Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 17

2004
‎Ez naturalek ez sintetikoek ez dute ia inolako eragin kaltegarririk odol beroko izakiengan, baina arrainentzat biziki erasokorrak direnez, ibai, urtegi eta antzekoetatik gertu intsektizidarik ez baliatzea aholkatzen da.
‎Antzina, Hemingwayk dioen bezala, Irati ibaian arrantzatuta zeuden. Gaur egun, gehienak arrain haztegi naturaletatik datoz, baina arraina eta urdaiazpikoa batzeko modu berezia dute. Altu bat Iruñean edo haren arroan:
‎Itsas otsoaren haragia txingarretan erreta. Berezia da, haragia delako, baina arrain zaporearekin. Inguruko hegazti batzuk ere probatu ditugu, baina haragi gutxi dute eta guretzat gogorra da.
2005
‎(100 mg/ 100 g) arrain, haragi eta hesteki askorena baino handiagoa da sardinarena, baina arrainak odoletako kolesterola areagotzeko duen ahalmena animali jatorridun gainerako elikagaiena (hestekiak, gurina, gazta lehorra, urdaia, haragia, etab) baino askozaz ere ahulagoa da, arrainak, oro har, gantz azido gutxiago dauzkalako.
‎espezie hau oso ohikoa da gure herrialdeko arrantza merkatuetan, berezia Kantauri aldean. Erosteko garairik onena abendu urtarriletik maiatz ekainera bitartean dago, baina arrain hori urte osoan izan daiteke. Nutrizio balioa:
‎Txostenak azaltzen duenez, ur kutsatuak “25 eta 30 urte bitartean egon daitezke horrela”, eta ohartarazi du Baltikoan egoera okerragoa dela izotzez estalitako uraren tenperatura baxuaren ondorioz, horrek esan nahi baitu substantzia kimikoen biodegradazioa “astiro” gertatzen dela. Arazoa, batez ere, iparraldeko herrialdeetako kontsumitzaileentzat da, haiek kontsumitzen baitute gehienbat Baltikoko arraina, baina arrainak “Europako beste herrialde batzuetako merkatuetan ere aurki daitezke, baita kanpora saldutako izoztuetan ere”, adierazi du WWFk, eta Europako Batzordeari eskatzen dio neurriak har ditzala itsaso hori babesteko.
‎Arrainei dagokienez, kabiar ospetsua, batez ere beluga dastatzeko zortea badu, kabiar errusiarraren aldaera (iraniarra ere izan daiteke), munduko onena. Arrain plater ezagunenetako batzuk izokinarekin eginak, baina arrainen barietatea jatetxe errusiar baten gutunean, baita haiek prestatzeko moduetan ere. era askotakoak dira, guztiak betegarriak egin baitaitezke, papillote eran.
2006
‎Lekaleak, babarrun zuriak edo “bolitxeak” protagonista direla, ezin hobeto nahasten dira ehizarekin edo hilketa produktuekin, eta plater indartsuetako bat dira. Haragi ona, baina arraina ere bai Zaragozako sukaldean oso presente dago haragia arkume, txerri, behi, hegazti edo ehiza haragia, gisatu trinkoak egiteko erabiltzen dena, hala nola oilaskoa txilindron erara, arrautzak salmonejoarekin, behi salpikoia, arkumea pastorearekin, arkume pitxer gisatuak, magrak tomatearekin, eta abar. Barrualdeko eskualde bat denez, arrainen artean ibaietakoak eta gazituak nabarmentzen dira, bereziki itsas aingirarenak eta bakailaoarenak.
‎Guineako sukaldaritza oso sinplea da, eta bertan zereal ugari daude. Arroza, babarrunak, platanoak, juka eta lekaleak dira elikaduraren oinarri, baina arrainak zehazten ditu platerak. Errezeta tipikoena tieboudiennea da, arrozarekin eta barazkiekin egindako arrain prestakina.
‎Osasun Sailaren arabera, anisakisaren gaixotasuna harrapatzeko, ezinbestekoa da ia gordinik parasitatutako arraina jatea; beraz, ez dago arriskurik ongi prestatutako arrain freskoa jateko, tradizioz egin izan den bezala. Ohiko prestakinek (egostea, frijitzea, laberatzea eta xafla) parasitoa kentzen dute, baina arrain gordina jaten bada edo ia jaten bada, izoztea da hori desaktibatzeko metodorik eraginkorrena. Tenperatura 20 gradu zentigradutik beherakoa edo baxuagoa izan behar du 24 orduz.
2009
‎Haragietatik lor litezke bereziki, baina arrainak eta arrautzak ere izaten dituzte proteina ugari, eta burdina eta bitaminak ere bai (gibelak ematen dituen horiexek, hain zuzen).
‎Tranxa: xerra bezalakoa, baina arrain zapal handietan, erreboiloa edo oilarrak kasu. Guztiz lauak ez diren baina forma obalatua duten pieza handietan ere erabiltzen da, hala nola urre kolorekoetan, zapata saltzaileetan eta bisiguan.
2010
‎Jakiak era askotara prestatuta egon dira, baina arraina eta haragia, adibidez, frijituta eskaini dituzte gehienek, eta batzuetan arrautza irinetan eta ogi birrinetan pasatuta.
2011
‎Menu horien helburua elikadura osasungarriagoa lortzea da. Atlantikoko dieta mediterraneoaren antzekoa da alderdi askotan, baina arrain eta itsaski gehiago ditu, baita eltzekariak eta koilara plater gehiago ere, Culebrasen arabera. Haragietan eta arrainetan ere aldaketak izaten dira, ahuntz haragia eta Kanariar Uharteetako berezko arrainak (txernea eta sama, esaterako) gehituta.
2015
‎Begi hutsez, badirudi ia denak berdinak direla; baina arrainek bitxikeria asko ezkutatzen dituzte, eta harritu egingo dira. Egia al da ez dutela memoriarik?
2016
‎Harrapatutako arraina erabili nahi ez izatea Irudia: AZTI Itsasoan arrantzatzen denean, merkaturatzen ez diren arrainak harrapatzen dira, baina arrainaren proteina iturri dira, eta ez da baztertu behar. Aztik, arrantza eta elikadura aditu gisa, Europako Discard Less proiektuan parte hartzen du.
2017
‎Haragia proteina iturri da, baina arrainek ere omega 3 eta arrain urdinaren omega 6 behar dituzte, eta berdurek dauzkaten bitaminak ere bai
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia