2017
|
|
|
EUSKAL
SAGARDOA SALDUKO DU EROSKIK
|
|
Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako lurretan hazitako sagarrez egindako sagardoa merkaturatzeko konpromisoa hartu du. Hala,
|
Euskal
Sagardoa eta Gorena kalitate ziurtagiria dituen sagardoa kontsumitzaileei gerturatzeko bidea jarri du martxan.
|
|
Aurrerantzean bi kalitate ziurtagiri izango dira elkarrekin merkatuan:
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren barruan sartuko da Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagarrekin egindako kalitatezko sagardoa; eta Gorena sagardoak ere kalitate ziurtagiria izango du. Azken hori bertako sagardotegietan ekoitzitakoa da, baina askotariko jatorria duten sagarrekin egindakoa.
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri izen berriaren koordinatzaile Unai Agirrek etorkizunera begira dituzten asmoak ekarri ditu gogora. Pozik azaldu da urte luzez elkarrekin lanean aritu ondoren jatorri izena lortu dutelako.
|
|
Txapel gorria jantzi dute aurten sagardo botila askok,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren markarena. Urtarrilean sortu zuten jatorri izena, ziurtatzeko euskal sagarrarekin egindakoak direla botilok. Arabakoak, Bizkaikoak eta Gipuzkoak, oraingoz?.
|
|
Urtarrilean sortu zuten jatorri izena, ziurtatzeko euskal sagarrarekin egindakoak direla botilok. Arabakoak, Bizkaikoak eta Gipuzkoak, oraingoz?. Aurten 1,3 milioi litro bideratu dituzte
|
Euskal
Sagardoa markara, ekoizpen osoaren %12, baina asmoa da hamabost urte barru oso osorik bertako sagarrarekin egitea.
|
|
SAGARDOAREN UNIBERTSITATEA, ALKARTASUNA Usurbilgo Baserritarren Kooperatiba, NOAUA Kultur Elkartea.Laguntzaileak: USURBILGO UDALA, Usurbilgo SAGARDO EGUNAREN LAGUNAK, ZUMETA Arte Estudioa,
|
EUSKAL
SAGARDOA, Gipuzkoako Sagardogileen Elkartea, BIZI SAGARDOA.Elkarlanean: TABAKALERA Kultur Garaikidearen Nazioarteko Zentroa, CRISTINA ENEA Fundazioa, HAZIERA hazien artxiboa.
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura duten lehen botoilak merkaturatu dituzte
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura berria aurkeztu dute. Jatorri deitura duten botoila guziek bi ezaugarri komun dituzte.
|
2018
|
|
Prezioari dagokionez merkea izaten jarraitzen du; errekonozimendu handiagoa behar du, eta hori lotua dago kalitatearekin, produktua edonon defendatu nahi badugu". Fraisoro laborategiaren lana inportantea da zentzu horretan, baita
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura berria ere, bereizgarritzat dituena %100 bertako sagarrarekin egina egon eta" kalitate bermea" izatea.
|
|
Batak zehazten du" Euskadi Pais Vasco" ko esnea dela, EAEko maparekin; bestea, aldiz" Navarra Nafarroako" esnea da, Nafarroa Garaiko maparekin.
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura sortu da, Eusko Jaurlaritzak lagundurik. Berez, Euskal Herriko sagarrak erabiltzea da irizpidea.
|
2019
|
|
Gipuzkoako Sagardogileen Elkarteko 40 kideek 75 produktutik gora ekoizten dituzte: sagardo naturalak, apardunak, ekologikoak, kriantzak, muztio naturala, bereziak eta
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deitura, besteak beste.
|
|
Historikotzat jo duten iazko ekoizpenaren ostean, sagardo gutxiago baina kalitate altukoa ekoitzi da. 234 sagardogileren baino gehiagoren 2,3 milioi bat kilo sagarrekin, 11,78 milioi litro sagardo ekoitzi dira aurtengoan Euskal Herrian, haietatik 1,5 milioi litro bertako sagarrarekin ekoiztuak,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Izendapenekoak alegia. Sagardo gutxiago bai, baina izaera handiagokoak dastatuko ditugu, aipatu jatorri izendapeneko gerente Unai Agirreren arabera. " Kolore gehixeagoko produktua izango dugu aurten, gorputz gehiago nabarituko dugu ahoan eta alkohol gradu azido gehixeago izango du". Begi bistarako," txinparta biziko eta lasto koloreko sagardoak", usaimenerako" sakontasun aromatiko handia, fruta usainekin" eta dastamenerako," gorputz handiko eta sendotasun nahiz freskotasunaren oreka egokiko sagardoak" izango omen ditugu. Antza, iaz bezain" aurreratua etorri da uzta.
|
|
Horren adibide gisa jarri ditu ondoko datuok.
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Izendapenaren baitako sagardotegi kopurua 48tik 50era igo da azken urtean; 234 ekoizle daude, iaz baino 19 gehiago; eta 486 hektarea, iaz baino 15 gehiago.Goranzko datuok erakusten dutenez," bertako sagarraren alde eginiko apustua finkatzen ari da". Pixkanaka, etorkizunerako sagardoa %100ean bertako sagarrarekin ekoizteko jarria dagoen erronka betetzetik gertuago gara.
|
|
Txotx garaian %20, eta udan %67ra igotzen da bisitari kopurua," hortik ia %80 Euskadi kanpotik datozen bisitariak", Basquetourreko zuzendari Harkaitz Millanek gaurko ekitaldian azaldu duenez.Sagardotegietako esperientziok bizitzera datozen bisitarien etorrerak tokiko gizarte eta ekonomiarentzako aukera ederra suposatzen duela nabarmendu du. Sagardoak turismoaren estrategian duen funtzioaren garrantzia nabarmendu du Denis Itxaso, Gipuzkoako Foru Aldundiko turismo, gazteria eta kiroletako diputatuak. Donostiak erakarritako turismoa Gipuzkoan barneratzeko Foru Aldundiak duen estrategian" sagardoak asko laguntzen gaitu", gaineratu du.Ostalaritzan presentzia irabaztenEskuartean dituzten egitasmoen errepasoa egin du
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Izendapeneko gerente Unai Agirrek. Batetik, jatorri izendapen hau, sagar gorridun marka eskuratzeko egiten duten lan prozesua azaldu du.
|
|
Batetik, jatorri izendapen hau, sagar gorridun marka eskuratzeko egiten duten lan prozesua azaldu du. Ostalaritza mundura begirako lehen proiektuak bideratu dituzte, eta aurten bide horretan sakontzeko asmoa dute,"
|
euskal
sagardoak presentzia handiagoa izan dezan". Honez gain," zuzeneko salmentan eta esportazioan bidea egiten hasi nahi genuke". Nazioartean saretzenSagardoaren Lurraldea etenik gabeko mugimenduan dabilela nabarmendu du baita bertako sagardogileen ordezkari Joxe Anjel Goñik.
|
2020
|
|
Unai Agirre
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren kudeatzaileak azpimarratu duenez, koronabirusaren krisiak «trantsizio garai batean» harrapatu ditu sagardogileak: «botila indartzeko garai batean».
|
|
Agirrek esandakoaren harira, Aburuzak «aldaketa handi bat» nabaritu du urteotan; bereziki, 2017an
|
Euskal
Sagardoa sor marka sortu zenetik, eta, horrekin batera, instituzioen laguntzak «handitu» direnetik. «Berpizten ari da botila.
|
|
Upategiak ere aipatu ditu
|
Euskal
Sagardoa sor markaren kudeatzaileak. «Lan handia egin dute ostalaritza eta produkzioa uztartzen, eta, bereziki, sor marken alorra lantzen, mahatsen aniztasuna eta produkzio moduetan ikertzen....».
|
|
Botilako
|
Euskal
Sagardo uzta berria dastatzeko aukera izango da bai sagardotegietan, eta baita jatetxeetan, tabernetan eta elkarteetan ere.
|
|
Ez dira sagardotegi guztiak izango ateak irekiko dituztenak, txotx garaian bakarrik irekitzen duten askok 2020ko sagardotegi denboraldia bukatutzat eman baitute, baina beste askok bai irekiko dituzte uda garaiari helduz. Botilako
|
Euskal
Sagardoa izango da protagonista kasu askotan, jendeak kapsula eta sagartxo gorri eta doratuko uzta berriko sagardoak punturik onenean dastatzeko aukera izango du.
|
|
Sagardogileek emango dituzte uzta berriko sagardoaren ezaugarriak eta kontsumitzaileek
|
Euskal
Sagardoa etxera eramateko aukera ere izango dute. Horrez gain, taberna, jatetxe eta elkarte gastronomikoak ere ari dira ateak irekitzen, eta bertan ere Euskal Sagardoa dastatu eta gozatzeko aukera izango dute sagardozaleek.
|
|
Sagardogileek emango dituzte uzta berriko sagardoaren ezaugarriak eta kontsumitzaileek Euskal Sagardoa etxera eramateko aukera ere izango dute. Horrez gain, taberna, jatetxe eta elkarte gastronomikoak ere ari dira ateak irekitzen, eta bertan ere
|
Euskal
Sagardoa dastatu eta gozatzeko aukera izango dute sagardozaleek.
|
|
Sagardotegi bakoitzak erabakiko du ireki hala ez eta bakoitzak bere neurrira egokituko du hemendik aurrerako eskaintza, protokoloak eskatzen dituen arau guztiak errespetatuta. Hori aurrera eraman ahal izateko joan den ostiralean, maiatzak 22an, sektoreak formazio ikastaro trinko bat egin zuen ateak berriro irekitzeko protokoloaren inguruan eta
|
Euskal
Sagardoak eskaini litzakeen aukeren inguruan. Bertan 55 sagardotegik hartu zuten parte eta kontuan hartu beharreko puntu nagusiak aztertzeko aukera izan zuten. Ikastaroa Hazi Fundazioa eta Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren (www.euskalsagardoa.eus) bidez antolatu zen eta bertan Iñaki De La Armada adituak orain arteko protokoloa azaldu zuen, Olatz Mitxelenak (Sagardoa Route) sagardotegien protokolo espezifikoa azaldu zuen eta Unai Agirrek (Euskal Sagardoa) Jatorri Deiturak eskaintzen dituen aukeren eta proposamenen berri eman zuen.
|
|
Hori aurrera eraman ahal izateko joan den ostiralean, maiatzak 22an, sektoreak formazio ikastaro trinko bat egin zuen ateak berriro irekitzeko protokoloaren inguruan eta Euskal Sagardoak eskaini litzakeen aukeren inguruan. Bertan 55 sagardotegik hartu zuten parte eta kontuan hartu beharreko puntu nagusiak aztertzeko aukera izan zuten. Ikastaroa Hazi Fundazioa eta Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren (www.euskalsagardoa.eus) bidez antolatu zen eta bertan Iñaki De La Armada adituak orain arteko protokoloa azaldu zuen, Olatz Mitxelenak (Sagardoa Route) sagardotegien protokolo espezifikoa azaldu zuen eta Unai Agirrek(
|
Euskal
Sagardoa) Jatorri Deiturak eskaintzen dituen aukeren eta proposamenen berri eman zuen.
|
|
|
Euskal
Sagardoak eta sektoreak uzta berria aurkezteko prentsaurrekoa eskainiko du ekainaren 11n, eta bertan sagardoaren ezaugarriez gain, sagardotegien irekieraren nondik norakoak aurkeztuko dira, azken hilabeteotako balorazioa eta sektoreak hartutako erabaki, neurri eta helburuak.
|
|
Hori aurrera eraman ahal izateko joan den ostiralean, maiatzak 22an, sektoreak formazio ikastaro trinko bat egin zuen ateak berriro irekitzeko protokoloaren inguruan eta Euskal Sagardoak eskaini litzakeen aukeren inguruan. Bertan 55 sagardotegik hartu zuten parte eta kontuan hartu beharreko puntu nagusiak aztertzeko aukera izan zuten. Ikastaroa Hazi Fundazioa eta
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deituraren (www.euskalsagardoa.eus) bidez antolatu zen eta bertan Iñaki De La Armada adituak orain arteko protokoloa azaldu zuen, Olatz Mitxelenak (Sagardoa Route) sagardotegien protokolo espezifikoa azaldu zuen eta Unai Agirrek (Euskal Sagardoa) Jatorri Deiturak eskaintzen dituen aukeren eta proposamenen berri eman zuen.
|
|
Natura ingurunea, espazio zabalak, eta zerbitzuaren egokitzea dira egun sagardotegiek eskaintzen dituzten aukera nagusiak: zerbitzua eserita izango da,
|
Euskal
Sagardoa botilan kontsumituko da hein handi batean eta txotxa egiteko aukera ere izango da kasuren batzutan, baina betiere oso puntualki eta talde txikitan.
|
|
Bi hilabete eskas iraun du, beraz, urtarrilaren 16an hasitako denboraldiak.
|
Euskal
Sagardoa jatorri deiturako Arabako sagardotegiek 95.000 litro sagardo lortu zituzten azken uztan, eta denboraldia erreserbaz beterik zuten unean, Covid eragindako krisia iritsi zen: " Aurtengo txotx garaia erabat galdu egin dugu", dio Aramaioko Iturrieta Sagardotegiko Juanjo Peciñak.
|
|
Mikel Garaizabal enologoaren gidaritzapean egingo dugu ikastaroa, eta jolas bat bezalakoa izango da.
|
Euskal
Sagardoa zer den azalduko digu, sagardoak guretzat duen garrantziaz arituko gara… Eta noski, sagardoak dastatzen ikasiko dugu gure zentzumenen arabera. Funtsean, tarte atsegin bat pasako dugu sagardoaren bueltan!
|
|
Produktuak etxera bidaltzen dizkiogu bezeroari, aurrez aipatutako dastatzea erosten duen momentuan: hiru
|
euskal
sagardo botila eta hiru kopa, sagardoaz modu berezian gozatzeko.
|
|
Mikel Garaizabalek gidatzen ditu dastatze saioak. Izena ematen duenak hiru
|
Euskal
Sagardo botila eskuratuko ditu. 15 euroren truke, “ikasi nola zerbitzatu eta sagardoaren zentzumen balioak ezagutu! ”.
|
|
Dastatzeko produktuak: Hiru
|
Euskal
Sagardo.
|
|
Dastatzeko produktuak: Hiru
|
Euskal
Sagardo.
|
|
|
Euskal
Sagardoa online dastatzeko aukera
|
|
Gaur egun bizitzen ari garen egoera ikusita eta sagardogintzaren beharrak kontuan izanda, Sagardoa Route elkartea proposamen berri batekin dator:
|
Euskal
Sagardoaren online dastatze gidatuak eskaintzea. Olatz Mitxelenak eman dizkigu azalpenak.
|
2021
|
|
Bietan eginen dituzte heldu den asteburuan euskal ekitaldiak. La Platan, gazteendako ‘Eguzkipean’ kanpamendua, aire zabalean, natura eta ekologia proposamenak lagun, eta Sagardo Eguna, Patagonian egin ‘Txapela’
|
euskal
sagardoarekin, gero eta tinkoago ari den negozioa baita, euskal komunitate barne eta kanpoan. Eta Macachinen, ‘Euskal Asteburua’ prestatu dute, bigarren urtez, hemen ere asteburu osoa, tailerrak, pilota, dantza, elkarretaratzeak, omenaldia eskualde huntara ondarreko ehun urteetan heldu bostehun immigranteri heien izenak bildurik...
|
|
Aihertar gaztea, 2013an, Bastien Dufau eta Peio Etcheverryrekin, Angelun plantatu zen Kupela enpresaren sortzaileetarik da. Esplikatzen zaukun erabaki zutela, Astigarragatik ekarri sagarrekin, berek asmatu errezeta plantan jartzea,
|
euskal
sagarnoa ekoizteko. Hunen segidan, beste edari batzuen fabrikatzen hasi ziren:
|
|
Iazkoa, sagar urte eskasa izan da. "
|
Euskal
Sagardoa jatorri deituran 2019ko uztan bost milioi eta erdi kilo bilduak izan ziren, 2020ko uztan bi milioi pasa kilo sagar bildu dira. Horren ondorioz, 1.200.000 litro Euskal Sagardo ekoiztu dira, aitzineko urtekoaren hirutik bat.
|
|
" Euskal Sagardoa jatorri deituran 2019ko uztan bost milioi eta erdi kilo bilduak izan ziren, 2020ko uztan bi milioi pasa kilo sagar bildu dira. Horren ondorioz, 1.200.000 litro
|
Euskal
Sagardo ekoiztu dira, aitzineko urtekoaren hirutik bat. Sagar kopuru horrekin, 1,2 milioi litro sagardo ekoiztu dira Euskal Sagardoaren baitan, iazkoaren herena.
|
|
Horren ondorioz, 1.200.000 litro Euskal Sagardo ekoiztu dira, aitzineko urtekoaren hirutik bat. Sagar kopuru horrekin, 1,2 milioi litro sagardo ekoiztu dira
|
Euskal
Sagardoaren baitan, iazkoaren herena. Euskal Sagardoak Gipuzkoa, Bizkaia eta Gaur egun Arabako 48 sagardotegi biltzen ditu eta 248 sagargileren sagarra erabiltzen da.
|
|
Sagar kopuru horrekin, 1,2 milioi litro sagardo ekoiztu dira Euskal Sagardoaren baitan, iazkoaren herena.
|
Euskal
Sagardoak Gipuzkoa, Bizkaia eta Gaur egun Arabako 48 sagardotegi biltzen ditu eta 248 sagargileren sagarra erabiltzen da. Oraingo dekretuak indarrean jarraitzen duen artean, sei pertsonako taldeak osatuko dira gehienez eta sagardotegiak 20.00etan hetsiko dituzte.
|
|
Aldaeren artean badago zer hautatua.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenak tokiko sagarren DNA atera zuen duela urte batzuk, eta 115 mota bildu zituzten. Guztiak, Errezil sagarra izan ezik, sagardoa egiteko bakarrik erabiltzen dira.
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariek eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteetako ordezkariek hartu zuten atzo parte Donostian egindako agerraldian. Unai Agirre Euskal Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak, Olatz Mitxelena teknikariak eta Oihana Gainzerain Zelaia sagardotegiko arduradunak eman zituzten argibideak.
|
|
Euskal Sagardoa jatorri izeneko ordezkariek eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteetako ordezkariek hartu zuten atzo parte Donostian egindako agerraldian. Unai Agirre
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak, Olatz Mitxelena teknikariak eta Oihana Gainzerain Zelaia sagardotegiko arduradunak eman zituzten argibideak.
|
|
Zeraingo (Gipuzkoa) Oiharte sagardotegia ere duela bi urte hasi zen sagardoa latan saltzen. Maite Retolaza Oiharteko sagardogileak azaldu du
|
Euskal
Sagardo izendapenari baimena eskatu ziotela, eta, baimena lortu zutenean, aurrera egin zutela. Iruditzen zaio ondo saltzen ari dela.
|
|
Aurtengoan 1.200.000 litro sagardo ekoiztu dira
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deiturapean, eta horretarako 2 milioi kilo sagar pasatxo erabili dira.
|
|
Zenbait datu ere eman dituzte aurkezpenean.
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deiturapean 1.200.000 litro sagardo ekoiztu dira 2020ko uztan, orotara 2 milioi kilo pasatxo sagar erabili direlarik; 2019ko uztan, berriz, 5 milioi eta erdi kilo sagar bildu ziren. Hiru autonomia erkidegoenak elkartuz gero, 8 milioi kilo pasatxo sagar erabili dira.
|
|
" Uda honetan
|
Euskal
Sagardoarekin topa egin dezagun"
|
|
" Hik Nik" izeneko kanpaina aurkeztu du
|
Euskal
Sagardoak Donostiako Miramarren. Uda honetan, norbanakoen planetan, ostalaritza establezimenduetan, kultur nahiz kirol jardueretan Euskal Sagardoa jatorri deiturako edariak dastatzeko deia egin dute.
|
|
" Hik Nik" izeneko kanpaina aurkeztu du Euskal Sagardoak Donostiako Miramarren. Uda honetan, norbanakoen planetan, ostalaritza establezimenduetan, kultur nahiz kirol jardueretan
|
Euskal
Sagardoa jatorri deiturako edariak dastatzeko deia egin dute.
|
|
Pandemiagatik aurten mahaietan eserita kontsumitu ahal izan den txotx garaiko sagardo berria botilaratua dastatzeko garai ezin ederragoa dugu ate joka datorkigun uda parte hau. Horretara gonbidatu gaitu gaur
|
Euskal
Sagardoa jatorri deituraren sustatzaileek Donostiako Miramar jauregi atarian egin duten agerraldian. Hilabeteotarako" Hik Nik" kanpaina aurkeztu dute.
|
|
Hilabeteotarako" Hik Nik" kanpaina aurkeztu dute. " Hitz jolas horrekin
|
euskal
sagardoa kanpoaldean kontsumitzeko gonbita egin nahi diogu jendeari", adierazi du Euskal Sagardoa egitasmoko teknikari Olatz Mitxelenak. Kanpainarekin batera euskarri bat plazaratu dutela berri eman du, bertako eta kalitatezko produktuak eta euskal sagardoa uztartzen dituen errezetekin.
|
|
Hilabeteotarako" Hik Nik" kanpaina aurkeztu dute. " Hitz jolas horrekin euskal sagardoa kanpoaldean kontsumitzeko gonbita egin nahi diogu jendeari", adierazi du
|
Euskal
Sagardoa egitasmoko teknikari Olatz Mitxelenak. Kanpainarekin batera euskarri bat plazaratu dutela berri eman du, bertako eta kalitatezko produktuak eta euskal sagardoa uztartzen dituen errezetekin.
|
|
" Hitz jolas horrekin euskal sagardoa kanpoaldean kontsumitzeko gonbita egin nahi diogu jendeari", adierazi du Euskal Sagardoa egitasmoko teknikari Olatz Mitxelenak. Kanpainarekin batera euskarri bat plazaratu dutela berri eman du, bertako eta kalitatezko produktuak eta
|
euskal
sagardoa uztartzen dituen errezetekin. " Sagardoa botilan gozatzeko unea da eta hik nik horiek ea zuek ere proposatzen dituzuen". Sagardotegien ia erdia zabalik udanEzohiko txotx denboraldiaren eta pandemia garaiko sagardo kontsumoaren inguruko datu deigarriak eskaini ditu.
|
|
Online bidezko sagardo botilen salmenta ere goranzko bidean da; %485 igo zen 2019 urte artean, azken urtebetean %55. Pandemia garaian izandako galeren kontrapuntua da. 20 milioi euroko galerak izan ditu sektoreak iazko martxotik hona, Oihana Gaintzerain,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deiturako lehendakari eta sagardogileak adierazi duenez. Halere, sektorearen sendotasuna nabarmenduta," aurrera ateratzeko esperantza" argia dutela zioen gaur Miramarreko agerraldian.
|
|
Terraza nahiz ekitaldietan, mendian edota hondartzetan," ez dago aitzakiarik, uda honetan sagardoarekin topa egin dezagun"." Izaera handiko sagardoak" Zer nolako sagardoa dastatu dugun? Iazkoa" uzta txikia" izan zen arren
|
Euskal
Sagardoa jatorri deiturako kide eta sagargile Felix San Sebastianen esanetan," izaera handiko sagardoak" izango ditugu dastagai. Euskal Sagardoa jatorri deitura duten EAE ko 48 sagardotegi daude, 250 sagargile, 486 hektarea, batzuk sagardo bat baino gehiago ekoizten dituztela jakinda," 70 bat erreferentzia", egitasmoko ordezkari Unai Agirrek zioenez.
|
|
Iazkoa" uzta txikia" izan zen arren Euskal Sagardoa jatorri deiturako kide eta sagargile Felix San Sebastianen esanetan," izaera handiko sagardoak" izango ditugu dastagai.
