Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2007
‎Elikagai ez termikoak kontserbatzeko tratamenduak, teknologia leunak ere deituak, ez dira oso oldarkorrak, eta abantaila bat dute: produktu freskoen oso antzekoak eskaintzen dituzte, eta, beraz, oso egokiak dira egungo merkatu eskakizunekin, baina elikagaien segurtasunaren arloan dituzten bermeak galdu gabe. Horietako batean, elikagaia eremu elektriko bizi baten eraginpean jartzen da, eta horrek poroak sortzen ditu mikrobio mintz zelularretan, iragazkortasuna aldatuz.
2009
‎Izan ere, mikroorganismo mota ugari dira biofilmak osatzeko gai, eta horrek hainbat ingurunetan egotea errazten du. Biofilm horietako batzuek zeregin onuragarria dute naturan, beste organismo batzuentzako elikagai gisa jarduten baitute, baina elikagaien segurtasunaren arloan duten presentzia mehatxua da. “Quorum sensing in biofilms:
2010
‎Masustak, mugurdiak, gaztainak, pikuak edo kakiak inguru horietan hazten diren elikagaietako batzuk dira. Horietako asko urrian eta azaroan heltzen dira heldutasunera, baina elikagaien segurtasunaren ikuspegitik, begiratu adeitsu eta zuhurra eman behar zaie basoei eta haien frutei. Asko jangarriak diren arren, beste batzuk toxikoak dira eta bereiztea komeni da.
2011
‎Gero eta kontsumitzaile gehiagok jaki seguruak nola mantendu jakiak erosten direnetik etxean kontsumitu arte, baina elikagaien segurtasunari dagokionez, oraindik uste faltsuak daude. Horietako batek artisau eran edo eskala txikian egindako elikagaiei egiten die erreferentzia, nahiz eta gainerakoen berme berak izan, bai eta merkatuan salgai dauden produktu guztientzat, ontziratuak nahiz soltean, ezinbesteko baldintza izan behar duten informazioari ere.
‎Horrek esan nahi du informazio gehiago ematen dela lotutako teknologien arteko konexioaren ondorioz. Trazabilitateak produktuaren kokapena adierazten du, baina elikagaien segurtasunarekin edo ingurumenean duen eraginarekin lotutako datuak ere ematen ditu. Horrela, elikagai kateak gardenagoak, iraunkorragoak, lehiakorragoak eta ziurtagarriagoak izango dira, eta produktuaren kalitatea dokumentatuko dute, Europako herritarren segurtasuna bermatzeko.
2016
‎Jende askok ospatuko du urte amaiera etxean, lagunekin eta senideekin, baina beste batzuek jatetxe batera joateko aukera izango dute. Gehienetan ohikoa izaten da prezioari, menuari edo establezimenduaren gertutasunari erreparatzea, baina elikagaien segurtasuna gutxietsi egiten da, ez baitira kontuan hartzen higiene eta osasun kalitatearen irizpideak. Baina urtea ustekabeko ezustekoekin amaitu nahi ez bada, instalazioak eta langileak garbitu lirateke.
2017
‎Elikagai hoztuen edo izoztuen kasuan, hozkailuek hozkailu eta izozketa ganbera eduki behar dute, banatzen ez diren bitartean kontserbatzeko. Elikagaien emateak elikagaien segurtasunari buruzko legerian jasotako printzipioak bete behar ditu Elikagaien ematea, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziaren arabera (ACSA), ez da araudi espezifiko batek arautzen, baina elikagaien segurtasunari buruz indarrean dagoen legedian jasotako printzipioak bete behar ditu. Beraz, biltegiratu eta banatzen diren produktu kontsumigarrien kalitatea bermatu behar da onuradunengana iritsi arte.
2019
‎Inoiz ez da orain baino seguruago jan, baina elikagaien segurtasunari buruz hitz egiten badugu, pestizidak, antibiotikoak, bakterioak, gehigarriak… bezalako hitzak agertzen dira, eta elikagaien industria inplikatzen dute. Hala izan da Europako Batasuneko elikagaien segurtasunari buruzko azken Eurobarometroan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia