2003
|
|
Tratamendu industrialetan zehaztutako gutxieneko tratamenduek, hala nola pasteurizazioak edo esterilizazioak, elikagaiek izan
|
ditzaketen
mikroorganismo patogenoak suntsitzeko adinako segurtasun tartea eskaintzen dute, eta, beraz, arrisku gutxi dute kontsumitzailearen osasunerako. Hala ere, nahiz eta maiztasuna txikia izan, mota horretako elikagaien kontsumoarekin lotutako elikadura gaixotasunen kasuak erregistratu dira.
|
|
Prozesatze termiko egoki batek esterilizazioa eragiten du: Cl ren espora guztiak suntsitzen dira. botulinuma eta beste bakterio patogeno batzuk, bai eta klima epelak biltegiratzeko eta banatzeko baldintza normaletan garatu eta alterazioak sor
|
ditzaketen
mikroorganismoenak ere. Espora termofilo gutxi batzuek iraun dezakete, baina ez dute hondatzen produktua giro tenperaturaren azpitik biltegiratzen bada.
|
2006
|
|
Ondoren tenperatura altuetan esterilizatuko dira, osagaiek eduki
|
ditzaketen
mikroorganismoak suntsitzeko.
|
|
Energia iturri hori erabiltzean egurra erabiltzea saihesten da, deforestazioa murrizten lagunduz. Gorotzak aprobetxatzeko aukera ematen dute, ura kutsatzeko arazoak, usain txarrak edo intsektuak hazteko tokiak saihesten dituzte eta gaixotasunak (patogenoak) sor
|
ditzaketen
mikroorganismoak kontrolatzen dituzte. Simaurraren ongarritze ahalmena hobetzen dute.
|
2008
|
|
Orain arte egindako ikerketen arabera, 100 patogeno baino gehiago euliarekin lotuta daude. Nabarmentzekoak dira ‘Salmonella’, ‘Staphylococcus’, ‘E.coli’ eta ‘Shigella spp.’, intsektuek garraia
|
ditzaketen
mikroorganismoak. Eta transmisio moduetan sartzen dira, besteak beste, gorputzaren gainazala, janariaren errekurgitazioa (kutsatua) eta patogenoen kaka.
|
|
Izan ere, sukaldean denbora aurreztea lehenesten du, eta prestatutako produktuak indartzen ditu, horiek bezala, kontsumitzeko prest daudenak. Entsaladan dauden barazkiak produktu fresko eta gordina dira, eta ez dute tratamendu termikorik; beraz, ez dira kentzen elikagai horiek jatorritik edo manipulatu ondoren izan
|
ditzaketen
mikroorganismoak. Haragikiei dagokienez, haragi egosiak dira, eta horien tratamenduak prestakina egoera higieniko sanitario onean dagoela bermatzen du.
|
2010
|
|
Horregatik, tenperatura altuekiko sentikorrak diren substantziak dituzten produktuetarako gordetzen da, hala nola proteinak edo entzimak. Liofilizatutakoan, hoztu gabe kontserbatzeko denbora handitu egiten da, uraren edukia murrizteak elikagaiak honda
|
ditzaketen
mikroorganismo patogenoen ekintza inhibitzen duelako. Azken finean, liofilizazioa deshidratazioaren antzekoa da:
|
2011
|
|
Halaber, komeni da aire girotuaren sistemaren aldizkako azterketak egitea, eraginkorra dela egiaztatzeko. Gelak aireztatzea kutsatzailerik ez izateko modu erraz eta eraginkorra da Hezetasun maila handiak handitu egiten du alergiak dituzten pertsonengan asma eztula edo erasoak eragin
|
ditzaketen
mikroorganismoen hazkundea. Etxeko eguneroko jarduera normalek, hala nola janaria prestatzeak, arropa garbitzeak edo dutxatzeak, ur lurruna sortzen dute.
|
2013
|
|
Haragizko prestakinekin lan egin da batez ere, ikertzaile kopurua handitzeko. Elikagai horietan eztia gehitzeak nutrizio balioa handitzea dakar, eta elikagaiak kutsa
|
ditzaketen
mikroorganismo patogenoei aurre egiteko modu eraginkorra. Elikagairik galkorrenetako bat haragia da, mantenugai ugari dituelako, eta, beraz, hondatzen ez duen edozein neurri aurrerapen handia da elikagaien segurtasunerako.
|
|
Nola mantentzen du hotza? Elikagaiak kontserbatzeko aliatu handia den arren, hotzak ez ditu hondatzen izan
|
ditzaketen
mikroorganismo patogenoak. Haren eragina, suntsiketa baino areago, mantsotu egiten da, mikroorganismoen metabolismoari eragiten diolako eta sortzen dituzten entzimak (proteina aktiboak) aktibatzea inhibitzen duelako.
|
2017
|
|
Txosten honetan, arduradunek makilek eragin ditzaketen lesioez ohartarazten zuten. Egia esan, argizaria aliatu gisa ikusi litzateke, eta ez etsai gisa, zeren eta agente garbitzaile, lubrifikatzaile eta hautsetik, zikinkeriatik edo infekzioak sor
|
ditzaketen
mikroorganismoetatik babesteko eragile gisa jarduten baitu. Argizari gehiegi badago, nahikoa da eskuoihal batez edo gaza batez garbitzea hatz erakuslea leun erabilita.
|
2018
|
|
. Eragile biologikoak: gure gorputzean sartu eta kalteak eragin
|
ditzaketen
mikroorganismoak aipatzen dira atal honetan. Adibideak ugari dira:
|
2019
|
|
Kasu horretan, espagetiak giro tenperaturan eduki ziren bost egunetan, bakterioa toxinak sortuz garatu zen, eta toxina horiek geroko berotzeari aurre egin zioten, eta mutikoaren heriotza eragin zuten. «Ez da ezer gertatzen, hozkailuan egon delako» Heriotza hori saihets zitekeen, espagetiak hozkailuan gorde izan balira; izan ere, tenperatura baxuek moteldu egiten dute elikagaiak aldatu edo gaixotasunak sor
|
ditzaketen
mikroorganismo gehienen garapena. Hala ere, horrek ez du esan nahi elikagai horiek automatikoki kaltegabe bihurtzen direnik, tenperatura baxuak ez dira mikroorganismo horiekin amaitzen.
|