2003
|
|
Tratamendu industrialetan zehaztutako gutxieneko tratamenduek, hala nola pasteurizazioak edo esterilizazioak, elikagaiek izan
|
ditzaketen
mikroorganismo patogenoak suntsitzeko adinako segurtasun tartea eskaintzen dute, eta, beraz, arrisku gutxi dute kontsumitzailearen osasunerako. Hala ere, nahiz eta maiztasuna txikia izan, mota horretako elikagaien kontsumoarekin lotutako elikadura gaixotasunen kasuak erregistratu dira.
|
2009
|
|
Hala, arrantza produktuak aldatzeko mekanismo mikrobiarrak eta oxidatiboak inhibitzen ditu, azaldu zuen USCko katedradunak. Kontserbagarriak, gainera, eragina du mota horretako produktuen elikadura segurtasuna arriskuan jar
|
dezaketen
mikroorganismo patogenoetan, Barrosek ondorioztatu zuenez.
|
2010
|
|
Horregatik, tenperatura altuekiko sentikorrak diren substantziak dituzten produktuetarako gordetzen da, hala nola proteinak edo entzimak. Liofilizatutakoan, hoztu gabe kontserbatzeko denbora handitu egiten da, uraren edukia murrizteak elikagaiak honda
|
ditzaketen
mikroorganismo patogenoen ekintza inhibitzen duelako. Azken finean, liofilizazioa deshidratazioaren antzekoa da:
|
2013
|
|
Irudia: Richard Sweet Codex Alimentarius ek espeziak eta usain belarrak adibidez, «elikagaiei aroma edo zaporea emateko erabiltzen diren hostoen edo loreen zatiak», eta pertsonen osasunari eragin
|
diezaioketen
mikroorganismo patogenoekin kutsatzeko arriskurik ez dutenak. Hala, sukaldean erabili ohi diren belar eta espeziak landare baten hainbat zatitatik datoz, sustraitik edo azaletik lorera edo hazietara.
|
|
Haragizko prestakinekin lan egin da batez ere, ikertzaile kopurua handitzeko. Elikagai horietan eztia gehitzeak nutrizio balioa handitzea dakar, eta elikagaiak kutsa
|
ditzaketen
mikroorganismo patogenoei aurre egiteko modu eraginkorra. Elikagairik galkorrenetako bat haragia da, mantenugai ugari dituelako, eta, beraz, hondatzen ez duen edozein neurri aurrerapen handia da elikagaien segurtasunerako.
|
|
Nola mantentzen du hotza? Elikagaiak kontserbatzeko aliatu handia den arren, hotzak ez ditu hondatzen izan
|
ditzaketen
mikroorganismo patogenoak. Haren eragina, suntsiketa baino areago, mantsotu egiten da, mikroorganismoen metabolismoari eragiten diolako eta sortzen dituzten entzimak (proteina aktiboak) aktibatzea inhibitzen duelako.
|
2019
|
|
Izatez, 1993an jaso zuen Nobel saria haren asmatzaileak, Kary Mullisek. Eta, egia esan, teknika horrek sekulako iraultza ekarri zuen, ordutik askoz ere azkarrago eta zehatzago identifika
|
baititzakegu
mikroorganismo patogeno asko. Hortaz, PCRari esker, asko aurreratu da diagnostikoan, eta tratamenduari jarraipena egiteko aukera ere eman digu:
|
2022
|
|
Edari horiek kontsumitu arte egoera onean egon daitezen, tratamendu termikoa prestatzean. Elikagaia berotu egin behar da, gaixotasunak eragin eta elikagaia honda
|
dezaketen
mikroorganismo patogenoak eta aldagarriak kentzeko. Horretarako, tenperatura eta denbora konbinazioak erabil daitezke:
|
|
Gezurra badirudi ere, baietak eta espartzuak bakterio gehien pilatzen diren etxeko objektuen artean daude. Horrek esan nahi du, garbitu beharrean, sukaldea eta elikagaiak kutsatu egin
|
ditzaketela
mikroorganismo patogenoekin, gaixotzeko gai direnekin. Askotan oso zaila izaten da horiekin bukatzea; beraz, tresna horiek maiz berritzea da aukerarik onena.
|