Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 184

2001
‎Entsaladarik ez jatea.
‎Kurt Wuthrich zientzialari alemanak, behi eroen gaitzaren ikertzaileak, gomendatu du “oilasko erraiak ez jateko eta elikagai horrekin txekor haragiarekin hartu beharreko neurri berak hartzeko”. Wuthrich prioietan aditua da, eta Zuricheko (Suitza) Biologia Molekularreko Institutuko Biologia Sailak zuzentzen du.
‎Zuku azidoek, hala nola laranjazkoek, pomeloek eta bestelakoek, hortzak hondatzen laguntzen dute, azidotasun maila eta azukre sinple asko baitituzte. Hala ere, ez ditugu elikagai horiek ekidin behar; garrantzitsuena da ordu artean ez jatea eta gure aho higienea ez zaintzea. Prebentzioa Gure hortzak eta hortzoiak bakterio plakaren eragin kaltegarritik babesteko formularik onena da, irentsi eta hortz azalean irmo itsasten diren elikagaietatik sortutako mikroorganismo geruza.
‎Halaber, komeni da ahoan izotz puskak desegitea, lehortasun sentsazioa arintzeko. Ordu artean, ez jan janari lehorrak edo itsaskorrak, ahosabaiari itsatsita gera daitezkeenak, hala nola fruitu lehorrak, galletak, biskoteak, ogi txigortuak edo gominolak. Gozokiak erabat urtu arte miazkatuko dira, murtxikatu beharrean, hortzei ez itsasteko.
‎Eskakizunak beste elikagai industria mota batzuen antzekoak dira, eta higiene baldintzei nahiz osasungarritasunaren kontrolari eragiten diete, elikagaiak garbitu, desinfektatu eta manipulatzeko prozesuen bidez. Lokalek eta instalazioek desinfektatu, arratoi garbiketa eta intsektu garbiketa egokiak eta egokiak egin dituzte; material, makina eta gailu eraginkorrak izan dituzte prestatutako produktuak kontserbatzeko tenperaturari, hezetasun erlatiboari eta aire zirkulazio egokiari eusteko, txufa hortxata ez dadin aldatu edo ezaugarri organoleptikoak aldatu. Produktua saltzen duten langileek ere elikagaien manipulatzaileek berezko dituzten betebehar guztiak bete dituzte, hala nola, itxura garbi eta txukuna izatea; ez jatea, edatea, listu egitea, erretzea edo txiklea ez jatea; zauriak hesgailu edo apositu egokiekin estaltzea; eskuak garbitzea beharrezkoa den bakoitzean; eta hortxeletako propietateak era batera edo bestera kutsatu edo alda ditzaketen neurri guztiak. Hortxata etiketatzeko, elikagaien etiketei buruzko araudi orokorra bete behar da, eta produktuaren izena legez aurreikusitako hortxata motei egokitu behar zaie.
‎Eskakizunak beste elikagai industria mota batzuen antzekoak dira, eta higiene baldintzei nahiz osasungarritasunaren kontrolari eragiten diete, elikagaiak garbitu, desinfektatu eta manipulatzeko prozesuen bidez. Lokalek eta instalazioek desinfektatu, arratoi garbiketa eta intsektu garbiketa egokiak eta egokiak egin dituzte; material, makina eta gailu eraginkorrak izan dituzte prestatutako produktuak kontserbatzeko tenperaturari, hezetasun erlatiboari eta aire zirkulazio egokiari eusteko, txufa hortxata ez dadin aldatu edo ezaugarri organoleptikoak aldatu. Produktua saltzen duten langileek ere elikagaien manipulatzaileek berezko dituzten betebehar guztiak bete dituzte, hala nola, itxura garbi eta txukuna izatea; ez jatea, edatea, listu egitea, erretzea edo txiklea ez jatea; zauriak hesgailu edo apositu egokiekin estaltzea; eskuak garbitzea beharrezkoa den bakoitzean; eta hortxeletako propietateak era batera edo bestera kutsatu edo alda ditzaketen neurri guztiak. Hortxata etiketatzeko, elikagaien etiketei buruzko araudi orokorra bete behar da, eta produktuaren izena legez aurreikusitako hortxata motei egokitu behar zaie.
‎Haurrak, gainera, nolabaiteko garapen maila lortu du. Gai izaten hasi da, besteak beste, eserita egoteko, janaria eskaintzen duenarekin komunikatzeko, jateko gogoa adierazteko, ahoa irekiz edo koilara nolabait seinalatuz, edo ez jateko, ahoa itxiz edo aurpegia aldenduz. Adin horretan, estrusio erreflexua desagertu egiten da (titiburua edo tetina ez den guztia baztertzen da), eta asetasun sentsazioa agertzen da, zeina errespetatzen hasi behar baita.
‎Zuku azidoek, hala nola laranjazkoek, pomeloek eta bestelakoek, hortzak hondatzen laguntzen dute, azidotasun maila eta azukre sinple asko baitituzte. Hala ere, ez ditugu elikagai horiek saihestu behar; benetan garrantzitsua da ordu artean ez jatea eta gure ahoko higienea zaintzea. Gure hortzak zaintzen laguntzen duten gomendio orokorrak:
2002
‎Hipertentsioa, obesitatea, arterioesklerosia edo bi motako diabetesa bezalako helduen gaixotasunek zerikusia dute gutxi zaindutako haurren elikadurarekin”, esan du Ros Mar ek, Soriguer ek bezala, dieta mediterranearraren alde egiten duen bezala. “Hobe da haur batek ez jatea bere xantaiari uztea baino”, dio aditu horrek, uste baitu ez dela zigortu behar haurra opilak eta litxarreriak kenduz. Izan ere, horiek, freskagarriekin batera, ez diote kalterik egiten haur baten hazkundeari, baldin eta dosi txikitan eta esnea, fruta, barazkiak eta abar barne hartzen dituen dieta orekatu baten barruan eskaintzen bazaie, behar den neurrian.
‎Bi dira arrazoi nagusiak: karbohidrato ugariko elikagaiak ez jatea eta likidoak (ura edo edari isotonikoak) erregulartasunez ez hartzea. Atsedenlekura itzultzean, osasungarria da egunean gutxienez otordu orekatu bat egitea.
‎Janarien manipulazio higienikoa, eskuak erabat garbi daudela, baita arropa eta ilea ere. Lanean ari den bitartean ez da ez jan ez erre behar. Platerak erabiltzean hotz baldintzak mantentzea (instalazioetako aire girotua) Plater hotzak 8 °C tik behera eta beroak 65 °C tik gora; hala ere, kasu horretan, nahikoa izan liteke 50 °C tik 70 °C ra bitarteko tartean bermatutako mantentze lanak egitea.
2003
‎* Haragia bi aldiz gisatua, lehenik frijitua eta gero gisatua edo salda edo saltsarekin erregosia, ez da ondo esertzen; tolerantzia frogatu behar da. * Orea ondo egosi eta laberatu berri den baguette erako ogia ez jaten saiatu, bestela urdailean hartzitu eta digestio arazoak sortzen baitituzte. * Barazki flatulentoak eta animalia jatorriko osagai koipetsuak dituzten egoskari osoak aldi baterako dietatik kentzea; hobe da barazkiak eta arroza edo patata soilik jatea.
2004
‎Frogen arabera, dioxina eta substantzia kaltegarrien maila handiagoa da labore izokinean izokin basatian baino. Horregatik, AEBek hilabetean 250 g izokin labore baino gehiago ez jateko gomendatu zieten kontsumitzaileei.
‎FAOren eta OMEren batzorde misto batek, gehigarrietan adituak direnek osatua, «giza kartzinogeno ahaltsu» gisa definitu ditu aflatoxinak, nahiz eta oraindik ez dagoen nahikoa informazio esposizio gradu onargarriei buruzko zifra finko bat ezartzeko. Adituen esanetan, fruitu lehorrak gehiegi ez jatea gomendatzen dute. Espainiako araudia Espainian, 475/ 1983 EDak 10 µg/ kg ko muga balioak finkatzen ditu honako hauen baturarako:
‎Viñallongak gurasoei gomendatzen die elikadura ohitura onak eta seme alabentzako dieta askotarikoa susta ditzatela. Horrez gain, baditu trikimailuak ere, hala nola telebista aurrean inoiz ez jatea, eskaileretatik igotzea edo autobus geltoki bat jaistea, gehiago ibiltzeko, paseatzeko. 1990eko otsailean Dublinen egin zen Osasunerako Hezkuntzaren Europako Konferentzian (GEP), hainbat alorretako adituek gomendatu zuten derrigorrezko irakaskuntzetan eduki espezifikoak sartzea, autozainketa bultzatzeko.
2005
‎“Ez zegoen plastikorik, ez eta hidrokarburorik ere barruan; beraz, ez da hori heriotzaren arrazoia”, azaldu zuen Pablo Cermeñok, kolektibo horren bozeramaileak. Heriotza eragin dezaketen hipotesien artean dago animalia aspalditik gaixorik egotea, eta horregatik ez jatea eta ahultzea. “Koipe gutxi zuen.
‎Maiz ikusi izan dena da larruazalean eta koipean hondakin asko pilatzen dela, ehun askok izaera lipofiloa dutelako. Horregatik, askotan, oilaskoaren kasuan, azala ez jatea gomendatzen da, gehigarri, botika edo kutsatzaileen hondakin asko pilatzen dituen ehuna baita. Ba al dago beste substantzia bat baino konplexuagoa berrikusia eta onartua izateko?
‎Hilaren 28rako, FESNADek aire zabaleko jardunaldi bat antolatu du parke eta plazetan, jolas eta jarduerekin, haurrek eta gurasoek modu dibertigarrian ikas dezaten nola elikatu osasuntsu. Besteak beste, elkarte horrek gomendatzen du askotariko menuak prestatzea, haurraren adinerako egokiak diren anoak aukeratzea, familian elikadura egokiaren eredu izatea, telebistaren aurrean ez jaten erakustea, haurra zapore berriak probatzera animatzea eta janariak prestatzen parte hartzea, elikagaiekiko interesa areagotzeko.
‎Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziak (AESA) gomendatu du arrain gordinik ez jatea, ozpinetan, marinatuan edo ketuan, aldez aurretik izoztu ez bada; izan ere, lonjetan lagindutako arrainen %36 anisakisez kutsatuta dago, erreakzio alergikoak eragin ditzakeen parasitoz. AESAko zientzia batzordeak txosten bat egin du anisakisari alergia eragiten dioten faktoreak eta aplikatu beharreko prebentzio neurriak ezagutzeko.
‎Anisakis arriskua dela eta, arrain gordinik ez jatea gomendatzen du Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziak
‎Muskuiluek, berberetxoek, txirlek eta bestelako moluskuek ez dute eragin nabarmenik, baina toxinak pilatzen dituzte, egostearen bidez toxikotasuna aldatu edo murrizten ez dutenak eta haragiaren gustuan eraginik ez dutenak. Horregatik, marea gorria gertatu den eremuetako itsaskirik ez jatea gomendatzen da. Adibidez, PSP, moluskuei eragiten dien toxina ezagunenetako bat, hainbat alga motak sortzen dute, hala nola Alexandrium catenella.
‎Autoreek simulagailu aurreratu bat erabili zuten, ia 20 orduko zaintza lanaren ondoren gidari talde baten alerta maila probatzeko. Pertzepzio eta motor gaitasunak kalibratu zituzten, aldagai gisa gozokiak edo txikleak jatea edo ez jatea erabiliz proban zehar. Batzuen eta besteen arteko desberdintasunak esanguratsuak izan ziren gidatze egoeretan objektuak ezagutzeko proba multzo batean.
‎Esperimentu horretan, in vitro landutako zeluletatik abiatuta haragi ehuna sortzen da, eta, hala, kontsumitzeko haragia sor daiteke beste animaliarik hazi edo sakrifikatu beharrik gabe. Ez dago gakoa Omega azidoek organismoa babesten dute gaixotasun kardiobaskularren, neurodegeneratiboen edo hanturazko gaixotasunen aurka Haragia jateak edo ez jateak arazoak sortzen ditu elikaduran. Begetarianoek erregimen orojalekoek baino iktus edo infartua izateko arrisku txikiagoa zergatik duten azaltzeko hipotesietako bat, omega gantz azidoen erreserba nahikorik ez izan arren, oso antzeko konposatuak egotea izan liteke, omega esaterako, landare elikagaietan.
‎Elikadurako espezialistak haragia jatearen edo ez jatearen dilema argitzen saiatzen dira
2006
‎Noizik edo behin baizik ez jatea komenigarria da, bai famili ekonomiaren ikuspegitik, bai osasun alorretik ere azido uriko, hiperkolesterolemia eta hipertentsio arazorik nozitzen duen jendearentzat, foie grasak berez dauzkan gantz, kolesterol eta kaloria ugari ugariengatik.
‎Hala ere, beti gomendatzen da haurra jantoki txarra bada, kasu hauetan gehiago: gustuko dituen elikagaiak ematen saiatu behar da; izan ere, jateko gogoa gutxitzen bada, zaila izango da jaki gozoak ez jatea. Zerbitzatu likidoak lastotxo koloreztatu batekin, jarri saldetan hainbat formatako pasta estrellitak edo letrak, adibidez, edo janaria jatorrizko forma eta koloreekin aurkezteak plateren erakargarritasuna handitzeko eta haurraren apetitua suspertzeko balioko du.
2007
‎Ez da arrain haztegiko arrain kutsatzaileen mailak kezkatzen dituen lehen aldia, nahiz eta ikerketa batzuek frogatzen duten akuikultura produktuak ez duela beti izaten erauzketa arrantzak baino kutsatzaile gehiago. Bestalde, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA, ingelesezko sigletan) arrainaren segurtasunari buruzko txosten zabal eta berrienetako batek gogorarazten zuen arraina jatearen onurak ez jatearen arriskuak gainditzen jarraitzen duela. Arriskua minimizatzea Hala ere, akuikulturaren merkatuak hazten jarraitzen badu, erronka da nola saihestu edo minimizatu arrisku hori.
‎Lehenik eta behin, ura hartzen du, eta, beraz, gorozkien bolumena eta heste igarotzearen abiadura handitzen ditu, idorreriaren kasuan ona baita. Gainera, urdailean puztuta, asetasun sentsazio handia ematen du, eta horrek gose sentsazioa murrizten du, eta horrek behar baino gehiago ez jaten laguntzen du. Hesteetan kolesterola bezalako substantziak ere finkatzen ditu, kolesterola xurgatzea eragotziz, eta glukosa odolera astiroago igaroarazten du (ez da bat batean gluzemia areagotzen); alderdi hori onuragarria da diabetesa dutenentzat.
‎Zuntz asko duenez, idorreriaren aliatu handia da. Asetasun sentsazio handia ematen du, eta horrek behar baino gehiago ez jaten laguntzen du. Koipeei dagokienez, esan bezala, moldeko ogi integralak ogi zuri arruntak baino gehiago ditu.
‎Hankako giharrak aktibatzea, arropa gehiegi ez jatea eta lasaigarririk edo alkoholik ez hartzea gomendatzen du.
‎Kontzeptu horrek bat bateko ezagutzaren galera mota asko biltzen ditu, eta nerabeen artean agertzen da batez ere. Izan ere, biztanleriaren ia %80k lipotimia aldi bat edo gehiago izaten ditu gaztetan, dela denbora luzean zutik egoteagatik, dela giro oso beroan, gehiegi izutzen delako, ez jateagatik edo gehiegi ez jateagatik, emozio handiak izateagatik, bat batean sartu edo bortizki eztul egiteagatik, besteak beste. Egoera horietan guztietan, arteria presioa bat batean jaitsi daiteke, eta azkar eta esku hartze medikorik gabe berreskuratzen da.
‎Kontzeptu horrek bat bateko ezagutzaren galera mota asko biltzen ditu, eta nerabeen artean agertzen da batez ere. Izan ere, biztanleriaren ia %80k lipotimia aldi bat edo gehiago izaten ditu gaztetan, dela denbora luzean zutik egoteagatik, dela giro oso beroan, gehiegi izutzen delako, ez jateagatik edo gehiegi ez jateagatik, emozio handiak izateagatik, bat batean sartu edo bortizki eztul egiteagatik, besteak beste. Egoera horietan guztietan, arteria presioa bat batean jaitsi daiteke, eta azkar eta esku hartze medikorik gabe berreskuratzen da.
2008
‎Baso bat zuku hartzea fruta errazio bat jatea bezala da, eta beti da hobea zukua hartzea, frutarik ez jatea baino.
‎Gorputzak eskatzen duena ez errespetatzeak ondorioak izaten ditu gero; behar dugunean ez jateak, ez lo egiteak, atsedenik ez hartzeak ez du mesederik egiten: loezina, arreta eta kontzentrazio falta, nekea, depresioa ekar ditzake, eta gaixotasun kroniko batzuk larriagotu, diabetesa, hipertentsioa eta gizentasuna, besteak beste.
‎Menua dietetikoki orekatua eta askotarikoa izatea funtsezkoa da, baina, batez ere, funtsezkoa da haurren ohiturak heztea eta eskaintzen zaiena hartzea. Gabeziak izateko benetako arriskua da ez jatea gustatzen ez zaielako edo jaten erakutsiko dien langile kualifikaturik ez dagoelako. Erretzeko ohiturak eta Espainiako nerabeen artean ohikoa den edari alkoholdunen kontsumoak mikronutrienteen oreka baldintzatzen dute.
‎2007 urtearen erdialdean, New Yorkeko Osasun Sailak txosten bat egin zuen, eta bertan adierazi zuen New Yorkeko helduen laurdenak merkurio maila altuak dituela odolean, eta lotura estua dutela arrain kontsumoaren ereduekin. Adituek gomendatzen dute" orain dela gutxi antzemandako merkurio mailekin atunik ez jatea". Ez da horrelako alerta bat agertzen den lehen aldia.
‎Alkohola ez zen haitzuloetako elikaduraren osagai bat; beraz, kasu gutxi batzuetarako utziko da, edo haragia markatzeko eta gisatuei zaporea emateko. Zaila da inolako zerealik edo irinik ez jatea. Dieta horretan, irina fruitu lehorretatik dator soilik, eta noizean behin erabiltzen da saltsak loditzeko edo gozagarri zaporea emateko, gehiegi hartuz gero dieta desorekatu egin baitaiteke.
‎Gainera, une honetan tratamendu bakarra glutenik gabeko dieta da. Glutena salatu Hala ere, fabrikatzaile gutxik zehazten dute beren produktuetan glutenik dagoen edo ez; beraz, zeliako askok nahiago dute ez jan beldurragatik, eta horrek dieta eskasa eta askotarikoa egitera bultzatzen ditu. Duela gutxi, Andaluziako ikertzaileek zerrenda analitiko batzuk garatu dituzte, elikagai bat zeliakoentzat egokia den ala ez identifikatzeko gai direnak, glutena azkar eta modu fidagarrian hautematen dutelako.
2009
‎Gainera, bostetatik batean ez dute panel bidez jakinarazten non dauden larrialdi irteerak, eta zortzitatik batean, bibliotekako arauak zein diren ere ez dute adierazten (sakelakoa itzali behar dela, barruan ezin dela ez jan eta ez edan...).
‎Adinekoen errazioak ongi neurtzea komeni da, gehiegi ez jateko.
‎Horien artean, honako hauek sartzen dira: lo egiteko errutina konstante bat betetzea, oheratu aurretik lasaitzea, etenik gabeko lo gau oso bat lortzea, kafea edo botika estimulagarriak dituzten janariak edo edariak saihestea, ordu batzuengatik kezkak alde batera uztea, ohera gosez ez ez ez joatea baina afaltzeko orduan ez jatea, lotara joan baino sei ordu lehenago ariketa gogorrak ekiditea, lo gutxi egin eta ordu berean esnatzen saiatzea. Loaren arazoren bat dagoenean, gomendio hauek ez dira aski.
‎Bi urtetik beherakoek fruitu lehorrik ez jatea gomendatzen da, eztarria trabatzeko eta alergiarik ez izateko.
‎Ordu luzeetan ez jatea, edo kantitate txikitan jatea, edarien kontsumoak hartzen dituen kaloriak konpentsatzeko, gero eta ohikoagoa da gazteen artean elikadura nahastea.
‎“Drunkorexia”: ez jan edateko Argaltzeko dieta egiteak esan nahi du kontuan hartu behar direla, energia karga handia dutelako, gorputzari behar dituen kaloriak emateko mugatu behar diren elikagai guztiak, baina ez gehiago. Kontsabido gozo eta zizka mizka energetikoez gain (patata frijituak eta antzekoak), dietista nutrizionistak, dieta osasungarria planifikatzerakoan, edari azukredunak eta alkoholdun edariak kontsumitzeko muga jartzea ere proposatzen du.
‎Dieta eginez gero, gazteek, oro har, eta neskek, bereziki, lehen argaltzen hasten direnek ez dute ongi onartzen garagardoa edo konbinatua hartzea. Edariekin hartutako kaloriak konpentsatzeko, ordu luzez jateari uzteko edo egunean ia ez jateko joera zabaltzen ari da, batez ere neska gazteen artean. Zenbait argitalpenek jokabide osasungaitz horren berri eman dute, eta elikadura jokabidearen nahasteen artean sar liteke.
‎Ikerketa horren arabera," elikagai gisa ematen den sari sistema horrek are gehiago handitu ditzake haurrek postrerako edo gozokirako dituzten lehentasunak; izan ere, bi otordu parekatzeak esan nahi du saripeko janaria sartzekoa baino positiboagoa dela". ...te espezialista batzuek diote, zenbait egoeratan, sariek handitu egin dezaketela elikadura portaera modelatzeko prestasuna, baina elikadurakoak ez diren sariak eskaintzea iradokitzen dute, hala nola aintzatespena(" oso harro nago zurekin"," asko ikasten ari zara") edo objektu txikiak, hala nola eranskailuak edo koloretako arkatza, arrakastak lortzen dituztenean; bestela esanda, ez jatea nahiago luketenak jaten dituztenean. CONSUMER eroski ko nutrizionista taldearen ustez, etxean eta ikastetxean elikadura ohitura osasungarriak hartzearen garrantzia azpimarratzea eta heziketa hori menu orekatu eta ondo planteatuen eguneroko eskaintzarekin uztartzea da guztia jaten ikasteko modurik onena.
‎“Errefuxiatu populazio batzuetan, lehenengo jaten ematen zaie gizonei. Elikagaiak urri badira, gerta daiteke emakumeek eta haurrek behar adina ez jatea eta ondorioak izaten lehenak izatea”, onartu du ACNURek. Beste batzuetan, elikagaiak merkatu beltzean saltzen dira edo emakumeei ematen zaizkie “sexu mesedeen truke”.
‎Gainera, gozoek eta izozkiek “ohiz kanpoko zerbait” izan behar dute, eta ospakizunen batean soilik sartu behar dira. Villarinok, gainera, jantokia nabarmendu zuen, haurrei beste elikatze jokabide batzuetatik irakasteko ingurune egokiena delakoan, hala nola ordutegi finkoak izatea, janari lasterra ez jatea irrika gisa, platerean dagoena ez baztertzea eta alternatibak ez eskaintzea haurrak gustukoa ez duela esaten badu. Halaber, adin aurreratuagoetan, eskola aprobetxa daiteke balio kalorikoei buruzko informazioa hezkuntza jarduera jakin batzuen bidez emateko.
‎Oso eraginkorra da, baina adinekoek, baita artatzen dituen medikuek ere, askotan ez dute ezagutzen. Dieta oso zorrotzak Gehien erabiltzen diren “elikadura mitoen” artean, diabetea izanez gero fruta jakin batzuk ez jatea gomendatzen da. Oinarririk gabeko aholku dietetikoen edo adineko pertsonen artean zabalduago dauden elikadura mitoen artean, diabetea izanez gero platanoa, mahatsak eta pikuak bezalako frutarik ez jatea gomendatzen da.
‎Dieta oso zorrotzak Gehien erabiltzen diren “elikadura mitoen” artean, diabetea izanez gero fruta jakin batzuk ez jatea gomendatzen da. Oinarririk gabeko aholku dietetikoen edo adineko pertsonen artean zabalduago dauden elikadura mitoen artean, diabetea izanez gero platanoa, mahatsak eta pikuak bezalako frutarik ez jatea gomendatzen da. Hala ere, fruta horiek azukre gehiago izateak ez du justifikatzen dietatik erabat kentzea.
2010
‎Horregatik, prestatutako barazki horiek kontsumitzea ez da arriskutsua osasunerako, ezta tiroideko arazoak dituztenentzat ere. Hala ere, aholku mediko dietetikoak gomendatzen du, badaezpada, ez jatea maiz hipotiroidismoa izanez gero. Aza freskoa (aza edo aza) eta aza aza aza aza lombardea, juliana finean moztuak, eta baita errefauak ere, gordinik erabiltzen dira entsaladak egiteko, hala nola aza eta sagar tipikoa edo aza gorria egiteko.
‎Animaliarekin kontaktuan dauden langile arduradunek ere higiene arau batzuk bete behar dituzte: lanean hasi aurretik eskuak eta besoak garbitu, arropa garbia eta eskularruak erabili, ez erre, ez jan eta ez edan jetzi bitartean, eta aldizkako kontrol medikoak egin. Lortzen den esneari dagokionez, ziurtatu egin behar da lortu ondoren berehala hozten dela, eta biltegietan 8 °C tik beherako tenperaturan gordetzen dela.
‎Uraren jatorria edo benetako garbiketa ezagutzen ez badira, hobe da ez kontsumitzea. Animalia jatorrikoak edo pikanteak Animalia jatorriko elikagaiak, hala nola arraina, haragia eta arrautzak, jateari dagokionez, kozinatu egin behar dira, eta ez jan gordinik edo gutxi eginda. Itsaskietan itsas biotoxinak izateko arriskua dagoen herrialdeetan, aholkua eskatu behar zaie bertako adituei.
‎Plateren edo postreen zerrenda luze bateko menua aukeratzean, ospakizun batean aperitiboak aukeratzean, azal sorta zabal baten aurrean edo erosketaren lekuan osasungarriak ez diren hainbat produkturen artean (snack ak, litxarreriak, txokolateak, bonboiak, freskagarriak…) dekantatzean gertatzen da. Eguneroko egoera horien, elikagaien aniztasunari buruzko pertzepzioaren eta elikadura eta kontsumo jarrerei nola eragiten dien jakitea baliagarria izan daiteke gehiago ez jateko, bereziki osasunerako kaltegarria denean.
‎Ez moztu kaltetutako eremua hortz batekin eta ez xurgatu pozoia ahoarekin. Ez eman ez edan ez jan. Ez eman sendagairik.
‎Sarean ugari dira ez jateko eta familia engainatzeko aholkuak eta pisua galtzeko lehiaketak
‎Hauek dira blog “proanan”, hau da, proanorexian aurki daitezkeen “aholku” batzuk. Ez da salbuespenezko kasu bat, Sarean informazio ugari dago, ez jateko eta familia engainatzeko, baita pisu gehien galtzen dutenek irabazten dituzten lehiaketak ere. Internet komunikazio bide handia izan da, baina arriskua ere ekar dezake.
2011
‎Ogirik ez jatea baino, hobe harekin zer jaten dugun neurtzea
‎Ontzia sabelduta badago edo zabaltzerakoan airea askatzen badu ez jan barrukoa Frutak eta berdurak
‎Osagai horiek alergia edo intolerantziarik sortuz gero, hobe da batere ez jatea, gaixotzeko arriskua izaten da eta.
‎Hainbatetan, gurasoen edo zaintzaileen errua izaten da haur osasuntsu batek jangalerik ez edukitzea edo behar adina ez jatea, haien jokabide okerraren ondorio; izan ere, heldu batek adina jan dezala nahi izaten dute.
‎Jan ondoren bai, jolasten dira, baina ez jaten ari direla.
‎Gosarietarako proposamenak egin ondoren, helburu bakoitzerako elikagaiak aukeratu dira. Oinarrizkotzat jotzen diren elikagaietakoren bat ez jateak ez du ekarriko balio nutritibo txikiagoa, baldin eta elikagai errazio horiek eguneko gainerako janarietan agertzen badira. Nekeak, arretarik eta kontzentraziorik ezak, umore txarrak edo narritadurak kalte egiten badiote goizean, erantzuna erraza izan daiteke:
‎Adinekoen %1, 9k ezin dute beren kabuz jan eta edan, eta %61, 6k mina edo ondoeza sentitzen dute. Beste datu deigarri batek dioenez, %61, 6k mina edo ondoeza sentitzen du maiz, eta ehun adineko pertsonatik bik (%1, 9) ezin dute ez jan ez edan urik, ia erdiak (%0, 9) ez eta laguntzarik ere. 80 urtetik gorako pertsonek, errenta eta ikasketa maila baxuek eta alargunek markatzen dute arrisku profila.
‎egun bat haragirik gabe Oso haragijaleak direnentzat, haragia jatea gustatzen zaie eta ez dute bigarren platera hartzen errazio hori gabe. Dieta osasuntsuagoa, animalia proteina gehiegirik gabea lortzeko lehen pausoa astean behin haragia ez jatea da. Dieta osasuntsuagoa izateko, astean behin haragia baztertu behar da.
‎Dieta osasuntsuagoa, animalia proteina gehiegirik gabea lortzeko, astean behin haragia ez jatea eta hartutako kantitateak berrikustea da lehen pausoa.
‎Bakoitzak zenbat proteina jaten duen jakitea da elikadura ohitura hobeak lortzeko lehen pausoa. Nagusiki haragijaleak direnek jauzi handia egiten dute astean behin haragia ez jaten hasten badira.
‎Adituek emandako aholkuetako batzuk dira, besteak beste, urtebete baino gutxiagoko haurrei espinakarik eta zerbarik ez ematea eta hirurak arte mugatzea, haurdunaldian edo edoskitzaroan ezpata arraina edo hegalaburra ez kontsumitzea eta krustazeoen “haragi iluna” ez jatea. Legerian gehieneko mugak finkatzea da arriskua kudeatzeko neurririk eraginkorrena, baina, batzuetan, ez da egokia “arriskugarritzat” jotzen diren biztanle talde batzuentzat; beraz, beharrezkoa da kontsumo gomendio berezietara jotzea, arrisku faktorearekiko sentikorrak diren populazio horietako kontsumitzaileen esposizioa murrizteko.
‎Plana izan daiteke buffet libreko gosaria osatzen duten elikagaien hautaketa aztertzea, barbakoa osasuntsuagoak proposatzea edo eguneroko izozkiak kentzea. 1 Buffet libreko gosariak. Arrautza frijiturik ez jateko, ogiaren eta ogiaren arteko hirugiharra, hestebete xerra batzuk, gazta edo gurutze puska batzuk eta gainerako opilak, hotelen gosariko buffet librea tentazio zaila da. Baina egunari koipez eta kolesterolez betetako gosari hiperkalorikoarekin ekitea eskaintza bat da, eta baztertu egin behar da.
‎Estres elikagarri horren ondorioz, gizakiei eraso gehiago egiten zaizkie. Ikerketaren arduradunak, Gregory Thiemannek, azaldu duenez, hartzak hilabetetan ezer ez jatera ohituta egon arren, bortitzago bihurtzen dira urtze aldi horiek luzatu ahala. Thiemannek dio hartz polarra planetako espezie bitxienetako bat dela.’ Bizirauteko sen handia du, eta, ondorioz, ugaztun handiak ere erasotzen ditu, hala nola fokak, mortsak eta baleak.
‎Ikerketaren egileek ziurtatzen dute praktika horiek “kontraindikatuta” daudela, digestio lesioak eragin ditzaketelako. Beraz, haurrari ezer ez jatea eta ez edatea gomendatzen da, informazio toxikologikoko telefonora deitu eta, beharrezkoa bada, zauritua larrialdi zerbitzura eramatea, irentsitako produktuaren lagin batekin. Ikerketak, gainera, agerian uzten du substantzia kaustikoak hartzen dituzten haur gehienek bi urte inguru dituztela, eta, kasuen %15ean, produktua jatorrizko ontzitik atera eta ontzi batean biltegiratuta zegoela, eta horrek nahas dezakeela haurra.
‎Azkar joan larrialdietara irentsitako substantziarekin, bai jatorrizko ontzian bai beste batean, aldatu bada. Ez eman ezer ez edateari ez jatekoari. Ez eragin gorakorik.
‎Haur, haur eta haurdunentzat elikagaiak kontsumitzeko gomendio berriak. Urtebete baino gutxiagoko haurrei espinakarik eta zerbarik ez ematea eta hirurak arte mugatzea, haurdunaldian edo edoskitzaroan ezpata arrainik edo hegalaburrik ez kontsumitzea eta krustazeoen “haragi iluna” ez jatea dira AESANeko adituek emandako aholkuetako batzuk, elikadura kutsatzaile jakin batzuen arrisku taldeak murrizteko. Arraina, onura gehiago arriskuak baino.
2012
‎Candidiasiak luze irauten badu eta eragozpen asko sortzen baditu, beharrezkoa izan daiteke, betiere medikuak edo dietistak aginduta, aldi batez fruta gutxiago edo frutarik batere ez jatea, elikagai horiek berez izaten baitute azukrea.
‎Kobrezko gainazala patogeno batekin kontaktuan jartzen denean, bakterioaren kanpo mintza hautsi egiten da, bizitzeko beharrezkoak diren mantenugaiak galtzen ditu eta, ondorioz, ahultze orokorra gertatzen da, azkenean suntsitzen dena. Kobreak eragotzi egiten du bakterio batek bizirik irauteko beharrezkoak diren erreakzio biokimikoak gertatzea, hau da, ezin du “arnasa hartu, ez jan ez energia sortu”.
‎YoTuT Orduen artean hartzen diren elikagaiek asko baldintzatzen dute eguneroko dietaren oreka edo desoreka. Batzuetan, gehiegi ez jateko eta gizentzeko, hain frugala den zerbait jaten da, eta ez da nahikoa gosea hurrengo bazkarira arte lasaitzeko. Infusioa, fruta, arto edo arroz opil pare bat, kafea eta abar izan daiteke.
‎ura, nahi adina, beti garbi eta giro tenperaturan. Hobe da ez jatea ez edatea baino.
‎Irudia: Kirby Txakur lotoi bat ez da jaiotzen, egin egiten da, eta, ohitura txarrak saihesteko, zenbait arau betearazi behar dira, hala nola txakurrak ordu artean ez jatea, janaria bakarrik hartzea eta albaitariak gomendatutako eguneroko errazioa. Txakurren jabeen ohiturek uste baino gehiago eragiten diote animaliari.
‎Arazoa detektatzen denean, albaitariari galdetu behar zaio, gaixotasunak baztertzeko. Txakurrak ez jateko arrazoiak: Baliteke zakurrak janari hondakinak zakarrontzira ekartzea.
‎Txakurrak gutxi jaten badu, behar adina kaloria izango ditu. Txakurrak gutxiago jaten duela antzematea, jateko gogorik ezaren arrazoia zein den jakitea eta albaitariari kontsulta egitea, gaixotasunak baztertzeko eta nola jokatu aholkatzeko, funtsezko jarraibideak dira txakurrak gosea berreskuratzeko edo, bestela, modu konpultsiboan ez jateko.
‎Gordinik jaten diren elikagaiak (landareak edo frutak) kontzientziaz garbitu. Egoera txarrean edo usain edo zapore desatsegineko janaririk ez jatea. Giardia lambia, parasito arruntenetako bat Giardia lamblia espeziea hesteetako protozoo ohikoena da mundu osoan.
‎Haragia izanez gero, kendu erretako zatiak. Bere zukua ere ez jatea zatiren bat erre bada. Haragia olioarekin, ardoarekin, garagardoarekin edo beste adobo batzuekin onduz gero, konposatu kaltegarrien sorrera babesten eta murrizten da.
‎Osasuntsu egoteko gakoetako bat ohitura osasungarriak hartzea da, eta kaltegarria izan daitekeena saihestea. Gehiegi ez jatea eta landare jatorriko elikagaiei lehentasuna ematea dira osasuna hobetzeko eta kontserbatzeko trikimailuetako batzuk. Obesitate epidemiaren arrazoi nagusietako bat organismoak behar baino kaloria gehiago hartzea da.
‎Egun seinalatu horietan, tradizioak eta haren sukaldaritza gomendioek, hala nola ostiraletan kuartzesmako haragia ez jateak, ez dute zertan eltze handiak sartu lanegun gogor eta luzeetan eman ahal izateko. Horrek garbantzu, bakailao, espinaka eta bola gozo gozo bat ekarri du gaur egun arte, arrautzez, ogiz, baratxuri frijituz eta azafraiez osatutakoa, eta horrek menu oso bat ematen dio plater honi.
‎Ezusteko desatseginik ez izateko aukera ona hegaldia baino hiru ordu lehenago iristea da. 3 Hegazkinez bidaiatzean zorabioak saihesteko trikimailuak Ez da harritzekoa txakurra hegazkinean zorabiatu izana.’ Hori saihesteko, hegaldiaren aurreko lau orduetan janaririk ez jatea gomendatzen da. Ur gehiegi edatea ere ez da gomendagarria txakurra zorabiatzeko joera duenean.
‎Hala ere, txakurrarentzat hegazkinean bidaiatzeko leku nagusia lau hankako gure lagunaren tamaina eta pisua da. Zorabioak saihesteko, ez jan txakurra hegaldiaren aurreko lau orduetan. “Arau orokor gisa, txakurrak sotoan bidaiatu du, eta kabinan soilik egin ahal izango du gurekin, baldintza batzuk betetzen baditu”, diote fundaziotik.
