Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2002
‎Konparazio gisa, RACEk bere txostenean gogorarazi du balaztaren atzeko argia bezain ezaguna den gailu batek %8 murriztu dituela atzeko irismen balioak. Funtsezko beste ondorio bat da airbagak batez ere gure eremu sentikorrena zaintzen duela. Gerrikoak eta airbagak babesten dituzten bidaiariak maizago lesionatzen dira hanketan edo toraxean buruan baino.
2006
‎lan afariak, familiako bazkariak eta lagunekin edo bat bateko planak. Hainbeste ospakizun egiten dira egun horietan, eta gure organismoak, eta batez ere gure gibelak, eragozpenak sor diezazkiguke modu egokian zaintzen ez badugu. Koipeak eta alkohola:
2012
‎Lekale, pasta, arroz eta ogi karbohidrato konplexuak kontsumitzeak dituen abantailak ere ezagutzen dira (bereziki, barietate integralak), karbohidrato sinpleak edo azukreak (azukre zuria edo beltza, eztia, elikagai azukredunak) jan ordez. Proteinei dagokienez, batez ere gure ingurunean, non elikagai kopurua eta barietatea bermatuta dauden, berdin dira txahal xerra baten proteinak eta garbantzu plater batenak. Batetik bestera alde egiten du, eta, gainera, organismoan duen efektuaz arduratzen da, eta horrek lagundu egiten dio proteina horri, hau da, koipeak, karbohidratoak, bitaminak, mineralak eta elikagaiaren beste elikagai batzuk.
‎Irudia: CONSUMER EROSKI Jan aurretik aperitibo osasungarri bat hartzen baduzu, errazago kontrolatuko dugu jateko gogoa, batez ere gure aurrean elikagai erakargarriak baditugu. Hona hemen horretarako ideia batzuk:
2013
‎tapak eta sarrerak egiteko ideia gozoak Perretxiko mota ezberdinekin egin ditzakegun errezeta gozo gozoak, baratxuri apur batekin salteatuta, tipulin freskoa edo gisatu landuago bat dutenak. Kasu guztietan, hasi aurretik oso garrantzitsua da perretxikoak jan daitezkeela ziur egotea( batez ere guk geuk biltzen baditugu) eta oso ondo garbitzea. Lur hondarrak kentzeko, brotxa bat erabiltzen dugu, zati kaltetuak labanarekin mozten ditugu, eta lur gehiegi dagoenean bakarrik sartuko genituzke ur hotzetan, garbitu eta ondo lehortu.
2015
‎Gastronomia da gure herrialdera gehien erakartzen dituen faktoreetako bat. Iaz 9,5 milioi bisitari etorri ziren Espainiara, batez ere gure sukaldaritzatik. Eta, jakina, gure nortasun gastronomikoaz ari garenean, tapei buruz ari gara.
2016
‎txantxarrak jotako hortz haginek zuzenean eragiten diote kanpo itxurari.Zenbait ikerlanek aurkitu izan dituzte loturak txantxarraren eta nahasmendu sozialen artean.Horregatik guztiagatik, bai helduek eta bai haurrek ongi eskuilatu behar dituzte hortz haginak elikagai azukredunak jan ondoren, eta hor sartzen da txokolatea ere (izan katilukoa, tabletakoa edo produktu txokolatedunek dutena). Semaforo nutrizionalaSemaforo nutrizionala egiteko, katiluan hartzeko hiru txokolate motak erabili dira: ...ro nutrizionalak erakusten du tabletako txokolatearekin egindako errazio batek 80 kilokaloria gehiago dituela beste bi prestaerek baino.Txokolate mota horrek, izan ere, gantz gehiago dauka (gainerako prestaerek baino hamar gramo gehiago). Nolanahi ere, energiaren atalean, horiz ageri dira aztertu ditugun produktu guztiak, eta horrek esan nahi du ez dela gehiegikeriarik egin behar produktu honekin, batez ere gure pisuaren bilakaerak kezkatzen bagaitu edo argaltzeko asmoa badugu.Ildo horretan, hartzeko prest dauden txokolateek, nahiz eta besteek baino dezente gantz gutxia izan (erdia batzuek, heren bat gutxiago besteek), ia kaloria kopuru bera ematen dute.Txokolate horiek esne gaingabetuarekin eginak daude, eta horregatik dute gantz gutxiago; azukreak, aldiz, besteek baino gehiago dituzte, eta hor...
‎Egia da batzuek joera gehiago dugula minbizia izateko besteek baino, batez ere gure genetikagatik.
‎Urrezko araua hobe prebenitzea sendatzea baino. Oro har, elikagaien segurtasuna ez da garrantzitsuena bidaiari askorentzat, nahiz eta badaezpadako neurri gehiago hartzen diren herrialde batzuetara bidaiatuz gero. Bidaiatzean elikagaien segurtasunari buruzko gomendioak Edozein tokitan, baita etxean ere, janari intoxikazioa izan badaiteke ere, arriskua areagotu egiten da kanpoan jaten denean, batez ere gurea ez den herrialde batean (garapen bidean dauden herrialdeetako leku batzuk kontuan hartu gabe). Hona hemen arrisku ohikoenetatik babesteko gomendio batzuk:
2020
‎Ezin besarkatu, laztandu, musu eman edo “bost horiek ez talka egin” ere ezin izateak ezegonkortasun emozionala eta ziurgabetasun handia sortzen du herritarren artean, bereziki bakarrik bizi diren pertsonengan. Jotzea beti izango da garrantzitsua, batez ere gurea bezalako gizarte batentzat, baina hori egin ezin dugun bitartean, psikologoek hitzekin maitasuna transmititzen jarraitzea gomendatzen dute, hurrengo lerroetan azaltzen dugun bezala.
‎Egun horretan, denda eta dendek deskontu handiko eskaintzak egiten dituzte, eta Gabonetako erosketen denboraldiari ematen diote hasiera. Kontsumitzaile garen aldetik, txollo horiek aprobetxatzea aurrezteko modu egokia da, baina garrantzitsua da buruarekin egitea, batez ere gure banku txartelekin Internet bidez erosten badugu; izan ere, garai horretan, on line erosketetan iruzur egiteko ahaleginak areagotu egiten dira. Ezusteko txarrak saihesteko, trikimailu txiki batzuk erabil ditzakegu.
2022
‎gantz proportzio handiena duten alpeak zaporetsuagoak eta krematsuagoak dira, hau da, gehiago gustatzen dira, baina ez dira hain gomendagarriak nutrizioaren ikuspegitik. Erabakia hartzeko, gure egoera pertsonalak kontuan hartu genituzke, batez ere gure osasun egoera eta produktu horiek hartzeko maiztasuna: pertsona osasuntsuak bagara eta kontsumo puntualerako erabiltzen baditugu, gantz edukia ez litzateke kezkatu behar.
2023
‎Jende askok pentsatzen duen arren, mina ez da zaporea, sentsazioa baizik. Oinarrizko zaporeak, gozoa, gazia, azidoa, mikatza eta umamia, batez ere gure hizkuntzan kokatutako dastamenbidez hautematen ditugu. Hala ere, minaren pertzepzioan nerbio trigeminoak parte hartzen du, sentipen hori gure garunera transmititzen baitu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia