2007
|
|
Elikagai ez termikoak kontserbatzeko tratamenduak, teknologia leunak ere deituak, ez dira oso oldarkorrak, eta abantaila bat dute: produktu freskoen oso antzekoak eskaintzen dituzte, eta, beraz, oso egokiak dira egungo merkatu eskakizunekin,
|
baina
elikagaien segurtasunaren arloan dituzten bermeak galdu gabe. Horietako batean, elikagaia eremu elektriko bizi baten eraginpean jartzen da, eta horrek poroak sortzen ditu mikrobio mintz zelularretan, iragazkortasuna aldatuz.
|
2009
|
|
Izan ere, mikroorganismo mota ugari dira biofilmak osatzeko gai, eta horrek hainbat ingurunetan egotea errazten du. Biofilm horietako batzuek zeregin onuragarria dute naturan, beste organismo batzuentzako elikagai gisa jarduten baitute,
|
baina
elikagaien segurtasunaren arloan duten presentzia mehatxua da. “Quorum sensing in biofilms:
|
2010
|
|
Masustak, mugurdiak, gaztainak, pikuak edo kakiak inguru horietan hazten diren elikagaietako batzuk dira. Horietako asko urrian eta azaroan heltzen dira heldutasunera,
|
baina
elikagaien segurtasunaren ikuspegitik, begiratu adeitsu eta zuhurra eman behar zaie basoei eta haien frutei. Asko jangarriak diren arren, beste batzuk toxikoak dira eta bereiztea komeni da.
|
2011
|
|
Gero eta kontsumitzaile gehiagok jaki seguruak nola mantendu jakiak erosten direnetik etxean kontsumitu arte,
|
baina
elikagaien segurtasunari dagokionez, oraindik uste faltsuak daude. Horietako batek artisau eran edo eskala txikian egindako elikagaiei egiten die erreferentzia, nahiz eta gainerakoen berme berak izan, bai eta merkatuan salgai dauden produktu guztientzat, ontziratuak nahiz soltean, ezinbesteko baldintza izan behar duten informazioari ere.
|
|
Horrek esan nahi du informazio gehiago ematen dela lotutako teknologien arteko konexioaren ondorioz. Trazabilitateak produktuaren kokapena adierazten du,
|
baina
elikagaien segurtasunarekin edo ingurumenean duen eraginarekin lotutako datuak ere ematen ditu. Horrela, elikagai kateak gardenagoak, iraunkorragoak, lehiakorragoak eta ziurtagarriagoak izango dira, eta produktuaren kalitatea dokumentatuko dute, Europako herritarren segurtasuna bermatzeko.
|
2016
|
|
Jende askok ospatuko du urte amaiera etxean, lagunekin eta senideekin, baina beste batzuek jatetxe batera joateko aukera izango dute. Gehienetan ohikoa izaten da prezioari, menuari edo establezimenduaren gertutasunari erreparatzea,
|
baina
elikagaien segurtasuna gutxietsi egiten da, ez baitira kontuan hartzen higiene eta osasun kalitatearen irizpideak. Baina urtea ustekabeko ezustekoekin amaitu nahi ez bada, instalazioak eta langileak garbitu lirateke.
|
2017
|
|
Elikagai hoztuen edo izoztuen kasuan, hozkailuek hozkailu eta izozketa ganbera eduki behar dute, banatzen ez diren bitartean kontserbatzeko. Elikagaien emateak elikagaien segurtasunari buruzko legerian jasotako printzipioak bete behar ditu Elikagaien ematea, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziaren arabera (ACSA), ez da araudi espezifiko batek arautzen,
|
baina
elikagaien segurtasunari buruz indarrean dagoen legedian jasotako printzipioak bete behar ditu. Beraz, biltegiratu eta banatzen diren produktu kontsumigarrien kalitatea bermatu behar da onuradunengana iritsi arte.
|
2019
|
|
Inoiz ez da orain baino seguruago jan,
|
baina
elikagaien segurtasunari buruz hitz egiten badugu, pestizidak, antibiotikoak, bakterioak, gehigarriak… bezalako hitzak agertzen dira, eta elikagaien industria inplikatzen dute. Hala izan da Europako Batasuneko elikagaien segurtasunari buruzko azken Eurobarometroan.
|