2002
|
|
Aipatutako araudia ez zaie aplikatuko jatorrizko deituren, berariazko deituren edo legez onartutako beste kalitate deitura batzuen bidez babesten diren ardo ozpinei, berariazko araudia baitute. Etiketatzeari eta salmentari buruzko oinarrizko gaiak
|
Azken
kontsumitzailearentzako ozpinak elikagaiekin kontaktuan egoteko egokiak diren materialekin egindako ontzietan baino ez dira saldu behar. Horiekin batera doan etiketak Elikagaien Etiketari buruzko Arau Orokorrean xedatutakoa bete du, nahiz eta aipatutako araudian zehaztapen batzuk jaso.
|
2003
|
|
Azken produktuaren etiketen bidez kontsumitzaileari GEOren berri emateko beharra Europako aukera hutsa da, eta, oraingoz, elikagai mota horren komertzializazioaren mundu harmonizazioa eragozten du, Estatu Batuek edo inguruko beste herrialde batzuek egin nahi duten bezala.
|
Azken
kontsumitzaileari elikagai transgenikoei edo GEOetatik datozenei buruz ematen zaion informazioa bi eremu ekonomikoen arteko arazo handienetako bat da gaur egun. Izan ere, EBk beti izan du argi: hirugarren herrialdeetatik inportatzen diren elikagai transgenikoak aldez aurretik identifikatu behar dira.
|
|
Giza kontsumorako egokia dela deklaratutako haragia berarekin eraman behar duen albaitaritzako ikuskapen markaren bidez identifika daiteke, tintaz, sutan edo elikagaiekin kontaktuan jartzeko gai den materialaren etiketa, plaka edo martxamoaren bidez. Marka hori aldaezina eta berrerabilgarria da, eta albaitari ofizialaren ardurapean jarriko da. Autokontrolaren eta ikuskapen ofizialaren artean
|
Azken
kontsumitzailearen esku jarritako zezenketa haragiaren higiene eta osasun baldintzek kontrol bikoitza dute: tratamendu gelako enpresaburuak edo kudeatzaileak berak ezarri behar duena, eta ofizialak, osasun agintari eskudunek erabiltzen dutena.
|
2004
|
|
Homogeneotasuna lortzeko, gerezien kalibreak ere behar dira, baita «Estra» kategoriakoak direnen kolorazioa eta heldutasuna ere.
|
Azken
kontsumitzaileak salmenta puntuan aurkezten zaion produktuari dagokionez hasieran ikusten duenari dagokionez dituen itxaropenak betetzeko, ontziaren edukiak multzoaren adierazgarri izan behar du. Zenbait baldintza kontuan hartuta, ordea, fruta eta barazki mota desberdinekin nahas daitezke, baldin eta hiru kilogramoko edo gutxiagoko pisu garbia duten salmenta ontzietan aurkezten badira.
|
2007
|
|
Habitalia, Madrilgo Etxeko Azoka Azaroaren 1etik 11ra irekiko ditu ateak IFEMAko erakustazokan.
|
Azken
kontsumitzailearentzako lehiaketa da, eta etxeko altzarien, sukaldeen, bainuen, ehunen, argiztapenaren eta osagarrien joerak ezagutu ahal izango ditu, baita eskaintza, deskontu eta sustapen ferialez baliatu ere. Antolatzaileek bat egin dute Domu Santu eta Almudena jaietako zubiekin.
|
2011
|
|
Osagai alergenikoak sartzeak, soja proteina esaterako, pertsona alergikoei prestatutako jaki batzuen kontsumoa mugatzea dakar, baina Europako araudia zorrotza da, etiketak argi eta garbi adierazi behar baitu alergenoak daudela. Praktikotasuna, erosotasuna, berehalakotasuna, osasuna
|
Azken
kontsumitzailearen ikuspegitik, prestatutako janariaren abantaila nagusietako bat praktikotasuna eta egokitasuna da, erraz prestatzen den plater oso bat baitu. Horrez gain, azkar eta berehala prestatzen eta aurkezten dira, eta gero eta eskaintza zabalagoa dago menua aldatzeko.
|
|
langabezia, jarduera ekonomiko txikia, desinbertsioa eta, amaiera gisa, berankortasun orokorraren mailaren igoera nabarmena.
|
Azken
kontsumitzaileei zein finantza korporazio handiei, bankuei, merkatari txikiei eta langile independenteei dagokie hori, ekonomiaren sektore kaltetuenak izendatzeagatik. Burbuila lehertu zenetik, 2008ko laugarren hiruhilekoan izan zuten hazkunderik handiena ez ordaintzeak.
|
2012
|
|
Kontsumokoak.
|
Azken
kontsumitzaileari bideratuak
|
2014
|
|
Zehazki, arlo honetan kontsumitzaileari informazioa hobetzeko bi alderdi garatu dira, bereziki:
|
Azken
kontsumitzaileari eta kolektibitateei saltzeko ontziratu gabe aurkezten diren elikagaiak. Saltokian ontziratutako elikagaiak, erosleak eskatuta edo berehala saltzeko ontziratuta.
|
2016
|
|
Handizkaria edo handizkako merkataria:
|
Azken
kontsumitzaileari saltzen ez dioten bitartekariak dira Beste ekoizle bati edo beste bitartekari bati (handizkari, txikizkari edo merkataritza bitartekari bati) erosten eta saltzen diote. Normalean, kantitate handiak erosten dituzte, prezio txikien truke, eta kantitate txikiagotan eta prezio handiagoan saltzen dituzte.
|
|
Kontsumo ondasunak:
|
Azken
kontsumitzailearengana zuzentzen dira. Banakaren edo familiaren beharrak eta nahiak asetzeko asmoz erosten dira.
|
|
2.10
|
Azken
kontsumitzailearen erosketa erabakiaren prozesua
|
|
2.10
|
Azken
kontsumitzailearen erosketa erabakiaren prozesua 42
|
2017
|
|
|
Azken
kontsumitzaileei zuzenduta dago.
|
2022
|
|
consumer goods.
|
Azken
kontsumitzailearen premiak edo desirak aseko dituzten produktuak dira, hala nola janariak, baxera, altzariak. Ondasun industrialak, aldiz, beste ondasun batzuen produkzioan erabiltzeko, batik bat, merkaturatzen dira (bilgarriak, pestizidak).
|
|
Lurra aberasteko konposta (begetal mineralduak) darabiltenez, lurretik jasotako substantzia berberak kutsatu gabe lurrera itzultzen dira.
|
Azken
kontsumitzaileak hartzen duen ontzia ere ekologikoa ohi da (patata fekulazko poltsa, adib.). elikagai funtzional es: alimento funcional; fr:
|