Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 15

2004
‎WWF erakundearen arabera, diru kopuru horren parte handi bat arraina harrapatzeko gaitasuna areagotzera doa.
‎Halaber, egoste denbora ere kontrolatu behar da, patata desegin ez dadin. Patata eltze bat arrainarekin egiten denean, kontuan hartu behar da azken jakia oso azkar prestatzen dela. Patata egosita dagoenean, azken egoste unean gehitu behar zaizkio arrain zatiak eltzeari.
‎Plater horietan elikagai ugari sartzen dira, eta oso ohikoa izaten da brokoli goarnizioa, eta kantitateak eskuzabalak izaten dira; beraz, gustura geratzen da bat eta ez da goserik pasatzen, oheratu baino ordu batzuk lehenago bada ere. Plater tipikoenak Ingalaterrara egindako bidaia batean, ezinbestekoa da ibilalditxo bat egitea eta kalean ez gurutzatzea oinezkoren bat arraina eta patata frijituak jaten, paperezko kukurutxo baten barruan. Horixe da “fish and chips” tipikoa, turistek gehien eskatzen duten plater ingeles tradizionaletako bat.
‎Hala ere, asaldura entzimatikoa edo kimikoa denean, tratamenduak ez dio eragiten; horrek esan nahi du merkataritza bizitza ez dela nabarmen areagotzen, baina produktuaren segurtasuna gainerako elikagaiena bezain handia izan daitekeela. Egoera horren adibide bat arrain freskoa da. Arrain freskoa ez da aldatzen mikroorganismoen eraginez, entzimen jardueraren eraginez baizik.
2006
‎sofistikatuak; baita alemaniarrarekin ere, handik jaso baitu ugaria plateretan aurkezten den elikagai kantitatea. Horien artean, nabarmentzekoa da “waterzooi”, zopa krematsu bat arrainezko turbopila, erreboiloa izenez ezagunagoa, adibidez, “karbonada flamenko” famatuak, txekor haragiarekin eginak txingarretan erreta, erramua eta erramua bezalako belar usaintsuekin onduta. ezkaia, eta tipularekin, azukrearekin, ozpinarekin eta garagardo saltsarekin lagunduta.
‎Elkarrizketatuetako baten esaldia hauxe zen: «nahiago dut izokin errazio bat arraina dakien esne bat baino». Esaldi bat besterik ez da, baina bere ideien zati bat islatzen du.
2007
‎Kostako arrainen gehiegizko ustiapena eta arrain eta produktu eratorrien gero eta eskaera handiagoa ikusita, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeko (FAO) Arrantza Sailak azpimarratu du itsas harrapaketak hobeto aprobetxatu behar direla eta bilketatik eta produktuak prestatzetik sortutako hondakinak eta galerak murriztu behar direla. Elikagaia behar bezala prozesatzeko eta haren hondakinak ahalik eta hobekien aprobetxatzeko tresna erabilgarri bat arrainaren teknologia erabiltzea da, arraina eta beste arrantza produktu batzuk behar bezala manipulatu, landu eta banatzeko.
2008
‎Gehitu arroza barazkiei eta erregosi. Bota dezagun abakando salda koilarakada bat arrain eta barazki nahasketaren gainean, eta, pixkanaka pixkanaka, busti egingo dugu, arrozak eskatzen duen bezala. Arrozak gozo gelditu behar du, ez lehor.
2009
‎Orain arte erabilitako metodo analitikoen konplexutasunaren aurrean, UPV/EHUko ikertzaileek garatutako teknika askoz azkarragoa da, eta konposatu toxiko horren presentzia detektatzeko eta kontzentrazio maila giza kontsumorako muga onargarrien barruan dagoen jakiteko aukera ematen du. Garatutako metodoaren arabera, substantzia solido bat arrain estraktu batean esekitzen da, eta, metilmerkurioa badago, kolorea eta fluoreszentzia aldatu egiten dira disoluzioan. Ondoren, IDMko ikertzaileek adierazten dute zenbat den zehazki.
2010
‎Helburua da kontsumitzaileen osasuna gehiago babestea, iruzurrezko praktikak edo elikagaien aizunketak saihestea. Aplikazioa arrainean Eremu horretako azken aplikazioetako bat arrainaren jatorria kontrolatzea da, legez kanpoko arrantza jarduerak saihesteko eta gaur egun gehiegi ustiatuta, agortuta edo errehabilitazio prozesuan dauden espezieen %28ri atsedena emateko. Europako Batasunean, espezieen %88k ez dute berreskuratzeko denborarik, ekoizpen muga jasangarrietatik haratago ustiatzen baitira.
2011
‎Europako Batasun osoan ebaluazio metodo bateratuak sortzeko bi irizpideak nola erlazionatzen diren jakitea da lehentasunetako bat. Onura gehien dituen elikagaietako bat arraina da. Hala ere, arrain urdin gehiegi edatea, kasu batzuetan, substantzia arriskutsuetatik eratorritako arriskuekin lotu daiteke, hala nola dioxinekin, PCBekin edo metilmerkurioarekin.
‎Puntu horretan, ordea, A Coruñako ikastetxeen ia erdiak, Almeriako eta Murtziako hamarretik bik eta Bartzelonako eta Valentziako bik, hurrenez hurren, suspenditu dute. Hamarretik bat arrain freskorik gabe Txikienak «harrapatu» egin ohi dira. Hala ere, osaera dela eta (proteina eta koipe osasungarri ugari odol hodientzat eta bihotzarentzat, baita bitamina eta mineral ekarpena ere, hala nola burdina), funtsezkoa da astean lau errazio gutxienez jatea:
2012
‎Bi aldeetatik gorritu eta baso bat ardo zuri bota. Utzi bi bat minutuz egosten, eta, ondoren, baso bat arrain salda. Gatza eta piperbeltza bota.
2015
‎hoztea eta egostea; hotzak mantsotu egiten duelako patogenoen agerpena, eta bigarrena, barrualdea zenbat eta gehiago kozinatu, orduan eta arrisku gutxiago egongo da. Arrisku batzuk murrizteko beste modu bat arrainaren azala kentzea da. Arraina kentzeko arrazoiak Irudia:
2023
‎Heldu da Eguberrietako menuak planifikatzeko eta mahaiari zer xehetasun eman erabakitzeko unea, sukaldari edo gonbidatu gisa. Laguntzeko modu praktiko eta ekonomikoetariko bat arrain kontserbak dituzten sarguneak diseinatzea da, hala nola hegaluzea edo antxoak. Gure herrialdean kalitate handiko kontserbak daude, arrazoizko prezioetan, errezeta oso aberats eta ikusgarriak erraz eta diru askorik gastatu gabe egiteko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia