2001
|
|
Patatak egunero jan daitezke eta modu
|
askotara
prestaturik gainera.
|
2003
|
|
Merkatuan halibut osoa dago, xerratan edo gurpiletan (ohikoena xerrak dira), freskoa zein izoztua. Halibuta era
|
askotara
presta daiteke, baina haragia oso ahula da; beraz, kontu handiz ibili behar da sukaldean hasi aurretik eta prestatu bitartean. Egosita prestatzeko, usain belarrak erabil daitezke, zaporea eta aroma goraipatzeko, edo, bestela, arrautza irinetan pasatu eta saltsa maionesa arin batekin laguntzeko.
|
2006
|
|
Itsasotik hurbil dagoenez, arrainik eta itsaskirik freskoenak dastatzeko aukera ematen du, hala nola otarrain karibetarra baratxuri gurinarekin, karramarroa ziape saltsan edo izkira dotorea kreol erara. Behikia, txerrikia edo oilasko gisatua ere Belgikako gastronomiaren parte dira, eta modu
|
askotara
prestatzen dira, herrialdearen nahasketa etnikoa dela eta. Herrialde honetako fauna askotarikoari esker, jatetxerik ospetsuenetan haragi exotikoko platerak aurkitu ohi dira, hala nola armadiloa, venatua edo gibnuta, karraskari txiki bat.
|
2009
|
|
Udan fruta ugari dago eta era
|
askotara
presta daitezke. Baita barbakoan ere, non ehundura oso interesgarriak lortu eta zaporea nabarmendu baitaiteke.
|
|
Kontuan izan arraina astean hiru lau aldiz hartzea gomendatzen dela, eta aldatu, hau da, astean behin bitan urdina eta astean behin bitan zuria. Zurietan bakailaoak aukera polita ematen du modu
|
askotara
prestatzeko: arrautzaztatua, tomatearekin, saltsa berdean, labean, egosia limoi edo maionesarekin...
|
2010
|
|
Jakiak era
|
askotara
prestatuta egon dira, baina arraina eta haragia, adibidez, frijituta eskaini dituzte gehienek, eta batzuetan arrautza irinetan eta ogi birrinetan pasatuta.
|
2012
|
|
Menuak planifikatu eta errazio gomendatuetara egokitzeko orduan, kontuan hartu behar da arrautza modu
|
askotara
presta daitekeela eta bakoitzak bere ezaugarriak dituela; adibidez, frijituta, tortilla eginda, nahaski eran edo beste plater batzuen osagarri (azken horietan zaila izaten da neurtzea zenbat arrautza jaten ari garen): flanak, natillak, krepeak, maionesa, bizkotxoak, opilak, gozoak eta galletak, eta abar.
|
|
Jakiaren prestaketa errito baten antzekoa da, eta akatsik gabekoa eta zorrozki antolatutakoa izan behar du oso (ez baitago bezeroaren bizitzarekin jolasean ibiltzerik). Hala ere, arraina modu
|
askotara
prestatu eta aurkez daiteke; maiz, carpaccio tankeran moztu eta krisantemo lorearen itxuran jartzen da. Krisantemoa da Ekialdeko lurraldeetan heriotzaren lorea, eta gurean ere aski erabilia izaten da Domu Santuan hilerrietara apaingarri eramaten direnen artean.
|
|
Txahal haragia: prestatzeko modurik onena aukeratzea Txahal haragia era
|
askotara
presta daiteke: labean, plantxan, frijituta, gisatuta, parrillan… Egosketa mota bakoitzak aukera ematen du ebakidurak eta elikagaiaren ezaugarriak aprobetxatzeko.
|
|
profesionaletan eta etxekoetan, gourmetetan eta apaletan, bai eta egoera ekonomiko larrienei aurre egin nahi dieten sukaldeetan ere. Erabilera anitzekoa eta laguntzekoa, patata era
|
askotara
presta daiteke: egosita, gisatuta, erreta, frijituta, lurrunetan, plantxan, parrillan edo txingarren artean lurperatuta.
|
2013
|
|
Exudatutako likidoan gatza disolbatzen denean, pieza guztian zehar banatzen da, eta horrek zapore berdina ematen dio zati guztiei. Haragi mota bakoitzerako prestatua Behikia era
|
askotara
presta daiteke: labean, betegarri gisa, plantxan, frijituta, parrillan… Egosketa mota bakoitzak aukera ematen du ebakidurak eta elikagaiaren ezaugarriak aprobetxatzeko:
|
|
Patata aliatu handi bat da sukaldean, eta komodin huts hutsa sukaldean. Ez da ekonomikoa eta errendimendu handia du, ia mundu guztia gustatzen zaio eta era
|
askotara
presta daiteke. Frijituak, labean edo egosita, purean, xerratan edo xerratan, protagonista dira otordu bateko protagonistak, aperitibo zaporetsua edo sukaldean aurrezteko guarnizioa, patatak oso ondo egokitzen dira gourmet errezetak eta noizean behin, baina baita apalak eta egunerokoak ere.
|
2014
|
|
Garbitu aurretik moztea komeni da. Azkenean, fruta zuritzea erabakitzen bada, larruazala era
|
askotara
presta daiteke, eta horrela elikagai gutxiago alferrik gal daiteke. Zitrikoena, adibidez, errezeta batzuetan aromatizatzaile gisa erabil daiteke, eta lehortzen bada, tea bezalako edariak eransteko erabil daiteke.
|
|
Antxoak errazio gisa dasta daitezke, baina beste aukera gastronomiko asko ere eskaintzen dituzte. Gauza bera gertatzen da berdelarekin ere, modu
|
askotara
presta baitaiteke. 5 Intxaurrak edo kalabaza pipak.
|
|
Oinarrizko adobedo batek ozpina, oliba olioa, belarrak, gatza eta piperbeltza eduki ditzake. Behin marinatu ondoren, era
|
askotara
presta daiteke platera: parrillan, labean, labean, frijituta edo gisatuta.
|
2015
|
|
1 Orain gatozen esatera, zein arima izango diren bigarren egoitzetan sartzen direnak eta zer egiten duten haietan. Horretaz gutxi hitz egin nahi nuke, beste toki batzuetan luze eta zabal aritu naizelako, eta ezinezkoa izango da berriro horretaz asko hitz egin gabe geratzea, esandakorik ez baitut ezer gogoratzen; ongi dakit hau era
|
askotara
prestatzen jakingo banu, ez zinatekeela haserretuko, honetaz ari diren liburuekin ere, asko izan arren, aspertzen ez garen bezala.
|
|
Izokina da prestatzeko arrainik erabilienetako bat. Gantz edukia, arrain urdina izaki, era
|
askotara
presta daiteke. Bere testurak, zaporeak eta haragiaren kolore bereziak laranja eta arrosa arrain zaporetsu, ahuskor eta erakargarria bihurtzen dute.
|
2016
|
|
Landare jatorrizkoa, perretxikoak era
|
askotara
presta daitezke eta oso gomendagarriak dira dieta orekatu eta osasungarria egiteko
|
2017
|
|
Horiek erabiliz prestatzen dira trempats izenekoak, barazki freskoak onduta, eta zanahoras ofegades, azenario itoak. Alberjiniak asko erabiltzen dira eta era
|
askotara
prestatzen dira. Horiekin prestatzen diren plateren artean tumbet izenekoa da famatuena:
|
|
Gironan egiten dituzten arrozak apartekoak dira. Bestalde, nahiz eta berria izan, gaur egun fideuáera
|
askotara
prestatzen da, batez ere arrainarekin eta itsaskiekin.
|
|
Uda garaiko ikur eztabaidaezina da mahaian. Oro har postrerako jaten den arren, naturalean edo mokadu freskagarri gisa, meloia era
|
askotara
presta daiteke: budin bat, zopa bat, entsalada bat… Artikulu honetan, meloiarekin egindako bost proposamen original, zaporetsu eta erraz egiteko modukoak biltzen dira.
|
|
Alde nagusia – koloreaz gain – gozotasun naturala da, tortilla bezalako betiko errezetei originaltasun puntu bat emateko aukera ematen duena. Boniatoa era
|
askotara
presta daiteke: zopa krematsua, purea (patata, azenario eta oliba olioarekin konbinatua), gozoa, labean edo plantxan, espeziekin ondua.
|
2018
|
|
Urtean 14 kilo pertsonako, Espainian gehien kontsumitzen den haragi freskoa da. Arrakastaren arrazoia jakiaren ontasuna da, zapore oso leuna baitu, helduei eta haurrei gustatzen baitzaie eta modu
|
askotara
presta baitaiteke. Gainera, oso haragi osasuntsua da.
|
|
Hala ere, haragi hori ehiza xeheari lotuta dago tradizioz, eta landako zaporeei dagokie. Hala, untxia modu
|
askotara
presta badaiteke ere, presentzia eta zaporea irabazten du sasoiko barazkiekin, perretxikoekin eta basoko fruituekin erregosi edo gisatzen denean.
|
2019
|
|
arrautzak. Azken horiek, gainera, interes handia dute gastronomian eta elikaduran, oso elikagai osatua eta osasungarria baitira, balio biologiko handiko proteinetan aberatsak, eta era
|
askotara
presta daitezke, hala nola egosita, frijituta, aperitiboak, kanapeak, pintxoak, brotxetak eta ogi txigortuak koroatuta.
|
|
Postrerako, fruta da egokiena. Egunero pieza bat eman, era
|
askotara
prestatua (osoa, mazedonia, burruntzietan, etab.).). Astean pare bat egunez esnekiak eskaini ahal izango dituzu.
|
2023
|
|
Orburua. Orburuak ere zuntz ugarikoak dira, eta era
|
askotara
presta daitezke (erreak, irakinak, salteatuak…). Kardua.
|
|
cook_ inspire Pasta edo arroz pakete batek, bizitza baliagarri luzea izateaz gain, estuasunetik atera gaitzake. Biak praktikoak, ekonomikoak eta erabilera anitzekoak dira, eta era
|
askotara
presta daitezke: bakarrik, tomate saltsa edo pesto pixka batekin, barazki zatitxoekin salteatuta, kontserbekin, zoparekin, entsaladetan, labean gainerreta gazta apur batekin… Bai pasta bai arroza elikagai osasungarriak eta asetzaileak dira, batez ere integralak direnean.
|