Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 16

2004
‎Elikagaiei buruzko erantzukizunei dagokienez, arauak bere segurtasuna kontrolatzeko betebeharrak ezartzen ditu, bai eta eskatutako baldintzak betetzen ez direnean egin beharreko jarduketak ere. Alde horretatik, elikagai enpresa bateko ustiatzaile batek uste badu edo arrazoiak baditu inportatu, ekoitzi, eraldatu, fabrikatu edo banatu dituen elikagaietako batek elikagaien segurtasun baldintzak betetzen ez dituela pentsatzeko, berehala erretiratuko da merkatutik, elikagaiak hasierako ustiatzaile horren berehalako kontrolpean ez daudenean, eta horren berri emango die agintariei. Baina jarduera ez da hor amaitzen; izan ere, produktua kontsumitzaileengana irits badaiteke, ustiatzaileak modu eraginkor eta zehatzean jakinaraziko du zergatik kendu den, eta, beharrezkoa bada, dagoeneko hornituta dauden produktuak berreskuratuko ditu, beste neurri batzuk ez badira aski osasunaren babes maila handia lortzeko.
2005
‎Hala ere, nahiko sakon aztertu ez den puntu bat da sistema hori esneari aplika dakiokeela, alergenikotasuna murrizteko. Aspalditik ikusten da esnea dela haurren elikaduran berehala sartuz gero haurrengan alergiak gehien eragiten dituen elikagaietako bat. Alde horretatik, badirudi presio hidrostatiko handiak eragina izan dezakeela beta laktoglobulinaren egituran, eta hori da, hain zuzen, esneari alergia garatzeko mekanismoan gehien eragiten duen proteinetako bat.
2006
‎arraina da alergia gehien probokatzen dituen elikagaietako bat.
2008
‎Ez da harritzekoa, beraz, esnea haurtzaroan alergia erreakzio gehien sortarazten dituen elikagaietako bat izatea.
2010
‎Arrautzak dira zalantza batzuk sortzen dituen elikagaietako bat. Kontsumitu aurretik garbitu behar dira?
‎Itxura normaleko elikagai batek gaixotasun bat transmiti dezake, egoera egokiak gertatu badira. Hala ere, kontuan hartu behar da hasierako kutsaduraren ondorioz itxura, usaina edo zaporea aldatzen duten mikroorganismoak garatu dituen elikagai batek, ondoren kontserbazio baldintza desegokiak edo manipulazio urritasunak dituenak, probabilitate handiagoa duela gaixotasunak transmititzen dituen mikrobio ugalketa paraleloa jasateko, eta alderantziz. Asalduraren eta kutsadura patogenoaren bi baldintzak aldi berean gerta daitezke.
2011
‎Europako Batasun osoan ebaluazio metodo bateratuak sortzeko bi irizpideak nola erlazionatzen diren jakitea da lehentasunetako bat. Onura gehien dituen elikagaietako bat arraina da. Hala ere, arrain urdin gehiegi edatea, kasu batzuetan, substantzia arriskutsuetatik eratorritako arriskuekin lotu daiteke, hala nola dioxinekin, PCBekin edo metilmerkurioarekin.
‎Zenbat eta gehiago murtxikatu elikagai bat, orduan eta handiagoa izango da urdailean egotea eta asetasuna. Egiaztatu ahal izan denez, kaloria berak eta azukre kontzentrazio bera dituen elikagai batek ondorio fisiologiko desberdinak ditu, besteak beste, asetasuna, hartzen den egoeraren arabera. Laranjak, zukuan, eragin asetzaile txikiagoa du laranja bera osorik janda baino.
2013
‎CONSUMER EROSKI Bestalde, karga gluzemikoak gaitz hori jasateko arriskua areagotzen du. Karga gluzemikoak karbohidratoak dituen elikagai bat hartu ondoren erabiltzeko edo biltegiratzeko zenbat glukosa dagoen adierazten du. Hala, karga gluzemiko handia duen dieta odolaren glukosa karga handia izango da, eta, erabiltzen ez bada, hori gorde egingo da.
2016
‎Kasu honetan, erregulazioa nahiko argia da. Beraz, indarrean dagoen legeriarekin bat datorren elikagai produktu bat erosten denean, elaborazio prozesuan ezaugarri bereziak dituen elikagai bat dago. Hona hemen kontzeptu nagusiak:
‎Zenbait herrialdetan, hala nola Alemanian, Frantzian, Belgikan edo Erresuma Batuan, debekatuta dago haien erabilera osasunerako arriskutsuak izan daitezkeen substantzien migrazioak saihesteko. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) egindako azterketa baten arabera, paper edo aluminiozko ontziak ukitzen dituen elikagai batek mineral horren ekarpena egiten du, batez ere elikagai azidoen kasuan. Tenperatura eta berotze denbora (egostearen kasuan), osaera eta elikagaiaren Ph a, eta azido organikoen, gatzaren eta beste zenbait ioiren presentzia ere baldintzatzen ditu migrazio horrek.
2017
‎Horregatik, aspalditik, Osasunaren Mundu Erakundeak hainbat kanpaina jarri ditu abian, eta kanpaina horietan egunean gutxienez 400 gramo fruta eta barazki kontsumitzea gomendatzen da, hau da, egunean bost errazio. Baina, aholku ugari eman arren eta herritarrek haien onurei buruz jakin arren, barazkiak dira haurren eta helduen artean jarraitzaile gutxien dituen elikagaietako bat. Hurrengo artikuluan egoera hori aldatzeko ideia batzuk ematen dira.
2020
‎Horregatik komeni da produktu horiek gordinik jatea edo tenperatura altuetan ez prestatzea. Gainera, bitamina asko dituen elikagai bat prestatzean, bitamina horiek egoste uretara pasa daitezke. Horregatik, ur hori aprobetxatzea edo ur soberakina (lurruna, presio eltzea…) sortzen duten egosketak saihestea gomendatzen da.
2021
‎Hau da, azukre proportzio bera duten bi produktuk (adibidez, 15 gramo 100 ml bakoitzeko edo 100 g bakoitzeko) puntuazio desberdina izango dute elikagai edo edarien arabera. 15 g azukre/ 100 ml dituen edari batek 10 puntu negatibo izango ditu; 15 g azukre/ 100 g dituen elikagai batek, berriz, 2 puntu baino ez. Zer zentzu du Igarabak ur ontziratuari aplikatzeak?
‎Mantenugaien konbinazioek ez dute balio “Elikagai kritikoetan bakarrik oinarritzen diren etiketek muga deigarria dute: gatzetan puntuazio negatiboa ematen duen baina askoz baliotsuagoak diren beste elikagai batzuk dituen elikagai bat egon daiteke”, dio Babiok. Merkatuan ehunka konbinazio daude eta horrek zaildu egiten du kontsumitzailearen erabakia:
‎Erditzearen ondoren, txakurrak proteinak dituen elikagai bat eta kumeak hazteko leku lasai bat behar ditu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia