2017
|
|
Txapel gorria jantzi dute aurten sagardo botila askok,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren markarena. Urtarrilean sortu zuten jatorri izena, ziurtatzeko euskal sagarrarekin egindakoak direla botilok. Arabakoak, Bizkaikoak eta Gipuzkoak, oraingoz?.
|
2020
|
|
Unai Agirre
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren kudeatzaileak azpimarratu duenez, koronabirusaren krisiak «trantsizio garai batean» harrapatu ditu sagardogileak: «botila indartzeko garai batean».
|
2021
|
|
Aldaeren artean badago zer hautatua.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenak tokiko sagarren DNA atera zuen duela urte batzuk, eta 115 mota bildu zituzten. Guztiak, Errezil sagarra izan ezik, sagardoa egiteko bakarrik erabiltzen dira.
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariek eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteetako ordezkariek hartu zuten atzo parte Donostian egindako agerraldian. Unai Agirre Euskal Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak, Olatz Mitxelena teknikariak eta Oihana Gainzerain Zelaia sagardotegiko arduradunak eman zituzten argibideak.
|
|
Euskal Sagardoa jatorri izeneko ordezkariek eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteetako ordezkariek hartu zuten atzo parte Donostian egindako agerraldian. Unai Agirre
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak, Olatz Mitxelena teknikariak eta Oihana Gainzerain Zelaia sagardotegiko arduradunak eman zituzten argibideak.
|
2022
|
|
Sagardotegi denboraldia merezi dugulako!. Han izan dira,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagargile elkarteen ordezkariak, eta ezohiko egoera bati aurre egiteko «erronka eta konpromisoa» hartu dituzte, «lanerako protokolo zehatzak garatu eta sagardo berria eta sagardotegiko esperientzia bezeroei modu erakargarri batean dastatzera emateko».
|
|
«Geroz eta zailagoa da galdera horri erantzutea. Sagardotegi bakoitzak bere sagardoa egiten duelako, eta sagardotegi bakoitzaren barruan ere badirelako sagardo ezberdinak», azaldu du Unai Agirrek,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak. Orokorrean, iaz baino sagardo «arinagoak» dira aurten, «lurrintsuak» eta «alkohol graduazio txikixeagokoak».
|
2023
|
|
Fruituak egindako ibilbidea irudikatu dute gorputzez eta dantzaz, likido bihurtu den arte. «Haren bihotza taupadaka eta bizirik dagoen seinale», Olatz Mitxelena
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko teknikariak azaldu duenez.
|
|
Donostiako Tabakaleran aurkeztu dute txotx garaia.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagar ekoizleen elkarteen ordezkariak ere izan dira, baita Eusko Jaurlaritzako eta aldundietako ordezkariak ere. Jakinarazi dutenez, Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 1,2 milioi litro egin dituzte, 2022an bildutako bi milioi kilo sagarrekin —Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 48 dira sagardotegiak:
|
|
Euskal Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagar ekoizleen elkarteen ordezkariak ere izan dira, baita Eusko Jaurlaritzako eta aldundietako ordezkariak ere. Jakinarazi dutenez,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren barruan, 1,2 milioi litro egin dituzte, 2022an bildutako bi milioi kilo sagarrekin —Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 48 dira sagardotegiak: Gipuzkoan daude 42, Bizkaian lau eta Araban bi— Aurreko urteko uzta baino txikiagoa izan da.
|
|
Beroaren eta lehortearen eraginez, sagar asko erori egin ziren iaz, eta azaldu dute horrek sagarra heltzeko moduan ere eragina izan duela.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko sagar ekoizleak 250 dira, eta 500 hektarea lantzen dituzte euren ekoizpenerako.
|
|
Olatz Mitxelena eta Amaia Zubeldia teknikariek, eta Oihana Gainzerain
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko presidenteak gidatu dute agerraldia. Iragarri duten bestea izan da botila sagardoak aurten %25eko batez besteko igoera izango duela.
|
|
Sagardogileek urtez urte egiten duten lana saritzeko asmoz, 2019 urtetik hona,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deituran 65 urtetik gora bete dituzten bazkideak omendu dituzte. Joxe Mari Alberro, Juan Ignacio Artola eta Ana Maria Pascual izan dira aurtengo omenduak.
|
|
Euskal herritarrak geure zilborrari begira bizi izan gara askotan, eta ez dugu asmatu egiten duguna erakusten. Denok daukagu zerbait erakusteko, eta ikasteko», azaldu du jardunaldi teknikoen hasieran Unai Agirrek,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak. «Herri txikia gara, baina ekimen handikoa.
|