2001
|
|
Ez dakigu akordio hori nahikoa izango ote den kabiarraren legez kanpoko merkataritza dela eta (Errusian 8.000 milioi pezeta urtean), eta legez kanpoko harrapaketak 100.000 milioi pezetakoak izango ote diren. Frantziak garatu duen ekimen
|
batek
arrain hori salbatzera bultza dezake, izan ere, arrain haztegietan hazten hasi da, eta kabiar kantitate mugatuak sortzen ditu, prezio apalagoetan. Kabiar motaren bat 195.000 pezetakoa izan daiteke 250 gramoko.
|
2003
|
|
Ur Freskoaren eta Hazkuntzaren Akuikulturarako ARSren Zentro Nazionalak (NCCWA, ingelesezko sigletan) egindako azterlan berri
|
batek
arrainen genetika eta hazkuntza, uretako animalien osasuna, nutrizioa, produkzio sistemen garapena eta ingurumen gaiak aztertzen ditu. Lehen ikerketak ortzadar amuarrainei eta salmonid familiako beste arrain batzuei zuzendu zaizkie.
|
2004
|
|
Prestatzen ari den arauak informazio zehatza eman nahi du propietate onuragarriei buruz, zientifikoki egiaztatu beharrekoak. Hala ere, adituek ohartarazi dute dieta orekatu
|
batek
arraina edo frutak bezalako elikagaiak sartu behar dituela. Ildo horretatik, Javier Arancetak, gidaren koordinatzaileak eta SENCko idazkari nagusiak, dio elikagai funtzionalak “ez direla panazea”, baina bereziki onuragarriak izan daitezke kontsumitzaile talde batzuentzat, hala nola bularreko haurtxoentzat, alergikoentzat edo elikagai batzuekiko intoleranteentzat.
|
2005
|
|
Batzorde zientifikoaren ikerketaren arabera, anisakisa Espainian portuetako lonjetan lagindutako arrainaren %36 da, maizago Kantauri Itsasoan (%50) eta Ozeano Atlantikoan (%36), eta gutxiago Mediterraneoan (%6). Zientzialariek gogoratzen dutenez, legatz kokote
|
batek
arrain xerra batek baino denbora gehiago egon behar du sutan, beroa piezaren erdira iritsi eta larbak desaktiba ditzan, eta xafla eta mikrouhinak ez direla prozedura seguruak. Anisakis bidezko parasitazioak deskribatu diren espezieen artean, sardinak, antxoak, izokina, bakailaoa, legatza, zapoa, hegaluzea, berdela, erreboiloa, bakalada, bisigua edo txibia daude.
|
2006
|
|
argi dago akuikulturakoak direla, eta egia da arrantzatu egiten dituztela, baina lehenago zerri itxietan edo antzinako gatzagetan askatu dituztelako, ez dira itsaso zabalekoak. Eta ohikoa da, halaber, herrialde
|
batek
arrain jakin bat arrantzatzeko baimena ematea eta gero beste batek pisatzea, eta hirugarren herrialde batera eramatea arraina merkaturatzera. Azken finean, praktika askok nahasketa sortzen dute, espeziea eta arrainaren jatorria oker dezakete.
|
2010
|
|
Zer berresten dute emaitzek? Ondorio nagusia da 70 kiloko pertsona heldu
|
batek
arrainaren bidez 1,1 mikrogramoko kadmioa, 2 mikrogramoko beruna eta 9,9ko merkurioa hartzen dituela egunean. Atzemandako mailak gorabehera, adituek adierazi dute gaur egun hartzen direnak AEBetako Ingurumena Babesteko Agentziak (HHI) ezartzen duen Erreferentziazko Aho dosia baino txikiagoak direla.
|
2011
|
|
Hainbat jakintza alorretako aditu talde
|
batek
arrainaren eta itsaskiaren kontsumoak ekar ditzakeen arriskuak babesten ditu
|
|
Arraina, onura gehiago arriskuak baino. Diziplina anitzeko aditu talde
|
batek
arrainaren eta itsaskiaren kontsumoak ekar ditzakeen arriskuen aurrean dituen onurak bermatzen ditu. Adituak bat datoz, arrainen eta itsaskien kontsumoan onurak arriskuen gainetik daudela.
|
2013
|
|
Horregatik, elikagai preziatu horren kontserbazioan hobekuntzak bilatzen saiatzen dira adituak, segurtasuna eta higienea bermatzeko. Galizian egindako ikerketa berri
|
batek
arrainaren kontserbazioa hobetzeko teknika berri bat deskribatzen du. Artikulu honetan, azido organiko naturalek nola parte hartzen duten eta arrainaren bizitza baliagarria nola luzatzen den azaltzen da.
|
2015
|
|
Plastikozko gailu kodetu bat izan ohi da marka, markaketa noiz eta non egin den jakiteko. Arrantzale
|
batek
arrain bat harrapatzen duenean eta bere bizkarrean marka bat jartzen duenean, datu biologikoak, espeziea eta taila eta harrapaketa datuak (data, ordua eta posizioa, besteak beste) idatzi behar ditu. Orduan, animalia askatu egiten da.
|