2001
|
|
Garbigarri eta desinfektatzaileek eragindako kutsadura Garbigarriak eta desinfektatzaileak esne industrian erabiltzen dira instalazioak kutsatzen dituzten mikroorganismoak kentzeko, ondoren esnea kutsa ez dezaten. Arriskua
|
dago
substantzia kimiko horiek modu egokian ezabatzen ez direnean, urberritze ugari eta nahikoen bidez, eta, hala, esnea ukitzeko aukera dagoenean. Ondorio toxikoez gain, detergente eta desinfektatzaileek, kasu batzuetan, esnearen usain eta zapore arraroen berri eman dezakete, baita hartzidura prozesu batzuetan interferentziak eragin ere.
|
2005
|
|
Mikroorganismo onuragarriei jaten ematen badiegu, gure digestio sistemak ongi funtzionatuko du, digestio eta xurgapen ezin hobeak lortuko ditugu, eta sistema horrekin lotutako gaixotasunak ere prebenitu ahal izango dira. Horregatik, gero eta elikagai gehiago
|
dago
substantzia prebiotiko horiekin edo bífidus efektuaren izenarekin, elikadura osasungarriagoa lortzeko. Mikroorganismo ugarik kolonizatzen dute gure digestio aparatua.
|
|
Tamifluren ekoizpena motela eta konplexua delako jarri du martxan enpresa suitzarrak larrialdi egoeran lan egiteko beste enpresa batzuk identifikatzeko prozesua. Sei hilabetetik zortzi hilabetera bitartean fabrikatu behar da, eta zenbait fasetan lehertzeko arriskua
|
dago
substantzia sukoiak erabiltzeagatik.
|
2007
|
|
Hodi horien laginak bidali dira Madrilgo erreferentziako laborategira, dietilenglikolarekin kutsatuta dauden aztertzeko. Oraingoz ez
|
dago
substantzia toxiko horren aztarnarik. Azken konfiskazioa atzo egin zen, Fuenlabradako (Madril) industrialde batean.
|
2008
|
|
Jostailuak, berriz, irensteak, arnasteak, azala, mukosak eta begiak ukitzeak kalterik edo zauririk ez eragiteko moduan diseinatu eta fabrikatu behar dira. Nolanahi ere, debekatuta
|
dago
substantzia edo prestakin arriskutsuak sartzea, jostailuaren funtzionamendurako ezinbestekoak ez badira. Saiakuntza kimikoak direnean edo zeramika moldekatzeko edo maketak mihiztatzeko diseinatuta dagoenean, substantzia arriskutsu horien kantitateak justifikatuta eta mugatuta egon behar du.
|
2009
|
|
Elikagaiak nahasketa sistema konplexuak dira, hala nola mantenugaiak, beharrezkoak baitira osasun egokia izateko, bai eta toxikoak izan daitezkeen beste substantzia kimiko batzuk ere. Arriskua ez
|
dago
substantzia horien presentzia hutsean, baizik eta faktore askoren arabera aldatzen da, hala nola dosien edo bakoitzaren ezaugarrien arabera. Metalak dira substantzia horietako batzuk, eta elikagaietara iristeko moduak hainbat bide jarrai ditzake, bai zuzeneko ingurumen kutsaduragatik, bai nekazaritza jardueren bidez. Britainia Handiko Elikagaien Segurtasun Agentziak (FSA, ingelesezko sigletan) elikagaietako produktu kimikoen toxikotasunari buruz egindako azterketa batek frogatzen du 2000 urtean bezalakoak edo txikiagoak izan direla artsenikoa, kadmioa, selenioa, zinka edo beruna bezalako elementuen maila, antzeko ezaugarriak zituen azken azterketa egin zenean.
|
2011
|
|
Nikotina mendekotasuna sortzen duen substantzia da, eta ondorio kaltegarri ugari agertzearekin lotuta dago. Frogatuta
|
dago
substantzia horren eraginpean egoteak areagotu egiten duela arteria hipertentsioa, iktusa edo infartuak izateko arriskua. Nikotinarik ez duten kartutxoetan ez da baimenik, baina nikotinaren osaera aztertuko da, fabrikatzaileek adierazten dutenarekin bat datorrela eta osasunarentzat kaltegarria ez dela egiaztatzeko, Sailak adierazi duenez.
|
2017
|
|
Halaber, zaila da kontrolatzea poluitzaile horiek jatorrikoak direla eta, beraz, oso zaila dela horien erabateko debekua. Arriskua ez
|
dago
substantzia horien presentzia soilean, baizik eta faktore ugariren arabera aldatzen da: dosiak, horietako bakoitzaren ezaugarriak, iraupena, esposizio modua edo beste substantzia kimiko batzuekiko interakzioa.
|