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura duten EAE ko 48 sagardotegi daude, 250 sagargile, 486 hektarea, batzuk sagardo bat baino gehiago ekoizten dituztela jakinda," 70 bat erreferentzia", egitasmoko ordezkari Unai Agirrek zioenez. Tartean, inguruotakoak; Zubietako Araeta, Kalezarko Saizar edota Aginagako Urdaira.Sagardoa kalitate goreneko lehengai bat bilakatzeko bidean, ezinbestekotzat jo du" uzta arteko desoreka haustea".
|
|
Horretan ahalegintzeko asmo argia agertu du San Sebastianek.Sektorearen bultzada, guztion eskuErakundeek ere sektorea laguntzen jarraitzeko konpromisoa agertu dute. Gipuzkoako Foru Aldundiaren izenean, landa garapeneko zuzendari Xabier Arrutik gogorarazi duenez, 2017az geroztik urtero 300.000 euro inguruko diru-laguntza lerro bat zabalik dute, sagarrondoak landatu eta bertatik eskuratutako sagarrarekin
|
Euskal
Sagardoa ekoizteko. 130 bat hektarea landatu direla zioen, baina" autohornitzeko 300 bat hektarea genituzke".
|
|
" Kontsumitzaileek dute askotan sektore bati bultzada emateko giltza". Kontsumitzerakoan, osasuntsua izan eta kalitate gorenekotzat jo duen
|
Euskal
Sagardoa aintzat hartzeko deia egin du," produktu honen atzetik, gure baserriak, sagarrondoak, sagardogileak, lanpostuak gauza asko metatzen dituen produktua da". Pandemiak sektoreak baino kanal zehatzak kaltetu dituela ohartarazita, indarguneak baliatu eta aurrera jotzeko deia egin du.
|
2022
|
|
Aurtengo sagardoa" izaera handikoa" izango dela iragarri du Olatz Mitxelenak (Astigarraga, 1991),
|
Euskal
Sagardoa sektoreko teknikariak, eta sagardotegiak" espazio seguruak" direla nabarmendu du. Protokolo bat baino gehiago dituzte prest, etxeko lanak eginda izateko eta sektoreari ziurtasuna emateko.
|
|
Bost urte dira
|
Euskal
Sagardoa jatorri izena sortu zenetik. Zer balorazio egiten duzue?
|
|
Rosarioko Zazpirak Bat Euskal Astea partaide ari da egunotan, bere stand, musika, dantza, gastronomia eta giro onarekin, hiriko 38 Gizatalde edo Kolektibitateen Bestan. Rosarioko ‘Trainera’ eta ‘Gernika’ jatetxeak ere hor dira eta baita Argentinako ‘Txapela’
|
euskal
sagardoa ere, ahantzi gabe hiriko Nafar Etxea ere bere ohiko janari, dantzari, musikari eta gutiziak. Joan den asteburuan, euriak eta aroak ez zuten
|
|
Lekuko sagarrarekin egin sagardo ekoizpena urtez urte handitzen doa eta
|
Euskal
Sagardoa Jatorri deituraren zigiluarekin aurten 3,5 milioi litro egitea lortu dute, inoizko kopururik handiena iaz baino hiru aldiz gehiago, guzira 5 milioi kilo sagar bildu baitira Jatorri Deiturako 250 sagastietan. Euskal Sagardoak gaur egun Gipuzkoa, Bizkaia eta Arabako 49 sagardotegi biltzen ditu eta 250 sagar egile.
|
|
Lekuko sagarrarekin egin sagardo ekoizpena urtez urte handitzen doa eta Euskal Sagardoa Jatorri deituraren zigiluarekin aurten 3,5 milioi litro egitea lortu dute, inoizko kopururik handiena iaz baino hiru aldiz gehiago, guzira 5 milioi kilo sagar bildu baitira Jatorri Deiturako 250 sagastietan.
|
Euskal
Sagardoak gaur egun Gipuzkoa, Bizkaia eta Arabako 49 sagardotegi biltzen ditu eta 250 sagar egile.
|
|
Sagardotegi denboraldia merezi dugulako!. Han izan dira,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagargile elkarteen ordezkariak, eta ezohiko egoera bati aurre egiteko «erronka eta konpromisoa» hartu dituzte, «lanerako protokolo zehatzak garatu eta sagardo berria eta sagardotegiko esperientzia bezeroei modu erakargarri batean dastatzera emateko».
|
|
Uzta «historikoa» izan dute, «inoizko handiena»:
|
Euskal
Sagardoaren barruan 3,5 milioi litro egin dituzte, bertako 250 sagastietako bost milioi kilo sagar erabilita. Nolakoa?
|
|
«Geroz eta zailagoa da galdera horri erantzutea. Sagardotegi bakoitzak bere sagardoa egiten duelako, eta sagardotegi bakoitzaren barruan ere badirelako sagardo ezberdinak», azaldu du Unai Agirrek,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak. Orokorrean, iaz baino sagardo «arinagoak» dira aurten, «lurrintsuak» eta «alkohol graduazio txikixeagokoak».
|
2023
|
|
Bertze asmo nagusi bat ere badute:
|
Euskal
Sagardoa sor markan sartzea.
|
|
Sagasetak
|
Euskal
Sagardoa sor markan sartzeko urratsa egin ahal izatea du helburu nagusien artean. " Elkartea sortzeko arrazoietako bat ere hori izan da.
|
|
sagarrondoak bisitatu eta gero, zuhaitzen ondoan sagardoa hartu ahal izateko". Sagaseta bezala, Nafarroa
|
Euskal
Sagardoa sor markan noiz sartu zain da Larrasoaña, uste baitu urrats horrek" bultzada" emanen diela herrialdeko ekoizleei. Pozik da Sagarrica elkartea sortzeko gai izan direlako, eta elkarlanak denei mesede eginen diela uste du.
|
|
Sagardotegietara itzuli baten egiteko sasoia abiatua da, Herriaren irakurleetan ere hain segur. "
|
Euskal
Sagardoa" apelazioaren pean ari diren ekoizleek txotx denboraldia" Bertako plazerra da sagardoa" lema pean abiatu berri dute. Unai Agirre egiturako koordinatzailearekin hitz egin dugu.
|
|
"
|
Euskal
Sagardoa" apelazioaren sortzea
|
|
|
Euskal
Sagardoa 2016an sortu zen, geroztik lan handia egin da, sagastien eta sagarnoaren kalitateari begira, merkatua garatuz joan da. Urte anitzetako lana izan da, erakunde publikoek, sagar ekoizleek eta sagardotegiek elkarlanean osatu dutena.
|
|
Urte anitzetako lana izan da, erakunde publikoek, sagar ekoizleek eta sagardotegiek elkarlanean osatu dutena. "
|
Euskal
Sagardoa" apelazioaren pean ekoiztu sagarnoak bi ezaugarri nagusi ditu: %100 bertako sagarrarekin egina da eta kalitatebermea zaindua du.
|
|
Bereziki Hego Euskal Herriko hiru probintzietan da sargarnoa ekoiztua, Unai Agirrek erraiten zaukun Gipuzkoan dela gehienik hedatua. "
|
Euskal
Sagardoa" apelazioaren pean ekoiztua den sagarnoa, kalitatea urtez urte hobetzera joan da, berretsiz sagarrak Euskal Herrikoak izaitea.
|
|
"
|
Euskal
Sagardoa" pean ekoiztu edariak, 115 sagarrondo mota onartzen ditu, 500 bat hektareatan ekoiztuak dira, azken 5 urte hauetan 100 hektarea berri landatu dira. Euskal Autonomia Erkidegoan 250 sagaregile dira eta 48 sagarno ekoizle, horietan 42 gipuzkoarrak dira (Bizkaian 4 eta Araban 2).
|
|
Gaur egun, Euskal Herrian sagardoarentzat 1.000 sagar mota baino gehiago daudela kalkulatzen da. "
|
Euskal
Sagardoa" apelazioak, 115 sagar barietate ditu homologatuak, 24 dira gehien erabiltzen direnak. Sagarnotegi bakoitzak, etxeko sagarnoak ekoizteko, dozena bat sagar barietate erabiltzen ditu.
|
|
HAZI Fundazioak prozesu osoa zaintzen du, sagastitik... botilara arte. "
|
Euskal
Sagardoa" marka pean merkaturatzeko, analisi organoleptiko eta fisiko kimikoak gainditu behar ditu, Fraisoro laborategian egiten dira. Fraisoro da sagardoen azterketa organoleptikoa egiteko akreditazioa duen lehen laborategia.
|
|
|
Euskal
sagarnoa ezagutarazi
|
|
Fruituak egindako ibilbidea irudikatu dute gorputzez eta dantzaz, likido bihurtu den arte. «Haren bihotza taupadaka eta bizirik dagoen seinale», Olatz Mitxelena
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko teknikariak azaldu duenez.
|
|
Donostiako Tabakaleran aurkeztu dute txotx garaia.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagar ekoizleen elkarteen ordezkariak ere izan dira, baita Eusko Jaurlaritzako eta aldundietako ordezkariak ere. Jakinarazi dutenez, Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 1,2 milioi litro egin dituzte, 2022an bildutako bi milioi kilo sagarrekin —Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 48 dira sagardotegiak:
|
|
Euskal Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagar ekoizleen elkarteen ordezkariak ere izan dira, baita Eusko Jaurlaritzako eta aldundietako ordezkariak ere. Jakinarazi dutenez,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren barruan, 1,2 milioi litro egin dituzte, 2022an bildutako bi milioi kilo sagarrekin —Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 48 dira sagardotegiak: Gipuzkoan daude 42, Bizkaian lau eta Araban bi— Aurreko urteko uzta baino txikiagoa izan da.
|
|
Beroaren eta lehortearen eraginez, sagar asko erori egin ziren iaz, eta azaldu dute horrek sagarra heltzeko moduan ere eragina izan duela.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko sagar ekoizleak 250 dira, eta 500 hektarea lantzen dituzte euren ekoizpenerako.
|
|
Olatz Mitxelena eta Amaia Zubeldia teknikariek, eta Oihana Gainzerain
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko presidenteak gidatu dute agerraldia. Iragarri duten bestea izan da botila sagardoak aurten %25eko batez besteko igoera izango duela.
|
|
Sagardogileek urtez urte egiten duten lana saritzeko asmoz, 2019 urtetik hona,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deituran 65 urtetik gora bete dituzten bazkideak omendu dituzte. Joxe Mari Alberro, Juan Ignacio Artola eta Ana Maria Pascual izan dira aurtengo omenduak.
|
|
|
Euskal
Sagardoa, Euskal Herri guztiko lehen sor marka
|
|
Baliteke heldu den urte hastapeneko Euskal Herriak lehen jatorri izen babestua lortzea:
|
Euskal
Sagardoa. Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileek abiatu zuten eskaera Euskal Herrikoa bilakatu da, eta halako besterik ez da Euskal Herrian:
|
|
Eder da, halere», goraipatu du Ipar Euskal Herriko ekoizleen izenean elkarrizketetan parte hartu duen Bixintxo Aphaulek. Gisa berean aritu da Unai Agirre,
|
Euskal
Sagardoa izeneko ekoizleen ordezkaria: «Ilusioa egiten digu denoi jatorri izena zazpi lurraldeetara zabaltzeak.
|
|
Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardo ekoizleek 2017tik badute JIK jatorri izen kontrolatua,
|
Euskal
Sagardoa izenekoa, baina urrunago eraman nahi izan zuten, eta Europara pasatu. Jatorri izen kontrolatu horiek estatuko sor markak dira.
|
|
«Inaok deitu duenean, erran diegu ez genuela arazorik Hegoaldekoek galde hori egiten bazuten, baina institutuak berehala ihardetsi zigun: ' Kasu emazue, zeren eta eskaera onartua bada, hortik goiti
|
Euskal
Sagardoa deituko den oro babestua izanen da haien jatorri izenaren pean bakarrik'». Hots, bazter utziko zituen Iparraldeko sagar motak, sagardo egiteko moldeak.
|
|
Europako araudia, baina, oroz gainetik, bi estatuetako arau desberdinak. «Hegoaldeko
|
euskal
sagardoentzat Espainiak minkortasun airakor hein bat onartzen du, Frantzian baino aise hein goragoak; funtsean, Frantzian hein horiek ez dira onartuak», erran du Aphaulek, kontu tekniko bat azaldu nahian.
|
|
«Sagardo familiak definitu ditugu», segitu du Aphaulek; «batzuk bi aldeetan badira. Hortik, egin dugu
|
Euskal
Sagardoa edo Sagarnoa».
|
|
Inao institutuan, Akitania Berria eta Okzitania eskualdeetako eremu zabaleko arduraduna da Laurent Fidele, eta
|
euskal
sagardoaren jatorri izen babestuaren galdea aztertu du. «Osaketan hautagaitza originala da, Hego Euskal Herriko zein Ipar Euskal Herriko ekoizpenak bilduko dituelako», aitortu du.
|
|
«Euskal sagardoak berezitasun ukaezina badu, eta bi aldetakoak familia berekoak dira». Inaoren ikuspegitik,
|
euskal
sagardoak guziz ezberdinak dira Bretainian eta Normandian egiten direnetarik; «idorragoak, bixi edo minkorragoak dira». Berezitasun hori finkatzeko «txosten ederra» zaio Fideleri.
|
|
Euskal herritarrak geure zilborrari begira bizi izan gara askotan, eta ez dugu asmatu egiten duguna erakusten. Denok daukagu zerbait erakusteko, eta ikasteko», azaldu du jardunaldi teknikoen hasieran Unai Agirrek,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak. «Herri txikia gara, baina ekimen handikoa.
|
|
|
Euskal
sagardoari buruz zer azaldu diete jardunaldietara joan direnei. Turismoaren galderei eta erantzunei buruz aritu dira.
|
|
|
Euskal
Sagardoa egiten duten 48 sagardogile daude Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan. Guztira" 1,2 milioi sagardo litro egin dituzte, bertako 250 sagastietako 2 milioi kilo sagar" erabilita.
|