Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 37

2001
‎Oliba olio birjina fruta zuku hutsa da, ez dauka inolako aditibo edo kontserbatzailerik. Litro bat olio ekoizteko 4 kilo oliba zanpatu behar dira. Olibaren koloreak ez du zerikusi zuzenik barietatearekin, umatze edo heltze fasearekin baizik:
‎Oxidotik babesteko, parafinaz edo baselinaz estal daitezke. Beste aukera bat olio finez bustitako trapu batekin garbitzea da, azidorik gabe. Erremintak oso oxidatuta badaude, petrolioan edo trementinan sartu behar dira zenbait orduz, eta horiek igaro ondoren, eskuila batekin edo aluminiozko espartzu batekin igurtzi.
2002
‎Zulo txiki batzuk egin behar dira laban batekin, olioa kantitate txikitan atera dadin. – Egosten ari diren bitartean patatak osorik gera daitezen, nahikoa da koilarakada bat olio gehitzea eta gatzez gazitzea sutatik kendu baino minutu bat lehenago. – Arroza bere puntuan egotea erraza da, olio tanta batzuk edo gurina gehitzen badiogu egosteari.
‎Berotu labea 200 ºC an. Jarri labean kazola sakon erregogor bat olio pixka batekin, eta salteatu oilarra su bizian, beti azalaren aldetik, gorritu arte. Gaineratu barazkiak eta belar bereiziak, eta kozinatu 5 minutuz edo berdurak bigundu arte.
2003
‎: olio pote batek 5 kilometroko luzera duen orbana sortzen du eta litro bat oliok edangarria den milioi bat litro ur kutsatzen du.
‎Kipula, porrua, azenarioa, baratxuria, piperra, tomatea eta babarrun zati bat kontu handiz atera eta irabiagailu batekin birrindu. Baratxuri pixka bat olio pixka batekin frijitu, eta irabiagailu ontzira bota. Dena ondo birrindu eta babarrunen lapikoan sartu.
2004
‎Kopuru irrigarria da, kontuan hartzen badugu erretzaileek eta tabako kearen eraginpean dauden pertsonek 23.000 ng/ g bentzopireno har ditzaketela egunean. Vidalen aburuz, zigarro batek litro bat olio zuriren bentzopireno kantitatea halako 100 du. Gogoratu olioari buruzko EBko eztabaidetan 420 ng/ g jartzen dela eguneko arrisku muga.
2005
‎Animalia ehun adiposoak, gantz azidoen asetasun maila handiarekin. Frijitzeko prozesua Frijitzea sukaldaritzako prozesu bat da, eta jaki bat olio bainuan edo koipe beroan sartzen da tenperatura altuetan (150 °C). Olioak beroa transmititzen du eta produktua azkar eta uniformeki berotzen du.
2006
‎Ogi integrala, tanta bat olio, tomatea eta urdaiazpiko ondua.
‎Epeldu esnea olio koilarakadatxoarekin eta bota pixkanaka pixkanaka aurreko masaren gainean, espatularekin edo koilararekin nahastuta. Bizkotxozko molde biribil bat olioarekin igurtzi, eta gainean irin pixka bat bota. Bota dezagun bizkotxoaren orea molde honetan eta egosi labean 30 bat minutuz 200 °C an.
‎Orly garagardo edo zeta orea Ore hori prestatzeko 250 g irin bahetu behar dira, dezlitro bat. garagardoa edo soda, gatza, koilarakada bat olio, bi dezimetro ur epel eta arrautza zuringo bat. Osagai guztiak nahasten dira, zuringoa izan ezik.
‎Orly legamia masa Orly orea legamiarekin eginez gero, osagai hauek erabiltzen dira: 250 g irina, 10 g legamia, hiru dezimetro ur, gatza, koilarakada bat olio eta arrautza zuringo bat elur puntuan. Aurreko prestakinak ez bezala, osagaiak honela nahastu behar dira:
‎Dieta horretan, gainera, fruta, barazki eta labore ugari sartzen dira. Falta ezin den beste elikagai multzo bat olioak eta bestelako elikagai koipetsuak dira, kaloria gehien ematen dituztenak, bai dieta begetarianoan, bai bestelako modalitate dietetikoetan. Ez bakarrik landareak Pertsona batzuek kaloria gutxiko dieta batekin lotzen dute dieta begetarianoa, barazki sorta zabala baitu, eta fruta eta barazki ugari, eta horiek zereal integralekin eta lekaleekin konbinatzen dira, besteak beste.
‎Olioa zilindroan zehar ibiltzen da pistoian zehar, baita bigarren ganberan ere, bien artean dagoen balbula baten bidez. – Monotuboa: bi ganbera ditu, bat olioarekin eta bestea gasarekin. Bien artean, pistoi flotatzaile bat dago.
2007
‎Sartzen den kantitatea normala baino handiagoa bada, gerta daiteke segmentuak pistoiaren arteketan ondo doituta ez egotea, eta horrek kedana eta kea sor ditzake. Normala da, halaber, gasolina pixka bat oliora pasatzea, baina kantitatea hain da txikia, ezen ez baita ikusten neurketa hagatxoan. Oliorik onena da garestiena:
2008
‎Ezaugarri hori, biskositatea, handitu egiten da propietateak galtzean. Olioa berrerabiltzeko gai den jakiteko adierazle on bat olioaren biskositatea behatzea da. Zartagina edo frijigailua Bi aukeretako edozein da baliozkoa.
‎Olioa eta gosea Pinazi olioaren giza kontsumoaren historia duela urte asko hoztu zen Siberiako negu hotz eta luzeetan, Errusiako iparraldean. Herritarren jakinduriak dioenez, gosea eta janaririk eza mehatxatzen zituztenean, herritarrek koilarakada bat olio hartzen zuten janari urria osatzeko, edo, are gehiago, aseak sentitzen zituztelako. Urte asko geroago, argaltzeko industriak elikagai hori berreskuratu du, eta gantz azido pinolenikoan aberatsa den olioa patentatu du.
2010
‎Hondakin hori ibaietara iristen bada, oxigeno trukeari eragiten dion eta ekosistemako izaki bizidunei kalte egiten dien azaleko geruza sortzen da. Litro bat oliok mila litro ur kutsa ditzake. Etxeko olio litro batek mila litro ur kutsa ditzake Industria olioak, makina astunetan edo automobiletan erabiltzen denak bezala, are ondorio okerragoak ditu:
2011
‎Gatz puntuan jarri. Bota arroz egosia 20 minutuz, ur irakin gatzarekin eta koilarakada bat oliotan. Arroza, aldez aurretik nahastu eta salteatu egingo dugu minutu batzuetan barazkiekin.
2012
‎Hala, lurruna sortzen da, eta turbina batek bultzatzen du elektrizitatea sortzeko. Instalazio horiek gauez ere funtzionatzen dute, beroaren zati bat oliotan edo gatz urtuan gordetzen baita. Espainia aitzindaria da teknologia horretan, Sevillaren kanpoaldean eraikitako planta baten antzera.
‎Bi elementu horiek, gatz apur bat, ozpin tanta batzuk eta emultsioa egonkorra izan dadin irabiaduran airea sartuz gero, saltsa aberats hori lor dezakegu. Baina arazoetako bat olio asko izatea da, oliba olioa edo ekilore olioa, eta hori dela eta, ez da jakirik egokiena ohiko kontsumorako. Hala ere, trikimailu erraz batzuekin saltsa arindu daiteke.
‎little blue hen Maionesa saltsa arintzeko modu bat arrautza esnez ordezkatzea da, arrautzarekin eta oliba olioarekin arrautzaren koiperik gabeko saltsa lortzen baita. Prestatzeko beste modu bat olioaren zati bat esnea, barazki edo oilasko salda arrautza irabiatuari gehitzea da. Esnea edo salda eta olio pixka bat gehituz gero, saltsa arinagoa lortuko da, olioaren zati bat esnez ordezkatzen baita.
‎Arrautzaren ordez esne gaingabetua erabiltzen da, hura olioarekin nahastuz gero emultsioa sortzen baita eta arrautzaren koipea murrizten baita. Saltsa arinago hori egiteko beste modu bat olioaren zati bat barazki edo oilasko saldarekin ordezkatzea da, eta hori pixkanaka irabiatutako arrautzari gehitzen zaio. Urdaiazpiko ondua, hestebeteen ordez.
‎Nahikoa da patatak zuritzea eta gehien gustatzen zaien moduan moztea (makila, pospoloa, lastoa, txipak, xaflak…), zartagin batean frijitzeko, oliba olio askorekin. Aromatizatzeko trikimailu on bat olioari zuritu gabeko baratxuri ale bat gehitzea da. Patata horiek hainbat modutan erabil daitezke:
2013
‎Pasta karbohidrato konplexu eta xurgapen moteleko iturri bikaina izan dadin, «aldendu» egin behar da, hau da, kanpotik egosita eta barnean erdi itxita. Horretarako, litro bat olio berotu behar da 100 gramo pasta bakoitzeko. Ura irakiten hasten denean, bota gatza eta pasta.
2014
‎Askotan, honelako baieztapenak entzuten edo irakurtzen ditugu: “hartu laranja zukua baraurik”, “edan ura limoiarekin baraurik”, “jan polen koilarakada bat baraurik”, “hartu koilarakada bat olio gosaldu aurretik”. Epaiak dira —batzuetan, oso haserreak, ziurtatzen dutenak elikagai zehatz bat dagoela eta beste batzuk baino lehenago kontsumitu behar dugula.
‎Zalantzarik gabe, bi elikagai zaporetsu dira. Aguakate krema bat pepinoarekin edo herriko ogi bat olioarekin eta belar finekin osasungarri bihurtzen da. 7 Baratxuria edo tipula.
2018
‎Hala ez bada, irin pixka bat gehitu behar da. Orea prest dagoenean, jarri zartagin bat olio pixka batekin berotzen. Bitartean, mini a egiten ari gara hanburgesak azalore ogiaren tamainakoa.
2019
‎Valeria Boltneva Valeria Boltneva Frijituak Taberna askotan, elikagai frijituekin egindako pintxoak izaten dira (patatak, kroketak, oilasko hegalak, nugget ak, txibiak, etab.).). Alde horretatik, leku batzuetan egiten den praktika txarretako bat olioa gehiegi berrerabiltzea da, eta hori ez da egokia, osasunerako arriskutsuak izan daitezkeen konposatuak sortzen laguntzen baitu. Hala izan den jakiteko, zenbait xehetasuni erreparatu diezaiekegu, hala nola partikula karbonizatuen presentziari, zaporeari edo usainari (zaharrak diren edo aurretik frijitutako beste elikagai batzuetatik ateratako nota arraroak dituzten).
‎ginakyurt en 5 Thai arroz arroza Egosi arroza ur ugariz eta gatzez, 15 minutuz. Bitartean, berotu wok edo zartagin bat olio pixka batekin eta, bero dagoenean, gaineratu piperrak, azenarioak eta ilar ultraizoztuak, dagoeneko garbiak eta prestatzeko prest daudenak. Gehitu arroza wokari eta sukaldaritza guztia 10 minutuz, lima zukua, soja saltsa eta azukre pixka bat hartzea ahaztu gabe.
2021
‎Hori arazo teknologikoa da zenbait produktu egiteko orduan, hala nola, opilak, galletak eta izozkiak, urtua eta erakargarritasun gutxikoa izango bailukete. Benetako alternatiba bat olio tropikalak lirateke, hala nola shea gantza, alga eta legamietatik lortzen diren olio zelulabakarrak edo intsektu gantza. Oraingoz, aukera horien guztien ekoizpen txikiak ezin du hartu gaur egun palma koipez osatuta dauden produktu prozesatu guztien fabrikazio bolumena.
‎Horren arrazoia izan ohi da olioak gaizki erabiltzea, gehiegi berotu edo berrerabili direlako, edo hazi olioak erabiltzea, frijituei eusteko egokiak ez direnak. Bertsio berriak Patata tortillaren kaloriak gutxitzeko modu osasungarria da patataren zati bat olio gutxirekin sueztitutako barazkiekin ordezkatzea: piperra, tomatea, tipula, baratxuri freskoak, espinakak, azenarioa edo kalabazina, besteak beste.
2022
‎Esneki zaporeak gustatzen bazaizkigu, egokiena behi esne osoa aukeratzea da (noizbait ardi esnearekin egiten saia gaitezke, eta, seguru asko, gaztaren antzeko zaporea izango du). Kalitatezko gurin batek ere testura fin baterako behar den koipe puntua emango du (batzuetan koilarakada bat olio gehitu daiteke rouxaren testura egonkorragoa izan dadin). Eta gari irinari dagokionez, gozogintzako irina nahikoa izango da.
‎Garrantzitsua da olioa ez dadila hezetu, gantza ez erretzeko, baina nahikoa tenperatura izan dezala, txurroak gehitzean, horiek flotatu eta hondoan hondoratu gabe frijitu daitezen. «Parisko zartagin» bat ez badugu, frijigailu bat olio garbiarekin, kazola altu bat edo, azken baliabide gisa, zartagin bat erabil dezakegu. Zartagin horrek olioz betetako altuera izan behar du, bere edukieraren 2/ 3raino, frijitzeko txurroak gehitzeko unean gainezka egin ez dezan.
2023
‎babestu eskuak labeko eskularruekin eta erabili silikonazko pintza luzeak. Erabili ondoren garbitzea Aire frijigailuen abantailetako bat olioarena baino errazago garbitzea da. Halaber, fabrikatzaile batzuek ontzi garbigailurako osagarri egokiak diseinatu dituzte.
‎Edari honek 55 mg ditu 100 ml bakoitzeko, gehienak arrain urdinetik datozenak. Kantitate hori lortzeko, sardina lata bat olio (27 g) edo bi muskuilu (17 g) erabil daitezke. Nabarmenak, baina ia ez Ontzian osagai asko nabarmentzen dira, baina kopuru txikia dute beti.
‎Zartagin oso bero batean bisiguari «buelta eta bira» ematen zaio, kanpotik egosita baina ez barrutik. ✅ Bitartean, igurtzi labeko plaka bat olio tanta batzuekin eta zartagineko zukuarekin. ✅ Jarri bisigua haragiarekin gorantz, eta sartu labean 200 ºC tan sei minutuz.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia