Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 85

2005
‎Urtero bezala, Arabako Errioxa osatzen duten hamabost udalerriak ordezkatuta egon ziren neska mutikoen kale-jira honetan, udalerri bakoitzetik ekarritako mahatsak bertan uzten baitituzte geroago zapaltzeko. Mahatsa zapalduz lortutako muztioarekin topa egiten dute, aurtengo uztaren emaitzak onak izan daitezen.
‎ikasturtearen zabalpena Derion egin dugu multikonferentzia sistema erabiliz. Arkauti, Derio eta Fraisoroko eskolak elkarrekin konektaturik egon gara eta hainbat agintari izan dira gurekin, besteak beste, Gonzalo Saenz de Samaniego nekazaritza eta arrantza sailburua, Lander Arregi Mendikoiko gerentea, eta Eli Gorospe lanerako eta gizarteratzeko prestakuntza arduraduna. Ekitaldian ikasle berriek duten garrantzia azpimarratu da; azken batean, sektorearen etorkizuna haien esku egongo da egunen batean.
‎Ganaduaren kalitatea egiaztatzeko, horren haragia dastatzea bezalorik ez dago. Eta Eusko Labelaren bermea badu, orduan ziur egon gaitezke produktu paregabea dela.
‎Behi handi eta mantso hauek limousin arrazakoak dira. Lehengo asteburuan Zamudion egindako txapelketan, Euskadiko txapelketan, present egon ziren. Abere hauek oso preziatuak dira, ugalketarako behi batek izan beharreko ezaugarri guztiak baitituzte.
‎Sari banaketa amaitzeko, kalitate oneko gaztak egon ziren dastatzeko. Zumitz Etiketa Berdeko gaztak ziren, Mausitxa baserritik ekarriak, 2005eko Urrezko Kaikuaren irabazlearenak.
‎Goiza amaitzeko, herri dastaketa egon zen. Lehiaketara aurkeztutako 22 gaztak dastatzeko aukera izan zuen jendeak.
‎edo punta dituzte, oso nabarmenak eta berdin berdinak. Lepoaldea argiagoa da, laranja antzekoa edo; eta isatsak luma beltz beltzez estalita egon behar du. Hankek, berriz, hori horiak izan behar dute.
2006
‎Aste honetan, Sustraia hasteko, sagardo berriaren aurkezpenari buruzko erreportaje bat eskainiko dizuegu. Egun horretan sekulako giroa egon zen Astigarragan. Eta Jose Luis Korta arduratu zen lehen zotza kentzeaz.
‎Hala eta guztiz ere, Piriniar behia desagertzeko zorian egon da; gaur egun, berriz, nabarmen berreskuratu dira arraza honetako abereak, eta neurri batean Piriniar Arrazaren Abeltzainei esker lortu da. Haiek arduratzen dira arraza hobetzeaz, arrazaren odol garbitasuna begiratzeaz eta piriniar arraza sustatzeaz.
‎Azoka eguerdiko hamabietan zabaldu zen eta bederatzi orduz egon zen zabalik. Denbora horretan, ugariek 150 upategiz osaturiko erakusketaz gozatu ahal izan zuten.
‎delako saria jaso zuen. Ongi irabazitako saria, dudarik ez; hala ere, abeltzain apal honek ez zuen garbi ikusten saririk benetan merezi ote zuen eta saria errefusatzeko zorian egon zen.
‎Han igarotako 10 urteak ez zaizkit sekula ahaztuko. Niri asko gustatzen zitzaidan, baina dena uzteko zorian egon nintzen. Eta gero, etxean nengoela, aita eta biok aritu ginen lanean.
‎Berebiziko poza eman zigun baserrietan betidanik egon diren oiloak topatzeak: euskal oilo marraduna, gorria, beltza, zilarra eta lepo soila.
‎Enkanteekin batez ere hautapen edo hobekuntza genetikoa bultzatu nahi dugu, hain abere onak ez dituzten abeltzainek ere izan dezaten euren ganadua hobetzeko aukera. Aurten oso ondo egon dela uste dugu; oso arrakastatsua izan da. Arrak garesti saldu ditugu; jendeak eskaintza handiak egin ditu elkarteko arrak eskuratzeko.
‎Piriniar arraza bertoko ganadua da. Garai batean, desagertzeko arriskuan egon bazen ere, gaur egun indartsu dago horrelako ekimenei esker. Izan ere, arraza hobetu eta zabaltzea izaten da helburua.
‎Azken finean, kalitatea lortzea da garrantzitsuena. Eta hori lortzeko, mahastiak ongi aireztatuta egon behar dira. Udako eta neguko tratamenduak mahats barruraino sartu behar dira eta.
‎Bidaiaren lehen etapak batez ere helburu turistikoei loturik egon ziren. Hiriburura iristean, harri eta zur geratu ziren bidaiari guztiak:
‎Gernikak bere festa jantzirik onenekin hartu zituen merkatura etorritako ehun mila bisitariak. Espero izatekoa zenez, kaleak jendez gainezka egon ziren goizean goizetik.
‎Ingalaterran, behi eroen krisialdia zela eta, abelburu asko hiltzeko beharrean egon ziren. Eta kontsumitzaileak lasaitze aldera, dirutza handiak erabili behar izan zituzten kalitate oneko ganadua ostera ere eskuratzeko.
‎Lakaria ale neurri zahar bat da, ia bost litroko edukiera duena. Enkantea oso animatuta egon zen. Iaz mila eta zazpirehun euro ordaindu ziren; aurten, berriz, bi mila eta berrehun euro.
‎Orain dela urte gutxi, bertoko zaldi arraza desagertzeko zorian egon zen, inork ez baitzuen pottoken beharrik. Gaur egun, ordea, Bizkaiko Pottoka Elkarteak egindako ahaleginari esker, arrazaren egoera askoz hobea da, neurri batean behintzat.
‎Hazitarako zaldi hau menditik jaitsi dugu, neguan hobeto kontrolatzeko. Belar gehiago daukaten larre batzuetara eramango dugu, ondo elikatuta egon dadin. Horrela, udaberrian sasoian egongo da eta behorrak estali ahal izango ditu arazorik gabe.
‎lo tokiak, aireztapena, erosotasuna, estresa, ekoizpenari dagokion guztia... Abereek gustura egon behar dute. Esaterako, gu orain hemen egon arren, behiak ez dira altxatzen.
‎Esne ekoizpen onak lortzeko, behien izaera errespetatu behar da. Nahi duten tokian ibiltzen dira; etzanda egon nahi badute, ba etzan egiten dira. Hanketan ez dute arazorik.
2007
‎Egiten dugunarekin zoriontsuak izan nahi dugu. Ez ditzagun lurrak kutsa, eta produktuak ere ez daitezela kutsatuta egon . Ongarri kimikorik ez baita erabili behar...
‎Añana Gesaltzan gatz ekozipena ez da inoiz guztiz etenda egon . Alde horretatik, ibarra bizirik dagoen museotzat jo daiteke.
‎Mundu osoko landareekin apainduta agertzen ziren mintegien stanak. Ia ia bost mila espezie egon ziren ikusgai: bost kontinenteetako landare eta loreak.
‎Prozesu luzea da. Eta gauzak argi eta garbi egon behar dira, hasi eta buka. Mintegi jabeei bidaltzen diegun haziaren jatorria oso ongi ezagutzen dugu:
‎Prozesu luzea da. Eta gauzak argi eta garbi egon behar dira, hasi eta buka. Mintegi jabeei bidaltzen diegun haziaren jatorria oso ongi ezagutzen dugu:
‎â?. Vegetaliaâ, ren helburua kalitaterik oneneko landareak preziorik onenean ekoiztea da, bezeroa pozik egon dadin. Izan ere, kontsumitzaileak gero eta zorrotzagoak dira.
‎Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Saila azokan parte hartu behar duten enpresen ordezkaritza antolatzeaz eta koordinatzeaz arduratzen da, euskal enpresak negozio onak egiteko aukera berezi horretaz balia daitezen. Guztira Euskaditik joandako enpresak 53 izan dira eta 1.175 metro karratutan egon dira banatuta, batzuk Kristal Pabilioian eta beste batzuk Madrid Arena pabilioian.
‎Kanpoko eraso ohikoei aurre egin nahirik, harresi bat altxatu zuten herria sortzeaz batera, eta gaur egun bere horretan dirau. Jatorrian, herrian sartzeko zazpi ate egon baziren ere, gaur egun horietako bost baino ez daude. Ate nagusia mendebaldekoa da eta Gaztela eta Leongo armarria du.
‎Zortzi aste horietan, artzainek mota guztietako irakaspen teorikoak jaso dituzte, beste zenbait jarduerarekin batera: laborategiak, instalazioak eta kudeaketa etxeak bisitatu dituzte, nekazaritza eskolak ezagutzera joan dira, eta, oro har, euren prestakuntzarako interesgarriak ziren beste zenbait tokitan ere egon dira. Oñatiko Gomiztegi Baserrian, esaterako, berrogeita hamar buruko artalde bat gobernatzeko aukera izan zuten.
‎Jendeak primeran pasatu zuen. Azoka txikia izan arren, ederki horniturik egon zen, mota guztietako ikuskizunak eskaini baitzituen.
‎Gorbeialdeko herrietan, garai bateko indarra galdu badu ere, oraindik ere abeltzaintzari eusten diote. Lur hauetan azienda zuriak oso zabalduta egon dira betidanik, eta urtero urtero, maiatz erdialdean gutxi gora behera, mendian negu gogorra amaitu ostean, artaldeak bildu eta udako larreetara igotzen dituzte Gorbeiako artzainek; eta hantxe iraungo dute, negua berriz ere heldu arte.
‎Aurrera begira, produktu honek beste urrats bat egin du aurrera, Jatorri Izen Babestuaren maila erdietsita. Gernikako Piperra 1995 urteaz geroztik egon da Eusko Labelaren produktuen artean.
‎Aurreko urteetan bezala, Dimako Hegazkin Zelaian erakusketari ugari ere izan zirela nabarmendu beharra dago; ehizarekin eta arrantzarekin lotura duten produktu asko eta asko aurkeztu zituzten. Kirol armak, ehiza eta arrantzarako produktuak, ehiza barrutiak eta ehizaldi kudeatzaileak, ehiza txakurrak, hemengo produktuak, noranahiko ibilgailuak eta aldizkari espezializatuak milaka bisitarien eskura egon ziren.
‎Eta botilaratzeko lantegi bat jarri nuen martxan, baita beste zenbait gauza ere. Beraz, ardoei dagokienez, uhinaren gandorrean egon nintzen, behintzat urte batzuk igaro arte. Orduan, gauzak aldatzen hasi ziren gure gizartean; ohitura berriak agertu ziren...
‎Euskadi eta itsasoa loturik egon dira beti. Itsas gizon ospetsuek utzitako oroitzapenak euskaldunek itsasoarekin izaniko harreman estuaren alderdirik ikusgarriena baino ez dira.
‎Tenplu bikaina da. Oso ongi adierazten du arte erromanikotik arte gotikora egon zen trantsizio garaia eta nola gauzatu zen hori Araban. Zehatz mehatz noiz eraiki zen ez dakigu, baina badirudi XI. mendearen bigarren erdialdean eta XII. mendearen lehen erdialdean izan zela.
‎Arriskuak saihesteko, abereak gobernatzeko orduan ongi prestaturik egon dugu.
‎Agintarien aurrean, Ohorezko Aurreskua dantzatuz, hasi zen â?. Algustoâ, ko lehen Azoka. Azaroaren tik ra bitartean egon zen zabalik.
2008
‎Esan bezala, landa garapenerako egitasmoaren hirugarren eta laugarren ardatzek landako biztanleen bizi kalitatea dute jomuga. Orain arteko emaitzak ikusita, jomuga hori presente egon da beti garapenerako politika guztietan. Herriak jendez hustutzeko dinamika, esaterako, geldiaraztea lortu da; areago, landako erroldek, oro har, %6ko hazkundea izan dute.
‎Kale Nagusiko 2an dagoen Jauregian, autonomia erkidegoei zegokien lekuan, 535 metro karratu hartu zituen Euskadik eta gure herriko 20 bat enpresa izan ziren. Besteak beste, hauek egon ziren stand horretan: kontserba lantegiak eta arrantza eraldatzeko lantegiak, euskal produktu labeldunak, okindegia eta gozogintza, haragitik eratortzen diren produktuak, jaki prestatuak eta aurrez prestatuak, Idiazabal gazta eta berezko sagardoa.
‎Ez egon eguzkitan luzaro.
‎Baserritarren bilgune horretan gogor egiten dute bertoko abere arrazen alde. Hain zuzen, euskal oiloari eta Enkarterriko villano txakurrari eskaini zizkieten ohiko azoka monografikoak, eta hamaika ekitaldi ikusteko modua egon arren, bi horiek izan ziren eguneko nagusiak.
‎Babestu gabeko zati higikorrak dituzten makinekin harrapatzerik, kolpatzerik edota inor zauritzerik egon ez dadin, honako aholkuak izan ditugu kontuan:
‎Bilduma landareen azokak era askotariko landareak eskaini zituen... eta prezioak ere era askotarikoak izan ziren. Denetariko ikusleak ere egon ziren: zale hutsak, beste lorategi botaniko batzuetako ordezkariak, adituak...
‎Langileek ongi prestatuta egon behar dute sua itzaltzeko eta lehen laguntza emateko.
‎itsasontzian, orain arte â?, stand byâ? egon da-eta, ontzitik hurbil. Eta laguntzarik gehien eman dutenak Gurutze Gorrikoak izan dira, â?. Merakâ?
‎Dena den, isurketa osoa mugarriztatu ahal izan dugu itsas hesi honekin. Denbora pixka bat behar da dena prest egon arte: puztu, uretara bota, isurketa izan duen ontzi inguruan jarri...
‎Dena den, salbamendua antolatu behar dutenak ongi prestatuta egotea da ariketa horien alderdirik garrantzitsuena. Zenbat eta hobeto prestatuago egon , orduan eta eraginkorragoa haien lana.
‎Jai-eguneko izarra ganadua izan arren, jai egitaraua benetan oparoa izan zen. Gainera, mota guztietako jakiak eta eskulanak erosteko aukera ere egon zen. Aurten ekitaldi bat bereziki nabarmendu da bere originaltasunagatik:
‎Zuztarra kentzeko prozesuan, mahats zuztarrak eta mahats aleak kentzen dira. Zuztarrak kentzeko, makinaren irteeran aspiragailu pneumatiko bat egon ohi da, zuztarrak kentzen dituena. Mahatsa zukutzeko prozesua, berriz, mahats aleak pittin bat apurtzean datza; horrela, mamitik aterako den muztio horixe izango da geroko beratze eta hartziduran erabiliko dena.
‎Ikastaro hauei esker, turismo baserrien jabeek oinarri sendoa eskuratzen dute. Eta hori garrantzi handikoa da, bezeroak kontent egon daitezen.
‎Hortxe parean egon gara, nire aitona amonen harategia hor inauguratu baitzen 1908an. Harategi txikia zen, 10ren bat metro karratukoa; hozte ekiporik ez zegoen, orain bezala.
‎Sorta batetik, onena deritzogun gazta aukeratzen dugu. Hala ere, lehiaketa batean beti gerta daiteke zerbait, beti egon daitezke ustekabeak, eta txapela eskuratzea eragotziko dizun puntu bat galdu... Nire ustez, aurtengo urtea oso ona izan da.
‎Hala ere, mahastien %80 alanbre hesietan daukagu, hori egia da, eta orain hasi gara horrelako hesiak jartzen. Lurretik altuago jarri nahi ditugu, hobeto aireztatuta egon daitezen. Hori mahatsarentzat ona da; eta ekoizpena eta izurriak hobeto kontrolatzen dira.
‎Munduko elikagaien krisialdiak sektore guztietan eta mundu guztian du eragina. Hori dela eta, antolatzaileak euskal elikagaiak ekoizten dituzten enpresei errealitate horren berri ematen saiatzen dira, etorkizuneko erronken aurrean hobeto prestatuta egon daitezen.
‎Esan bezala, asteko ekitaldien erdiak joan den larunbatean izan ziren. Goizeko 9az geroztik, Tolosako babarrun azoka zabalik egon zen mundu guztiarentzat Foruen plazan. Produktu hau eta berarekin nolabaiteko lotura duten beste batzuk (odolkiak eta piperrak kasu) eskuratzeko aukera paregabea izan zuen jendeak.
‎Gero, Arroiaben beste proiektu bat gauzatuko da, gasa ekarriko dugu, elektrizitate osoa lurpean sartuko da, zoladura lanak ere egingo dira... Bi proiektu hauek estu loturik egon behar dute, une hauetan laguntza handikoak izan daitezke eta.
‎Tolosan babarrun astea antolatu zuten berriro. Jardunaldiak ekitaldiz josita egon ziren, eta beti bezala, bertako eltzekari ospetsua izan zen protagonista.
‎Hilaren 5etik 8ra bitartean, Tolosan jai handi horietako bat bizi izan dute, eta normala den bezala, lehen sektorearekin eta gastronomiarekin lotuta egon da. Oraingoan txuletaren jaia izan da jende pila bat bildu duena; eta ez da harritzekoa, jaiaren egitarau zabala eta erakargarria ikusita.
‎Azken egunetan, Durango Euskadiko kulturaren hiriburua izan da. Gure herriko eskulangileak kultura gune horren erdian egon dira idazle, musikari, argazkilari, eta abarrekin batera. Izan ere, Arbaso eskulangileen elkarteak antolatuta, abenduaren 5etik 8ra bitartean, Euskal Dendak ateak zabaldu zituen hamahirugarrenik.
‎Gaia aldatuko dugu, Idiazabal gaztaren beste arrakasta baten berri eman behar dizuegu eta. Aurtengo urtea sariz eta onirizpenezbeteta egon da jatorri izenarentzat; urtea bukatzeko gutxi falta da eta Markinako Barroeta gaztandegiak â?. Cincho de Oroâ, izeneko saria irabazi duela jakin berri dugu, Gaztela eta Leongo Juntak hala erabakita.
‎Sustraia saioari hasiera emateko, gure herriko ospakizun handietan beti presente egon den produktu bati buruz hitz egingo dugu: baserriko oilaskoari buruz.
‎Gizarteak garai bateko zaporeak zituen gogoan â?, betidanik ezagunzituenak alegiaâ??, baina ahalik eta gehien ekoitzi nahiagatik zokoratuta zeuden, gero eta galduago. Gauzak horrela, Euskadiko baserritarrek, gure herriko erakundeen laguntzaz, gure baserriei beti loturik egon ziren ekoizpenak berreskuratu eta lantzeari ekin zioten.
‎Web gunean hainbat gazta hainbat formatutan eskaintzen dira haiei buruzko informazio osoarekin eta kontsumitzaile orok eros ditzakete, nahiz eta bizi den tokian merkaturatze sarerik ez egon .
2009
‎Esaterako, Arteagan urbanizazio bat egiteko harizti bat moztu zuten, eta handik ateratako haritzak hementxe ditugu. Lehortzen egon dira eta upel bat edo beste egin dugu. Kapritxoak dira gehien bat.
‎Herritik urrun bizi direnei herrira etortzeko aukera ematen zaie, eguneroko gauzak egin ahal izan ditzaten: erosketak egin, sendagilearekin egon , administrazio kontuak izapidetu, e.a. Azken finean, horrelako gauzak dira herritarren bizi kalitatea hobetzen dutenak.
‎Duela hamabost urte, azoka martxan jarri genuenean, bagenekien azoka berri berria ez zela. Azken finean, bere garaian antolatzen zen azoka berreskuratzea besterik ez dugu egin, hogeita hamar urtez galduta egon baitzen. Hau da, hainbat urtez ez zen azokarik egin.
‎Montxina arrazako behiari belarritik harrapatzeko jauzi egiten zutenean, lehengoan heltzea oso garrantzitsua baitzen. Horretarako, barailek ongi osatuta egon behar zuten, ondo hozkatzeko beharrezkoa baitzen. Horrez gain, buruaren egituraketa eta pisua ere garrantzitsuak dira.
‎Etxean bezala sentitu nintzen. Hori primeran egon da. Noski, zure familiaz oroitzen zara, baina haiek adoptatu egiten zaituzte, alabatzat hartzen zaituzte, eta etxean bezala sentitzen zara.
‎Nik halabeharrez edo denetik egin dut nire bizitzan, eta urdaiazpikoaren munduan sartu arte inoiz ez nintzen hamar urtez gremio berean egon , baina dena iristen da. â?. Masanâ?
‎eta â?, euskal tomateaâ? etiketei esker ziur egon gaitezke betiko produktuak eskuratuko ditugula, ingurunea aintzat hartzen duten metodoekin ekoitzi direla eta kalitate berme guztiak betetzen dituztela.
‎Gipuzkoako herri honetan feriak eta azokak betidanik egon dira oso sustraituta. Hala ere, udalerriak, oro har, ahalegintzen jarraitzen du, lehen sektorea eta baserritarren produktuak sustatzen.
‎Abeltzainak euren lanaz harro daude eta horregatik haientzat garrantzitsua da urriko lehen asteleheneko azokan eta horren antzekoetan ganadua erakustea. Gainera, gure baserriei betidanik lotuta egon den arraza honek ondare aldetik duen balioa ere eman nahi dute ezagutzera.
2011
‎Saregileek eta neskatilek arrantza munduan egiten duten lanari legez dagokion balioa eman nahian, hainbat ekimen antolatu dituzte aspaldi honetan. Kolektibo horretan lanean ari diren emakumeek egiten duten lana funtsezkoa bada ere, itzalpean bezala egon dira beti, merezi zuten onirizpena publikoki jaso barik. Itsasmendikoik sektore hau indartu nahi du, eta hori dela-eta prestakuntza ikastaro batzuk antolatu ditu.
‎Orain ardo gaztea ikusiko dugu, horren sasoia da eta. Luberri gaztea abendu erdialdean ateratzen dugu; korrika eta presaka ibiltzen gara, 2010ean merkatuan egon dadin. Gabonetarako ateratako ardo gaztea da, urteko ardoa alegia, eta baratze karbonikoz landu da.
‎â?. Urkaikoâ? abeltzain elkarte bat da eta hasieratik bertatik izan du helburu haragi ekoizpenaren kalitatea hobetzea; hori dela eta, elkarteko kideak instalazioak eta ekoizpenak kalitate irizpiderik zorrotzenekin bateratu beharrean egon dira. Horri esker, merkatuko kotarik onenetara iritsi, produktuari beste balio bat erantsi eta ustiategien errentagarritasuna hobetzea lortu dute.
‎Joan den astean, Itsasmendikoik Arkautin dituen instalazioetan, Euskadiko ardi, zaldi eta behi arrazarik adierazgarrienak ikusteko aukera izan genuen. Horren arrazoia urteroko ganadu enkantea izan zen, abereak larunbataz geroztik egon baitziren ikusgai, haietan interesatuta egon zitezkeen abeltzainek denboraz aztertu eta igandeko enkanterako jakinaren gainean egon zitezen.
‎Joan den astean, Itsasmendikoik Arkautin dituen instalazioetan, Euskadiko ardi, zaldi eta behi arrazarik adierazgarrienak ikusteko aukera izan genuen. Horren arrazoia urteroko ganadu enkantea izan zen, abereak larunbataz geroztik egon baitziren ikusgai, haietan interesatuta egon zitezkeen abeltzainek denboraz aztertu eta igandeko enkanterako jakinaren gainean egon zitezen.
‎Joan den astean, Itsasmendikoik Arkautin dituen instalazioetan, Euskadiko ardi, zaldi eta behi arrazarik adierazgarrienak ikusteko aukera izan genuen. Horren arrazoia urteroko ganadu enkantea izan zen, abereak larunbataz geroztik egon baitziren ikusgai, haietan interesatuta egon zitezkeen abeltzainek denboraz aztertu eta igandeko enkanterako jakinaren gainean egon zitezen.
‎Piriniar ganadua bertoko arraza bat da. Urte txarrak ezagutu zituen, desagertzeko arriskuan egon baitzen. Baina gaur egun, haragi arraza moduraizan duen bilakaera ezin hobea da eta kanpoko beste arraza batzuekin lehiatzeko moduan dago.
‎Eroskiren bitartez Idiazabal gazta sustatzea da gure asmoa, Eroski baita ekimena babesten duena. Merezitako lekuan salgai egon eta informazioa kontsumitzaile guztien esku jarriko dugu. Era askotako gaztak egongo dira eta bakoitzak bere etiketa izango du:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia