2001
|
|
Biltzean (azalean) B6 eta bitaminak nabarmentzen dira, baina elikagai hori biltegiratzean eta egostean, edukia nabarmen murrizten da. Bestalde, haragi horiko patatak A probitamina gehiago du haragi
|
zurikoak
baino. Haien balio kalorikoa ez da handia; 80 kaloria/ 100 g, baina frijituta edo gisatuta kontsumitzen bada, balio hori hirukoiztu egin daiteke, sukaldean erabiltzen den gantzaren zati handi bat xurgatzen baitu.
|
|
Zerben zaporea espinakena bezalakoa da, baina zertxobait leunagoa. Hosto berde eta finek orri mami
|
zuriek
baino egoste denboraren erdia baino gutxiago behar dute; beraz, hobe da zati horiek aldez aurretik bereiztea, eta, horrela, orriak ez dira bigunegi geratuko, gehiegi egosten dutelako. Hosto samurrak gordinik har daitezke entsaladan.
|
|
Ez da pasatzen eta ez da itsasten. Arroz
|
zuriak
baino elikagai gehiago ditu. Eragozpen bat du:
|
2002
|
|
Ogi hori hozirik ez duen alearekin egin da, bitaminatan, mineraletan eta funtsezko gantz azidoetan aberatsena den zatiarekin. Ogi
|
zuria
baino kalitate elikagarriagoa du, baina benetako ogi integrala baino kalitate apalagoa. Ogi integrala pixkanaka sartu behar da dietan Ogian, zuntz, bitamina eta gatz mineralen aberastasuna irinaren erauzketa mailaren araberakoa da, eta ogi orea aberastu egin da substantzia horiek egiteko prozesuan.
|
|
Elikagaien kolorearekiko lehentasunak, faktore subjektiboa delako, ez dira berdinak pertsona bakoitzarentzat, eta aldatu egiten dira eskualde, herrialde edo adinaren arabera. Batzuek nahiago dute kolore beltza
|
zuria
baino, azukrean eta arrautzen oskolean. Hala ere, desberdintasun horiek gorabehera, irizpideek bat egiten dute, eta estandar gisa onartzen dira estatu jakin batzuei lotutako kodeak.
|
2003
|
|
egiazko irin integralez osaturiko ogiak
|
zuriak
baino mineral eta bitamina gehiagoz hornitzen gaitu, labore ale osoa (azal azalekoa izan ezik) baliatzen baitu irina egiteko.
|
|
Ogi mota horrek
|
zuriak
baino zuntz gehiago du, baina gainerako osagaietan ez dago alde handirik.
|
2004
|
|
haragia horia edo laranja bizia da. Horregatik gehiago dira batata horiek
|
zuriak
baino elikagarriagoak dira. Beste bitamina batzuk batatak, patatarekiko proportzioan, bitamina du E, C eta azido folikoa.
|
|
Dunstonek zehaztu du botika hori ez dela eraginkorra guztientzat, eta, gainera, ez dakiela erabilgarria den beste populazio talde batzuentzat. Gaur egun, jakina da gutxienez 29 sendagaiak modu desberdinean jarduten dutela beltzez
|
zuriz
baino, “Nature Genetics” aldizkarian argitaratutako azterlan baten arabera. Adibidez, hipertentsio arterialerako botikak ez dira hain eraginkorrak populazio beltzean.
|
2005
|
|
Ogi arruntak 250 kaloria ditu ehun gramoko, moldeko ogi
|
zuriak
baino 20 bat kaloria gutxiago.
|
|
Moldeko osoko ogiek (%8 inguru)
|
zuriek
baino zuntz gehiago dute (%4 eta %5, 5 artean).
|
|
Eguzkiaren argia jasotzean, bitamina, mineral eta fitokimiko antioxidatzaile gehiago kontzentratzen dituzte zainzuri
|
zuriek
baino
|
2006
|
|
Ogi zuria ez ezik, integrala ere bai: honek
|
zuriak
baino zuntz gehiago daukanez, osasungarriagotzat jotzen da.
|
|
Alderatutako otorduen %98k ogi integrala hautatzeko aukerarik ez dute ematen, nahiz honelakoak ogi
|
zuriak
baino zuntz gehiago daukan.
|
|
Bai, baina tamainan: ogi integralak, adibidez,
|
zuriak
baino dezente fosforo gehiago dauka eta arrautza gorringoak zuringoak baino 40 aldiz gehiago.
|
2007
|
|
Resveratrola, polifenol bat, hainbat landaretan aurkitzen da, hala nola intxaurretan eta mahatsetan, bereziki hollejoan eta pipitetan, eta muztio eta ardoetara igarotzen da hartzidura prozesuan. Oro har, ardo beltzetan
|
zurietan
baino kontzentrazio handiagoak izaten dituzte. Zientzia komunitatean interes handiena piztu duen ardo beltzaren osagaietako bat da.
|
|
Horregatik, salbatze ogiaren kalitatea benetako ogi integralarena baino txikiagoa da, ale osoarekin egiten baita. Zuntza eta efektu mineralizatzailea Zahi ogiak ogi
|
zuriak
baino zuntz gehiago ematen du, zereal alearen kanpoko azalaren zatiak dituelako. Hala ere, gainerako mantenugaiak oso antzekoak dira bi ogietan.
|
|
Energia kontsumo ona Ogi tradizionalaren ohiko osagaiez gain, barietate horrek piku lehorrak, azukrea eta margarina ditu, eta horrek kaloria asko ematen ditu. Piku ogiaren gantz edukia mahaspasa ogiarena bezalakoa da, eta ogi
|
zuriarena
baino askoz handiagoa, osagarri horiek direla eta. Hori dela eta, margarinak gantz asegabe ugari ditu, eta horrek bereizten du mahaspasa ogia, zeinak gurina baitu, gantz saturatu ugari dituena.
|
|
Kaloria askoko ogia da, azukre eta zuntz ugarikoa, eta normalean jatea komeni ez den arren, aparteko ekarpen energetikoa egiten du.
|
Zuriak
baino azukre sinple gehiago ditu, piku lehorretatik eta azukre arruntetik edo sakarosatik datozenak. Piku ogiaren ezaugarriak direla eta, elikagai ezin hobea da aparteko energia ekarpena behar dutenentzat, hala nola kirolarientzat, haur eta nerabeentzat edo elikatu gabe edo pisu gutxi duten pertsonentzat.
|
|
Jende askok uste du ogi integrala
|
zuria
baino kaloria gutxiago dituela, baina zuntzak ez du kaloria gehiago ematen, ezta kaloria gutxiago ere.
|
2008
|
|
8 eta 17 urte bitarteko biztanleria taldearen presio sistolikoa puntu bat hazi da duela hamar urtekoarekin alderatuta; baina diastolikoa hiru aldiz handitu da. Eta horrek esan nahi du… Badakigu presio sistolikoan puntu bat igotzen den bakoitzean %10 handitzen dela haurra hipertentsioa duen pertsona heldu bihurtzeko probabilitatea; badakigu, halaber, Afroamerikako nerabeek
|
zuriek
baino arrisku handiagoa dutela historiaurrean, eta duela gutxi ezkerreko bentrikulu hipertrofia aurkitu dugu hipertentsioa duten lau haurretatik batean. Hipertentsioaren kontrako tratamendua eman behar zaie haurrei?
|
2009
|
|
Lurraren Historian izan den pasarterik goibelenetako da hori, eta horren ondotik, orrialde
|
zuriak
baino ez dira ageri zientzialarien begietara: flysch aren hurrengo geruzak ia ez dauka fosilik.
|
|
Zapore eta testura desberdinak dituzte, baina antzeko nutrizio balioa dute. Halibuta arrain erdi koipetsua da, eta produktuaren %3, 7 gantza du, arrain
|
zurietan
baino hiru aldiz gehiago. Proteina eduki ertaina du, ia %20, eta energia balioa, arrain zuriek baino zertxobait handiagoa, baina apala:
|
|
Halibuta arrain erdi koipetsua da, eta produktuaren %3, 7 gantza du, arrain zurietan baino hiru aldiz gehiago. Proteina eduki ertaina du, ia %20, eta energia balioa, arrain
|
zuriek
baino zertxobait handiagoa, baina apala: 110 kaloria 100 gramoko.
|
|
gari zainak eta zuriak. Lehenak basatiak dira, zerealez landatutako lurretan haziak, eta zainzuri
|
zuriak
baino meheagoak, gogorragoak eta mikatzagoak dira. Horiek prestatzeko modurik ohikoena txingarretan edo plantxan olio tanta batzuk eta gatz lodia ematea da, eta zapore gozoa hartzen dute.
|
|
Nutrizio balio onartua Kamut gariaren analisi bromatologikoek erakusten dutenez, ale horren osaeran %20 eta %40 artean proteina gehiago dago, lipidoen bikoitza eta bitamina batzuk ere bai, hala nola B1 eta B2 bitaminak eta, are, bost aldiz gehiago niazina (B3 bitamina) eta bitamina, eta bi edo lau aldiz gehiago mineral dentsitatea, hala nola kaltzioa, magnesioa, magnesioa, fosforoa eta garia. Kamut gariaren kontzentrazioa gari
|
zuriarena
baino %20 proteina gehiago da Taula honetan, Kamut irinaren eta gari finduaren (gozogintzan eta okintzan gehien erabiltzen dena) arteko nutrizio desberdintasuna ageri da. Kamut irinaren nutrizio osaera, osagai gehienetan, gari irin integralaren antzekoa da.
|
|
Behi haragiaren tipologiari dagokionez, elkarrizketatuen% 68,3k nahiago du behi gorriaren haragia zuriaren aldean. Banatzaileek emaitza hori berretsi dute,% 89,7k adierazi baitu haragi gorri gehiago saltzen duela
|
zuria
baino. Oro har, espainiarrek txahal haragia jotzen dute tipologiarik osasungarriena.
|
2010
|
|
osoko irinarekin egindako ogiak bitamina eta mineral gehiago ematen ditu ogi
|
zuriak
baino, zeren eta labore ale osoarekin egindako irina erabiltzen baita (kanpoaldeko lehen geruza ez beste guztia erabiltzen dute).
|
|
Moldeko ogi integrala edo ogi arrunt integrala aukera egokia da etxeko txikien sandwichak edo ogitartekoak prestatzeko. EROSKI CONSUMER aldizkariak 2009ko azaroan egindako azken azterketa konparatiboaren arabera, moldeko ogi integralak
|
zuriak
baino osasungarriagoak dira. Zuntz bikoitza baino gehiago dute, gantz saturatu gutxiago eta kaloria gutxiago.
|
|
Hori gertatzen da dastatu aurretik landareak prestatzeko prozesuekin. Horrela, letxuga, endibia edo eskarolen kanpoko hosto berdeak kontsumitzeko zatiak hautatzean, barruko hosto
|
zuriek
baino kaltzio, burdina eta karotenoide gehiago dute. Zatikatzeko unea ere erabakigarria da, ebakidura handi eta uniformeak dituzten elikagai gehiago gorde daitezen.
|
2011
|
|
Hala ere, Europako herrialde batzuetan, besteak beste, Espainian, zati “zuriaz” gain, krustazeoen beste zati batzuk ere kontsumitzen dira, hala nola ganben, otarrainxken edo zigalen burua, eta karramarro motako krustazeoen gorputza, zeinak kadmio maila altuak baitituzte, kadmioa buruan metatzen baita. Kontrol bereziak Europako Batzordeak 2009an eta 2010ean egindako kontrolen arabera, karramarro motako krustazeoen oskoleko haragian aurkitutako mailak oso handiak eta oso aldakorrak ziren, hanketako haragi
|
zurikoak
baino 100 aldiz handiagoak. Gainerako krustazeoen egoera, ganbak eta antzekoak, ez da karramarroen kasua bezain muturrekoa, eta adierazten dute burua kontsumitzen denean kadmioa lau aldiz hartzen dela sabelaldea bakarrik kontsumituz gero.
|
|
Atlantikoan kudeatzen ez diren beste marrazo espezie batzuk dira marrazo marrazoa eta tindategia, ICCATeko uretan harrapaketa gehien egin duten espezieak. Gainera, gogorarazi zuen ICCATek gaur egun zorro azeria, marrazo mailua eta marrazo ozeaniko mutur
|
zuriak
baino ez dituela babesten. Griffin Wilsonek eskatu zuen ICCATek (48 herrialdek osatzen dute) debekatu egin zezala arriskuan edo bereziki zaurgarriak diren espezieak (besteak beste, cailoia eta jaquetoi zeta antzekoa) ibilgailuan atxikitzea, baita harrapaketa mugak ezartzea ere, tindategirako eta marrazorako irizpide zientifikoen eta arretazko irizpideen arabera.
|
2013
|
|
Oraintsu arte, moldeko ogi
|
zuria
baino ez zegoen; osokoak edo zereal haziak dituztenak agertu ziren gero, eta, ondoren, azalik ez dutenak, azal samurragoa omen dutenak, baserriko ogi xerratuak...
|
|
Haragi
|
zuriek
baino gantz gehiago dute gorriek, batez ere gantz saturatuak, eta, ondorioz, kaloria gehiago ematen dute.
|
|
Hala ere, lau jatetxetatik hiruk ez dute osoko ogirik eskatzeko aukerarik ematen; ogi
|
zuria
baino ez dute.
|
|
Eta gorria bada, behiarena bezala, hainbat hobe, 3 eta 4 mg artean ematen baititu 100 gramo bakoitzeko,
|
zuriak
baino gehiago (1 eta 1,5 mg artean).
|
|
Olanen barnealdea ere garbitu behar da, hautsa, armiarmak eta oxidoa metatzeko. Xaboi
|
zuria
baino produktu indartsuagoak erabiltzen badira, olana garbitu ondoren iragazgaizgarrizko geruza bat aplikatzea komeni da. Horrek lagundu egingo du ehunak bere ezaugarriak mantentzen eta euri ura zeharkatu eta itoginak eta filtrazioak sortzen.
|
2014
|
|
Txerri iberiarraren haragia preziatuagoa da
|
zuriarena
baino.
|
2016
|
|
Batzuetan ikusten ditugu osoko ogiak, zeinak, funtsean, ogi
|
zuriak
baino ez diren, zahia eta malta pixka bat erantsita irina iluntzeko.
|
|
Plater nagusi erraz eta harrigarria Jateko erraza den plater erraz bat prestatzen saiatuko gara, eta, aldi berean, harrigarria. Arrain errea aukera ona da (haragia nahiago bada haragi
|
zuria
baino hobe da). Ondoren datozen errezetez gain, izokina cava saltsarekin, legatz solomoa txirla saltsan eta txerri azpizuna ziape saltsarekin eta aranpasekin probatzea proposatzen da.
|
|
ogia eta pastak ale osoko irinekin egitea gomendatzen da. «Batzuetan, ogi integrala dela uste duguna zahia eta irin zuria ilundu dioten ogi
|
zuria
baino ez da», dio Arancetak. Hori dela eta, SENCek proposatzen du ogia irin findu gabe egitea, ale osokoa, eta hori pastei eta bigarren mailako beste produktu batzuei ere ematea.
|
|
Arrain urdinak
|
zuriak
baino gizendu egiten al du?
|
|
Osasungarria al da arrain urdina jatea? Egia al da arrain
|
zuriak
baino gehiago gizentzen duela, gantz gehiago duelako. Hurrengo artikuluak arrain urdinaren nutrizio ezaugarriak zein diren azaltzen du, zenbat kaloria dituen eta organismoan omega 3 eta merkurioak zer eginkizun betetzen duten.
|
|
Arrain zuriek, berriz, 70 kcal/ 100 g inguru dituzte. Arrain urdinak arrain
|
zuriak
baino ekarpen kaloriko handiagoa du, baina aldea ez da kuantitatiboa kuantitatiboki. Haragiekin alderatuta, arrain zuri zein urdinaren eduki kalorikoa neurrizkoa da, haragi eta deribatu batzuen kaloria edukia 400 kcal/ 100 g izatera irits baitaiteke; hala ere, haragi gehientsuenetan 100 eta 200 kcal bitartekoa izaten da.
|
|
Hegoaldeko herrialdeetan, adibidez, Espainian, Grezian edo Italian prostatako minbizi tasa baxuagoa dute. Prostatako minbizia ohikoagoa da(% 70 inguru) gizonezko gizonezko
|
zurietan
baino. Asiar jatorriko gizonek edo Pazifikoko uharteetako biztanleek intzidentziaren eta hilkortasunaren tasa txikienak dituzte.
|
|
Lehenik eta behin, funtsezkoa da ogi ona aukeratzea. Ogi integralak ogi
|
zuriak
baino nutrizio balio handiagoa du, ogi zuriak fintze prozesuaren bidez galtzen dituen bitaminak, mineralak eta zuntza gordetzen baititu. Era berean, ogitartekoetan barazkiak eta barazkiak bezalako landare elikagaiak sartzeak elikagai horien edukia handitzen lagunduko du.
|
2017
|
|
Osoko ogiak edo integralak aleak dituen hiru zatiak atxikitzen ditu: zahia (kanpoko aldea), hozia (alearen ernamuina) eta endospermoa (almidoia) eta irin finduarekin egindako ogi
|
zuria
baino osasungarriagoa da.
|
2019
|
|
Beste era batera esanda: pastak edo opil integralek beren aukera
|
zuriek
baino gehiago murrizten dute gaixotasun kardiobaskular hilgarria izateko arriskua. Irudia:
|
|
Zurrumurru horiei kasu egiten badiegu, urre zuri honek koskor gehiago izaten du, asma, diabetesa, errinitis alergikoa eta bronkitisa, baita gaixotasun kardiobaskularrak eta minbizia ere.
|
Zuria
baino gehiago, berdea jarri dute. Eta dena gezurra da, hurrengo lerroetan zehazten dugunez. Nutrizio Komunitarioko Espainiako Elkartearen (SENC) gomendioen arabera, eskola adinean litro erdi bat esne hartzen duen adin txikiko batek, behar duen kaltzioaren eta B2 bitaminaren %80 lortzen du, baita proteinen erdia ere.
|
|
Horrek esan nahi du azukreak ez direla hain prozesatuak eta garestiagoak direla (zenbat eta naturalagoa izan, orduan eta garestiagoa). Beltzarana
|
zuria
baino osasuntsuagoa da. EZ Azukre beltza %85 ingurukoa da, eta zuria %99koa.
|
|
Ganba baten haragiak 0,5 mg kadmio du kiloko; beraz, adibideko pertsonek itsaski kilo laurdena jan dezakete metal horretaz kezkatu gabe. Beste kontu bat da ganba horien buruak zurrupatzen dituzten, horietan kadmioa lau aldiz handiagoa baita (2 mg kiloko), edo karramarroen gorputza jaten bada, non kadmio kontzentrazioak 8 mg izan baitaitezke kiloko (apendizeen haragi
|
zurian
baino ehun aldiz gehiago). Orban beltzak dituzten otarrainxkak jan ditzakegu?
|
2020
|
|
Bestalde, kaloria kontua ez ezik, hobe baita fruta jatea izozkia baino. Hori ere kontuan hartu behar da ogiaren kasuan, denak ez baitira berdinak; beraz, integrala hobea da
|
zuria
baino, batez ere zuntz gehiago duelako. Nolanahi ere, ez da ahaztu behar ogi horiek beste osagai batzuekin batera jaten direla; beraz, kalorikoa (eta osasungarria) izango da gutxi gorabehera, egiten dugun aukeraren arabera (adibidez, hobe da tomate xerrekin edo aguakatearekin jatea, azukredun kakao kremarekin edo marmeladarekin baino).
|
|
Errezetaren osagaien arabera aldatzen da zaporea; izan ere, batzuek fruta gehiago dute, eta beste batzuek, berriz, anis gehiago. Azukre eta koipe ugarikoa Ogi
|
zuriak
baino askoz kaloria, azukre eta koipe gehiago ditu, eta, beraz, neurrian eta kantitate txikitan kontsumitzea gomendatzen da. Ogi gozoak, ogi orearen ohiko osagaiez gain, fruitu lehorrak eta konfitatuak, fruitu lehorrak, gurina eta gurina, azukrea, zaporea eta lurrina ematen duten zitrikoak, arrautzak eta esnea ditu, eta horrek kaloria asko ematen ditu.
|
|
Ogi gozoak, ogi orearen ohiko osagaiez gain, fruitu lehorrak eta konfitatuak, fruitu lehorrak, gurina eta gurina, azukrea, zaporea eta lurrina ematen duten zitrikoak, arrautzak eta esnea ditu, eta horrek kaloria asko ematen ditu. Gantz edukia ogi
|
zuriarena
baino askoz handiagoa da, hain zuzen, gurin, gurin, arrautza eta esne osoarekin egiten delako, fruitu lehorretatik datorren gantzaz gain. Multzo osoak nabarmen handitzen du koipe kantitatea; batzuk fruitu lehorrek asetzen dituzte, baina gehienak saturatuak dira, gainerako osagaiak direla eta.
|
|
Haien kontsumoak dieta orekatua izaten laguntzen du, eta organismoarentzat beharrezkoak diren bitaminak eta mineralak ematen ditu. “Haragi gorriek eta erraiek burdina gehiago dute
|
zuriek
baino. Oro har, koipe eta purina gehiago ere izaten dituzte. [un producto de degradación las proteínas que contribuye a la formación ácido úrico] “, dio Alfonso Pérez Bartzelonako Ospitale Klinikoko medikuak, Mapfre Fundaziorako azterketa batean.
