2011
|
|
Ohitura horiek erabakigarriak dira bihotzeko gaixotasunik ager ez dadin. “Elikagaiak egoki erosten eta prestatzen jakiteak lagundu egiten
|
du
gure osasun kardiobaskularrerako nutrizio jarraibide positibo bat hartzen”, azaldu du Meritxell Gómezek, Nutrizio eta Osasun Programakoak. Horretarako, ezinbestekoa da dieta askotarikoa eta orekatua egitea:
|
2012
|
|
Hurbileko ingurumenaren kalitateak zuzeneko eragina
|
du
gure osasunean eta bizi kalitatean. Hala adierazten du Ekonomia Lankidetza eta Garapenerako Erakundearen (ELGA)" Better Life" indizeak (Bizitzarik Onena)," Herrialde aberatsen kluba" izenekoak.
|
2014
|
|
Irudia: Terry Robinson Nork kontrolatzen
|
du
gure osasun osasuna. Osasuna zaintzeko hainbat modu daude.
|
2019
|
|
Eta, azkenik, Morfeo atoia dago, orduak behar ditu iristeko, eta medikuek bateratze edo hasiera insomnio deitzen diote. Kasu guztietan, loaren kalitate txarrak (edo halakorik ez izateak) eragina
|
du
gure osasunean. Irudia:
|
2021
|
|
Baina albiste negatiboei arreta jartzeak arazo bat du: eragin zuzena
|
du
gure osasun mentalean, eta eragin handia du pandemia horretan. Doomscrollingaren ondorioz, sintoma gehiago agertzen dira:
|
2023
|
|
Ikerketa batzuen arabera, pisuari eusteko, berandu jatea eta afaltzea saihestu genuke, gure erritmo zirkadianoarekin bat ez datozen ordutegiak baitira. Egiaztatu ahal izan denez, gure kronotipoak, hau da, gure gorputzak aktibo egoteko edo atseden hartzeko nahiago duen ordutegiak, eragina du gure ordutegietan, eta, era berean, eragina
|
du
gure osasunean: arratsaldearen amaieran pertsona aktiboenek (arratsaldetan) nahiago dituzte otordu nagusiak ordu berantiarrenetara egin, eta goizeko orduek, berriz, gehiegizko pisua izateko joera dute.
|
|
Arnasten dugun aireak zuzeneko eragina
|
du
gure osasun egoeran. María Neira Osasunaren Mundu Erakundeko (OME) Osasun Publikoko eta Ingurumeneko zuzendariaren arabera, «airearen kalitate txarrak zazpi milioi pertsona hiltzen ditu urtero».
|
|
Alde batetik, “depresio eta suizidioen kopurua murrizten da” eta, bestetik, “D bitaminaren maila handitzen da” organismoan, eta horrek gaixotasun koronarioetatik babesten du. Baina, zalantzarik gabe, eguzkiak eragin positiboa
|
du
gure osasunean. Adituen arabera, izar nagusia ez da osasunarekin bateraezina neurriz hartzen bada.
|
|
Mikotoxinen presentzia handiagoa elikagaietan Mikotoxinak onddo genero batzuk modu naturalean sortzen dituzten substantzia kimikoak dira. Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) azaldu
|
du
gure osasunerako arrisku larria dakartela, ehunka moho espezie daudela horiek sortzeko gai direnak eta elikagaietan haz daitezkeenak tenperatura eta hezetasun baldintza jakin batzuk gertatzen direnean. Giro hezeak eta 24 ºC eta 28 ºC arteko tenperaturak konposatu horien garapena errazten du.
|
|
Zer ondorio ditu elikaduraren oinarrizko osagai horiek baztertzeak? Zuzeneko eragina
|
du
gure osasun egoeran. Adibidez, adinekoek proteina gutxiko elikadura izateak muskulu masaren eta indarraren murrizketa dakar, sarkopenia deritzona.
|