta daitezke, eta beti izaten dira plater osatuak.
‎Ez da beldurrik izan behar haurra etorkizunean berekoia izango dela, ezta estiloagatik ere. Fernando Gonzalez Serranoren hitzetan, Uribe Kostako Haur eta Gaztetxoen Osasun Mentaleko Zentroko burua da, eta hiru urtetik aurrera «haurra askoz prestatuagoa dago balio sozialak bere gain hartzeko, baina hori ez dago ondo finkatuta bost edo sei» arte. Haurrak konpartitzeko bidean laguntzeko gakoak Bost edo sei urtetik aurrera, orduan, hobe da adingabekoari laguntzea elkarbanatzeko bidean.
‎Nola frijitu seguruago Irudia: CNebraska Frijitzeko prozesu guztietan kontuan izan behar da elikagaia asko prestatzen bada, azken segurtasuna murriztu dezakeela. Gehiegi egosita, substantzia toxikoak sortzen dira, hala nola amina heteroziklikoak (AHC) eta almidoiz aberatsak diren elikagaiak (ogia, zerealak eta gailetak), gehiegi egosita, akrilamida sor daiteke.
‎Landare jatorrizkoa, perretxikoak era askotara presta daitezke eta oso gomendagarriak dira dieta orekatu eta osasungarria egiteko
‎AECC Oinarri horrekin, dagoeneko posible da menu osasungarriak antolatzea. Jarraian, aholku batzuk ematen dira, bai lanean bai etxean, baina ez dago denbora askorik prestatzeko: Antolaketa funtsezkoa da.
‎Eguberrietan, elikagaiek transmititutako gaixotasunen arriskua areagotzen duten hainbat faktore elkartzen dira. Horietako bat janariak asko prestatzea da, maiz egiten ez diren platerak, hozkailu gehiegi janez. Garrantzitsua da batez ere haragiari eta arrainari arreta jartzea, Gabonetan gehien erabiltzen diren produktuetako bi.
2017
‎Irudia: ajafoto Goulash errezeta tradizional bat da, Hungariako eta Erdialdeko Europako herrialde askotan prestatu ohi dena, zopa, krema, gisatu eta postre bat egiteko eta ogi ontzi batean zerbitzatzeko. Ideia sinplea da:
‎Uda garaiko ikur eztabaidaezina da mahaian. Oro har postrerako jaten den arren, naturalean edo mokadu freskagarri gisa, meloia era askotara presta daiteke: budin bat, zopa bat, entsalada bat… Artikulu honetan, meloiarekin egindako bost proposamen original, zaporetsu eta erraz egiteko modukoak biltzen dira.
‎Alde nagusia – koloreaz gain – gozotasun naturala da, tortilla bezalako betiko errezetei originaltasun puntu bat emateko aukera ematen duena. Boniatoa era askotara presta daiteke: zopa krematsua, purea (patata, azenario eta oliba olioarekin konbinatua), gozoa, labean edo plantxan, espeziekin ondua.
2018
‎Merkea da eta dena izaten du jateko, eta era askotan presta daitezke.
‎Etxean lekaleak beti edukitzeak ere areagotu egingo du kontsumoa. Asteburuan lekale asko presta ditzakezu (dilistak adibidez), hozkailuan utzi eta taper batean eraman. Eta koilararentzat bero handia egiten badu?
‎Urtean 14 kilo pertsonako, Espainian gehien kontsumitzen den haragi freskoa da. Arrakastaren arrazoia jakiaren ontasuna da, zapore oso leuna baitu, helduei eta haurrei gustatzen baitzaie eta modu askotara presta baitaiteke. Gainera, oso haragi osasuntsua da.
‎Hala ere, haragi hori ehiza xeheari lotuta dago tradizioz, eta landako zaporeei dagokie. Hala, untxia modu askotara presta badaiteke ere, presentzia eta zaporea irabazten du sasoiko barazkiekin, perretxikoekin eta basoko fruituekin erregosi edo gisatzen denean.
2019
‎arrautzak. Azken horiek, gainera, interes handia dute gastronomian eta elikaduran, oso elikagai osatua eta osasungarria baitira, balio biologiko handiko proteinetan aberatsak, eta era askotara presta daitezke, hala nola egosita, frijituta, aperitiboak, kanapeak, pintxoak, brotxetak eta ogi txigortuak koroatuta.
‎Postrerako, fruta da egokiena. Egunero pieza bat eman, era askotara prestatua (osoa, mazedonia, burruntzietan, etab.).). Astean pare bat egunez esnekiak eskaini ahal izango dituzu.
2022
‎Dena zor ondu saltsekin, hala nola ziape ozpin olioarekin, Zesar saltsarekin edo mugurdi baltsamikoarekin egindako ozpin olioarekin, betiere sukaldaritzaren logikaren arabera, osagaiei, zaporeei eta berritzeko gogoari dagokienez. Bestelako errezetak dilistekin Gainera, beste errezeta asko prestatzea dilistekin eta labean egin, zopan… Errezeta gozo eta ezagunenak dilistak txorizoarekin eta dilistak arrozarekin.
2023
‎Orburua. Orburuak ere zuntz ugarikoak dira, eta era askotara presta daitezke (erreak, irakinak, salteatuak…). Kardua.
‎ez daude oso familia ugarientzat edo janari kantitate handiak egiteko pentsatuta. Jan pazientzia handiz, elikagai asko prestatu behar badituzu. Saretaren gainean janari gehiegi jartzeak, gehiegi bilduta edo pilatuta, produktuak behar bezala prestatzea eragotziko du.
‎cook_ inspire Pasta edo arroz pakete batek, bizitza baliagarri luzea izateaz gain, estuasunetik atera gaitzake. Biak praktikoak, ekonomikoak eta erabilera anitzekoak dira, eta era askotara presta daitezke: bakarrik, tomate saltsa edo pesto pixka batekin, barazki zatitxoekin salteatuta, kontserbekin, zoparekin, entsaladetan, labean gainerreta gazta apur batekin… Bai pasta bai arroza elikagai osasungarriak eta asetzaileak dira, batez ere integralak direnean.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia