2017
|
|
Aurrerantzean bi kalitate ziurtagiri izango dira elkarrekin merkatuan:
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren barruan sartuko da Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagarrekin egindako kalitatezko sagardoa; eta Gorena sagardoak ere kalitate ziurtagiria izango du. Azken hori bertako sagardotegietan ekoitzitakoa da, baina askotariko jatorria duten sagarrekin egindakoa.
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri izen berriaren koordinatzaile Unai Agirrek etorkizunera begira dituzten asmoak ekarri ditu gogora. Pozik azaldu da urte luzez elkarrekin lanean aritu ondoren jatorri izena lortu dutelako.
|
|
Txapel gorria jantzi dute aurten sagardo botila askok,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren markarena. Urtarrilean sortu zuten jatorri izena, ziurtatzeko euskal sagarrarekin egindakoak direla botilok. Arabakoak, Bizkaikoak eta Gipuzkoak, oraingoz?.
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura duten lehen botoilak merkaturatu dituzte
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura berria aurkeztu dute. Jatorri deitura duten botoila guziek bi ezaugarri komun dituzte.
|
2018
|
|
Prezioari dagokionez merkea izaten jarraitzen du; errekonozimendu handiagoa behar du, eta hori lotua dago kalitatearekin, produktua edonon defendatu nahi badugu". Fraisoro laborategiaren lana inportantea da zentzu horretan, baita
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura berria ere, bereizgarritzat dituena %100 bertako sagarrarekin egina egon eta" kalitate bermea" izatea.
|
|
Batak zehazten du" Euskadi Pais Vasco" ko esnea dela, EAEko maparekin; bestea, aldiz" Navarra Nafarroako" esnea da, Nafarroa Garaiko maparekin.
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura sortu da, Eusko Jaurlaritzak lagundurik. Berez, Euskal Herriko sagarrak erabiltzea da irizpidea.
|
2019
|
|
Gipuzkoako Sagardogileen Elkarteko 40 kideek 75 produktutik gora ekoizten dituzte: sagardo naturalak, apardunak, ekologikoak, kriantzak, muztio naturala, bereziak eta
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deitura, besteak beste.
|
|
Historikotzat jo duten iazko ekoizpenaren ostean, sagardo gutxiago baina kalitate altukoa ekoitzi da. 234 sagardogileren baino gehiagoren 2,3 milioi bat kilo sagarrekin, 11,78 milioi litro sagardo ekoitzi dira aurtengoan Euskal Herrian, haietatik 1,5 milioi litro bertako sagarrarekin ekoiztuak,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Izendapenekoak alegia. Sagardo gutxiago bai, baina izaera handiagokoak dastatuko ditugu, aipatu jatorri izendapeneko gerente Unai Agirreren arabera. " Kolore gehixeagoko produktua izango dugu aurten, gorputz gehiago nabarituko dugu ahoan eta alkohol gradu azido gehixeago izango du". Begi bistarako," txinparta biziko eta lasto koloreko sagardoak", usaimenerako" sakontasun aromatiko handia, fruta usainekin" eta dastamenerako," gorputz handiko eta sendotasun nahiz freskotasunaren oreka egokiko sagardoak" izango omen ditugu. Antza, iaz bezain" aurreratua etorri da uzta.
|
|
Horren adibide gisa jarri ditu ondoko datuok.
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Izendapenaren baitako sagardotegi kopurua 48tik 50era igo da azken urtean; 234 ekoizle daude, iaz baino 19 gehiago; eta 486 hektarea, iaz baino 15 gehiago.Goranzko datuok erakusten dutenez," bertako sagarraren alde eginiko apustua finkatzen ari da". Pixkanaka, etorkizunerako sagardoa %100ean bertako sagarrarekin ekoizteko jarria dagoen erronka betetzetik gertuago gara.
|
|
Txotx garaian %20, eta udan %67ra igotzen da bisitari kopurua," hortik ia %80 Euskadi kanpotik datozen bisitariak", Basquetourreko zuzendari Harkaitz Millanek gaurko ekitaldian azaldu duenez.Sagardotegietako esperientziok bizitzera datozen bisitarien etorrerak tokiko gizarte eta ekonomiarentzako aukera ederra suposatzen duela nabarmendu du. Sagardoak turismoaren estrategian duen funtzioaren garrantzia nabarmendu du Denis Itxaso, Gipuzkoako Foru Aldundiko turismo, gazteria eta kiroletako diputatuak. Donostiak erakarritako turismoa Gipuzkoan barneratzeko Foru Aldundiak duen estrategian" sagardoak asko laguntzen gaitu", gaineratu du.Ostalaritzan presentzia irabaztenEskuartean dituzten egitasmoen errepasoa egin du
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Izendapeneko gerente Unai Agirrek. Batetik, jatorri izendapen hau, sagar gorridun marka eskuratzeko egiten duten lan prozesua azaldu du.
|
2020
|
|
Unai Agirre
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren kudeatzaileak azpimarratu duenez, koronabirusaren krisiak «trantsizio garai batean» harrapatu ditu sagardogileak: «botila indartzeko garai batean».
|
|
Hori aurrera eraman ahal izateko joan den ostiralean, maiatzak 22an, sektoreak formazio ikastaro trinko bat egin zuen ateak berriro irekitzeko protokoloaren inguruan eta Euskal Sagardoak eskaini litzakeen aukeren inguruan. Bertan 55 sagardotegik hartu zuten parte eta kontuan hartu beharreko puntu nagusiak aztertzeko aukera izan zuten. Ikastaroa Hazi Fundazioa eta
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deituraren (www.euskalsagardoa.eus) bidez antolatu zen eta bertan Iñaki De La Armada adituak orain arteko protokoloa azaldu zuen, Olatz Mitxelenak (Sagardoa Route) sagardotegien protokolo espezifikoa azaldu zuen eta Unai Agirrek (Euskal Sagardoa) Jatorri Deiturak eskaintzen dituen aukeren eta proposamenen berri eman zuen.
|
|
Bi hilabete eskas iraun du, beraz, urtarrilaren 16an hasitako denboraldiak.
|
Euskal
Sagardoa jatorri deiturako Arabako sagardotegiek 95.000 litro sagardo lortu zituzten azken uztan, eta denboraldia erreserbaz beterik zuten unean, Covid eragindako krisia iritsi zen: " Aurtengo txotx garaia erabat galdu egin dugu", dio Aramaioko Iturrieta Sagardotegiko Juanjo Peciñak.
|
2021
|
|
Iazkoa, sagar urte eskasa izan da. "
|
Euskal
Sagardoa jatorri deituran 2019ko uztan bost milioi eta erdi kilo bilduak izan ziren, 2020ko uztan bi milioi pasa kilo sagar bildu dira. Horren ondorioz, 1.200.000 litro Euskal Sagardo ekoiztu dira, aitzineko urtekoaren hirutik bat.
|
|
Aldaeren artean badago zer hautatua.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenak tokiko sagarren DNA atera zuen duela urte batzuk, eta 115 mota bildu zituzten. Guztiak, Errezil sagarra izan ezik, sagardoa egiteko bakarrik erabiltzen dira.
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariek eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteetako ordezkariek hartu zuten atzo parte Donostian egindako agerraldian. Unai Agirre Euskal Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak, Olatz Mitxelena teknikariak eta Oihana Gainzerain Zelaia sagardotegiko arduradunak eman zituzten argibideak.
|
|
Euskal Sagardoa jatorri izeneko ordezkariek eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteetako ordezkariek hartu zuten atzo parte Donostian egindako agerraldian. Unai Agirre
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak, Olatz Mitxelena teknikariak eta Oihana Gainzerain Zelaia sagardotegiko arduradunak eman zituzten argibideak.
|
|
Aurtengoan 1.200.000 litro sagardo ekoiztu dira
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deiturapean, eta horretarako 2 milioi kilo sagar pasatxo erabili dira.
|
|
Zenbait datu ere eman dituzte aurkezpenean.
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deiturapean 1.200.000 litro sagardo ekoiztu dira 2020ko uztan, orotara 2 milioi kilo pasatxo sagar erabili direlarik; 2019ko uztan, berriz, 5 milioi eta erdi kilo sagar bildu ziren. Hiru autonomia erkidegoenak elkartuz gero, 8 milioi kilo pasatxo sagar erabili dira.
|
|
" Hik Nik" izeneko kanpaina aurkeztu du Euskal Sagardoak Donostiako Miramarren. Uda honetan, norbanakoen planetan, ostalaritza establezimenduetan, kultur nahiz kirol jardueretan
|
Euskal
Sagardoa jatorri deiturako edariak dastatzeko deia egin dute.
|
|
Pandemiagatik aurten mahaietan eserita kontsumitu ahal izan den txotx garaiko sagardo berria botilaratua dastatzeko garai ezin ederragoa dugu ate joka datorkigun uda parte hau. Horretara gonbidatu gaitu gaur
|
Euskal
Sagardoa jatorri deituraren sustatzaileek Donostiako Miramar jauregi atarian egin duten agerraldian. Hilabeteotarako" Hik Nik" kanpaina aurkeztu dute.
|
|
Online bidezko sagardo botilen salmenta ere goranzko bidean da; %485 igo zen 2019 urte artean, azken urtebetean %55. Pandemia garaian izandako galeren kontrapuntua da. 20 milioi euroko galerak izan ditu sektoreak iazko martxotik hona, Oihana Gaintzerain,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deiturako lehendakari eta sagardogileak adierazi duenez. Halere, sektorearen sendotasuna nabarmenduta," aurrera ateratzeko esperantza" argia dutela zioen gaur Miramarreko agerraldian.
|
|
Terraza nahiz ekitaldietan, mendian edota hondartzetan," ez dago aitzakiarik, uda honetan sagardoarekin topa egin dezagun"." Izaera handiko sagardoak" Zer nolako sagardoa dastatu dugun? Iazkoa" uzta txikia" izan zen arren
|
Euskal
Sagardoa jatorri deiturako kide eta sagargile Felix San Sebastianen esanetan," izaera handiko sagardoak" izango ditugu dastagai. Euskal Sagardoa jatorri deitura duten EAE ko 48 sagardotegi daude, 250 sagargile, 486 hektarea, batzuk sagardo bat baino gehiago ekoizten dituztela jakinda," 70 bat erreferentzia", egitasmoko ordezkari Unai Agirrek zioenez.
|
|
Iazkoa" uzta txikia" izan zen arren Euskal Sagardoa jatorri deiturako kide eta sagargile Felix San Sebastianen esanetan," izaera handiko sagardoak" izango ditugu dastagai.
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura duten EAE ko 48 sagardotegi daude, 250 sagargile, 486 hektarea, batzuk sagardo bat baino gehiago ekoizten dituztela jakinda," 70 bat erreferentzia", egitasmoko ordezkari Unai Agirrek zioenez. Tartean, inguruotakoak; Zubietako Araeta, Kalezarko Saizar edota Aginagako Urdaira.Sagardoa kalitate goreneko lehengai bat bilakatzeko bidean, ezinbestekotzat jo du" uzta arteko desoreka haustea".
|
2022
|
|
Bost urte dira
|
Euskal
Sagardoa jatorri izena sortu zenetik. Zer balorazio egiten duzue?
|
|
Lekuko sagarrarekin egin sagardo ekoizpena urtez urte handitzen doa eta
|
Euskal
Sagardoa Jatorri deituraren zigiluarekin aurten 3,5 milioi litro egitea lortu dute, inoizko kopururik handiena iaz baino hiru aldiz gehiago, guzira 5 milioi kilo sagar bildu baitira Jatorri Deiturako 250 sagastietan. Euskal Sagardoak gaur egun Gipuzkoa, Bizkaia eta Arabako 49 sagardotegi biltzen ditu eta 250 sagar egile.
|
|
Sagardotegi denboraldia merezi dugulako!. Han izan dira,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagargile elkarteen ordezkariak, eta ezohiko egoera bati aurre egiteko «erronka eta konpromisoa» hartu dituzte, «lanerako protokolo zehatzak garatu eta sagardo berria eta sagardotegiko esperientzia bezeroei modu erakargarri batean dastatzera emateko».
|
|
«Geroz eta zailagoa da galdera horri erantzutea. Sagardotegi bakoitzak bere sagardoa egiten duelako, eta sagardotegi bakoitzaren barruan ere badirelako sagardo ezberdinak», azaldu du Unai Agirrek,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak. Orokorrean, iaz baino sagardo «arinagoak» dira aurten, «lurrintsuak» eta «alkohol graduazio txikixeagokoak».
|
2023
|
|
Fruituak egindako ibilbidea irudikatu dute gorputzez eta dantzaz, likido bihurtu den arte. «Haren bihotza taupadaka eta bizirik dagoen seinale», Olatz Mitxelena
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko teknikariak azaldu duenez.
|
|
Donostiako Tabakaleran aurkeztu dute txotx garaia.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagar ekoizleen elkarteen ordezkariak ere izan dira, baita Eusko Jaurlaritzako eta aldundietako ordezkariak ere. Jakinarazi dutenez, Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 1,2 milioi litro egin dituzte, 2022an bildutako bi milioi kilo sagarrekin —Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 48 dira sagardotegiak:
|
|
Euskal Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagar ekoizleen elkarteen ordezkariak ere izan dira, baita Eusko Jaurlaritzako eta aldundietako ordezkariak ere. Jakinarazi dutenez,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren barruan, 1,2 milioi litro egin dituzte, 2022an bildutako bi milioi kilo sagarrekin —Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 48 dira sagardotegiak: Gipuzkoan daude 42, Bizkaian lau eta Araban bi— Aurreko urteko uzta baino txikiagoa izan da.
|
|
Beroaren eta lehortearen eraginez, sagar asko erori egin ziren iaz, eta azaldu dute horrek sagarra heltzeko moduan ere eragina izan duela.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko sagar ekoizleak 250 dira, eta 500 hektarea lantzen dituzte euren ekoizpenerako.
|
|
Olatz Mitxelena eta Amaia Zubeldia teknikariek, eta Oihana Gainzerain
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko presidenteak gidatu dute agerraldia. Iragarri duten bestea izan da botila sagardoak aurten %25eko batez besteko igoera izango duela.
|
|
Sagardogileek urtez urte egiten duten lana saritzeko asmoz, 2019 urtetik hona,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deituran 65 urtetik gora bete dituzten bazkideak omendu dituzte. Joxe Mari Alberro, Juan Ignacio Artola eta Ana Maria Pascual izan dira aurtengo omenduak.
|
|
Euskal herritarrak geure zilborrari begira bizi izan gara askotan, eta ez dugu asmatu egiten duguna erakusten. Denok daukagu zerbait erakusteko, eta ikasteko», azaldu du jardunaldi teknikoen hasieran Unai Agirrek,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak. «Herri txikia gara, baina ekimen handikoa.
|