2003
|
|
Gazitasunarekiko tolerantzia duten edo elikagaiak xurgatzeko gaitasun
|
handiagoa
duten landareak dira mundu osoko dozenaka laborategitan garatzen ari diren landare transgeniko berrien adibide. Garapen bidean dauden herrialdeetako egitura arazoak arintzen laguntzea du helburu nagusi.
|
2004
|
|
Nafarroako Unibertsitate Publikoko (UPN) adituek azterlan bat egin dute. Azterlan horren arabera, Nafarroan lantzen den orburua, Tuterako Andre Maria Zuriarena, goiztiarragoa da, produktiboagoa eta errendimendu industrial eta agronomiko
|
handiagoa
du landare horretako gainerako barietateek baino.
|
2006
|
|
«Badakigu», dio Martin Gilbertek, «gene hori guztiz beharrezkoa dela onddoak landarean gaixotasuna eragiteko». Onddoaren erasorako gene giltzarria Espainiako ikerketa talde batek M.grisearen aurkako erresistentziak bilatzen ditu beste erakunde batzuetan, hala nola intsektuetan Onddoak nola erasotzen duen ulertuta, ikertzaileek uste dute gai izan daitezkeela fungizida eraginkorragoak formulatzeko eta patogeno horrekiko erresistentzia
|
handiagoa
duten landare hobetuak sortzeko. Magnaporthe grisea mundu osoko arrozaren izurrite okerrenetako bat da.
|
2007
|
|
Pedro Luís Rodríguez Egea ikertzailea da Valentziako Landareen Biologia Molekular eta Zelularraren Institutuan, CSICen eta Valentziako Unibertsitate Politeknikoaren zentroan. Bere taldeak lehortearen eta gazitasunaren aurkako erresistentzia
|
handiagoa
duten landareak garatu ditu, kanpoko generik sartzen ez duen teknika baten bidez; landarearen beraren gene baten adierazpena erreprimitzen du. Hormona bide batean lan egin dute, azido abzisikoan.
|
|
Emaitzen arabera, arroza gazitasunaren eta beste estres abiotiko mota batzuen aurrean toleranteagoa da. Erresistentziaren genea Arroz genetikoaren landareek hosto lodiagoak eta biomasa
|
handiagoa
dituzte Landare horren HRD izeneko gene espezifikoak lehorte egoerei aurre egiteko ezaugarri egokiak zituela egiaztatu ondoren, Indiako Bangaloreko Agronomia Unibertsitateko eta Herbehereetako Wageningen Lantegiko Nazioarteko Ikerketa Zentroko adituek genea arrozean sartu zuten eta eraldaketa horren ezaugarriak aztertu zituzten. Ondorioetako bat da geneak arrozaren fotosintesia egiteko gaitasuna duela.
|
2010
|
|
Zientzialariak argudiatu zuen karbono dioxido maila handiak, oro har, hostoaren estomak partzialki ixtea eragiten duela, eta horrek transpirazioak eragindako ur galerak murrizten dituela. Giro berri hori gai izan daiteke hazteko ahalmen
|
handiagoa
duten landareak garatzeko, giro estandarrean landutakoen aldean, adierazi zuen ikertzaileak. Landarean ura gehiago kontserbatzeak zuzenean eragin diezaioke estres hidrikoaren aurreko tolerantziari eta gatz estresari.
|
|
Lan horien beste helburuetako bat transpirazioa gehiago murriztea izan zen, ur gehiago aurrezteko. Proiektu horien arduradunak adierazi zuenez, antitranspiratzaileak erabiltzen dituzten teknika batzuek fotosintesia murriztu dezakete, eta, beraz, “CO2 kontzentrazio handiagoko atmosfera berri batek eragozpen horiek gainditu eta ekoizpen ahalmen
|
handiagoa
duten landareetan uraren erabileraren eraginkortasuna handitu dezake”.
|
2012
|
|
Hori saihesteko, neurri batzuk hartu dira, hala nola, ingurumen faktoreekiko erresistenteagoak diren barietateak sortzea. Aldaketa genetikoa ere nekazaritzako ekoizpenaren aliatu handi bihur daiteke, izurriteekiko erresistentzia
|
handiagoa
duten landareak diseinatzeko. Nekazaritzako ikerketari dagokionez, beharrezkoa da errendimendu handiagoko labore barietate berriak garatzea, baina ur edo ongarri gutxiago behar dutenak, lehortearekiko, beroarekiko edo izurriteekiko erresistentzia handiagoa dutenak.
|
2014
|
|
Baratxuri, tipula, oregano edo perrexilek olio esentzialak dituzte, mikrobioen aurkako propietateak dituztenak. Azken urteotan, elikagaien industriak gero eta interes
|
handiagoa
du landareetatik datozen oinarrizko estraktu eta olioak erabiltzeko, Fusarium spp bezalako mikroorganismo patogenoak kontrolatzeko. o Aspergillus spp., zenbait elikagairen narriadura eta deskonposizioa eragiten dutenak. Elikagaietan nahi ez diren mikroorganismoen hazkuntza inhibitzeko, antimikrobiarrak zuzenean gehitu daitezke produktuan, azalean edo ontziko material gisa txertatuta.
|