2001
|
|
Aportatzen dituen bitamina gehienak liposolubleak dira (A, D eta bitaminak), bitamina gehien
|
duen
elikagaietako bat izaki: 25 mg/ 100 g.
|
|
Gorringoaren kolorea horiaren eta laranjaren artekoa da, eta gantz aseak, kolesterola eta bestelako osagai koipetsuak ditu, lezitina esaterako. Gorringoan, halaber, bitamina liposolubleen (A, D), hidrosolubleen (tiamina, erriboflabina) eta mineralen (burdina, fosforoa, zinka, selenioa eta sodioa) kantitate txikiak daude (arrautza mineral horretan aberatsenetakoa da). Kolesterol ehuneko handiena
|
duen
elikagaietako bat da (500 mg inguru 100 gramoko), eta gorringoan dago. Gorringoaren kolore horixka tipikoa xantofilinari zor zaio, nutrizio baliorik ez duen pigmentuari.
|
|
Arrautzaren kasuan, erlazio hori onuragarria da odoleko lipidoen mailan duen eraginari dagokionez, hau da, gantz poliasegabearen proportzioa (koipe ona) gantz asea (koipe txarra) baino handiagoa da. Hala ere, kolesterol edukia dela eta, errezelo gehien
|
duen
elikagaietako bat da, eta horren kontsumoa nabarmen jaitsi da azken urteotan. Baina kontrola eta moderazioa elikagai jakin batean zentratzea ez dago justifikatuta.
|
2002
|
|
Elikadura alergiak dituzten kontsumitzaileek immunitate sistema desegokia izan ohi dute. Hau da, alergeno bat osatzen
|
duen
elikagairen batekin lehen kontaktua izatean, organismoan gehiegizko immunoglobulina E (IgE) sortzen da; eta, bigarren kontaktu baten ondorioz, erreakzioa areagotu egiten da eta substantzia askatuz jarraitzen du, hala nola histamina, eta substantzia horiek eragiten dituzte alergiaren sintoma klinikoak. Gure elikaduran genetikoki eraldatutako organismoetatik datozen produktuak gero eta gehiago erabiltzen dira, eta, beraz, komeni da galde iezaguzu horiek kontsumitzaileengan alergiak areagotu ote ditzaketen, edo are okerrago, alergiarik eragin ote diezaieketen horrelakorik ez dutenei.
|
2003
|
|
Gantzari dagokionez, nahiz eta proportzio handi samarrean egon, gantz azido saturatu eta monoasegabeak gutxi dira dituzten gantz azido poliasegabeekin alderatuta. Gainera, arrautzaren eta sesamoaren ondoren izaten da, lezitina gehien
|
duen
elikagaietako bat, eta horrek erraztu egiten du haien sukaldaritza aprobetxamendua. Gainerako lekaleekin alderatuta, sojak dekalio, burdina, iodoa, magnesio, potasio eta fosforo gehiago ditu, baita azidofolikoa eta beste zenbait bitamina ere, hala nola B1, B2, B3 eta B6 Konposizio taula (zati jangarriaren 100 g ko) Kcal (n) Proteinak (g) Koipeak (g) Karbohidratoak (g) Zuntza (g) Burdina (mg) 370,2 35,9 € 18:00 15,8 15,7 9,7 Zinka (mg) Potasioa (mg) Kaltzioa (mg) Abita.
|
|
Horretan funtsezkoa da gizabanakoaren elikadura, haren bidez funtzio immunologikoa bultza baitaiteke. Funtzio horretan gehien eragiten
|
duen
elikagaietako bat bitamina da, eta horren presentzia nabarmena da frutetan eta barazkietan. Bitamina gehien duten elikagaiak zitrikoak dira, hala nola laranja, mandarina eta pomeloa, beste fruta batzuk (marrubiak, kiwiak eta mangoa) eta barazkiak (piperrak eta azaren familia).
|
2004
|
|
haragia hartu du, gauez arraina edo arrautza jatea komeni da. Arraina kontsumitzeko orduan arazo gehien sortzen
|
duen
elikagaietako bat da. txikienek.
|
|
Lankidetzan aritzeko betebehar orokor bat exijituko zaie agintariekin elikagai enpresen ustiatzaile guztiei, hornitzen edo hornitzen duten elikagai baten arriskuak saihesteko edo murrizteko hartutako neurriei dagokienez. Izan ere, horietako edozeinek uste badu edo pentsatzeko arrazoirik badu merkaturatu
|
duen
elikagaietako bat osasunerako kaltegarria izan daitekeela, berehala eman du horren berri, bai eta azken kontsumitzailearentzako arriskuak prebenitzeko hartu diren neurrien berri ere. Ondorioz, beren produktuaren «arriskuen ebaluatzaile» moduko bat dira, bai eta merkaturatzen edo banatzen dituzten beste batzuena ere.
|
2005
|
|
Horregatik pertsona batek burdina osagarriak ahotik hartu behar dituenean, fakultatiboak aholkatzen dio gosaria irentsi aurretik har ditzan, bitamina ugari
|
duen
elikagairen batekin (kiwia, zitrikoak, etc.).
|
|
eta kalitate handikoak. Erosketan Izena
|
duen
elikagai bat erostean jatorriz, produktuak modu nabarmenean aurkezten duela ziurtatzea komeni da eta erraz ikus daiteke izenaren logotipoa, kontretiketa batez gain Kontseilu Arautzaileak ematen duen zenbakia. Horrela, kontsumitzaileak ziur egon daiteke izena duen elikagai bat erosten ari dela jatorrikoak.
|
|
Erosketan Izena duen elikagai bat erostean jatorriz, produktuak modu nabarmenean aurkezten duela ziurtatzea komeni da eta erraz ikus daiteke izenaren logotipoa, kontretiketa batez gain Kontseilu Arautzaileak ematen duen zenbakia. Horrela, kontsumitzaileak ziur egon daiteke izena
|
duen
elikagai bat erosten ari dela jatorrikoak. Jatorrizko deitura duen menua Herrialde osoan daude izen hau duten elikagai ugari:
|
|
Alde batetik, elikagai galera horri zifrak jartzen dizkionean, nutrizio igurikimenak errealitatera egokitzeko aukera eman baitezake, eta tarte luzeetan landareak garraiatzeko denbora muga zentzuzkoak jartzeko aukera. Izan ere, espinakak dira nutrizio eduki handiena izatea espero den landareetako bat, bereziki folatoa, garagardo legamiarekin eta arkume gibelarekin batera mantenugai horretan eduki handiena
|
duen
elikagaietako bat. Folatoa funtsezkoa da odoleko globulu gorriak eratzeko eta zelulak hazi eta zatitzeko.
|
|
Elikagaiak azkar eta tenperatura baxuan hozten ez badira (hazkuntza muga 8 °C an dago), mikroorganismoa ugaldu egiten da, eta horrek arriskuan jartzen du elikagai kutsatua jaten duten kontsumitzaileen osasuna. Salmonelosian eragin handiena
|
duen
elikagaietako bat arrautza freskoarekin egindako maionesa bezalako saltsak dira, eta horiek salmonela eraman dezakete beren oskolean. Erraza da hemendik produktura igarotzea, eta salmonela errotik kentzea lan zaila da, mikroorganismoa hain dago egokituta, ezen maila askotan aurkitzen baita.
|
2006
|
|
Bertan, bitamina liposolubleen (A, D), hidrosolubleen (tiamina, riboflabina) eta mineralen (burdina, fosforoa, zinka, selenioa eta sodioa) kopuru txikiak ere badaude. Arrautza da kolesterol portzentaje handiena
|
duen
elikagaietako bat, 100 gramo bakoitzeko 500 mg inguru, gorringoan aurkitzen dena, baina baditu beste osagai batzuk ere, hala nola lezitina eta gantz asegabe ugari, elikagaiaren kolesterola xurgatzea mugatzen dutenak.
|
|
meloia, marrubiak, baiak, piperrak eta tomatea. bitaminari buruzko gomendioak betetzeko, nahikoa da egunero gutxienez bitamina hori
|
duen
elikagai bat hartzea, hala nola zitrikoen, barazkien, entsaladen… zuku naturala. – bitamina:
|
|
Ginearrak nekazaritzatik, arrantzatik eta abeltzaintzatik bizi dira batez ere. Kostaldea arroza landatzeko egokia da, eta, horregatik, bere elikaduraren oinarria osatzen
|
duen
elikagaietako bat da. Gainera, mania, palma, kokoa, artoa eta goroldioa asko hazten dira.
|
2007
|
|
Kalitatezko irudiarekin zerikusi handiena
|
duen
elikagaietako bat ardoa da. Mahats zuku batetik zuzenean lortzen den %100 begetala da, eta hartzitu egiten da, zenbait prozesuren ondoren ezaugarri organoleptiko desberdinak dituen produktu heldu bat lortzeko.
|
|
Horrelako proteinek egitura berezitasuna dute hiru dimentsioko forman, eta, nagusiki, kaltzio ioiekin lotuta agertzen dira. Azkenik, kaseinak ugaztunen esnearen proteinak dira, alergia gehien sortzen
|
duen
elikagaietako bat. Ohiko arazoa Beste elikagai batzuk arrautza, kakahuetea, fruitu lehorrak, arraina, itsaskia, soja eta garia dira.
|
2008
|
|
Haragi gordina da kontrol handiena behar
|
duen
elikagaietako bat: bere jatorrizko animaliek, behiek eta arkumeek, esaterako, pertsonei transmititzen ahal zaizkien gaixotasunak dituzte.
|
|
Haragi gordinari eta E.coli bakterioari lotutako beste arrisku faktore batzuk egon badaitezke ere, molekula baten presentzia (N glikolilneuraminikoa, Neu5Gc) gizakiak berez sortzen ez duena, nahiz eta, Shigarekin batera, bere ehunetan integratzen den elikagai gordinak jan ondoren, hala nola haragia edo esnea, hanburgesi eritasuna, gaixotasun larri horren ondorio izan daitekeen. Duela bost urte, Estatu Batuetako adituek frogatu zuten giza ehunek molekula xurgatzen zutela haragi gorri gordina jatearen ondorioz, frutak, barazkiek edo arrainak izan dezakeen Neu5G azido mailarik handiena
|
duen
elikagaietako bat baita. Orduan, adituek egindako ikerketak, besteak beste Ajit Varki Medikuntza Molekular eta Zelularreko katedradunak San Diegoko Medikuntza Fakultatean, frogatu zuen, nahiz eta pertsonek ez duten molekula modu naturalean ekoizten, haragi gorriek egiten dutela, eta horrek ateak irekitzen zituela molekula horrekin haragia jateak zer ondorio izan zitzakeen zehazteko, eta zer kopurutan.
|
2009
|
|
Bizitzako lehen hilabeteetan agertzen da, eta ehun haurretik bosti eragiten die, hau da, hogeitik batek du gaixotasuna. Esnea da haurraren ekzemarekin zerikusi gehien
|
duen
elikagaietako bat. Ebidentzia zientifikoko iturririk entzutetsuenetako baten arabera, Cochrane azterketa, kasu honetan, proteina hidrolizatuak dituzten formulei buruzkoa da, bularreko haurren alergiei eta elikadura intolerantziari aurrea hartzeko.
|
|
Hala, elementu hori elikadura katean sartzen da, laboreetan erabilitako ureztatze kutsatuko uraren xurgapenaren bidez batez ere. Artsenikoak gehien kutsatzen
|
duen
elikagaietako bat arroza da, bereziki Asiako herrialdeetan landatutakoa. Orain arte, arrozari buruzko azterketa ugari egin dira.
|
2010
|
|
Konposatu fenoliko horiek eragin onuragarriak dituzte, hala nola, eragin antioxidatzailea, antiinflamatorioa, antibirala edo antialergikoa. Flavonoide ugari
|
duen
elikagaietako bat da tipula, eta, beraz, deskribatutako propietate antioxidatzaileak eta antimikrobianoak ditu. Berezitasun horiei esker, elikagaien teknologian agente kontserbadore natural gisa erabil daiteke, batez ere kipula horia, flavonoide iturri bikaina eta ahalmen antioxidatzaile handia duena, Bartzelonako Unibertsitateko Nutrizio eta Bromatologia Sailak (UB) eta UPCko Nekazaritzako Elikagaien Ingeniaritza eta Bioteknologia Sailak egindako ikerketa baten arabera.
|
|
Diru gehiago behar
|
duen
elikagai bat jatean plazer gehiago sentitzeak azalpen neurobiologikoa izan lezake garunean, eta horrek adierazten du produktua hobeto hautematen eta baloratzen dela garestiagoa delako. Salneurria kanpoko eragile ere izan liteke, eta horrek balioko lieke administrazioei osasun publikoko estrategia gisa elikagaiak eskuratzean eragiteko, bai osasuntsuenen kontsumoa sustatzeko, bai erosketa murrizteko eta, beraz, osasungarritasun gutxien dutenak jateko.
|
|
Kalorikoagoak dira, baina baita proteikoagoak ere. Hala ere, alergia gehien sortzen
|
duen
elikagaietako bat dira. Kakahueteak egokiak dira aperitibo gisa, eta maiz egiten dira errezetetan.
|
|
Diagnostikatutako alergiak intoxikazioak edo ondorio kaltegarriak saihesteko portaerak zehazten dituen arren, non jartzen da prebentzioaren eta sendatzearen arteko muga? " Gaixoak zailtasun handiak ditu intolerantzia sortzen
|
duen
elikagai bat saihesteko, osagai toxikoa askotan aurkitzen baita". Elikaduraren histaminosi ez alergikoan (HANA) ez dugu gaixotasuna iragartzeko parametrorik; horregatik, ezinezkoa da prebentzioa.
|
2011
|
|
Nahasketa 5 bat minutuz pausatzen da, eta fruta brotxeta gisa zerbitzatzen da, sarrerako freskagarri gisa. Sarrerako produktu gazia marrubiekin egiteko beste iradokizun bat da zatitzea eta zapore lurrindua kontrastea egiten
|
duen
elikagai batekin laguntzea, besteak beste, urdaiazpiko iberikozko xerra mehe batzuk, izokin ketua edo antxoa gazituak. Janari konbinazio horrekin batera letxuga hostoen entsalada bat edo tomate oinarri bat ere erabil daiteke.
|
|
Adibidez, zesioa, tuberkulu batzuen erroei lotzen zaien elementu erradioaktiboa. Itsaskia da kutsadura erradiologikorako arrisku handiena
|
duen
elikagaietako bat eta erradiazio natural gehien biltzen duena. Ostrak, txirlak edo moluskuak kontsumitu ohi dituen pertsona batek beste produktu batzuekin baino %50 erradiazio gehiago jaso dezake.
|
2012
|
|
Honako prozesu hau egiten dute era horretako alergiek: alergia sortzen
|
duen
elikagai bat lehenengoz jaten denean, organismoak IgE espezifikoak sortzen ditu, produktu horren proteinaren bati aurka egin diezaioten.
|
|
Gari zahia da zuntz disolbaezin gehien
|
duen
elikagaietako bat, gari alearen kanporengo geruza, alegia (baita gainerako zerealena ere); osoko irinek ere asko izaten dute, baita horiekin egindako produktuek edo zahia daukatenek ere.
|
|
Burdina
|
duen
elikagai bat jan eta ondoren zuku azido bat hartzeak (laranja ura edo limoi ura) lagundu egiten du gure organismoak hobeki xurga dezan mineral hori.
|
|
Horren ingurumen prezioa askoz handiagoa da ur kontsumoan. Proteinen “ekoizpena” Zalantzarik gabe, gabezia hori dela eta, arazo gehien sortzen
|
duen
elikagaietako bat proteinak dira, bai lortzeko zailtasuna dutelako, bai garestiak direlako; izan ere, organismoak gehien aprobetxatzen dituenak animalia jatorriko elikagaietan egoten dira, garestienetan. Gainera, ingurumenaren ikuspegitik, ur asko erabiltzen da produkzioan.
|
|
tenperatura altua denean, inguruan burbuila txikiak hautematen dira, eta, ondorioz, gainazalera igotzen da. Ur asko
|
duen
elikagai bat arrautzaztatu edo birrindu, ur horrek gehiegizko gantzak xurga ez ditzan. Haragia frijitzean, oilaskoa esaterako, gantzak galtzen ditu eta oliba olioa xurgatzen du, hau da, batzuetan kaltegarria baino onuragarriagoa den gantz trukea dago.
|
2013
|
|
Sugarrak% 90 inguru dira. Kasu horietan, txakurrak jan ez
|
duen
elikagairen bat hartu du, edo elikagai gehiegi hartu duena. Beste arrazoi batzuk ere baditu txakurrak:
|
|
IRIS enpresa buru dela, 2010etik bost herrialdetako adituek (Espainia, Irlanda, Erresuma Batua, Danimarka eta Turkia) lan egin dute pasteurizazioaren ordezko metodoak garatzeko. Kontuan izan behar da esnea, balio biologiko handikoa denez, mikroorganismo patogenoak hazteko arrisku handia
|
duen
elikagaietako bat dela. Kutsatutako esne gordinaren ondorioz pertsonei eragin diezaieketen eritasun nagusien artean Salmonellak eragindakoak daude, E. Koli o Staphylococcus aureus, esnetara irits daitekeena ekoizpen prozesuan zehar hainbat bidetatik.
|
2014
|
|
Nola mantendu kolesterola Erraza da kolesterola marratzen jarraitzea. Aski da gantzaren kontsumoa murrizteko jarraibide dietetiko erraz batzuk jarraitzea, batez ere saturatua, gehien areagotzen
|
duen
elikagaietako bat baita. Hegazti haragia prestatu aurretik, hobe da azala kentzea.
|
|
Airea eta argia zuzenean eragiten dute mioglobinan, haragiaren pigmentu nagusian. Arrain freskoaren kasuan, gogoan izan behar da denbora gutxien irauten
|
duen
elikagaietako bat dela, tenperatura baxuetan egokitutako mikroorganismo eta entzimak dituelako. Bere itxurak, neurri handi batean, bere egoera zehaztuko du:
|
2015
|
|
Azukrea lehenbizikoen artean agertzen bada, horrek esan nahi du elikagai horren osagai nagusietakoa dela eta, beraz, azukre eta kaloria ugari
|
duen
elikagai bat dugula esku artean.
|
|
Baina zaporeaz, alergiez eta intolerantziez gain, beste faktore batek ere eragin handia izan du edari begetalek halako arrakasta izan dezaten: esaten da (oinarri handirik gabe bada ere) behi esnea dela gaixotasun kronikoen egungo tasetan eragin handiena
|
duen
elikagaietako bat eta beste gaitz arinago batzuekin ere baduela zerikusia, adibidez mukiekin.
|
|
Kasu gehienetan, lizuna
|
duen
elikagai batek gorrotoa eragiten du, produktua ez delako freskoa. Baina lizun guztiak ez dira berdinak.
|
|
pavlenti Bestalde, azukre edo gantz kopurua murriztu dela esaten denean, %30 murriztu behar da azukre edo gantz kopurua. Hala ere, gantz gutxiago
|
duen
elikagai batek azukre gehiago eduki dezake, eta alderantziz, eta, beraz, energi ekarpena ez da beti txikiagoa izango. Bi kasuetan, bai light elikagaian bai gantzak edo azukreak gutxitu diren elikagaian, baliteke gatz asko duten produktuen aurrean egotea.
|
|
altze Mundu osoko pertsonen elikaduran, arrautza oso garrantzitsua da. Kalitate handiko proteina iturri bikaina da, eta etxeko sukaldeetan presentzia handia
|
duen
elikagaietako bat da. Aldakortasuna dela eta, egokia da sukaldean prestatzeko:
|
2016
|
|
Produktua babestu egiten dute aldaketetatik, baita zaharmintzetik (gantz edo olio ugari
|
duen
elikagai batek zapore desatsegina hartzen du denbora baten buruan) eta kutsaduratik ere, eta horrekin batean, erraztu egiten du horiek erabiltzeko eta biltegiratzeko lana.
|
|
Arrisku handiko elikagaien artean, arraina, itsaskia edo haragia daude, oso ohikoak. Arrainak eta itsaskiak Arraina eta mariskoa dira elikagai galkorrenak Arrain freskoa da gutxien irauten
|
duen
elikagaietako bat, tenperatura baxuetan egokitutako mikroorganismoak eta entzimak dituelako. Horrek erabakiko du, neurri handi batean, zer itxura duen:
|
2017
|
|
Hazien burdina organismoak hobeto xurgatzen du bitamina ugari
|
duen
elikagairen batekin konbinatuta, eta horrexegatik etorri ohi dira hain ongi begetal platerekin eta fruta entsaladekin.
|
|
Gantz ugariko elikagaiak. Gantza da asetasun sentsazio gehien eragiten
|
duen
elikagaietako bat. Hala ere, energia gehien ematen duen elikagaietako bat da.
|
|
Gantza da asetasun sentsazio gehien eragiten duen elikagaietako bat. Hala ere, energia gehien ematen
|
duen
elikagaietako bat da. Azpimarratzekoa da, gainera, gomendioa desberdina dela zein gantz motaren arabera.
|
|
Irudia: luknaja Itxura normala
|
duen
elikagai bat kaltegarria izan daiteke osasunarentzat, egoera egokiak gertatzen badira. Horrek adierazten du itxura, testura, usaina edo zaporea ez direla adierazle fidagarriak ehuneko ehunean.
|
2019
|
|
Salentzat, argudio okerra da. «Nutri Score kalkulatzeko moduak bermatzen du azukre, gantz, gatz edo kaloria gehiegi
|
duen
elikagai batek ez dituela alde onak errentatzen. Gosaltzeko zereal azukretsuek edo gantzatsuegiek ezin dute zuntz dietetikoa eduki, eta fruta, barazki, fruitu lehor eta lekadunak soilik hartuko dira kontuan, edukiaren %40, gutxienez, baldin badute.
|
2020
|
|
Ez du axola ontzian adierazitako kontsumo datan egotea. Baina… baliteke itxura ona
|
duen
elikagai bat egoera txarrean egotea?
|
|
Irudia: adonyig Begi hutsez, zaila da arriskutsuak eta gainerakoak bereiztea; beraz, oro har, lizunik ez
|
duen
elikagai batean lizuna badago, botatzea gomendatzen da, mikotoxinen ondorio kaltegarriak saihesteko. Eta kontu handiz egin (adibidez, bildu), mikotoxinak gure organismoraino irits baitaitezke sudurretik, kutsatutako lizunaren partikularen bat arnastuz gero.
|
|
Elikagaiak gure azterketa gainditzen badu, kontsumorako egokia dela uste dugu eta jatea erabaki dugu. Baina portaera horrek nahigabe larriak eragin diezazkiguke, batez ere iraungitze data
|
duen
elikagai baten aurrean bagaude, adibidez, prestatutako poltsa entsalada baten aurrean. Izan ere, elikagaietan gara daitezkeen patogeno askok ez dute ezaugarri organoleptikoen aldaketarik eragiten, hala nola salmonella, listeria edo campylobacterrekin.
|
|
Zer egin genuke? Ez dugu jakiten data igarota
|
duen
elikagai batek kalterik egiten ez duen; beraz, egokiena etiketaren oharrak errespetatzea da. Hau da, ez ginateke iritsi behar data pasa den elikagai bat kontsumitu ahal dugun edo ez planteatzera.
|
|
Ondoren, hozkailuan desizoztu eta 24 ordu baino lehen prestatu. Garaiz iristen ez bagara eta data igarota
|
duen
elikagairen bat aurkitzen badugu, ezin dugu konpon adierazi behar ditugun aukerekin: izozteak ez du elikagaiaren egoera hobetzen eta ez ditu patogenoak ezabatzen.
|
|
Nola lortu. Lurrunetan edo txirletan egindako berberetxo errazio batekin 24 mg lortzen dira, burdina gehien
|
duen
elikagaietako bat baita. Kantitate hori dilista plater batekin ere lor dezakezu (8 mg).
|
2021
|
|
Arraina anisakisarekin jateak kontrako bi erreakzio mota eragin ditzake: anisakiosia, edozein pertsonarengan parasito bizia irenstean agertzen dena eta sintoma gastrointestinalekin agertzen dena, eta anisakisaren proteinekiko alergia, zeina sentikorrak diren eta parasitoa (bizia edo hila)
|
duen
elikagai bat kontsumitu duten pertsonengan soilik agertzen baita. Azterlan batzuen arabera, hegaztiek anisakisak kutsatutako arrain irinez elikatzen badira, proteina alergenikoek hegaztien hestea zeharkatu eta haragira pasa litezke.
|
2022
|
|
Control de la manera de la manera de la medida. Kapsaizina Substantzia hori elikagai pikante askotan egoten da, bereziki txileak gure koipe zuria hona aldatzeko ahalmen handiena
|
duen
elikagaietako bat da. beixa. Baina oraingoz eragin hori medikamentuekin baino ez da ikusi; beraz, txili mina jan ez du inor argituko.
|
|
gordinik edo gutxi eginda daudela jakinda. Elikagaien segurtasuna inoiz baino hobeto hobetu zuten hiru teknikak 4 Patatak Patata da gure herrialdeko sukaldeetan presentzia handiena
|
duen
elikagaietako bat. Frijituak, tortillan, labean, egosita eta baita mikrouhin labean ere, osagai oso aldakorra dira, eta mahaikideek estimatzen dute; baita sukaldarien poltsikoak ere.
|
|
Seguru ez dugula igarri, baina ogia orain dela urte batzuk baino gutxiago gazitzen da. Espainian, oinarrizko elikagai hori da gure dietan gatz gehien
|
duen
elikagaietako bat, eta, horregatik, 2004 urteaz geroztik, Osasun Ministerioaren eta fabrikatzaileen artean hitzarmenak egin dira gatz kopurua pixkanaka murrizteko. Horrenbestez, 100 g ko 2,2 g tik 1,63 g ra pasatu zen.
|
|
Nola imajina dezakegu? elikadura alerta batean parte hartzen
|
duen
elikagai baten kontsumoarekin lotutako sintoma kaltegarriren bat sumatzen badugu, medikuarengana jo behar dugu. Komeni da, halaber, saiatzea informazio guztia biltzea gure esku egotea (erosketa tiketa eta produktua edo ontzia kontserbatzea, gogoratu non erosi dugun, noiz kontsumitu dugun, nork jan duen, etab.).), elikadura alertaren eta ikerketa epidemiologikoaren kudeaketa errazteko, eta erreklamazio bat jartzeko, hala badagokio eta egin nahi badugu.
|
|
Itsaskia odolean Gezurra. Itsaskiak kolesterol eduki handia du, baina kolesterola
|
duen
elikagai bat jateak ez du esan nahi kantitate hori arterietan metatzen denik. Gainera, itsaski guztiek ez dute kopuru bera:
|
|
Itsaskien erraietako kadmio maila beste elikagai batzuetakoa baino handiagoa da, eta metal hori gorputzean metatzen denez eta gure organismoan 20 edo 30 urtez iraun dezakeenez, burua ez zupatzea gomendatzen da. Alergia gehien sortzen
|
duen
elikagaietako bat da. Egia.
|
2023
|
|
Ilar freskoek 1 mg sodio dute, baina kontserban, kopurua 222 mg-raino igotzen da (0,5 g gatz). Kopuru horiek txikiak izaten jarraitzen dute; izan ere, Espainiako Bihotzaren Fundazioaren arabera, 100 gramo bakoitzeko 0,3 gramo gatz baino gutxiago
|
duen
elikagai batek “gatz gutxi du”. Nola atera etekin guztia lekaleei Proteina osoa lortzea Proteina baten nutrizio kalitatea bere aminoazidoen arabera neurtzen da.
|
|
Adibidez, ikusmen ona edo usaimenik ez duen adineko pertsona bati buruz hitz egiten badugu, agian ez da konturatuko moldeko ogi batek lizun orban txikiak dituen edo esnea azidoa den. Noiz arte da zuhurra menderatu
|
duen
elikagai bat kontsumitzea. Gai horien inguruan gehien errepikatzen den zalantza da paragrafo honen buruan dagoena.
|
|
Gai horien inguruan gehien errepikatzen den zalantza da paragrafo honen buruan dagoena. Nola jakin dezakegu noiz arte den zuhurra kontsumo data gomendatua gainditu
|
duen
elikagai bat kontsumitzea. Itxura txarrik ez badu, usain txarra badu eta gaizki badakizu, urtebete igaro arren jan dezakegu. Kanpaina honen mezuak, agian, elikagai horietako batzuk betierekoak direla edo inoiz ez direla osasunarentzat arriskutsuak adierazten duen ideia transmiti dezake.
|