Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2012
Baina elikagaien segurtasuna bermatzeko helburua duten arau legalez gainera, haratago doazen estandarrak ere badira. Segurtasuna bermatzeaz batera, erakunde edo enpresaren arrakasta beste esparru batzuetan (edo guztietan) ere bilatzen dute.
2014
‎Egungo legediaren arabera, haragia, gehienez ere, 7 ºC tan (3 ºC tan, hondakinen kasuan) hoztu behar da post mortem. Baina Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) tenperatura desberdinak proposatu ditu orain, mikroorganismoen infekzio arriskua handitu gabe. Txosten berri batean, agentzia honek onartzen du haragia 7 °C tik gorako tenperaturan garraia daiteke, betiere gehienezko garraio denborak aplikatzen badira eta bakterio hazkuntza kontrolatzen bada hozte eraginkorraren bidez. Artikulu honek zehazten du zein diren EFSAren ondorioak haragiaren garraioari, tenperaturei eta mikrobio kargari buruz, eta zer arautzen duen produktu galkorren garraioak nazioartean.
2015
‎Elikadurari dagokionez, arraina oso garrantzitsua da dieta osasungarria egiteko. Baina elikagaien segurtasunari dagokionez, beste edozein produktu fresko bezala, bakterio patogenoak eta ingurumenetik datozen substantzia kimikoak (kadmioa edo merkurioa, besteak beste) hazten ari dira. Kasu gehienetan, poluitzaileak larruazalean, koipean, barne organoetan eta, batzuetan, muskulu ehunean egoten dira.
2017
‎Polina Tankilevitch Gazta izozteko edo ez izozteko iritzi ezberdinak dauden arren, zenbait mota izoztu egin daitezke ez hondatzeko, baldin eta izozterakoan jatorrizko usain eta zaporearen zati bat gal daitekeela kontuan hartzen bada. Baina elikagaien segurtasunaren ikuspegitik ez dago arazorik. Hala ere, gaztak izozteko bi premisa hartu behar dira kontuan:
2021
‎19 laguntzaileek mikroorganismo batek kasu honetan birusak izan dezakeen arriskuaz jabetu gara, eta prebentzio neurrien garrantziarekin ohitu gaitu, eskuak garbitzearekin, esaterako. Baina elikagaien segurtasunarekin lotutako praktika batzuk oso errotuak daude, eta zaila egiten zaigu horiek aldatzea eta intoxikazioak sor ditzakete, bereziki udan. Gloria Sánchezek, Valentziako Agrokimika eta Elikagaien Teknologia Institutuko ikertzaileak, Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Gorenaren (CSIC) ikerketa zentro batek, zehaztu ditu arrisku horietako batzuk.
2023
‎Elikagaien segurtasunaz hitz egiten denean, elikagai guztiak kontsumorako seguruak direla ziurtatzeko baliabideak eta estrategiak erabiltzen dira. Baina elikagaien segurtasunaren definizioa aldatu egin da denborarekin. Autosufizientzia, elikagaiak eskuratzea eta nutrizioa urteekin lotu izan dira.
‎Klima baldintzek edo faktore ekonomikoek eragiten dute eremu horretan. Baina elikagaien segurtasuna ez da berdina munduko herrialde guztietan. Nahiz eta garatuetan arazo nagusiak produkzio, manipulazio edo kontserbazioko akatsekin lotuta egon, garapen bidean daudenak edateko ura eskuratzearekin, dieta eskasekin edo elikagai urritasunarekin lotzen dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia