2004
|
|
Hala ere, azterketan onartzen da zaila dela elikaduraren eta minbiziaren arteko harreman zuzena ezagutzea, baina badakigu garrantzitsua dela elikadura osasungarria eta orekatua egitea, gaixotasun hori izateko arriskua murrizteko. Elikagai batzuen babes efektua Bularreko minbizien kasu kopuru handia dela eta, ikerketak haien eragina mantsotzen ahal
|
duten
faktoreak aztertzera bideratzen dira. Horren jakitun, dieta eta, zehazki, babesgarritzat jotzen diren elikagaiak dira ikerketa bide nagusietako bat.
|
2009
|
|
Freskotasun sentsazioan eragiten
|
duten
faktoreak aztertzeak beste dimentsio bat irekitzen du ikerketa sentsorialean eta elikagai berrien garapenean.
|
|
Ikerketaren arabera, hestean bizi diren mikroorganismo batzuk infekziosoak izan daitezke edo gizakiekin sinbiosian bizi daitezke. Hesteetako mikroorganismo horienganako immunea eragiten
|
duten
faktoreak aztertzea izan da ikerketaren helburu nagusia.
|
2011
|
|
Aitzitik, Granadako azterketan sartutako amak gehienbat landa eremuetan bizi ziren, hezkuntza maila baxua zuten (%53, 4k ez zuen ikasketarik edo lehen mailako ikasketak besterik ez zituen), eta horien ehuneko handi bat etxeko lanetan soilik aritzen zen (%38, 3). Ikertzaileek erakusketa baldintzatzen
|
duten
faktoreak aztertu zituzten, eta ezaugarri antropometriko eta soziodemografikoen, osasun baldintzen, bizimoduaren eta lan baldintzen arteko lotura aztertu zuten, estrogeno karga eraginkor gisa definitutako esposizio parametroarekin. Hala, egiaztatu zen ehun estraktu atsegingarriaren (TEXB) efektu estrogenikoak lotura zuzena duela gurasoen, erditzearen eta jaioberrien zenbait ezaugarrirekin.
|
|
Nekazaritzako Elikagaien Ikerketa eta Teknologia Institutuak (IRTA) eta Wageningengo (Herbehereak) Ikerketa Zentroko eta Unibertsitateko Nekazaritza Ekonomiarako Institutuak egindako lanak erakusten du Europako hegoaldeko kontsumitzaileek zapore gazien alde egiten dutela, eta Europako ekialdekoek, berriz, azidoen alde. Ikerketaren helburua zen frutaren kontsumoa zehazten
|
duten
faktoreak aztertzea. Horretarako, kontsumitzaileek aperitibo gozo eta gazien alde duten lehentasunaren eta frutaren zapore gozo, gazi eta azidoen arteko erlazioa aztertu zuten.
|
2012
|
|
Elikadura informazioaren Europako Kontseiluak (EUFIC) txosten bat argitaratu du, eta lan horretan, fruta eta berdura kontsumoan eragiten
|
duten
faktoreak aztertu ditu.
|
|
Kultura Zientifikoaren Unitateak (UNED) Aipatutako hiru zentroetako ikertzaileek CSICeko Arganda del Rey ko (Madril) 80 metro karratuko laborategi batean probatu zuten berokuntzako eta aire girotuko eguzki sistema. Proiektuaren hasierako helburua, “Solar Energy” aldizkarian argitaratua, Espainiako egoitza ertaineko berokuntza eskaria asetzeko eguzki instalazio bat behar bezala diseinatzen laguntzen
|
duten
faktoreak aztertzea zen. Eskari hori herrialdeko etxeetan kontsumitzen den energiaren %42 da.
|
2017
|
|
obesitatea duten 5 eta 19 urte bitarteko haurren eta nerabeen kopurua 10 aldiz biderkatu da munduan azken lau hamarkadetan. Artikulu honetan haurren gehiegizko pisuaren diagnostikoa zailtzen
|
duten
faktoreak aztertzen dira, diagnostikoa egiteko gakoak ematen dira eta hori prebenitzeko aholkuak ematen dira.
|
2023
|
|
etengabeko tristura, eguneroko bizitzako jardueretan interesa edo plazera galtzea (anhedonia), isolamendua, loaren eta apetituaren nahasteak, kontzentraziorik eza eta neke sentsazioa. Ondoren, paziente kronikoen depresioan eragiten
|
duten
faktoreak aztertuko ditugu, eta BGBK (biriketako gaixotasun buxatzaile kronikoa) duten pazienteei erreparatuko diegu.
|