2002
|
|
Makula endekapenak eragindako ikusmena pixkanaka eta minik gabe galtzea ia sendaezina denez, funtsezkoa da ahal den guztia egitea hura prebenitzeko. Ikertzaileek ez dute
|
jakin
zergatik gertatzen den nahaste hori.Arrisku faktore nagusietako bi adinean aurrera egitea eta afekzio horren kasuak jasotzen dituen familia historiala dira. Arriskua handitu dezaketen beste faktore batzuk hauek dira: – Eguzki argiaren eraginpean luze egotea.– Odolean substantzia antioxidatzaile gutxi.– Erretzea.– Zirkulazio arazo batzuk, hala nola arteria presio handia.
|
2005
|
|
entsaladetarako, litxarrerietarako… Horregatik, gurasoek haurrari etiketak irakurtzeko ohitura irakastea keinu hori beretzat ohikoa bihurtzeko elikagaiak. Hala ere, batzuetan ezin da
|
jakin
zer produktu den erosten ari da, eta ez du glutenik; beraz, FACE (Federazioa) Espainiako Zeliakoen Elkarteena). Aldian behin argitaratzen du proteina horretatik erabat salbuetsitako produktuen zerrenda batzuk.
|
2006
|
|
OCUk gogorarazi du legeak babesten dituela bidaia bertan behera utzi nahi duten turistak, gertaera saihestezin eta ustekabekoengatik. Alde horretatik, beharrezkoa da estatu kolpea araudiak eskatzen dituen ezaugarriak betetzen dituen ezinbesteko kausa dela, ez turistak ez agentziak ezin baitzuten
|
jakin
zer gertatuko zen. Legeak dio kasu honetan arazoa konponduta geratzen dela kontsumitzaileak ordaindu duen dirua itzultzean.
|
2007
|
|
Slavomir Ulicny 1832an aurkitu zuten kreatina. 1920tik aurrera, laguntza ergogeniko gisa proposatu zuten, eta 90eko hamarkadaren hasiera arte ez zen
|
jakin
zer nolako eragina izan zuen haren osagarritasunak errendimenduan eta gorputz osaeran, batez ere muskulu mailan. Ordutik hona, 500 azterketa baino gehiago egin dira konposatu kimiko horrek tonuan eta muskulu bolumena handitzean duen eragina ebaluatzeko, eta, ondorioz, bai indar kiroletan bai erresistentzia kiroletan duen errendimendua neurtzeko.
|
2008
|
|
Eta nola
|
jakin
zer esaten duen?
|
|
Oraindik ezin da
|
jakin
zer erantzun jasoko duen, baina ez dirudi aldeko asko aterako zaionik, krisi bete betean oso zaila baita bide horren alde egitea.
|
2009
|
|
Aurrez ezin da
|
jakin
zer eratakoa izango den hodeia, zer bilakaera izango duen eta zer ekarriko duen, eta Meteorologiaren Mundu Erakundeak berak ere ez du gauza handirik adostu hodeien inguruan; tipologia baino ez.
|
|
Horrez gain, oinarrian urik ez duenez, ezin da
|
jakin
zer pH daukan.
|
|
bigarren horretan, gantz guztien% 1,5 ziren trans erakoak margarinetan.Azken honetan, berriz,% 0,7 dira.Horrek erakusten du, beraz, margarina ekoizleek jakin izan dutela formulak modernizatzen eta Europatik etorriko diren araudi zorro tzenen barruan sartzeko prestatzen.Itxura denez, elikadura industriak asko murriztu ditu trans gantzak elikagaietan (galarazi egingo dituztela ere esaten du zenbaitek); horrez gain, kontsumitzaileek ere gero eta informazio gehiago daukate, eta gero eta zorrotzago jokatzen dute elikadurarekin, ohartu baitira berebiziko garrantzia duela osasuna zaintzeko.Gurin ekoizleak ere hasi dira bide berriak urratzen, eta gantz gutxiago duten gurinak merkaturatzen.Egun, badira gantza% 50 duten gurinak, eta are% 20 dutenak ere.Gantz kopurua gutxituta, kaloriak ere dezente gutxitzen dituzte, eta berdin gantz saturatuak eta trans erakoak ere.Azken batean, produktu osasungarriagoak eskaintzen dituzte.Produktu onak eta konparatzeko taulaBanan bananProduktu onakGuk aztertu ditugun gurin eta margarina guztiak ongi egindako produktuak izan dira (margarinek, adibidez, etiketan ageri diren bitamina guztiak dauzkate, eta esaten duten baino ugariago, gainera), eta elikagai seguruak dira kontsumitzeko (higiene eta osasun egoera egokia eduki dute guztiek). Kalitate arau ia guztiak ere egoki bete dituzte: hezetasuna, estraktu lehor giharra, gatza, gantzaren proportzioa eta jatorria (landarea edo animalia), gehigarrien erabilera eta kopurua, azidotasuna.Garrantzi gutxiko kontua bada ere, esan beharra dago sei gurinek akatsa eduki dutela etiketan.Bestalde, dastatze proba egiteko, jakia gordinik eman diegu kontsumitzaileei, zer zen esan gabe, gurina edo margarina.Haiek ez dute
|
jakin
zer ari ziren dastatzen.Pentsa liteke, betiko usteek eraginda edo, gurinek emaitza hobea lortuko zutela margarinek baino... baina ez.6, 9 puntu eman dizkiete dastatzaileek gurinik gustukoenei (Breda eta Président zabalerraza gustatu zaizkie gehien), eta margarinarik gustukoenek ere antzeko emaitza lortu dute: 6,9 Ligeresa etxekoak eta 6,8 Flora k.Emaitzarik kaskarrena lortu duten gurinek, berriz (Pascual eta Central Lechera Asturiana), 5,5 puntu jaso dituzte, eta margarinetan, 6 puntu baino gehiago lortu ditu gutxien atera dituenak ere (Artua). Dastatze probak eta laborategiko azterketak argi erakutsi dute ia guztiz berdinak direla ohiko gurinak eta zabalerrazak, eta ia ez dagoela alderik ez elikadura osaeran eta ez ezaugarri organoleptikoetan.Horiek guztiak ikusita, uste izatekoa da margarina batek lortu izango duela emaitzarik onena kalitate prezioetan, eta halaxe izan da:
|
|
Bere jarduera garapen eta ingurumen lanetan banatzen da, talde baztertuei laguntzen die edo beste batzuetan. Nola
|
jakin
zer gaitasun duten planteatzen diren helburuak betetzeko. Lege esparru batek kontrolatzen du erakunde horien jarduera, Garapenerako Nazioarteko Lankidetzarako Espainiako Agentziak (AECID) modu objektibo eta zehatzean aztertu ondoren.
|
2010
|
|
Ilea moztu aurretik, ezin izaten da
|
jakin
zer ezaugarri izango dituen; moztu eta gero jakiten da hori, era guztietako material hondarrak kenduta: landare arrastoak, arantzak, lastoa, zaborrak eta beste hainbat zikinkeria.
|
|
Hondakin nuklearren biltegi iraunkorren abantailak eta eragozpenak AGPen aldekoek ziurtatzen dute beren teknologiak ahalik eta segurtasun handiena ematen duela gaur egun, eta behar den denborari eusteko gai direla. Baina aurkakoek gogorarazten dute Lurra planeta aldakorra dela, eta ezin da
|
jakin
zer gertatuko den hemendik milaka urtera lur azpian. Izan ere, AGP batzuen kokaleku posibleak ezetsi egin dira, epe luzerako bermerik ez dagoelako.
|
2011
|
|
Arrazoi ez neurologikoak ere izan daitezke, maskuri hiperaktibo idiopatikoa, adibidez; hau da, neurologikoki pertsona normalak izaten dira itxuraz, baina komunera joateko premia kontrolaezina sentitzen dute, nahiz eta ez
|
jakin
zergatik.
|
2012
|
|
Inkestan parte hartu dutenen artetik,% 14k ez dute
|
jakin
zer erantzun eman,% 12k adierazi dute harraskatik behera bota behar dela, eta% 1ek okerreko edukiontzia aipatu du: horia.
|
2013
|
|
Autonomia guztiak kontuan hartuta, Kanarietan eta Extremaduran sumatu dugu ezagutza falta handiena (lautik hiruk ez dute
|
jakin
zer den); Euskal Autonomia Erkidegoan eta Nafarroan, aldiz, ezaguna egin zaio %75ari.
|
2015
|
|
Hasi ginean, orain dela ia hogei urte, laserrak nahiko oinarrizkoak ziren, mingarriak eta mantsoak, eta aurrez ez zitekeen
|
jakin
zer gertatuko zen.
|
|
Irratia entzuten da eta, bat batean, gustatzen zaigun musika gai bat entzuten da, baina ez dakigu eta esatariak ez du identifikatu. Nola
|
jakin
zer den. Siri galdetu baino ez da egin behar, kanta segundo batzuez «entzuten» utzi eta izenburua eta kantaria esango du.
|
2017
|
|
Nola
|
jakin
zer arrain erosi etiketa berriekin
|
2020
|
|
Gure erosketen balioztatze soziala Antsietatea, eskasiarekiko beldurra eta errepikapen efektua dira produktu oso errepikariak modu konpultsiboan eta irrazionalean erosteko arrazoiak. “Animalia sozialak gara, besteek egiten dutena egiten dugu, nahiz eta ez
|
jakin
zergatik. Gizarte arau idatzirik ez dagoenean, besteek egiten dutena da portaera eredu.
|
2021
|
|
Oro har, hiru segundotan aldatu ezin den beste pertsona baten gorputzari buruz ez genuke ezer esan behar. Adibidez, orrazkera eginda zaude, hortzen artean zerbait duzu… Norbait negarrez ikusten duzunean ez dakizu berri on edo txar batengatik den, ezin dugu
|
jakin
zer eragin duen pisua galtzea edo irabaztea. Egunero jaten dugu, eta garrantzitsua da ekintza erraza izatea eta arazorik ez izatea.
|
2022
|
|
aluminiozko ontziak etxeko produktu baten sentsazioa transmititzen du (tradizionalki, flanak Maria bainuan egin izan dira etxean, horrelako ontziekin). Nola
|
jakin
zer flan mota ari garen erosten Produktuaren ezaugarriak segurtasunez ezagutzeko, egokiena saltzeko legezko izena irakurtzea da. Izen hori, normalean, osagaien zerrendaren ondoan agertzen da.
|
|
inausketa, zimeltzea, hosto horiak… Erauzteko zailagoak diren gaixotasunak dira, baina sendabidea dute. Nola
|
jakin
zer gaixotasun duen. Imagen:
|
2023
|
|
Horrek guztiak nahaste eta mesfidantza egoera sortzen du, eta esaldi honekin laburbiltzen da: “Nola
|
jakin
zer jan behar dugun, nutrizionistek ere argitzen ez badute? ”. Egia esan, elikaduraren mundua ez da kontraesan horien aurrean pentsa zitekeen bezain “kaotikoa”.
|
|
Fabrikatzaileak ezarritako 15 g ko errazioan 9 g azukre baino gehiago dago, OMEk ezarritako eguneko maximoaren% 36 Gantz gutxiago… Konparazio nahasia«% 30 gantz saturatu» mezuak esan nahi du produktuak antzeko produktu batek baino% 30 koipe saturatu gutxiago duela. Araudiak ez du behartzen konparazioa zer produkturekin egiten ari den zehaztera; beraz, ezin dugu
|
jakin
zer krema erabiltzen den erreferentzia gisa. Jatorrizko Nocilla marka bereko produktuarekin alderatuz gero, gantz aseen kopurua %5 baino ez da txikiagoa bertsio honetan (5,6 g gantz saturatu/ 100 g eta 5,9 g/ 100 g).
|
|
Hala ere, bederatzi hilabeteren ondoren, 17k bakarrik lortu dute araudi hori betetzea. Ezagutu zeintzuk diren eta nola
|
jakin
zer murrizketa aurreikusten dituzten.
|