2001
|
|
Oliba olio birjina fruta zuku hutsa da, ez dauka inolako aditibo edo kontserbatzailerik. Litro
|
bat
olio ekoizteko 4 kilo oliba zanpatu behar dira. Olibaren koloreak ez du zerikusi zuzenik barietatearekin, umatze edo heltze fasearekin baizik:
|
|
Oxidotik babesteko, parafinaz edo baselinaz estal daitezke. Beste aukera
|
bat
olio finez bustitako trapu batekin garbitzea da, azidorik gabe. Erremintak oso oxidatuta badaude, petrolioan edo trementinan sartu behar dira zenbait orduz, eta horiek igaro ondoren, eskuila batekin edo aluminiozko espartzu batekin igurtzi.
|
2002
|
|
Zulo txiki batzuk egin behar dira laban batekin, olioa kantitate txikitan atera dadin. – Egosten ari diren bitartean patatak osorik gera daitezen, nahikoa da koilarakada
|
bat
olio gehitzea eta gatzez gazitzea sutatik kendu baino minutu bat lehenago. – Arroza bere puntuan egotea erraza da, olio tanta batzuk edo gurina gehitzen badiogu egosteari.
|
|
Berotu labea 200 ºC an. Jarri labean kazola sakon erregogor
|
bat
olio pixka batekin, eta salteatu oilarra su bizian, beti azalaren aldetik, gorritu arte. Gaineratu barazkiak eta belar bereiziak, eta kozinatu 5 minutuz edo berdurak bigundu arte.
|
2003
|
|
: olio pote batek 5 kilometroko luzera duen orbana sortzen du eta litro
|
bat
oliok edangarria den milioi bat litro ur kutsatzen du.
|
|
Kipula, porrua, azenarioa, baratxuria, piperra, tomatea eta babarrun zati bat kontu handiz atera eta irabiagailu batekin birrindu. Baratxuri pixka
|
bat
olio pixka batekin frijitu, eta irabiagailu ontzira bota. Dena ondo birrindu eta babarrunen lapikoan sartu.
|
2004
|
|
Kopuru irrigarria da, kontuan hartzen badugu erretzaileek eta tabako kearen eraginpean dauden pertsonek 23.000 ng/ g bentzopireno har ditzaketela egunean. Vidalen aburuz, zigarro batek litro
|
bat
olio zuriren bentzopireno kantitatea halako 100 du. Gogoratu olioari buruzko EBko eztabaidetan 420 ng/ g jartzen dela eguneko arrisku muga.
|
2005
|
|
Animalia ehun adiposoak, gantz azidoen asetasun maila handiarekin. Frijitzeko prozesua Frijitzea sukaldaritzako prozesu bat da, eta jaki
|
bat
olio bainuan edo koipe beroan sartzen da tenperatura altuetan (150 °C). Olioak beroa transmititzen du eta produktua azkar eta uniformeki berotzen du.
|
2006
|
|
Ogi integrala, tanta
|
bat
olio, tomatea eta urdaiazpiko ondua.
|
|
Epeldu esnea olio koilarakadatxoarekin eta bota pixkanaka pixkanaka aurreko masaren gainean, espatularekin edo koilararekin nahastuta. Bizkotxozko molde biribil
|
bat
olioarekin igurtzi, eta gainean irin pixka bat bota. Bota dezagun bizkotxoaren orea molde honetan eta egosi labean 30 bat minutuz 200 °C an.
|
|
Orly garagardo edo zeta orea Ore hori prestatzeko 250 g irin bahetu behar dira, dezlitro bat. garagardoa edo soda, gatza, koilarakada
|
bat
olio, bi dezimetro ur epel eta arrautza zuringo bat. Osagai guztiak nahasten dira, zuringoa izan ezik.
|
|
Orly legamia masa Orly orea legamiarekin eginez gero, osagai hauek erabiltzen dira: 250 g irina, 10 g legamia, hiru dezimetro ur, gatza, koilarakada
|
bat
olio eta arrautza zuringo bat elur puntuan. Aurreko prestakinak ez bezala, osagaiak honela nahastu behar dira:
|
|
Dieta horretan, gainera, fruta, barazki eta labore ugari sartzen dira. Falta ezin den beste elikagai multzo
|
bat
olioak eta bestelako elikagai koipetsuak dira, kaloria gehien ematen dituztenak, bai dieta begetarianoan, bai bestelako modalitate dietetikoetan. Ez bakarrik landareak Pertsona batzuek kaloria gutxiko dieta batekin lotzen dute dieta begetarianoa, barazki sorta zabala baitu, eta fruta eta barazki ugari, eta horiek zereal integralekin eta lekaleekin konbinatzen dira, besteak beste.
|
|
Olioa zilindroan zehar ibiltzen da pistoian zehar, baita bigarren ganberan ere, bien artean dagoen balbula baten bidez. – Monotuboa: bi ganbera ditu,
|
bat
olioarekin eta bestea gasarekin. Bien artean, pistoi flotatzaile bat dago.
|
2007
|
|
Sartzen den kantitatea normala baino handiagoa bada, gerta daiteke segmentuak pistoiaren arteketan ondo doituta ez egotea, eta horrek kedana eta kea sor ditzake. Normala da, halaber, gasolina pixka
|
bat
oliora pasatzea, baina kantitatea hain da txikia, ezen ez baita ikusten neurketa hagatxoan. Oliorik onena da garestiena:
|
2008
|
|
Ezaugarri hori, biskositatea, handitu egiten da propietateak galtzean. Olioa berrerabiltzeko gai den jakiteko adierazle on
|
bat
olioaren biskositatea behatzea da. Zartagina edo frijigailua Bi aukeretako edozein da baliozkoa.
|
|
Olioa eta gosea Pinazi olioaren giza kontsumoaren historia duela urte asko hoztu zen Siberiako negu hotz eta luzeetan, Errusiako iparraldean. Herritarren jakinduriak dioenez, gosea eta janaririk eza mehatxatzen zituztenean, herritarrek koilarakada
|
bat
olio hartzen zuten janari urria osatzeko, edo, are gehiago, aseak sentitzen zituztelako. Urte asko geroago, argaltzeko industriak elikagai hori berreskuratu du, eta gantz azido pinolenikoan aberatsa den olioa patentatu du.
|
2010
|
|
Hondakin hori ibaietara iristen bada, oxigeno trukeari eragiten dion eta ekosistemako izaki bizidunei kalte egiten dien azaleko geruza sortzen da. Litro
|
bat
oliok mila litro ur kutsa ditzake. Etxeko olio litro batek mila litro ur kutsa ditzake Industria olioak, makina astunetan edo automobiletan erabiltzen denak bezala, are ondorio okerragoak ditu:
|
2011
|
|
Gatz puntuan jarri. Bota arroz egosia 20 minutuz, ur irakin gatzarekin eta koilarakada
|
bat
oliotan. Arroza, aldez aurretik nahastu eta salteatu egingo dugu minutu batzuetan barazkiekin.
|
2012
|
|
Hala, lurruna sortzen da, eta turbina batek bultzatzen du elektrizitatea sortzeko. Instalazio horiek gauez ere funtzionatzen dute, beroaren zati
|
bat
oliotan edo gatz urtuan gordetzen baita. Espainia aitzindaria da teknologia horretan, Sevillaren kanpoaldean eraikitako planta baten antzera.
|
|
Bi elementu horiek, gatz apur bat, ozpin tanta batzuk eta emultsioa egonkorra izan dadin irabiaduran airea sartuz gero, saltsa aberats hori lor dezakegu. Baina arazoetako
|
bat
olio asko izatea da, oliba olioa edo ekilore olioa, eta hori dela eta, ez da jakirik egokiena ohiko kontsumorako. Hala ere, trikimailu erraz batzuekin saltsa arindu daiteke.
|
|
little blue hen Maionesa saltsa arintzeko modu bat arrautza esnez ordezkatzea da, arrautzarekin eta oliba olioarekin arrautzaren koiperik gabeko saltsa lortzen baita. Prestatzeko beste modu
|
bat
olioaren zati bat esnea, barazki edo oilasko salda arrautza irabiatuari gehitzea da. Esnea edo salda eta olio pixka bat gehituz gero, saltsa arinagoa lortuko da, olioaren zati bat esnez ordezkatzen baita.
|
|
Arrautzaren ordez esne gaingabetua erabiltzen da, hura olioarekin nahastuz gero emultsioa sortzen baita eta arrautzaren koipea murrizten baita. Saltsa arinago hori egiteko beste modu
|
bat
olioaren zati bat barazki edo oilasko saldarekin ordezkatzea da, eta hori pixkanaka irabiatutako arrautzari gehitzen zaio. Urdaiazpiko ondua, hestebeteen ordez.
|
|
Nahikoa da patatak zuritzea eta gehien gustatzen zaien moduan moztea (makila, pospoloa, lastoa, txipak, xaflak…), zartagin batean frijitzeko, oliba olio askorekin. Aromatizatzeko trikimailu on
|
bat
olioari zuritu gabeko baratxuri ale bat gehitzea da. Patata horiek hainbat modutan erabil daitezke:
|
2013
|
|
Pasta karbohidrato konplexu eta xurgapen moteleko iturri bikaina izan dadin, «aldendu» egin behar da, hau da, kanpotik egosita eta barnean erdi itxita. Horretarako, litro
|
bat
olio berotu behar da 100 gramo pasta bakoitzeko. Ura irakiten hasten denean, bota gatza eta pasta.
|
2014
|
|
Askotan, honelako baieztapenak entzuten edo irakurtzen ditugu: “hartu laranja zukua baraurik”, “edan ura limoiarekin baraurik”, “jan polen koilarakada bat baraurik”, “hartu koilarakada
|
bat
olio gosaldu aurretik”. Epaiak dira —batzuetan, oso haserreak, ziurtatzen dutenak elikagai zehatz bat dagoela eta beste batzuk baino lehenago kontsumitu behar dugula.
|
|
Zalantzarik gabe, bi elikagai zaporetsu dira. Aguakate krema bat pepinoarekin edo herriko ogi
|
bat
olioarekin eta belar finekin osasungarri bihurtzen da. 7 Baratxuria edo tipula.
|
2018
|
|
Hala ez bada, irin pixka bat gehitu behar da. Orea prest dagoenean, jarri zartagin
|
bat
olio pixka batekin berotzen. Bitartean, mini a egiten ari gara hanburgesak azalore ogiaren tamainakoa.
|
2019
|
|
Valeria Boltneva Valeria Boltneva Frijituak Taberna askotan, elikagai frijituekin egindako pintxoak izaten dira (patatak, kroketak, oilasko hegalak, nugget ak, txibiak, etab.).). Alde horretatik, leku batzuetan egiten den praktika txarretako
|
bat
olioa gehiegi berrerabiltzea da, eta hori ez da egokia, osasunerako arriskutsuak izan daitezkeen konposatuak sortzen laguntzen baitu. Hala izan den jakiteko, zenbait xehetasuni erreparatu diezaiekegu, hala nola partikula karbonizatuen presentziari, zaporeari edo usainari (zaharrak diren edo aurretik frijitutako beste elikagai batzuetatik ateratako nota arraroak dituzten).
|
|
ginakyurt en 5 Thai arroz arroza Egosi arroza ur ugariz eta gatzez, 15 minutuz. Bitartean, berotu wok edo zartagin
|
bat
olio pixka batekin eta, bero dagoenean, gaineratu piperrak, azenarioak eta ilar ultraizoztuak, dagoeneko garbiak eta prestatzeko prest daudenak. Gehitu arroza wokari eta sukaldaritza guztia 10 minutuz, lima zukua, soja saltsa eta azukre pixka bat hartzea ahaztu gabe.
|
2021
|
|
Hori arazo teknologikoa da zenbait produktu egiteko orduan, hala nola, opilak, galletak eta izozkiak, urtua eta erakargarritasun gutxikoa izango bailukete. Benetako alternatiba
|
bat
olio tropikalak lirateke, hala nola shea gantza, alga eta legamietatik lortzen diren olio zelulabakarrak edo intsektu gantza. Oraingoz, aukera horien guztien ekoizpen txikiak ezin du hartu gaur egun palma koipez osatuta dauden produktu prozesatu guztien fabrikazio bolumena.
|
|
Horren arrazoia izan ohi da olioak gaizki erabiltzea, gehiegi berotu edo berrerabili direlako, edo hazi olioak erabiltzea, frijituei eusteko egokiak ez direnak. Bertsio berriak Patata tortillaren kaloriak gutxitzeko modu osasungarria da patataren zati
|
bat
olio gutxirekin sueztitutako barazkiekin ordezkatzea: piperra, tomatea, tipula, baratxuri freskoak, espinakak, azenarioa edo kalabazina, besteak beste.
|
2022
|
|
Esneki zaporeak gustatzen bazaizkigu, egokiena behi esne osoa aukeratzea da (noizbait ardi esnearekin egiten saia gaitezke, eta, seguru asko, gaztaren antzeko zaporea izango du). Kalitatezko gurin batek ere testura fin baterako behar den koipe puntua emango du (batzuetan koilarakada
|
bat
olio gehitu daiteke rouxaren testura egonkorragoa izan dadin). Eta gari irinari dagokionez, gozogintzako irina nahikoa izango da.
|
|
Garrantzitsua da olioa ez dadila hezetu, gantza ez erretzeko, baina nahikoa tenperatura izan dezala, txurroak gehitzean, horiek flotatu eta hondoan hondoratu gabe frijitu daitezen. «Parisko zartagin» bat ez badugu, frijigailu
|
bat
olio garbiarekin, kazola altu bat edo, azken baliabide gisa, zartagin bat erabil dezakegu. Zartagin horrek olioz betetako altuera izan behar du, bere edukieraren 2/ 3raino, frijitzeko txurroak gehitzeko unean gainezka egin ez dezan.
|
2023
|
|
babestu eskuak labeko eskularruekin eta erabili silikonazko pintza luzeak. Erabili ondoren garbitzea Aire frijigailuen abantailetako
|
bat
olioarena baino errazago garbitzea da. Halaber, fabrikatzaile batzuek ontzi garbigailurako osagarri egokiak diseinatu dituzte.
|
|
Edari honek 55 mg ditu 100 ml bakoitzeko, gehienak arrain urdinetik datozenak. Kantitate hori lortzeko, sardina lata
|
bat
olio (27 g) edo bi muskuilu (17 g) erabil daitezke. Nabarmenak, baina ia ez Ontzian osagai asko nabarmentzen dira, baina kopuru txikia dute beti.
|
|
Zartagin oso bero batean bisiguari «buelta eta bira» ematen zaio, kanpotik egosita baina ez barrutik. ✅ Bitartean, igurtzi labeko plaka
|
bat
olio tanta batzuekin eta zartagineko zukuarekin. ✅ Jarri bisigua haragiarekin gorantz, eta sartu labean 200 ºC tan sei minutuz.
|