|
2021
|
|
Barratxo batzuetan eztia erabiltzen da gozagarria, El Almendron bezala. Osagai horrek ospe ona du, azukre
|
zuria
baino osasungarriagotzat hartzen delako, baina nutrizio aldetik ekarpen bera egiten du, azukre kopuru handiak osatzen baitu. Azken finean, alderik garrantzitsuena da eztiak zapore bereizgarria duela, eta, beraz, gustu kontua besterik ez da.
|
|
azkar kontsumitu.
|
Zuria
baino errazago kentzen da. Zapore gutxiago xurgatzen ditu.
|
|
Kafeinarik ez izateaz gain, unean bertan prestatzen da, ur edo esne beroa erantsiz. Eta antzeko zerbait esan daiteke arroz sancochatu edo lurrunduaz, “arroz distiratsua” izenaz ezagunagoa dena, hainbat abantaila dituena, hala nola arroz
|
zuria
baino nutrizio osaera hobea eta egosketan portaera jakin bat (solte geratzen da eta ez da pasatzen). Kudeaketa hobea eta elikagaien hondakin gutxiago Elikagaien industriaren garapenari esker, jaten ditugun produktu askoren bizitza erabilgarria luzatzea lortu da.
|
|
Ez du azalik, masaren hartzidura airearekin kontaktuan egon gabe egiten baita. Idorreriari aurre egiteko egokia Ogi
|
zuriak
baino karbohidrato eta zuntz gehiago ditu Zekale ogiaren osaerak gari ogiak baino proteina eta gantz gutxiago ditu. Beste desberdintasun bat da karbohidrato eta zuntz gehiago dituela, eta horrek onura asko ekartzen dizkio.
|
2022
|
|
Medidas de seguridad en el trabajo. Star inperiala Barietate hau Tuterako
|
Zuria
baino handiagoa da eta orban eremu handiagoa erakusten du. Bihotzaren kolorea Nafarroako orburuaren antzekoa da, eta kapituluaren kolorea berde distiratsua da.
|
2023
|
|
Pasta integrala gari ale osotik abiatuta egiten da (oskolarekin eta germenarekin). Horregatik, pasta integralak pasta
|
zuriak
baino askoz elikagai gehiago ematen ditu (eta gluzemia indize txikiagoa). Biek kaloria berberak dituzte, gutxi gorabehera, baina pasta integralak zuntz eta mineral gehiago ditu, hala nola magnesioa, burdina eta zinka.
|
|
Soinu mota horren adibide dira lehorgailua, gaizki sinkronizatutako irratia edo aire girotuko gailua. Zarata arrosa Zarata arrosa, hots
|
zuriarena
baino maiztasun txikiagoarekin, uniformea eta laua da. Bere ezaugarriengatik ingurumeneko soinu gogaikarriak mozorrotzeko aukera ematen du, eta horrek produktibitatea hobetzen eta antsietatea murrizten laguntzen du.
|
|
Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) ezartzen du, nutrizioaren ikuspegitik, arrain urdinen balio nagusia omega 3 (docosahexanoikoa eta eicosapentanoikoa) gantz azido poliasegabeetan dagoela. Hori dela eta, gomendioetan adierazten du arrain urdinaren kontsumoa
|
zuriarena
baino lehenetsi behar dela. Produktu honetan, ordea, balio diferentzial hori galdu egiten da koiperik gabe dagoelako.
|
|
kalitatezko proteinak eta bestelako elikagai baliotsuak ematen ditu, hala nola bitaminak, omega gantz azidoak eta zenbait mineral, hala nola iodoa, magnesioa, selenioa edo kaltzioa. Elikagai horien proportzioa arrain motaren araberakoa da; adibidez, urdinak
|
zuriak
baino koipe eta omega gantz azido gehiago ditu. Beste faktore batzuek ere eragiten dute, hala nola kontsumitzeko moduak; adibidez, kaltzio ekarpena esanguratsua da arrain osoa, hezurrekin jaten badugu, kontserbako sardinekin gertatzen den bezala.
|
|
ilgag f449 Hondo iluneko saldak f963 Salda zuriarekiko aldea da salda ilunek izen hori hartzen dutela, eta tonalitate hori, erabiltzen diren osagaiak frijitu edo labean sartzen direlako, aldez aurretik eta ondoren egosketa urari gehitzen zaizkiolako. Salda
|
zuriek
baino zapore handiagoa du. f963 Hainbat plateren oinarri eta osagarri dira.
|