2004
|
|
Kaltzioa garrantzitsua da amaren deskaltzifikazioak saihesteko (hezurretan eta hortzetan minerala galtzea). Laktosarekiko intolerantzia edo behi esnearen proteinarekiko alergia duten eta esnekirik hartzen ez duten emakume haurdunek kaltzio askoko beste elikagai batzuekin osatu behar
|
dute
beren dieta. Aberastutako soja deribatuak (soja irabiakia, tofua…), hezurra jaten duten arrainak (latako sardinak, antxoak…) mineral horretan aberatsak diren elikagaiak dira, baita fruitu lehorrak eta horien estraktuak ere (almendra esnea), nahiz eta azken horien kaltzio xurgapena ez den hain eraginkorra.
|
2008
|
|
Txostenak agerian uzten du dieta mediterraneoaren eredu dietetiko tradizionala berreskuratu beharra dagoela. Lan horren arabera, espainiarrek nabarmen aldatu
|
dute
beren dieta azken 40 urteetan. Okelen kontsumoa komeni baino gehiago hazi da, eta zerealen eta deribatuen, barazkien, fruten eta lekadunen kontsumoa, berriz, nahi baino txikiagoa izan da.
|
|
Olio bakarra Mendeetan zehar, Marokoko hego mendebaldeko tribu berbereek argan olioa erabili izan
|
dute
beren dietaren oinarrizko osagai eta medikuntza tradizionalaren osagai gisa. 90eko hamarkadaren hasieran, azterketa biokimikoek berretsi egin zituzten produktu horren nutrizio eta medikuntza propietate baliotsuak.
|
|
Pertsona horiek ere kezkatzen dira erosten dituzten produktuen elikadura segurtasunaz; hala ere, %20k dio ez dela inoiz edo ia inoiz kezkatzen alderdi horretaz. Era berean, jaten dutenarekin gustukoenak dira; %88k uste
|
dute
beren dieta ona edo oso ona dela, baina uste dute, ordena horretan, fruta eta barazki, arrain, haragi eta pasta, arroz edo patata gehiago jan liratekeela. Halaber, azterketak erakusten du erretiratuak direla informaziorik onena dutenak,% 60k baitaki elikadura beharrak pertsona bakoitzaren araberakoak direla.
|
|
Europako iparraldeko herrialdeetan landatutako barazkiek nitrato gehiago dute, eguzki argi gutxiago izateko arriskua baitute. EFSAren ikerketaren arabera, barazkiz soilik elikatzen diren pertsonek eta, beraz, egunero fruta eta barazki ugari kontsumitzen dutenek ez
|
dute
beren dietako nitrato kopuruaz arduratu behar. Oso gutxitan gaindituko litzateke nitratoen GNA gomendatua, haren proteina beharrak zerealen, fruitu lehorren eta lekaleen kontsumoak estaltzen baititu, nitrato maila txikiko produktuek.
|
|
Azken urteotan, “azukrerik gabeko” produktuak ekoitzi eta saldu dira, osasuna zaintzeari eta argaltzeari lotuta, edo, gutxienez, gizendu ez daitezen. Izan ere, kontsumitzaile askok ez
|
dute
beren dieta zaindu nahi, ezta Gabonetan ere. Hori dela eta, azken urteotan, Gabonetako turroi eta gozokietan izan diren berrikuntza nagusiak produktu osasungarriagoak dira.
|
2009
|
|
DHPEA EDA izan zen antioxidatzailerik eraginkorrena, eta globulu gorriak babestu zituen, baita kontzentrazio maila baxuetan ere. Fátima Paiva Martins ikerketaren zuzendariak azaldu zuenez, “aurkikuntza horiek oinarri zientifikoa ematen
|
dute
beren dietan oliba olioa hartzen duten pertsonek osasunerako dituzten onurei buruz”. Lan horrek erakusten du osagai hori dela oliba olio birjinari lotutako osasunerako onuren iturri nagusia, beste olio batzuekin alderatuta DHPEA EDA maila handiagoa baitu.
|
2010
|
|
Eskualde horretako ekosistemaren harraparien %60k Procambarus clarkii ibai amerikarreko karramarroa sartu
|
dute
beren dietan
|
2012
|
|
Hala, haurrek dieta mediterraneoko elikagaiak ezagut ditzaten laguntzen da; izan ere, txostenaren arabera, aiton amonen erdiak baino gehiagok hiru fruta ale jaten ditu egunean, eta hiru eta lau aldiz barazkiak eta arraina prestatzen dituzte astean. Gainera, 80 urtetik gorako pertsonek ziurtatzen dute elikadura hobea dutela, eta %52k uste
|
dute
beren dieta gaur egun umeena baino osasungarriagoa dela eta izan dela. Datu horiek gorabehera, aiton amonen %67k uste du bilobek ez dutela denetarik jaten haragiaz eta esnezko azkenburukoez abusatzen dutelako eta barazkiak, fruta eta arraina irenstea eragozten dutelako.
|
2014
|
|
Ama bularreko amek arreta jarri behar
|
dute
beren dietan, haurrek eta haurrek. Arrazoia ez da soilik amaren esnearen kalitatea, baizik eta osasuntsu eta sendo mantentzea, hazkuntzaren eskakizunetarako.
|
2015
|
|
%51k elikagai funtzionalekin edo moldatuekin osatzen
|
dute
beren dieta bizi kalitatea hobetzeko eta gaixotasunei aurre hartu edo horien eragina arintzeko
|
2016
|
|
Emakume haurdunek hobetzen
|
dute
beren dieta?
|
2020
|
|
Kaltzioa garrantzitsua da amaren deskaltzifikazioak saihesteko (hezurretan eta hortzetan minerala galtzea). Laktosarekiko intolerantzia (esnearen azukrea) edo kaseinarekiko alergia (esnearen proteina) duten eta esneki anoa nahikoak hartzen ez dituzten haurdunek kaltzio ugariko beste elikagai batzuekin osatu behar
|
dute
beren dieta: soja aberastuaren eratorriak (soja edaria edo tofua), hezurra jaten duten arrainak (latako sardinak, antxoak…) edo azken fruitu lehorrak (kaltzioa ez bada ere).
|
2021
|
|
lumix2004 Koronabirusaren ondoriozko osasun krisiak ohitura askoren eraldaketa ekarri du, elikadura barne. Etxean aste luzez giltzapetuta egotea, osasuna zaintzearen garrantzia are gehiago kontuan hartuta, eta jasangarritasunerako joera dela eta, kontsumitzaileek konpromiso handiagoa hartu
|
dute
beren dietarekin. “Jendea gehiago hurbildu da sasoiko produktu fresko, fruta eta barazkien bila, eta, gutxienez, gaiari buruzko informazio gehiago jaso dute”, esan du Nájerak.
|
|
Mustelido honek, iberiar penintsula osoan zehar banaturik egonda, beren inguruneak eskaintzen dituen baliabideen arabera moldatu ohi
|
dute
beraien dieta. Hala ere, ikerketa gehiengoek beraien elikadura arrainetan oinarritzen dela erakusten dute (PalazÛn et al., 2008), batez ere udazken eta neguko hilabeteetan.
|