2012
|
|
|
Baina
elikagaien segurtasuna bermatzeko helburua duten arau legalez gainera, haratago doazen estandarrak ere badira. Segurtasuna bermatzeaz batera, erakunde edo enpresaren arrakasta beste esparru batzuetan (edo guztietan) ere bilatzen dute.
|
2014
|
|
Egungo legediaren arabera, haragia, gehienez ere, 7 ºC tan (3 ºC tan, hondakinen kasuan) hoztu behar da post mortem.
|
Baina
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) tenperatura desberdinak proposatu ditu orain, mikroorganismoen infekzio arriskua handitu gabe. Txosten berri batean, agentzia honek onartzen du haragia 7 °C tik gorako tenperaturan garraia daiteke, betiere gehienezko garraio denborak aplikatzen badira eta bakterio hazkuntza kontrolatzen bada hozte eraginkorraren bidez. Artikulu honek zehazten du zein diren EFSAren ondorioak haragiaren garraioari, tenperaturei eta mikrobio kargari buruz, eta zer arautzen duen produktu galkorren garraioak nazioartean.
|
2015
|
|
Elikadurari dagokionez, arraina oso garrantzitsua da dieta osasungarria egiteko.
|
Baina
elikagaien segurtasunari dagokionez, beste edozein produktu fresko bezala, bakterio patogenoak eta ingurumenetik datozen substantzia kimikoak (kadmioa edo merkurioa, besteak beste) hazten ari dira. Kasu gehienetan, poluitzaileak larruazalean, koipean, barne organoetan eta, batzuetan, muskulu ehunean egoten dira.
|
2017
|
|
Polina Tankilevitch Gazta izozteko edo ez izozteko iritzi ezberdinak dauden arren, zenbait mota izoztu egin daitezke ez hondatzeko, baldin eta izozterakoan jatorrizko usain eta zaporearen zati bat gal daitekeela kontuan hartzen bada.
|
Baina
elikagaien segurtasunaren ikuspegitik ez dago arazorik. Hala ere, gaztak izozteko bi premisa hartu behar dira kontuan:
|
2021
|
|
19 laguntzaileek mikroorganismo batek kasu honetan birusak izan dezakeen arriskuaz jabetu gara, eta prebentzio neurrien garrantziarekin ohitu gaitu, eskuak garbitzearekin, esaterako.
|
Baina
elikagaien segurtasunarekin lotutako praktika batzuk oso errotuak daude, eta zaila egiten zaigu horiek aldatzea eta intoxikazioak sor ditzakete, bereziki udan. Gloria Sánchezek, Valentziako Agrokimika eta Elikagaien Teknologia Institutuko ikertzaileak, Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Gorenaren (CSIC) ikerketa zentro batek, zehaztu ditu arrisku horietako batzuk.
|
2023
|
|
Elikagaien segurtasunaz hitz egiten denean, elikagai guztiak kontsumorako seguruak direla ziurtatzeko baliabideak eta estrategiak erabiltzen dira.
|
Baina
elikagaien segurtasunaren definizioa aldatu egin da denborarekin. Autosufizientzia, elikagaiak eskuratzea eta nutrizioa urteekin lotu izan dira.
|
|
Klima baldintzek edo faktore ekonomikoek eragiten dute eremu horretan.
|
Baina
elikagaien segurtasuna ez da berdina munduko herrialde guztietan. Nahiz eta garatuetan arazo nagusiak produkzio, manipulazio edo kontserbazioko akatsekin lotuta egon, garapen bidean daudenak edateko ura eskuratzearekin, dieta eskasekin edo elikagai urritasunarekin lotzen dira.
|