Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 4.862

2001
‎Estresa: bizitza patxadaz hartu behar da
‎Estresa: bizitza patxadaz hartu behar da
‎Kontuan hartu beharrekoa da, dena den, etxebizitzako edukia zenbat eta balio txikiagoan kontratatu (horrek, bere aldetik, prezioa merkatuko du), orduan eta urriagoa izango dela, ezbeharrik gertatuz gero, aseguratzaileari erreklamatzeko kopurua.
‎Tenperatura garaietan intentsitate edo esfortzu handi handiko jardueretan ari direnek (beraz, egun osoa izerdi patsetan ematen dutenek) eta pertsonaren eguneko ur kontsumoa lau litro baino gehiago denean, hartu behar da gatz kopuru osagarririk: kasu horietan bakar bakarrik, salbuespenezkoak direla kontuan izaki.
‎Eradoski bitartean, amak egunean beste 500 kaloria hartu behar
‎Emakumearen bizitzan, haurraldia bera baino nekagarriago gertatzen da edoskaldia; honek dirauen artean amaren premia energetiko eta nutritiboak handiak dira, dudarik gabe (egunean beste 500 kaloria hartu behar ditu, esnea ekoiztea den ahalegin metabolikoa orekatzeko).
‎Kaltzio iturri behinena esnea izaki, mineral hori ama esnearen ezinbesteko osagaia denez eta amaren desmineralizazioa galarazten duelako, egunean gutxienez hiru litro laurden esne eta bestelako esnekiak hartu behar ditu (edo, bestela, litro erdia esne eta gainera bestelako esneki batzuk, hala nola jogurra, mami edo gaztanbera, hartzi edo ondu gabeko gazta, esne postreak, esnez eginiko krema eta pureak, gazta freskoa entsaladetan, bexamela, etab.).
‎Baliteke nerabezaroko amak, landarejaleak edo gaixotasun jakinen bat pairatu dutenek elikabide berezia hartu behar izatea.
‎Adibidez, ozono geruza eta munduaren berotze orokorra eta antzeko ingurugiro gaietan, erabakiak hartu beharra dago, luzamenduak ezarri, Rio edo Kyotokoa bezalako goi bilerak egin eta horrek guztiak zientziarekin du zerikusia.
‎Horregatik, emakume haurdunak saunarik ez duela hartu behar ohartarazten da eta haurdun geratzeko asmoa dutenek ere 15 minutura mugatu behar lukete saio bakoitza.
‎Azken otordutik denbora asko pasa bada, ogi apur bat edo gozokiren bat hartu behar da, odolak glukosa izan dezan.
‎Beste alde batetik, ez dira hartu behar tarteko jaki gisa, bestelako elikagai gantzatsuen ordezkotzat baizik.
‎Batzuek, akordioarekin bat ez zetozen jabekideen etxebizitzen gaineko zorpekotza ikusten zutelako; beste batzuek, Jabetza Horizontalaren Legearen arabera, erabaki horiek nahitaez aho batez hartu behar direla diotelako.
‎Horregatik, elkarteek behin eta birritan esaten dute jaio berriak eta 16 urte artekoak ere kontuan hartu behar direla, jostailuen balizko erabiltzaile diren neurrian.
‎Zama gehiegi ez jartzeko neurriak hartu behar dira (pisua zaintzea, egunean zehar etzanik egotea, etab.), toki gorabeheratsuetatik ibiltzea, txango luzeak egitea, eskailerak maiz igo eta jaistea eta, gainera, lesioa ez dagoen alderdian makuluak lagundurik ibiltzen ikasi behar du pazienteak.
‎Erabiltzaileak kontuan hartu behar du, nolanahi ere, efektu horiek potentzia ertainetik gorako ordenagailuan bakarrik ikusiko direla, bestela irudiak herrenka ibiliko dira, musikaren erritmoa nekez jarraituko dutelarik.
‎Etxebizitza bat errentan hartzeko garaian, kontuan hartu beharra dago, 1994ko Hiri Errentamenduen Legearen arabera, data horretatik aurrera egiten diren kontratuek gutxienez bost urteko indarraldia izango dutela.
‎Baina emantzipazioa ikasketa prozesu bat da, ume umetatik seme alaben autonomia eta erantzukizuna bultzatzetik hasten dena eta gurasoek dena esan behar da dagokien erantzukizuna hartu behar dute: heldutasun aroa era independentean bizi izateko seme alabei prestatzen laguntzea.
‎Gainera, ez da alkoholik eta botika hepatotoxikorik hartu behar.
‎Sexu bidez kutsatzeko arriskua txikia izan arren, neurriak hartu beharra dago.
‎Neguko kirolak gogoko dituztenek neurri zorrotzagoak hartu behar dituzte eguzki izpien aurrean eta mendiko tenperatura hotzetan jartzen direnean.
‎Egia da, beste aldetik, hainbat aditibo ez dituztela hartu behar aldakuntza organiko edo intolerantzia jakin batzuk nozitzen dituzten pertsonek, hala nola zeliakoek.
‎Baina neguko arropak hurrengo denboraldira arte gorde aurretik hainbat neurri hartu behar da, hurrengo udazkeneko lehen hotzekin berriro behar ditugunean orban edota bestelako akatsekin sorpresa desatseginik izan ez dezagun
‎Neurriak hartu beharra dugu.
‎Horrenbestez, ikastetxearen hezkuntza proiektua eta bultzatzen dituen baloreak, irakaskuntzaren kalitatea eta etxetik hurbil izatea bigarren mailan geratzen dira, lehen erabakia diruari bakarrik begiratuta hartu behar izaten baita etxe askotan.
‎Eguneroko elikaduran ez da sekula falta izan behar entsalada edo barazkiz osatutako plater bat; arroza edo pasta, berriz, astean behin edo birritan hartu behar lirateke; eltzekariak, hobeto astean hiru bider.
‎Horien tarifak (milioi bakarretik bi milioi pezeta bitartekoak, umearen sorterriaren arabera) jende aurrean egoten dira agerian eta onespen ofiziala hartu behar dute beti.
‎Lehen lanpostua gorago jo ahal izateko eskarmentua hartzeko bitartekotzat hartu behar da.
‎Hori dela eta, lana bilatzea prozesu pertsonalizatu gisa hartu behar da eta egoera bakoitzak (lan esperientziarik duen ala ez, prestakuntza, itxaropenak, lana aurkitzeko presa...) estrategia jakin bat eta bitartekoak beste era batera erabiltzea eskatuko du.
‎Lehiaketa hori eskola orduetan emango da, eta jokoak planteatzen dizkien galderei erantzun diete, erantzunen arabera puntuak batuz eta kenduz. José Cabrerak, Madrilgo Drogaren Aurkako Agentziako zuzendari kudeatzaileak, esan duenez, Sinesio ikastetxe publiko batean aurkeztu duten ehunka haurren aurrean, ez zaitezte inork jan, zuen erabakiak hartu behar dituzue zuek baikara gure etorkizuna. Bertan, haurrek parte hartu zuten eta interes handia agertu zuten hainbat autonomia erkidegotako hainbat eskolatan ezartzen hasi den lehiaketa berrirako.
‎Tratamenduan ez da analgesiko gehiegi hartu behar
‎Mandok azaldu zuenez, 2 edo 3 urteko haurrak ezin dira adierazi, eta burua mintzen zaienean, lasai mugitzen dira, kexatu egiten dira, haserretu egiten dira eta portaera aldatzen dute; eta, 5 edo 6 urterekin zefalea hasi denean, “berresten dute txikitan zituen sintoma horiek zefaleak direla”. Haurren zefaloien tratamenduari dagokionez, neurologoak adierazi zuen ez dela analgesiko gehiegi hartu behar, helduen kasuan bezala, botika horiek errebote eraginkortasuna baitute.
‎Europar Batasuneko (EB) Justizia Auzitegiaren aginduz, Gobernuak hurrengo hilabeteetan onartu duen bidesarien BEZa %7tik %16ra igoz gero, gidariek urtean gutxienez 16.500 milioi pezeta gehiago ordaindu dituzte Espainiako autobideak erabiltzeagatik. Hala ere, erabiltzaileek ordaindu duten kopuru gehigarria, azkenean BEZaren gehikuntza kontsumitzaileak bere gain hartu behar badu, adierazitako 16.500 milioitik gorakoa izango da ziur aski; izan ere, gutxi gorabeherako kopuru horrek zerga (gaur egungo %7tik %16ra) 2000 urteari dagozkion Espainiako autobideen emakidadunen jarduera zifrekiko handitzeak dirutan ekarriko lukeena baino ez du islatzen. Enpresa emakidadunek aurten lortuko dituzten diru sarrerak aurreko ekitaldikoak baino handiagoak izango dira seguruenik; izan ere, zerbitzuan dauden autobideen kilometroak handituko dira, eguneroko batez besteko intentsitatea handituko da, eta bidesarien prezioa %2 baino gehiago igo da, batez beste.
‎Hala ere, oso elikagai kontzentratua denez, ez da komeni egunean 50 g baino gehiago hartzea. Gainera, pixkanaka hartu behar da, digestio arazoak saihesteko, fruktosaren zati bat gaizki xurgatzen baita. Eztiaren ezaugarri nagusia fruktosa eduki handia da, gibeleko glukogeno bihurtzen dena, eta prozesu horrek ez du intsulinarik behar.
‎Eztiaren ezaugarri nagusia fruktosa eduki handia da, gibeleko glukogeno bihurtzen dena, eta prozesu horrek ez du intsulinarik behar. Hala ere, glukosa asko duenez, eztia diabetesa duten pertsonek kontrolatu beharreko elikagaitzat hartu behar da. Merkatuan dagoen ia ezti guztia berotu egin da, legamien bidezko kristalizazioa eta hartzidura saihesteko.Tenperatura horiek ez dira aski “Clostridium botulinum” en esporak suntsitzeko.
‎Txerri haragiak gantz azido saturatuak ditu, eta horiek ez dira batere osasungarriak, odoleko kolesterola handitzen baitute zuzenean. Gantz azido monoasegabeak ere baditu (koipe ona), gainerako haragiek baino proportzio handiagoan.Gainera, kontuan hartu behar da txerriaren gantzaren %70 inguru azalaren azpitik dagoela, eta, beraz, harakinak edo kontsumitzaileak berak erraz ken dezakeela. Nahiko koipetsua denez, kontuan hartu da obesitatea, patologia kardiobaskularra eta alterazio lipidikoak (kolesterola edo triglizerido handiak odolean) daudenean.
‎Hondakinek burdina gehiago dute, baina kolesterola ere handiagoa da. Haragiak (muskulu ehunak) 40 mg sodio ditu 100 g produktu freskotan, eta odolak, berriz, 200 mg/ 100 g odoletan, odolkien osagai nagusia; arteria hipertentsioaren kasuan, hori hartu behar da kontuan.Haragi horrek ez du bitamina liposolublerik ematen, gibelak izan ezik, A eta bitaminatan aberatsa baita; baina B multzoko bitamina iturri garrantzitsua da, azido folikoa izan ezik. Gainerako haragiek baino 8 aldiz tiamina edo B1 bitamina gehiago ditu, eta, jakina, B12 bitamina (batez ere gibela eta giltzurruna).
‎landa ustiapen txikiek kontsumoaren ehuneko handia hartzen dute oraindik, kontsumitutako haragiaren% 23 inguru. Kontsumitzailearen esku jarritako segurtasuna eta osasungarritasuna horrelako haragiaren ekoizpen eta merkaturatze baldintzak arautzen dituen araudiaren mende daude, baita untxiaren ekoizpenaren eta kontsumoaren berariazko ezaugarriak kontuan hartu behar dituen betetzearen kontrolaren mende ere, horiek tokiko merkataritzaren xede baitira. Komertzializazioa arau hauen bidez arautzen da:
‎Ez da aukera hori eskaintzen kalez kaleko salmentarako, posta bidezko salmentarako eta, xehekariari dagokionez, merkatu bateko salmentarako. Horrek ez du esan nahi autonomia erkidegoek ez dutenik beharrezko neurriak hartu behar baimendutako eragiketen osasun kontrola ziurtatzeko eta haragiaren jatorrizko ustiapena identifikatzeko arauak ezartzeko. Beste estatu kide bateko lurraldera igortzen den produktua albaitari ofizial batek ikuskatu behar du ontziratzeko unean.
‎Eskola menua adinaren arabera orekatua Dietista nutrizionistek gainbegiratuta bermatzen da menuen kalitate dietetikoa eta nutrizionala. Eskolako menuak bete behar dituen irizpide elikagarriak ezartzeko, adin desberdinen artean dauden energia eta mantenugai desberdintasunak hartu behar dira kontuan. Eskolaurreko (3 urte) eta lehen hezkuntzako (6 urte) haurrek hazkunde motela eta uniformea dute.
‎Etapa honetako nutrizio xedeek, alde batetik, banakako energia beharrak (gorputz osaeran eta jarduera fisikoan dauden desberdintasunak direla eta) egokitzera joko dute, eta, bestetik, hazkuntza prozesuan zuzenean parte hartzen duten proteinen, bitamina batzuen (A eta bitaminak) eta mineralen (kaltzioa, burdina eta zinka) behar areagotuak betetzera. Menuek kontuan hartu behar dute elikagai talde bakoitzak zenbat kontsumitzen duen (esnekiak, haragia, arraina, zerealak, lekaleak, frutak eta barazkiak) eta plater bakoitzaren errazioa (kasu horretan, eskola umeen adinaren araberakoa izango da). 3 eta 6 urte bitarteko haur batentzat, haragi anoa osasungarria 70 gramokoa da; 7 eta 12 urte bitarteko haur batek, berriz, 100 eta 120 gramo bitartean behar ditu bere proteina eskakizunak asetzeko, eta nerabeek, 150 gramoraino.
‎Lan honek ez du arreta handiagorik eskatzen, diseinuak aipatutako marra edo marra bertikalak barne hartzen dituenean izan ezik: kasu honetan, hartu beharreko neurriak hartu behar dira marrak bat etor daitezen bikoizketa jositakoan. Bisa modernoetarako aldaerak Azken urteotako moda batek gortina luzeak erabiltzea eskatzen du.
‎Lan honek ez du arreta handiagorik eskatzen, diseinuak aipatutako marra edo marra bertikalak barne hartzen dituenean izan ezik: kasu honetan, hartu beharreko neurriak hartu behar dira marrak bat etor daitezen bikoizketa jositakoan. Bisa modernoetarako aldaerak Azken urteotako moda batek gortina luzeak erabiltzea eskatzen du.
‎Horregatik, produktu dietetikoetarako beste gozagarri batzuk erabiltzen dira, naturalak ere, baina azukre alkohol multzokoak (adibidez, sorbitola edo xilitola), energia ahalmen txikiagoa dutenak. Osasun ondorioak Edulkoratzaileak hartzea kontuan hartu behar da osasun arloko arazoak saihesteko. Horietako bat mellitus diabetea da, dietaren kontrol zorrotza eskatzen duen gaixotasuna.
‎Dieta mota guztietan barneratzeak, ordea, nutrizio arloko arriskuak dakartza, gehiegi erabiltzeagatik. Gozoa, baina atsegina, bere neurrian hartu behar da.
‎Adituen arabera, tratamendu eta gainbegiratze mediko egokiarekin, faseei aurrea hartu eta pazienteak bizimodu normala izatea lor daiteke. Horri dagokionez, Kataluniako Bipolarren Elkarteko lehendakari Mariano Legesek (600 bazkide baino gehiago ditu) gaineratu zuen “arazoa da gaixoa ondo ikusten denean ez duela medikatzen jarraitu nahi, batez beste, pazienteek 6 eta 8 pilula artean hartu behar baitituzte”.
‎Prozedura hau egiteko hainbat modu daude, landu nahi den materialaren eta pintatu nahi den zuraren egoeraren araberakoak. Altzarien kasuan, kontuan hartu behar da askoz errazagoa dela ñabardura egitea gainazalak zenbat eta lauagoak eta zuzenagoak izan (hau da, moldura edo xehetasun gutxi dituen). Aitzitik, teknika zailtzen duena zura hondatua egotea da, eta nahasteak edo urratuak izatea.
‎Oro har, eskatutako produktuak dira eta prezio handikoak. Lehen bereizi ditugun bezala, segurtasuna ere modu desberdinean hartu behar da kontuan ongailuez edo espeziez ari bagara. Ongailuak produktu seguruak izaten dira, eta elikagaiak kontserbatzeko ere erabil daitezke.
‎Azken urteetan egindako azterketek erakusten dutenez, entrenamendu bolumen handiko kirolariek proteina gehiago behar dituzte beren dietan, pertsona sedentario baten beharrekin alderatuta. Hala ere, horrek ez du nahitaez esan nahi gehigarri proteikoak hartu behar dituztenik. Giza organismoak 0,8 g proteina behar ditu kilo eta egun bakoitzeko (g/ kg/ egun), bere giza proteinak osatzeko.
‎Txikienei ez zaie elikagairik debekatu behar, ezta ezer txarrik ere, baldin eta umeari pisu pixka bat sobratzen bazaio, metatutako erreserbak bizi den hazkunde aldian erabiliko baitira. Hala ere, gehiegizko pisua handia denean, neurri bereziak hartu behar dira eta Nutrizio eta Dietetikako espezialista batengana jo, neurri egokienak ezartzerakoan aholku eman diezagun. Edozein kasutan, jarrera zentzuzkoena da, pixkanaka, eta jarrera positiboarekin (jarrera egokia goraipatuz edo seme alaben aurrerapenak handituz, errieta eta haserrerik gabe…), txikienek gurasoengandik ikasten dutela (imitazio bidezko ikaskuntza) elikadura egokiak duen garrantzia, eta zentzuz ematen dietela gutizia bat edo beste, baina hori bai, ohitura bihurtzen utzi gabe.
‎Banatzaileek produktu seguruak banatzeko betebehar orokorra ere errespetatu behar dute. Alde horretatik, bai ekoizleek bai banatzaileek parte hartu behar dute merkaturatutako produktuen segurtasuna zaintzen; horretarako, produktuek dituzten arriskuei buruzko informazioa eman behar diete kontrol agintariei, eta arrisku horiek saihesteko egiten diren jardueretan lagundu behar dute.
‎Oro har, aipatutako baldintzak betetzen saiatu behar da, batez ere erlaxazioari laguntzen dioten tonalitateak. Baina kontuan hartu behar da, gainera, han lo egiten dutenek gauero ikusiko dutela lo egin aurretik eta goizero jaikitzean. Beraz, nahikoa gustatu behar zaie, ez aspertzeko.
‎Kasu horietan, birerabili beharreko markoa duen koadroa edo ispilua desmuntatu behar da. Gero, panelak izan behar dituen neurri eta forma espezifikoak hartu behar dira, arreta berezia jarriz angeluzuzena ez bada. Ondoren, moztu forma hori kortxozko panel batean.
‎Erosoak dira eta era askotako estiloetan aurki daitezke, merkatuan dagoen oihal sorta zabalari esker. Hain zuzen ere, oihala da altzari tapizatu bat erostean kontuan hartu beharreko gai nagusietako bat. Kolorea, estanpazioa edo ehunaren erresistentzia dira altzariak zahartzeko modua zehazten duten hiru faktore.
‎Komunean toaila ontzi bat instalatzean, kontuan hartu behar dira aukeratutako toaila ontziaren ezaugarriak, kokalekua eta horman sartzeko edo lurrean bermatzeko sistema. Artikulu honetan, dauden motak eta horien instalazioa zehazten dira, toaila erradiadoreak, horiek jartzeko aholkuak eta toaila ontzi hedagarri eta desmuntagarriek ematen dituzten aukerak barne.
‎Komunean toalla ontzi bat jartzea lan erraza da, baina kontuan hartu behar dira xehetasun garrantzitsu batzuk, batez ere aukeratutako toaila motari, kokapenari eta instalatzeko moduari dagokienez. Toaila motak eta horien instalazioa Irudia:
‎Barra batekoak edo gehiagokoak izan daitezke. Toaila ontzia jartzeko aholkuak Torlojuen bidez horman sartutako eskuoihal bat instalatu behar bada, gomendio batzuk hartu behar dira kontuan. Lehenik, barra horizontalean gera dadin zaindu behar da, horretarako maila bat behar baita.
‎Jon Eric Melsιter Zura lixatzeko aukerarik onena eskuz egitea da. Horretarako, kontuan hartu behar da lixaren pikorren lodiera: lodienak urratzaileagoak dira eta lehen lanerako erabiltzen dira eskuilatu gabeko gainazaletan edo pintura zaharrak kentzeko; ale ertainekoak egokiak dira gainazal lauak lehen aldiz leuntzeko, eta finenak errepaso delikatuetarako.
‎Haizagailua ataripean edo patioan instalatu behar bada, haren osagaiek urarekiko eta kanpoko gainerako agenteekiko erresistenteak izan behar dute. Instalazioari dagokionez fabrikatzailearen jarraibideei jartzeaz gain, kontuan hartu behar da alboko beste edozein objekturekiko gutxieneko distantzia, gutxienez ere berrogeita hamar zentimetrokoa. Gomendatutako lurrarekiko distantzia bi metrokoa da.
‎Azken aukera hori oso onuragarria da, bereziki haizagailua altuera handian badago. Sabai motak Edozein gelatako sabaian haizagailua instalatzeko, kontuan hartu behar da zein materialekin egin den, aparatuaren ainguraketa doitzeko. Gaur egun, ainguraketek dagozkien segurtasun arau guztiak betetzen dituzte; beraz, jakin behar da zein sabai motatan egingo den instalazioa, segurua izan dadin.
‎Badaezpadako neurriak Irudia: Ghotep Geletan ura iragazteko edo tantaka isurtzeko arriskuak gutxitzeko, zenbait neurri hartu behar dira. Funtsezkoa da uraren instalazioaren estankotasuna ziurtatzea:
‎Horrez gain, soropila birmoldatzea komeni da, belarra hondatuta badago edo ikusmen ez oso uniformea badu. Landareen orientazioa Bestalde, lorategi baten edo lurzati txiki baten antolaketa zehazteko orduan, kontuan hartu behar da, alde apaingarriak ez ezik, solairu bakoitzaren kokapen egokia ere. Hori zenbait faktorek zehaztuko dute:
‎Misoak beste elikagai batzuen digestioa eta aprobetxamendua laguntzen du, entzima naturalen, laktobazilitoen, gatzarekiko erresistenteak diren legamien eta gure gorputzarentzat onuragarriak diren beste mikroorganismo batzuen edukiagatik, eta eragin desintoxikatzailea du. Lezitina du, azido linoleikoa (gizakiarentzat funtsezkoa den gantz azidoa; hau da, elikaduratik hartu behar du nahitaez, organismoa ez baita kolesterolik sortzeko gai), kaloria gutxi ditu eta B12 bitaminaren kantitate oso txikia du. Eragozpen nagusia, tamaria bezala, sodio edukia da, eta hori kontuan hartu behar dute elikaduraren sodioa murriztu behar duten pertsonek (gehiago misoan, zereal hartzigarri bat, soja eta itsas gatza).
‎Lezitina du, azido linoleikoa (gizakiarentzat funtsezkoa den gantz azidoa; hau da, elikaduratik hartu behar du nahitaez, organismoa ez baita kolesterolik sortzeko gai), kaloria gutxi ditu eta B12 bitaminaren kantitate oso txikia du. Eragozpen nagusia, tamaria bezala, sodio edukia da, eta hori kontuan hartu behar dute elikaduraren sodioa murriztu behar duten pertsonek (gehiago misoan, zereal hartzigarri bat, soja eta itsas gatza). Japonian miso mota asko egiten dira, baina Europan honako hauek erabili ohi dira:
‎Intoxikazioaren arrazoiak aztertu ondoren, bistan da garrantzitsua dela arraina manipulatzearen ondoriozko kutsadura kontrolatzea eta prebenitzea. Kontuan hartu behar da gure herrialdean produktu horren kontsumoa oso handia dela eta udako tenperatura altuak batzen direla; beraz, udan arrain freskoa izateko arriskua oso handia da. Nola sortzen da histamina?
‎Sodio gutxi dutenez, hipertentsioa kontrolatzeko dietetan sar daitezke, eta eragin diuretiko nabarmena dute. Hala ere, kontuan hartu behar da kontserban merkaturatzen direnek gatz asko dutela. Zuntz asko izateak erraztu egiten du hesteetako igarotzea, eta, beraz, idorreria izanez gero, aproposa da.
‎Egoera horietan, garbantzuak kontsumitzeko, puregailu bat erabil daiteke azala kentzeko. Garbantzuek ematen dituzten proteinak elikaduraren ikuspegitik osatu gabeak diren arren, kontuan hartu behar da edozein zerealek, hala nola garbantzuekin batera kontsumitzen den gariak (ogi zati batek) edo arrozak, metionina aminoazidoaren gabezia erlatiboa konpentsatzen duela. Lekale eta zerealen konbinazioak, beraz, kalitate biologiko bikaineko proteina ematen du.
‎eltzeak, eltzeak eta paellak ez dira lehortu garbantzu onik gabe. Egosteko orduan, gainerako lekaleek ez bezala, erabilitako ura hartu behar da, gogortu ez dadin. Sare batean sartu ohi dira, eltzean sartu aurretik, puska ez daitezen eta azala gal ez dezaten.
‎Era berean, flotagailuak eta haurrentzako jostailu puzgarriak erosteak eskatzen duen “arreta berezia” ekarri du gogora. Kontsumo Zuzendaritzak kontsumitzaileei gogorarazi die flotagailuak edo uretako jostailuak erostean kontuan hartu behar direla segurtasun baldintzak. Hala, itzuleraren aurkako balbula bat izan behar dute, “ez hautsi ez banandu behar”, eta, gainera, “ez du izango irensteko arriskua sor dezakeen pieza txikirik”.
‎Segur aski, egiteko dagoen eginkizunetako bat herrialdeen arteko prebentzio maila da. Gomendio orokorrak dira, eta eskoletatik, informazio bitartekoetatik, osasun erakundeetatik eta abarretatik hartu behar dira, oro har. Herritar guztiek aintzat hartu beharreko zenbait ohar biltzen dituzte (gantz saturatuen kontsumoa murriztea, zuntz kontsumoa areagotzea, azukre kontsumoa, alkohola eta gatza gutxitzea, etab.). Bigarren planteamendua banaka egin da, betiere kontuan hartuta obesitatea gaixotasun kroniko bat dela eta hala tratatu dela.
‎Kcal/ egun. Gero eta kaloria gutxiago hartu behar dira dietan; dieta onargarria eta malgua. · Elikadura ohitura okerrak aldatzea= epe luzeko pisu galerari eustea.
‎Arrautzaren gantz edukia% 11koa da. Haurren hazkuntza aldian eta nerabezaroan, arrautzak elikagai gomendagarritzat hartu behar dira behar bezala elikatzeko, eta, halaber, ezinbestekoak dira bizitzaren ondorengo etapetan. Zaharretan, arrautza, prestatzeko erraza den eta nutrizio balio handiko mastikary den elikagaia denez, adinekoen nutrizio eta osasun egoera hobetu dezake.
‎Gehigarrien kasuan, legeak behar bezala baimendutako eta baimendutako gehigarriak bakarrik erabil daitezke. Salmenta establezimendu iraunkorrek edo sasoikoek berariazko neurriak hartu behar dituzte azken produktuak kalterik egiten ez duela ziurtatzeko. Horrela, higiene baldintza ezin hobeak aurkeztuko dituzte eta izozkien arautegiko berariazko betebeharrak eta elikagaien higieneari buruzko betebehar orokorrenak betetzeko beharrezkoak diren instalazio guztiak edukiko dituzte.
‎“Arrazoia kolesterolaren aurkako beste botika batekin konbinatzen direnean Lipobayren albo ondorioak direla diote, baina hori sendagileei eta pazienteei modu egokian jakinarazita konponduko litzateke”, azaldu du lehendakariak. Haren iritziz, laborategiak “ohartu da medikamentuak berak bakarrik eragiten dituela albo ondorio horiek, beste botikarekin hartu beharrik gabe”. Espainiako kaltetuak Bayerrekin bilera egin zain daude akordio baterako – “kalte ordainak ordaintzea onartzen ez badute, epaitegietara joateko gomendatuko diegu kaltetuei”, esan zuen Carmen Flores, eta talde alemaniarrak atzo jakinarazi zuen justifikaziorik gabe iruditzen zaiola Lipobayren ondorio kaltegarriengatik AEBn dauden auzi eskeak.
‎Behi esneari alergia dioten bularreko haurrak amagandiko edoskitzearekin bakarrik elikatu behar dira, eta amak esneik eta deribaturik gabeko dieta egin behar du, amaren esneari alergia diolako. Bestalde, kontuan hartu behar da fabrikatzaile askok beren produktuak egiteko erabiltzen dituztela osagai landuak, osagai alergenikoak izan ditzaketenak eta azken produktuen etiketetan zehazten ez direnak. Hona hemen horietako batzuk:
‎Denbora gehiago behar da mikroorganismo enteropatogeno arriskutsu horren prebalentziaren joera ebaluatzeko. Prebentzioa Kasu guztietan, bakterio hazkunde handia izan duten elikagaiak hartu behar dira, bai kutsadura handiagatik, bai kontserbazio desegokiagatik. Prebentzioa egiteko, elikagai freskoen ekoizpena kontrolatu behar da, bereziki animalia jatorrikoena:
‎Horregatik, pentsa daiteke hauteman daitezkeela eta arriskua murriztu egiten dela, kontsumitzaileei nazka eragitean ez dutelako elikagai kutsatua irensten. Baieztapen hori, hein batean, egia da, baina bereziki kontuan hartu behar dira Anisakis simplex eta bere familiako beste parasito batzuk. Nematodoak dira, hau da, zatitu gabeko gorputza duten zizare biribilak.
‎Ginseng estraktuek duten ginsenosido kopurua aldatu egiten da sustraiaren adinaren, landarea landu den tokiaren edo lehortzeko erabilitako sistemaren arabera. Izan ere, kontuan hartu behar da sustraiak jasotzeko 6 urte itxaron behar dela. Gainera, estraktuan dauden ginsenosidoen kopuruak ez du inoiz %4 baino txikiagoa izan behar:
‎– Egindako txosten batzuen arabera, ginseng onuragarria izan daiteke intsulinarekiko mendekotasunik gabeko diabetesa dutenentzat. Hala ere, hori ez litzateke kontuan hartu behar nahikoa froga izan arte. Alde horretatik, ginseng interesgarria izan daiteke dieta orekatu baten osagarri gisa, errendimendu fisikoa eta mentala handitzeko, kontzentratzeko gaitasuna eta erreflexuak hobetzeko, nerbioak indartzeko eta loa hobetzeko.
‎Eragin basokonstriktorea duenez, ez da gomendagarria hipertentsio arteriala duten pertsonentzat, eta ez dagoenez ginsengaren segurtasunari buruzko daturik haurrengan edo haurdun dauden emakumeengan, ez da gomendagarria bi egoera horietako bat nigan erabiltzea. Kontuan hartu behar da, halaber, ginsengak zenbait sendagairekin elkarreraginean dabilela; beraz, tratamendua hasi aurretik, medikuari galdetu zaio. Albo ondorioak Nahiz eta ez oso ohikoak izan erabileraren zabalera handiarekin alderatuta, bat datoz ginseng aren erabilera jarraituaren albo ondorioekin (gehiegizko erabileraren sindromea ginseng ean):
‎Emakumezkoetan, hiperestrogenismo kasuak deskribatu dira, mastalgia (bular guruineko mina) eta metrorragia (matrizeko odoljarioa, hilekoa ez den periodoa) gisakoak. Ginseng hartzeko orduan, kontuan hartu behar da Ginseng landare estraktua da, eta dietetika dendetan, farmazietan eta parafarmazietan saltzen da, medikuaren errezetarik gabe. Mendebaldeko herrialde gehienetan osagarri dietetiko gisa saltzen da.
‎Mendebaldeko herrialde gehienetan osagarri dietetiko gisa saltzen da. Kontuan hartu behar da mota horretako produktuek ez dituztela gainerako botikek pasatu behar dituzten kalitate eta eraginkortasun kontrol berberak. Horregatik, aldaketa handiak egon daitezke Ginseng gisa merkaturatzen diren produktuen purutasunean eta eraginkortasunean.
‎Ez da zentzuzkoa egunean gramo bateko dosia gainditzea, eta tratamendua 4 astekoa izatea komeni da, ondoren bi edo hiru hilabeteko atsedenaldiak hartuz. Estraktu jariakorraren eta tinturaren alkoholedukia ere kontuan hartu behar da.
‎Produktu horiek, kanelarekin eta banillarekin batera, etxeko errezetak egiteko erabil daitezke. Argaltzeko dieta egiteko orduan, kaloria gutxien dituzten elikagaiak aukeratzeaz gain, platerak prestatzeko modua eta horiei gehitzen zaien olio kopurua ere kontuan hartu behar dira, bai janaria prestatzeko bai ontzeko. Hori dela eta, lehentasuna eman behar zaie elikagaiei gantz gutxien ematen dieten sukaldaritzako teknikei:
‎Arautegiak baditu, halaber, izotzaren manipulazioari eta garraioari buruzko alderdi tekniko sanitarioak ere. Hala ere, kontuan hartu behar dira gutxieneko higiene arauak (izotza biltzeko gainazal garbiak, garbigarriak, laneko arropa garbia edo izotza lurrean uzteko debekua). Hala ere, elikagaiak manipulatzeari, elikagaien higieneari eta elikagaiak biltegiratzeari, kontserbatzeari eta garraiatzeari buruzko arauak.
‎Dietak banakakoa izan behar du, pertsona bakoitzaren ezaugarrien, bizimoduaren, tratamendu espezifikoaren (intsulina edo OLT) arabera. ), etab. Oro har, puntu hauek hartu behar dira kontuan: – Dieta banakakoa, askotarikoa eta orekatua.
‎Amaren esneak uraren %85 du; beraz, ulertzekoa da bularra ematen duen amak behar adinako likido bolumena hartu behar izatea, eguneroko esnea ekoizteko eta hidratazio egoera onari eusteko.
‎Digestio traktuan, elikagaiak osatzen dituzten elikagaiak (karbohidratoak, proteinak eta gantzak) metabolizatu egiten dira (aprobetxatu egiten dira), eta prozesu horretan ere ura sortzen da, 200 mL inguru. Bi kopuru horiek kontuan hartuta, 1100 mL inguruko ekarpena lortzen dugu; beraz, gutxienez 1.000 mL likido gehiago hartu behar dugu galerak konpentsatzeko. Nola bete gomendioak?
‎Dializazio prozesuan mintz ez selektiboa erabiltzen da, eta, beraz, sisteman dagoen edozein toxiko mintz horretatik irits daiteke pertsonarengana”, erantsi zuen. Manzanerak nabarmendu zuen kontuan hartu behar dela urak prozesuan duen garrantzia, oso handia baita. Mintza ez da selektiboa odola arazteko, eta elementu toxikoetako bat ere gerta daiteke.
‎oro har, zapore natural gozoa gustatzen zaie. Kontuan hartuta adin horietan egunean 8 katilu likido baino gehiago hartu behar direla, fruta zukua kontsumitzea alternatiba egokitzat jo daiteke (Sorbo osasungarriak). Fruta zuku ugari dago, adibidez, sagar zukua, laranja zukua, anana zukua.
‎Kanadan eta Estatu Batuetan, sukalde eta bainugeletako gainazaletan dauden mikroorganismo patogenoek transmititutako toxiinfekzio agerraldiak deskribatu dira. Substantziez gain, materialak ere kontuan hartu behar dira. Gainazal askotan mikroorganismoak metatzeko zuloak daude.
‎Premisa horretatik abiatuta, merkatuan dauden eta gainazalak, bainugelak edo tresnak garbitzeko eta desinfektatzeko erabil daitezkeen produktuak bereizi behar dira. Desinfektatzaile bat edo bestea aukeratzeko, kontrolatu nahi den balizko arriskua hartu behar da kontuan. Ekintzaren helburu orokorra higienizazioa ona izan behar luke garbiketa eta bermatzea desinfekzioa. Espainia bezalako herrialde batean, helburu hori duten produktu ugari erabiltzen dira, eta, etxeetan, garbiketa horren lorpen maila egiaztatzeko modu bakarra begi hutsez behatzea eta usainak, desiragarriak edo desatseginak, hautematea da.
‎Era berean, OMEk gobernuei gomendatzen die osasun mentalari buruzko hezkuntza eta sentsibilizazio kanpainak egin ditzatela, tratamendurako eta laguntzarako oztopoak murrizteko, eta, hartara, kontzientzia har dezaten buru nahasteen maiztasunaz, horien tratagarritasunaz, sendatze prozesuaz eta nahaste horiek dituzten pertsonen giza eskubideez. Hori dela eta, OMEk adierazi du komunitateek, familiek eta kontsumitzaileek osasun mentalerako politika eta programen plangintzan eta garapenean parte hartu behar dutela. Hala ere, OMEk gogorarazi zuen beharrezkoa dela herrialde gehienetan osasun mentalerako aurrekontuak handitzea, ekintza “serio eta jarraitua” ziurtatzeko, giza baliabideak garatzeko eta maila guztietan prestakuntza hobetzeko.
‎Kirola egitean, intsulinarekiko sentikortasuna handitu egiten da, eta horrek muskulu zeluletan glukosa sartzea errazten du. Hala, odoleko glukosaren orekari hobeto eustea lortzen da (gluzemia), eta botikak (ahotik hartzeko antidiabetikoak) edo intsulina gutxiago hartu behar dira. Mantso ibiltzea edo korrika egitea, bat bateko erritmo aldaketarik egin gabe, ariketa gomendagarrienetako bat da diabetikoarentzat.Metabolismo aerobikoa, hau da, erresistentziakoa, erabiltzen duten kirolak dira egokienak.
‎Produktuaren arriskua kontrolatzeari dagokionez, arazoa da “ustezko” baimenak edukitzailea produktuarekin merkaturatu ahal izateko legitimatzen duela, eta “azterketa fakultatiboaren” bidez espeziearen identitatea eta jangarritasuna bermatzen dituela. Arauak ez du zehazten nork egin behar duen azterketa fakultatiboa, nork bere gain hartu behar duen azterketa eta nork ematen dien baimena saltzaileei (administrazio eskuduna dela uste da). Azterketa fakultatiboa nahitaezko baldintza da salmentarako baimena lortzeko, baina ez du ematen produktua aldez aurreko baimenik gabe saltzeko aukerarik.
‎Baina, egiaztatu ahal izan denez, biriketako tumoreen kasuan, edari uretan eratutako THMak dira eragilea, tabakoaren errekuntzan sortzen direnak, eta, kasu horretan, tabakismoa da erantzule nagusia. Bularreko minbiziari dagokionez, datuak ez daude argi, eta beste arrazoi batzuk ere hartu behar dira kontuan, hala nola genetikoak, tabakoaren edo beste minbizi iturri batzuen kontsumoa. Hala ere, maskuriko minbiziaren kasuan, aukeretako bat THM kontsumoa izan daiteke.
‎Adibidez, 2000 urtean, Alemania bezalako herrialde batean, non ez baitira kontsumorako urak kloratzen eta irentsitako ura botilaratu egiten baita, maskuriko minbiziko 100.000 biztanleko tasak 27 izan ziren gizonezkoetan, eta 44 kasu Espainian. Printzipioz, justifikazioa klorazioa izan daiteke, baina ikuspegi zabalagoa hartu behar da. Adibidez, mota horretako tumoreen lehen arrazoia tabakoaren kontsumoa dela, Espainian Alemanian baino askoz handiagoa baita.
‎Esterilizazioa behar bezala egiteko, zenbait ohar hartu behar ditugu kontuan: Bat bateko tenperatura aldaketekiko erresistenteak diren itxitura hermetikoko kristalezko potoak erabili.
‎Barazkiak purean: Kontuan hartu behar da ez dela gauza bera pasa puretik edo txinotik pasatzea eta birrintzea, azken une horretan zuntza platerean geratzen baita, nahiz eta birrindu.
‎Infusioan dagoen landarea bereziki egokia da haurtxoaren digestio zailei, gasei eta bestelako alterazio gastrointestinalei helduenei ere, urdaileko minari dispepsia edo digestio espasmoei aurre egiteko. Hala ere, kontu handiz hartu behar da, anetol izeneko substantzia asko baitu, eta gehiegizko dosietan ondorio kaltegarriak izan ditzake. Era berean, alkaloide toxikoetan aberatsa den makila estrelatuko anisak faltsutzea kaltegarria izan daiteke.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
hartu behar ukan 1.170 (7,70)
hartu behar ez 35 (0,23)
hartu behar egon 27 (0,18)
hartu behar bada 13 (0,09)
hartu behar baita 13 (0,09)
hartu behar aukera 9 (0,06)
hartu behar den 8 (0,05)
hartu behar gauza 7 (0,05)
hartu behar neurri 6 (0,04)
hartu behar baldintza 5 (0,03)
hartu behar erabaki 5 (0,03)
hartu behar al 4 (0,03)
hartu behar direlako 4 (0,03)
hartu behar gai 4 (0,03)
hartu behar tratamendu 4 (0,03)
hartu behar dutxa 3 (0,02)
hartu behar egun 3 (0,02)
hartu behar haur 3 (0,02)
hartu behar muga 3 (0,02)
hartu behar edari 2 (0,01)
hartu behar elikagai 2 (0,01)
hartu behar ere 2 (0,01)
hartu behar esan 2 (0,01)
hartu behar eskola 2 (0,01)
hartu behar esne 2 (0,01)
hartu behar gu 2 (0,01)
hartu behar iradoki 2 (0,01)
hartu behar kaloria 2 (0,01)
hartu behar kontu 2 (0,01)
hartu behar lau 2 (0,01)
hartu behar ontzi 2 (0,01)
hartu behar ote 2 (0,01)
hartu behar txakur 2 (0,01)
hartu behar zerbait 2 (0,01)
hartu behar alarma 1 (0,01)
hartu behar aldakuntza 1 (0,01)
hartu behar aldi 1 (0,01)
hartu behar aperitibo 1 (0,01)
hartu behar arau 1 (0,01)
hartu behar arazo 1 (0,01)
hartu behar arrain 1 (0,01)
hartu behar aurreratu 1 (0,01)
hartu behar autoeskola 1 (0,01)
hartu behar azken 1 (0,01)
hartu behar azpimarratu 1 (0,01)
hartu behar bai 1 (0,01)
hartu behar baimendu 1 (0,01)
hartu behar bakterio 1 (0,01)
hartu behar baldin 1 (0,01)
hartu behar behar 1 (0,01)
hartu behar beso 1 (0,01)
hartu behar beste 1 (0,01)
hartu behar bihotzeko 1 (0,01)
hartu behar botika 1 (0,01)
hartu behar BSE 1 (0,01)
hartu behar data 1 (0,01)
hartu behar delako 1 (0,01)
hartu behar diagnostiko 1 (0,01)
hartu behar eduki 1 (0,01)
hartu behar egia 1 (0,01)
hartu behar ekarri 1 (0,01)
hartu behar elikadura 1 (0,01)
hartu behar energia 1 (0,01)
hartu behar erosi 1 (0,01)
hartu behar erosketa 1 (0,01)
hartu behar errenta 1 (0,01)
hartu behar eskaini 1 (0,01)
hartu behar eskuratu 1 (0,01)
hartu behar esneki 1 (0,01)
hartu behar espezialista 1 (0,01)
hartu behar ezaugarri 1 (0,01)
hartu behar farmazia 1 (0,01)
hartu behar finantza 1 (0,01)
hartu behar gaixotasun 1 (0,01)
hartu behar gantz 1 (0,01)
hartu behar gehigarri 1 (0,01)
hartu behar gluten 1 (0,01)
hartu behar haiek 1 (0,01)
hartu behar haurdun 1 (0,01)
hartu behar haurdunaldi 1 (0,01)
hartu behar haurtxo 1 (0,01)
hartu behar hileko 1 (0,01)
hartu behar hodi 1 (0,01)
hartu behar horretarako 1 (0,01)
hartu behar ibuprofeno 1 (0,01)
hartu behar igo 1 (0,01)
hartu behar IZ 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia