Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 27

2002
‎Kantabriako Asaja Nekazari Gazteen Elkarteak esnearen prezioa jaistea erabakitzen badute, Lehiaren Auzitegian salatuko ditu esne industriak. Izan ere, haren ustez, “ez dago prezioa jaisteko arrazoirik, merkatua egonkorra baita, bai ekoizpenean, bai kontsumoan”.
‎Beste hormona batzuek ere eragiten dute, hala nola kortisolak, hormona tiroideoek, intsulinak eta hazkuntza hormonak; beraz, aldaketa fisiologiko oso konplexua da. Progesteronak bularrak prestatzen ditu esnea ekoizteko. Estrogenoek hodi galaktoforoen sistemaren garapena bultzatzen dute, hau da, esnea garraiatzen dutenak.
‎gantz azido monoasegabeak. Sukaldean Esne arruntaren ordez esne lurrundua kontsumitzeko, beharrezkoa da esne hori lortzeko prozesuan kanporatzen den ur kantitate bera gehitzea (ekoizleak etiketan erregistratu behar ditu esne lurrundua berregiteko eman beharreko urratsak). Berreraiki ondoren, hasierako esnearen antzeko produktua lortzen da.
2004
‎Haurdunaldia egoera fisiologiko bat da, eta kontuan hartu behar da haurdun dagoen emakumeak egiten duen dietak, bere beharrak betetzeaz gain, fetuak hazkuntzaren ondorioz dituen elikatze eskakizunak ere bete behar dituela. Gainera, amak behar bezala elikatzen badu, bere organismoa hobeto prestatuta egongo da erditzeari aurre egiteko, eta behar adina erreserba lipidiko izango ditu esnea edoskitzaroan ekoizteko. Horregatik guztiagatik, zentzuzkoa da pentsatzea haurdunaldia ez dela une egokia argaltzeko dieta bat egiteko, ezta dieta horren kaloriak murrizteko ere, light produktuak kontsumituz.
‎Kodifikazio prozesu sofistikatu baten bidez, adituek posible egin dute behi klonatuak hormona sortzea bular guruinetan eta esnean idaztea. Emaitza beste behi klonatu eta transgeniko bat izan da, eta esnean zazpi g somatropina izan ditu esne litro bakoitzeko. Gaur egun, Biosidusek 18 behi klonatu eta transgeniko ditu.
2005
‎Sukar aftosari buruzko azken datuek erakusten dutenez, gaixotasunak, gizakientzat kaltegarria ez den arren, nabarmen murrizten ditu esnearen eta haragiaren ekoizpena, Errusian eta beste herrialde batzuetan jarraitzen du. Irailaren hasieran, Errusiako agintariek baieztatu zuten sukar aftosoaren agerraldi batek 210 abelbururi baino gehiagori eragiten ziela.
2006
‎Beharrezkoa da amaren dieta aldatzea, haren beharrak asetzeko, baita jaioberriarenak ere, bien osasunerako arriskurik egon ez dadin. Amak hartzen dituen elikagai eta edarien kopuruak eta kalitateak zuzeneko ondorioak ditu esnearen bolumenean eta osaketan, eta ondorioz, baita haren eta bularreko haurraren osasunean ere. Bularra emateari esker, handitu egiten dira amaren energia eta mantenugai espezifikoak, zati bat amaren esnea ekoizteko erabiltzen baita.
2007
‎Rialtoko zubian freskagarri bat hartzea hiruzpalau euro kostatzen da. San Markos plazako Florian kafeak 9,5 euro kobratuko ditu esne gaina duen txokolate bero batengatik. Horri esker," ibilaldi iheskorra" egiten da" Sereníssima" tik.
2008
‎Haur eta nerabeak zuzen haz daitezen, hezur eta hortzak sortu eta osa daitezen funtsezko nutrienteak ditu esneak.
‎Antzera dabiltza Renaut (%7, 15), Sony eta beste hainbat multinazional. Argentinako zalantzak, finantza krisia eta, batez ere, ekonomia atzeraldia bera ditu esne egungo gazta zulatuak. AEBetan etxebizitza galdu dutenen kopurua gora doa, Espainiako kutxen berankortasuna lez.
2009
‎Simplesse® izeneko konposatua esnetik lortua izaki, berekin gordetzen ditu esneak dituen alergenoak, eta horiek eransten dizkio gainerako produktuei.
‎Trikitixaren soinuak bildu ditu Esne Beltzaren azken lanak
2010
‎B multzoko bitaminak ematen ditu esneak, B12 bereziki, eta mineraletan, iodoa.
‎Hainbat lekutako herri musikaren ezin konta ahala eragin eta estilo bildu ditu Esne Beltza taldeak Noa disko berrian, Jamaika, Italia, Libano eta Japoniako kolaboratzaileekin, besteak beste.
2011
‎Grainek azaldu ditu esne gordinaren salmenta ez zentralizatuak munduko herritar txiroei dakarzkien abantailak. Elikagai oinarrizkoa edonoren esku jartzen du, prezio oso merkean, eta ia beti kalitate oso onekoa, behitegi txikietan ekoiztu dutelako, hein handi batean larrean bazkatu behietatik.
‎Esne industriak, historian zehar, ahalegin handiak egin ditu esnea higienizatzeko eta kontserbatzeko metodoak ikertzen, lantzen eta aplikatzen, eta gehien gehienetan, tratamendu termikoak erabili ditu (esnearen tenperatura aldatzen dutenak) esnea modu seguruan kontsumitzera irits dadin.
‎Horren guztiaren ondorioz, segurtasun eta higiene berme guztiak eskaintzen ditu esneak.
‎Espainiako biztanle gehienen eguneroko dietan elikagai problematikoenak direla kontuan hartuta, erraz uler daiteke «eragindakoek benetako zailtasunak dituztela erosketak egiteko, oinarrizko osagaiak oso nahasita daudelako». Pertsona bati esne proteinak ez hartzea gomendatzen zaionean, osagai horiek ez ditu esnean eta esnekietan bakarrik aurkitzen, honela eransten zaizkio: gehigarriak gozogintzako eta gozogintzako hainbat produktu, ogiak (moldekoak, ogi txigortuak), galletak, gosaritako zerealak, tartetarako edo pizzetarako oreak, eta saltsak (esnearekin, nahasita egon daitezke), salda deshidratatuak eta margarinak, %100 landareak direla zehazten ez dutenak.
2012
‎Udan, tenperatura altuek eta, ondorioz, haurtxoek zein ugatzek jasaten duten beroak zaildu egin dezakete neurri batean jarduera hori. Haurtxoak udan gidatuko ditu esne hartuneak, eta egunean behin baino gehiagotan eskatuko du bularra, beroarekin. Horregatik, ama bularrekoak hidratatuta egon behar du, eta gutxienez bost aholku izan behar ditu kontuan udan bularra emateko.
‎Irudia: Tim & Selena Middleton Haurtxoak udan gidatuko ditu esne hartuneak Amaren esnea da haurraren hazkuntzarako eta garapenerako elikagairik egokiena. Bai Osasunaren Mundu Erakundeak, bai pediatriako profesionalek, amagandiko edoskitzea gomendatzen diete ama guztiei, haurtxoei bakarrik, bizitzako lehen sei hilabeteetan gutxienez.
2014
‎Esnea ahoan dauka Mariok. Begiak itxi ditu esnea irensteko orduan. Aspaldian izan ez duen zaporea berreskuratu berri du.
2016
‎Prozesu termiko horien guztien helburua esnearen osasun arriskua murriztea da, batez ere mantenugaiek duten aberastasunagatik eta animalia jatorriagatik. Tratamendu horiez guztiez gain, esnearen urrats guztietan kontrol zorrotzak izaten ditu esneak, granja jasotzen denetik kontsumitu arte. Esne gordinaren patogenoak Irudia:
‎Hainbat mito ditu esneak, eta sarritan eztabaida eta zalantza iturri. Horietako batek gantzarekin eta hartzen den esne motarekin du zerikusia.
2018
‎erdia gertatzen da. Gaur egun, haurdunen% 45ek ez du hartzen nahikoa fruta eta barazki% 50ek ez ditu esnea eta arraina kontsumitzeko gomendioak betetzen, eta% 70ek ez du behar adina zereal edo lekale jaten. lekaleak batez ere, beren dietatik kanpo daudenak dira.
‎Ekimen horiek abian jarri zirenetik, Belgikako eta Alemaniako esportatzaileek beherakada nabaritu zuten herrialde horietara egindako esportazioetan. Zehazki, Frantziak %45 murriztu ditu esne inportazioak, 2017an ekimena indarrean sartu zenetik, Nekazari eta Abeltzainen Elkarteen Koordinakundeak adierazi duenez (KOAG). 8 Zer leku du Espainiak Europako esne sektorean?
2021
‎Azukreak. 5 g azukre ditu esnean modu naturalean dagoen laktosak. Koipea.
‎% 25 gantza,% 2 koipe saturatuak,% 0,2 gatza eta% 10 azukre guztira. Beraz, nekez iragar daitezke azukre erantsi asko dituzten jogurtak (jogurtak modu naturalean% 4,5 ditu esnetik datozen azukreak). Kontsumo Ministerioak egin eta zabaldu duen grafiko honetan argi ikusten da zer euskarri motatan aplikatuko den neurria eta zer produktu motari eragingo dion:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia