Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2004
‎Neurri handi batean, arazo hori ingurumen kutsadurarekin lotu izan da tradizionalki. Baina arrain haztegietako espezieetan, gainera, animalia horiek gizentzeko erabiltzen diren pentsuetan sor daitekeen kutsadura ere gehitu behar da, Science n argitaratutako azterketak erakusten duenez. Ia 15 urtez ikertu eta garatu ondoren, eta mundu osoan esperientzia handia izan ondoren, arrain haztegiko izokinen ekoizpena guztiz estandarizatua dela esan daiteke.
2006
‎Hasieran (hazkundearen lehen faseetan) pentsua itsasoko elikadura naturalaren oso antzekoa da, baina ugariagoa. Baina arraina hazi ahala, landare olioak sar daitezke, merkeagoak direnak, eta arrainek ehuneko handietaraino asimilatzen dituzte. Horrek eragina du arrainaren, omega 3 eta omega 6 gantz azido' osasungarrien' kopuruan.
2008
‎“Nudibrankio horien kolore biziek haien toxikotasuna adierazten dute. Baina arrainek ezagutzen ez dituztenez, eraso egiten diete. Horregatik aurkitu behar izan dute haiek babesten dituzten substantzia toxikoak sintetizatzeko behar duten elikagaia”, adierazi du CSICeko ikertzaileak.
2009
Baina arrainaz gain olioa ere jango bagenu, hartuko genukeen kaloria kopurua asko aldatuko litzateke ontzitik ontzira: Isabel hegaluzeak 480 kaloria emango lizkiguke ehun gramo bakoitzeko, eta Ortiz hegaluzeak edo Calvo atun argiak, 340.
‎Hala ere, iritsi berriak direnez, arrain berri horiek merkatuan sendotuz joan behar dute, eta kontsumitzaileen konfiantza irabazi, gure herrialdean tradizio handiagoa duten espezieekin ohituta baitaude. Baina arrain berri hauek mesede argia dute: prezioa.
2012
‎ez du betetzen. Baina arrain on bat eskaintzen denean, bere puntuan prestatua eta arretaz apaindua, ez dago aitzakiarik. Horretarako, alde batera utzi behar dira oilar frijituak, legatz arrautzaztatua eta izokina saltsa berdean.
2013
Baina arraina oso aintzat hartzeko elikagaia da, eta are gehiago urdina bada, gantz osasungarriagoak ditu eta.
2016
‎Arraina zentzumenen bidez aztertzea da freskotasuna eta kalitatea ebaluatzeko metodorik garrantzitsuena. Baina arrain bat aurrean badugu, zertan begiratu behar da. Azala Begiak Zakatzak Ehundura AZTI zentro teknologikoak, itsas eta elikagaien berrikuntzan aditua, gida bat prestatu du arrainaren zentzumen ebaluazioa egiteko.
2022
‎Kolesterolarentzat ona edo txarra den galdetzen duenak jakin behar du: kolesterol edukia ere txikia da. Baina arrain zopa batean denak ez dira mantenugaiak. Bertan, elikagaien kimikarekiko grina duen edonork izen konplexuak dituzten ehunka substantzia lurrunkor aurkituko ditu, batzuk ahosabaiarekiko eta nerbio usaintsuekiko atseginenak direnak. Zaporea funtsezkoa da modu osasungarrian jateko gogoa pizteko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia