Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2008
‎Nutrizioa desnutrizioaren kasuan terapiaren funtsezko osagaia denez, kasu horietan, balio energetiko handiko elikagaien eta elikagai proteikoen kontsumoa handitzeko izango da jarraibide dietetikoa. Saihestu egin behar dira produktu gaingabetuak, light erakoak edo kaloria gutxikoak, bai eta nutrizio balio eskasa ematen duten elikagaiak ere (entsaladak, koiperik gabeko saldak edo infusioak, besteak beste). Elikagaiak zenbait hartualditan banatzea, hartualdi bakoitzaren bolumena murriztuz, elikagaiak errazago kontsumitzeko estrategia ere bada.
‎Patologia mota hori talde osorantz edo talde horretako kide batengana bakarrik gara daiteke. Hori prebenitzeko, saihestu egin behar da alergia eragiten duen fruitua edo talde osoa ez ezik, hori duten elikagaiak ere kontsumitzea, kantitate txikitan bada ere. Kasu horretan, ezinbestekoa da kontsumitzen diren produktu guztien etiketak arretaz irakurtzea.
2009
‎Organismoa erregulatzen duten elikagaiak ere badituzte sardinek, eta hori ere alde dute.
‎Keztatzea berez ez da nahikoa, eta kontserbatzeko beste metodo batzuk ere erabili behar dira, hala nola hoztea. Hala ere, ketuaren kontserbazio ahalmena bigarren maila batera pasatu da, eta haren aroma eta zaporea gehiago baloratzen dira, baita tradizioz tratamendu hori jaso ez duten elikagaietan ere, eta horiei ke aromatizatzaileak gehitzen zaizkie, esentzia berezi hori emateko. Erabileraren ondorioak Ke aromak erabiltzeak ohiko keztatzeak baino arrisku txikiagoa dakarkio giza osasunari; hala ere, horiek aplikatzeko aukera gehiago daude, eta gehiago kontsumitzen dira, eta, beraz, elikagaien segurtasuna zorrotz ebaluatu behar da.
2013
‎bete betean kargatzen ditu gure erreserbak. Ez da komeni Badira «kaltzio lapurren» moduan jokatzen duten elikagaiak ere. Gehiegizko kafe kontsumoak edo gantzetan eta azukretan aberatsak diren jakiek hezurra desmineralizatzea ekar dezakete.
‎Haragia, esnea eta animalia jatorriko proteinak ez dira baztertu behar, baina ikerketek esaten dute fruta jatea, eta berdin berdurak, oliba olioa eta zuntza duten elikagaiak ere, bereziki baliagarria dela osasuntsu egoteko eta zenbait eritasuni aurre hartzeko.
2015
‎Gatza, saltsa komertzialak, hala nola maionesa, kétchupa, soja saltsa edo ziapea; aperitibo gaziak; olibak. Azukre asko duten edo gantz asko duten elikagaiek ere egarria areagotzen lagun dezakete. Beraz, edari gozoegiak (freskagarriak, adibidez), postre gozoak (magdalenak, pastelak, etab.). azukre kontzentrazio handiarekin eta olio ugariko elikagai arrautzaztatuek eta frijituek ere eragin hori izan dezakete.
2016
‎eskuak garbitzea, tresnak eta gainazalak garbitzea. Kontuan hartu behar da, halaber, egosketa prozesu bat (haragia edo arraina) behar duten elikagaiak ere kontuan hartu behar direla (letxuga edo tomateak). Kasu horietan, kutsadura gurutzaturik ez gertatzea da helburua.
‎Eguneko eskuilatzeak dira garrantzitsuenetako bat. Baina, horrez gain, badira felido ilajea zaintzen duten elikagaiak ere; besteak beste, izokina edo atuna, omega 3 eta omega 6 bezalako arrainak dituzten jakiak. Ondoren, katuaren ilea zaintzeko informazio guztia ematen da, eta felinoaren osasun seinalea izatea lortzen da.
2018
‎Minbizia izateko arriskua areagotzearekin zuzeneko lotura duten elikagaiak daude, hala nola prozesatutako haragia (gazitu, ondu, hartzitu, ketu edo beste edozein prozesurekin eraldatu den edozein haragi mota, zaporea hobetzeko eta elikagaia kontserbatzeko). Eta badira gehiegizko pisua eta obesitatea eragiten duten elikagaiak ere (gantz saturatuak eta kaloria askoko elikagaiak), eta horrek 13 minbizi mota desberdin ere areagotzen ditu. Ondoren, minbizia sor dezaketen dieten inguruko ideiak argitzen lagunduko duten bi infografia aurkeztuko ditugu.
2020
‎Horregatik, garrantzitsua da zintzilik egotea eta zaintza ez jaistea. Alde horretatik, garrantzitsua da hidratazio ezin hobea izatea, eta, beraz, adituek gogoan izaten dute gomendatutako bi litro ur baita gure gorputzeko likidoak mantentzen laguntzen duten elikagaiak ere. Alde horretatik, hidratazioa mantentzen lagun dezaketen janarien artean, hauek egin daitezke:
2023
‎Elikadura Neguan elikadurarako jarraibide egokiak izanez gero, elikagarriagoa eta kalitatezkoa den dieta aukeratuz, txakurra osasuntsu egoten lagunduko dute, ilajea eta azala barne. Karbohidrato eta proteina askoko pentsuak egokiak dira urte sasoi honetarako, baita omega 3 ugari duten elikagaiak ere. Merkatuan badira gantz azido poliasegabe horrekin aberastutako pentsu espezifikoak eta lau hankako lagunentzat egokiak diren arrain olioetan oinarritutako kapsulak.
‎Akats bat da pentsatzea dieta begetariano guztiak, animalia jatorriko elikagaiak ez sartzeagatik bakarrik, pertsonen eta planetaren osasunerako onenak direla. Elikadura mota horrek elikadura profil desiragarria duten elikagaiak ere izan ditzake, hala nola opilak, freskagarriak eta oso prozesatutako elikagaiak. Horiek, gainera, ingurumen inpaktu handia eragiten dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia