2002
|
|
Kantabriako Asaja Nekazari Gazteen Elkarteak esnearen prezioa jaistea erabakitzen badute, Lehiaren Auzitegian salatuko
|
ditu
esne industriak. Izan ere, haren ustez, “ez dago prezioa jaisteko arrazoirik, merkatua egonkorra baita, bai ekoizpenean, bai kontsumoan”.
|
|
Beste hormona batzuek ere eragiten dute, hala nola kortisolak, hormona tiroideoek, intsulinak eta hazkuntza hormonak; beraz, aldaketa fisiologiko oso konplexua da. Progesteronak bularrak prestatzen
|
ditu
esnea ekoizteko. Estrogenoek hodi galaktoforoen sistemaren garapena bultzatzen dute, hau da, esnea garraiatzen dutenak.
|
|
gantz azido monoasegabeak. Sukaldean Esne arruntaren ordez esne lurrundua kontsumitzeko, beharrezkoa da esne hori lortzeko prozesuan kanporatzen den ur kantitate bera gehitzea (ekoizleak etiketan erregistratu behar
|
ditu
esne lurrundua berregiteko eman beharreko urratsak). Berreraiki ondoren, hasierako esnearen antzeko produktua lortzen da.
|
2004
|
|
Haurdunaldia egoera fisiologiko bat da, eta kontuan hartu behar da haurdun dagoen emakumeak egiten duen dietak, bere beharrak betetzeaz gain, fetuak hazkuntzaren ondorioz dituen elikatze eskakizunak ere bete behar dituela. Gainera, amak behar bezala elikatzen badu, bere organismoa hobeto prestatuta egongo da erditzeari aurre egiteko, eta behar adina erreserba lipidiko izango
|
ditu
esnea edoskitzaroan ekoizteko. Horregatik guztiagatik, zentzuzkoa da pentsatzea haurdunaldia ez dela une egokia argaltzeko dieta bat egiteko, ezta dieta horren kaloriak murrizteko ere, light produktuak kontsumituz.
|
|
Kodifikazio prozesu sofistikatu baten bidez, adituek posible egin dute behi klonatuak hormona sortzea bular guruinetan eta esnean idaztea. Emaitza beste behi klonatu eta transgeniko bat izan da, eta esnean zazpi g somatropina izan
|
ditu
esne litro bakoitzeko. Gaur egun, Biosidusek 18 behi klonatu eta transgeniko ditu.
|
2005
|
|
Sukar aftosari buruzko azken datuek erakusten dutenez, gaixotasunak, gizakientzat kaltegarria ez den arren, nabarmen murrizten
|
ditu
esnearen eta haragiaren ekoizpena, Errusian eta beste herrialde batzuetan jarraitzen du. Irailaren hasieran, Errusiako agintariek baieztatu zuten sukar aftosoaren agerraldi batek 210 abelbururi baino gehiagori eragiten ziela.
|
2006
|
|
Beharrezkoa da amaren dieta aldatzea, haren beharrak asetzeko, baita jaioberriarenak ere, bien osasunerako arriskurik egon ez dadin. Amak hartzen dituen elikagai eta edarien kopuruak eta kalitateak zuzeneko ondorioak
|
ditu
esnearen bolumenean eta osaketan, eta ondorioz, baita haren eta bularreko haurraren osasunean ere. Bularra emateari esker, handitu egiten dira amaren energia eta mantenugai espezifikoak, zati bat amaren esnea ekoizteko erabiltzen baita.
|
2007
|
|
Rialtoko zubian freskagarri bat hartzea hiruzpalau euro kostatzen da. San Markos plazako Florian kafeak 9,5 euro kobratuko
|
ditu
esne gaina duen txokolate bero batengatik. Horri esker," ibilaldi iheskorra" egiten da" Sereníssima" tik.
|
2008
|
|
Haur eta nerabeak zuzen haz daitezen, hezur eta hortzak sortu eta osa daitezen funtsezko nutrienteak
|
ditu
esneak.
|
2009
|
|
Simplesse® izeneko konposatua esnetik lortua izaki, berekin gordetzen
|
ditu
esneak dituen alergenoak, eta horiek eransten dizkio gainerako produktuei.
|
2010
|
|
B multzoko bitaminak ematen
|
ditu
esneak, B12 bereziki, eta mineraletan, iodoa.
|
2011
|
|
Esne industriak, historian zehar, ahalegin handiak egin
|
ditu
esnea higienizatzeko eta kontserbatzeko metodoak ikertzen, lantzen eta aplikatzen, eta gehien gehienetan, tratamendu termikoak erabili ditu (esnearen tenperatura aldatzen dutenak) esnea modu seguruan kontsumitzera irits dadin.
|
|
Horren guztiaren ondorioz, segurtasun eta higiene berme guztiak eskaintzen
|
ditu
esneak.
|
|
Espainiako biztanle gehienen eguneroko dietan elikagai problematikoenak direla kontuan hartuta, erraz uler daiteke «eragindakoek benetako zailtasunak dituztela erosketak egiteko, oinarrizko osagaiak oso nahasita daudelako». Pertsona bati esne proteinak ez hartzea gomendatzen zaionean, osagai horiek ez
|
ditu
esnean eta esnekietan bakarrik aurkitzen, honela eransten zaizkio: gehigarriak gozogintzako eta gozogintzako hainbat produktu, ogiak (moldekoak, ogi txigortuak), galletak, gosaritako zerealak, tartetarako edo pizzetarako oreak, eta saltsak (esnearekin, nahasita egon daitezke), salda deshidratatuak eta margarinak, %100 landareak direla zehazten ez dutenak.
|
2012
|
|
Udan, tenperatura altuek eta, ondorioz, haurtxoek zein ugatzek jasaten duten beroak zaildu egin dezakete neurri batean jarduera hori. Haurtxoak udan gidatuko
|
ditu
esne hartuneak, eta egunean behin baino gehiagotan eskatuko du bularra, beroarekin. Horregatik, ama bularrekoak hidratatuta egon behar du, eta gutxienez bost aholku izan behar ditu kontuan udan bularra emateko.
|
|
Irudia: Tim & Selena Middleton Haurtxoak udan gidatuko
|
ditu
esne hartuneak Amaren esnea da haurraren hazkuntzarako eta garapenerako elikagairik egokiena. Bai Osasunaren Mundu Erakundeak, bai pediatriako profesionalek, amagandiko edoskitzea gomendatzen diete ama guztiei, haurtxoei bakarrik, bizitzako lehen sei hilabeteetan gutxienez.
|
2016
|
|
Prozesu termiko horien guztien helburua esnearen osasun arriskua murriztea da, batez ere mantenugaiek duten aberastasunagatik eta animalia jatorriagatik. Tratamendu horiez guztiez gain, esnearen urrats guztietan kontrol zorrotzak izaten
|
ditu
esneak, granja jasotzen denetik kontsumitu arte. Esne gordinaren patogenoak Irudia:
|
|
Hainbat mito
|
ditu
esneak, eta sarritan eztabaida eta zalantza iturri. Horietako batek gantzarekin eta hartzen den esne motarekin du zerikusia.
|
2018
|
|
erdia gertatzen da. Gaur egun, haurdunen% 45ek ez du hartzen nahikoa fruta eta barazki% 50ek ez
|
ditu
esnea eta arraina kontsumitzeko gomendioak betetzen, eta% 70ek ez du behar adina zereal edo lekale jaten. lekaleak batez ere, beren dietatik kanpo daudenak dira.
|
|
Ekimen horiek abian jarri zirenetik, Belgikako eta Alemaniako esportatzaileek beherakada nabaritu zuten herrialde horietara egindako esportazioetan. Zehazki, Frantziak %45 murriztu
|
ditu
esne inportazioak, 2017an ekimena indarrean sartu zenetik, Nekazari eta Abeltzainen Elkarteen Koordinakundeak adierazi duenez (KOAG). 8 Zer leku du Espainiak Europako esne sektorean?
|
2021
|
|
Azukreak. 5 g azukre
|
ditu
esnean modu naturalean dagoen laktosak. Koipea.
|
|
% 25 gantza,% 2 koipe saturatuak,% 0,2 gatza eta% 10 azukre guztira. Beraz, nekez iragar daitezke azukre erantsi asko dituzten jogurtak (jogurtak modu naturalean% 4,5
|
ditu
esnetik datozen azukreak). Kontsumo Ministerioak egin eta zabaldu duen grafiko honetan argi ikusten da zer euskarri motatan aplikatuko den neurria eta zer produktu motari eragingo dion:
|