2002
|
|
Hala ere, aparteko balio hori desitxuratu egiten da gosaritarako hautatzen diren zerealak azukre gehiegi badute, gantzak badituzte edo gatza badute. Haurrentzako dieta askotarikoa bada elikagaietan, eta ondo proportzionatua, haurrek elikagai naturalen bidez bete
|
ditzakete
elikagai horien behar areagotuak. Hurrengo proposamenek gosariak aldatzeko eta zerealak beste elikagai batzuekin nahasteko gonbita egiten dute:
|
2005
|
|
Epaiaren arabera, bai Neerlandar Gobernuaren azalpenetatik, bai irekitako salbuespenak eskatzeko prozeduretan eskumena duten agintari nazionalek hartutako erabakietatik ondorioztatzen zen lehen baldintza betetzen zela elikagaiak kaltegarriak ez baziren, hau da, elikagai kopurua berez arriskutsua ez bazen, Neerlanderako populazioaren elikaduran mantenugai horren gainerako iturriak edozein izanda ere. Bestalde, zehazten du bitaminak eta gatz mineralak ez direla berez kaltegarriak, baina ondorio kaltegarri zehatzak eragin
|
ditzakete
elikagai osoarekin gehiegi kontsumituz gero, horien osaera ezin baita ez prebenitu ez kontrolatu. Ebazpen judizialak dioenez, elikadura substantzia jakin batekin aberastutako elikagai bat ez delako osasun publikorako kaltegarria eta, beraz, lehen baldintza betetzen duelako, ezin da ondorio kaltegabea denik esan.
|
|
Epaiak berak aitortzen duen bezala, osasun publikoaren babesari buruzko balioespen ahalmen hori bereziki garrantzitsua da frogatzen denean zenbait substantziari buruzko ikerketa zientifikoaren egungo egoeran zalantzak daudela, hala nola bitaminei buruzkoan. Izan ere, substantzia horiek, oro har, ez dira berez kaltegarriak, baina ondorio kaltegarriak eragin
|
ditzakete
elikagai osoarekin gehiegi kontsumituz gero, horien osaera ezin baita saihestu edo kontrolatu. Bibliografía Europako Erkidegoetako Justizia Auzitegiaren epaia (hirugarren aretoa), 2004ko abenduaren 2koa, Herbehereetako Erresumaren aurkako Batzordeak eskatutako C/ 02 auzian emandakoa.
|
|
Estaldura jangarriak produktua inguratzen duten produktu jangarriak dira, gasekiko (O2 eta CO2) eta ur lurrunarekiko hesi erdiiragazkorra sortuz. Estaldura horiek, halaber, propietate mekanikoak hobetzen dituzte, estaltzen duten produktuaren egitura osotasuna mantentzen laguntzen dute, konposatu lurrunkorrak atxikitzen laguntzen dute, eta gehigarri seguruak izan
|
ditzakete
elikagaien ikuspegitik (mikrobioen kontrako eragileak edo antioxidatzaileak, besteak beste). Fruituak film jangarrien bidez estaltzen direnean, atmosfera aldatua sortzen da fruituaren barruan, eta horrek arnasketa abiadura eta, beraz, produktuaren zahartze prozesua murrizten ditu.
|
|
Estatu kideek debeku partikularrak ezar
|
ditzakete
elikagaiak saltzeko, Europar Batasunean harmonizaziorik ez badago.
|
2006
|
|
Methanobrevibacter smithii arkea da, gure hestean sortzen den hidrogenoaz elikatzen den mikroorganismoa, beste bakterio batzuek elikagaia hartzitzeko prozesuaren hondakin gisa, eta metano bihurtzen du. Hondakin kantitatea (kasu honetan hidrogenoa) murriztean, mikrobiotako bakterioek, batez ere kolonean kontzentratzen denak, askoz modu eraginkorragoan digeri
|
ditzakete
elikagaien zuntz osagaiak, eta gure organismoarentzat onuragarriak diren substantzia bihur ditzakete. Alderantziz, M. smithii gabe, hondakinak pilatu egiten dira eta beste bakterioen jarduera blokeatu.
|
2007
|
|
Hala ere, kanpoko merkataritzara doan produktore nazionalak bete beharreko betebehar gehiago eskatzen dira. Kasu horietan, helmugako herrialdeak ezartzen dituen eskakizun eta eskakizunak bete behar ditu, eta horien antolamendu juridikoek funtsezko aldaketak izan
|
ditzakete
elikagaien segurtasun eta higienearen arloan. Esportaziorako lege egokitzapena Esportatzaileak egiaztatu behar du jatorrizko ustiategiek hirugarren herrialdeak eskatutako osasun baldintzak betetzen dituztela.
|
2009
|
|
Elikagaiak galdarraztatzeko teknikak entzimak ezabatzen ditu, eta entzima horiek, denborarekin, aldaketak eragin
|
ditzakete
elikagaietan.
|
|
Inkubazio tenperatura jaistean, karvacrolaren antimikrobio jarduera zinamaldehidoarena baino handiagoa da. Elikagaien industriak eta kontsumitzaileek bilgarri horiek erabil
|
ditzakete
elikagaien azaleko kutsadura kontrolatzeko. Mikroorganismoen aurkako agenteak, jan daitezkeen filmetan, oztopo izan daitezke mikroorganismo kutsatzaileentzat, haragi produktu eta bestelako produktu askotan, hala nola arrainean.
|
2015
|
|
Abeletxean, animaliei ematen zaizkien pentsuak Salmonella bezalako bakterioekin kutsa daitezke, eta pertsonei eragin diezaiekeen infekzioa eragin dezakete. Parasitoek ere kutsa
|
ditzakete
elikagaiak ekoizten dituzten animaliak, eta esnea kutsa daiteke, gorozkiekin edo inguruneko hautsarekin kontaktuan jartzean. Hiltegian, hesteek edo animalien azalak ere kutsa dezakete haragia.
|
2017
|
|
Kontsumitzaileek plagiziden hondakinak murriztu
|
ditzakete
elikagaietan, fruta eta barazkiak zuritu edo garbitu, OMEk aholkatzen duen bezala
|