‎Haragia eta esnekiak gutxiago jateak negutegi efektuko gasen emisioa murriztuko luke. Bi jaki horiek ezinbestekoak dira beharrezko bitaminak eta mantenugaiak lortzeko, eta nahikoa da astean behin ez jatea. Intermón Oxfamek honela azaltzen du hori:
‎Hala ere, batzuetan, ziztada soil batek arazo handiak sor ditzake, batez ere ahoan edo eztarrian gertatu bada; izan ere, horrek eragiten duen hanturak arnasteko zailtasuna eragin dezake, arnasbideak trabatuta. Egoera horiek saihesteko, komeni da edari azukretsuak dituzten edalontziak edo latak ikuskatzea edan aurretik, eta zuhaitzetik eroritako frutak ez jatea aztertu aurretik. Kasu batzuetan, gainera, toxinak alergia moduko bat eragiten du inguruan, eta hantura erreakzio gehiegi eragiten ditu, baita sendagaiekiko alergiek sortutakoen antzeko koadro orokorretan ere.
‎Ondorioz, atzeko hipogluzemia ere nabarmenagoa da. Karbohidrato konplexuak dituzten elikagai gehiago jatea komeni da (zerealak, lekaleak, fruitu lehorrak, etab.). eta ordu artean ez jan elikagai azukredunak edo gozoak bakarrik. Hobe da oso une jakinetan eta kasu berezietan uztea.
‎Lagundu, argaldu? Lagundu( ez jan), berez, ezin du gizendu: ezer kontsumitzen ez bada, ezin dira kiloak irabazi.
‎Alde horretatik, gehiegizko pisuaren prebentzioari eta tratamenduari buruz Espainiak duela gutxi sinatu duen adostasunak, hamaika elkarte zientifikok sinatua, esan du ez direla sendoak janarien maiztasunaren eta gorputz pisuaren aldaketaren arteko erlazioa aztertzen duten ikerketak. Horregatik, zenbat aldiz jaten den kontuan hartu gabe, gure jateko gogoaren gainetik ez jatea da garrantzitsuena, eta, batez ere, ahalik eta gehien murriztea, bai ordu artean, bai otordu nagusietan, azukre, gatz eta koipe saturatu ugari duten elikagaiak, hala nola edari azukretsuak, txipak, izozkiak, hestebeteak eta haragi koipetsuak, pastelak eta opilak, besteak beste. Beharrezkoa denean jateko ideia praktikoak Egunean 5 edo 6 otordu hartzea eta otordu nagusietan komilona handiak saihestea.
‎Ez da komeni ordu hauek haurrari erregegitzeko aukera gisa erabiltzea. Haurrari ez zaio gaizki sentiarazten ez jateagatik. Adibidearekin predikatu Haurrak, senideak edo zaintzaileak eredutzat hartuko ditu haurrak elikagai berri bat probatzeko edo ez probatzeko, edo elikagai osasungarri gehiago jateko unean.
‎Pektina, batez ere frutetan (sagarrak eta azenarioak) dagoen zuntza, berunaren iraizpenari laguntzen dio. Berunez kutsatutako lurzoruetan barazkiak ez jatea. Ez kontsumitu berunezko urarekin egindako edaririk edo janaririk.
‎Aukerarik onena da modu arinean jatea eta janari ugari edo digestio zaileko elikagaiak ahaztea. Bidaiak laburrak badira, hobe da ezer ez jatea, urdaila astuna delako sentsazioak goragalea eta zorabioak eragiten baititu. Autoz egiten diren bidaietan, haurren dietak orekatua izan behar du:
‎Hala ere, intoxikazio oso garrantzitsuak gerta daitezke, azalarekin patatak jan ondoren, batez ere, berdeguneak badituzte. Hori saihesteko, patatak kimuekin edo eremu ugarirekin ez jatea gomendatzen da, ale horietan solanina kantitatea nabarmen handitzen baita. Argiaren eraginpean egoteak toxikoaren kontzentrazioa handitzen du, eta horregatik gordetzen ditu patatak argitasunaren babesean.
‎Gustura bagaude, jateari uzteko garaia da. 4 Zerbait gustatzen ez bazaizu, ez jan. Asko gustatzen bazaizu, ez abusatu.
2013
‎Egun hori pasatu ondoren, lizuntzen has daiteke, eta hori bada aski arrazoi ez jateko.
‎Arazoak saihesteko modurik onena, alergia guztiekin gertatzen den bezala, arrautzarik ez jatea da, ezta arrautza daraman elikagairik ere.
‎4 Komeni da txakurra ordu artean jatea? Oro har, komeni da txakurrak pentsutik egunean hiru edo lau errazio hartzea, eta ez jan beste elikagai batzuk. Hala ere, txakurra hezten denean, jan daitezkeen sariak kantxan eskain daitezke, modu moderatuan.
‎elikadura hobetzea osasun egoera onari eusten laguntzen dute. Hala, gero eta ohikoagoa da fruta eta barazki ugari jatea, gozokiak eta opilak gehiegi ez jatea, edo animalia jatorriko koipeen kontsumoa minimizatzea. Elikadura osasungarria izateko, ordea, behar beharrezkoa da argi eta garbi ez geratzea, jakina eta erraz ezagutzeko modukoa, beste xehetasun garrantzitsu batzuei adi egotea, adibidez, helburu osasungarrien etsai ikusezinei.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia