2001
|
|
Kirolari askok uste dute beren organismoak proteina gehigarriak behar dituela errendimendu fisiko ezin hobea lortzeko, baita dietaren bidez hartutako proteina ere. Azken
|
urteetan
egindako azterketek erakusten dutenez, entrenamendu bolumen handiko kirolariek proteina gehiago behar dituzte beren dietan, pertsona sedentario baten beharrekin alderatuta. Hala ere, horrek ez du nahitaez esan nahi gehigarri proteikoak hartu behar dituztenik.
|
2003
|
|
Lan hori “International Journal of Gastroenterology and Hepatology” aldizkarian argitaratu zen, eta lehen aldiz berretsi du gaixo zeliako batek, oloa kontsumitzeagatik, hesteetako mukosaren sintomak eta narriadura garatu dituela. Enrique Méndezek, CNBko Proteinen Egiturazko Analisiaren Unitateko zuzendariak eta ikerketan parte hartu duen ikertzaileetako batek, adierazi du gaur egun ez dagoela behar adina datu kliniko edo zientifiko talde zeliakoaren dietan oloa baztertzeko edo sartzeko, eta azken
|
urteetan
egindako azterketa klinikoen arabera, badirudi paziente gehienek ez diotela eragiten olo kantitate moderatuen kontsumoak. Méndezen iritziz, horren arrazoia izan daiteke oso txikiak direla afarietan prolamina kopuruak multzo horretakoak dira gluten motak, zein zerealetan dauden eta zeliakoentzat arriskutsu diren agenteen multzoa, gari, garagar edo zekale kopuruekin alderatuta.
|
2004
|
|
11' 77 ordu. Horixe da, batez beste, emakume profesionalak egunero lanean ematen duen denbora Espainiako Estatuan 2000
|
urtean
egindako azterketaren arabera. Kopuru horretatik 7,26 ordu soldatapeko postuan egiten ditu eta 4,54 ordu etxeko lanetan.
|
|
Adituek diotenez, ongi egiten bada eta kalitatezko produktuak erabiltzen badira, produktu izoztuek ez dute galdu behar bitamina ekarpena. Adibidez, Estatu Batuetako Nekazaritzako Ikerketa Zerbitzuko Ikerketa Zentroko zientzialari talde batek 2002
|
urtean
egindako azterketa baten arabera, izoztutako produktuen kalitatea produktu freskoen kalitatearen antzekoa da, izozte prozesua behar bezala eta estandar egokiekin egiten bada. Alde horretatik, esan behar da gure etxean elikagaiak baditugu ez dugula lortuko izozte industrialaren ezaugarriak bezain eraginkorrak izatea.
|
2006
|
|
Aldez edo moldezko ezintasun edo ezgaitasunik nozitzen duten pertsonentzat parkea egokitze horretan hobekuntza atzeman da, aldizkari honek 2001
|
urtean
eginiko azterketaren aldean: hamabi parkeetako bostek (Warner, Port Aventura, Isla Mágica, Terra Mítica eta Madrilgo Jolas Parkea) oso ongi kalifikazioa eraman baitute, gainerakoek ongi merezi izan dutelarik.
|
|
Halaz ere, egoera hobetu da 2000
|
urtean
eginiko azterketa hartatik: orain, azterturiko autobusen batez besteko aspaldikotasuna 6,5 urte da eta orain dela sei urteko txostenekoa, berriz, 8,6 urte.
|
|
Zentro pribatu eta itundu pribatuetako eskola garraioko tarifak (ikastetxe publikoetako garraioa doakoa da) ez dira bat ere merkeak: batez beste, hileko eta ikasleko 73 euro kostatzen dira (CONSUMER EROSKI k 2000
|
urtean
eginiko azterketan batez bestekoa 51 euro zen, oraingoaren %30 merkeagoa, alegia).
|
2007
|
|
Azken txanpan, maskaradaren eta Europako beste inauteri batzuen arteko antzekotasunez mintzatu zen Thierry Truffaut baionar ikerlaria. Diapositibaz lagundurik, 30
|
urtez
egindako azterketa lan eskergaren emaitza erakutsi zigun Truffautek. Hemen adibide soil bi emango ditugu.
|
|
argaltzeko modu garestiaAzterturiko argaltzeko zentroen %21ek tratamendu osoa ordaintzea proposatu zion bezeroari, kontsulta bakoitzeko kobratu ordez.Tratamenduaren batez besteko kostua 1.396 euro bada ere, prezioak 350 eurotik (merkeenak) 3.879 euroraino doaz (garestienak kobratzen duena, Sevillan). Eginiko kontsultagatik edo saldutako produktuengatik (zentro bakoitzean iradokitzen diren produktuen erabilera eta bisiten maiztasuna kontuan hartutako kalkulua ere egin da) kobratzeaz ari garela, batez bestekoa hileko 163 euro da.Prezioak doaz, hileko, 600 euroetatik (establezimendurik garestienean) 40 euroetaraino (merkeenean). Informazio eskasaTeknikariak lehen kontsulta doan eskaintzen zuten zentroetara joan ziren, batik bat.Azterturiko zentrorik gehienek lehen kontsulta doan mezua amu gisara baliatzen dute baina, egiaztatu den bezala, bisita horrek bezeroari ez dio ematen tratamenduan hastea komeni zaion edo, egitekotan, eraginkorra gertatuko zaion determinatzeko bezainbesteko informazioa.Profesionalen %30ek eman zioten balizko konponbideei buruzko informazio onargarria.Hori estimagarritzat jotzen da tratamendua pazientearen premietara egokitzen denean (dieta pertsonalizatzea, azterketa osoa egin ostean) eta, asteko, kilo erditik kilo betera bitartezko galtzea proposatzen denean.Hona, optimista izatera bultzatzen ez gaituen beste datu bat: zentroen %46k (hots, 2002
|
urtean
eginiko azterketako %14 hartatik urruti), izar produktuetan oinarrituriko tratamenduak egiten dituzte; horrek, establezimenduak besterik gabe deskalifikatu egiten ditu, bertan ez direlako elikatze aztura zuzenak irakasten eta pisu galtzeari luzaro eusteko balio ez dutelako.Horrelakoetan bezeroak inoiz baino arreta handiagoa ipini behar du, zentro horietako askok eskaintzen duten ustezko dieta per... tratamendua edo bisitak ez ezik, bezeroari establezimenduan bertan hartzea aholkatzen zaizkion produktuak ere kobratzen dizkiote.Azterturiko zentroen %56k bakarrik aholkatu zuten mantentzeko aldian behin azterketak egitea; dena den, maiztasun jakin batean jarraipeneko kontsultak egin behar dira, tratamendua amaitutakoan bezeroari jomuga gisa adierazitako pisua mantentzeko (eta, noski, galdutako pisua hartzeko arriskua arintzeko) funtsezkoak baitira.Tratamenduaren iraupenari dagozkion emaitzak ere ez ziren onak izan.Astean kilo bat baino gehiago galtzea ez da komeni eta gizaki bakoitzak modu desberdin batez erreakzionatzen du tratamenduen aurrean.Beraz, data finko bat seinalatzea ez da bidezkoa; halaz ere, azterturiko zentroen %36k horixe egin zuten (2002 urtean proportzioa %60 izan zen). Profesional guztiak ez dira profesionalNutrizioan espezializaturiko sendagileak eta dietetikan diplomatutakoak eta goi teknikariak bakarrik daude kualifikatuak balorazio nutrizionalak egiteko eta aholku dietetikoak emateko.Hala eta guztiz, bisitaturiko zentroen ia laurdenean ikusi zenez, honelako zentroetako lehen kontsultako artapena ematen dutenek ez daukate eginkizun horiek betetzeko exijitzen den titulazioa.Zentro batzuetan, esate baterako, artapena ematen dutenak dira etxekoandreak, biologoak, naturistak, psikologoak edo komertzial hutsak.Profesionaltasun gabezia horrek ondorioak dakartza, noski.Dietetika eta nutrizioan kualifikaturik gabeko jendaurrerako pertsonala daukaten zentroen %90k azterketa gainditu gabe utzi zutela egiaztatu zen.Noiz ez fidatu argaltzeko zentro batekin. Pisua galtzeko tratamendu orok agintzen du, aurretiaz, norberaren ezaugarri eta gorabeherak aztertzea (neurri antropometrikoak, pisua, altuera, elikadura azturak eta bizimodua, norberaren zein familiaren aurrerakin patologikoak, etc.), pertsonalizatua, eraginkorra eta arrisku gabea izango bada.Azterketa hori eskaini ezean, hobe beste zentro batera joatea.Izar produktuetan soilik oinarrituriko tratamendua eskaintzen badigute edo tratamenduaren parte bat doako dieta bada baina, horrekin batera, establezimendu horretan bertan salgai dauden produktu batzuk hartzea (eta ordaintzea) aholkatzen badigute mesfidantza pizteko arrazoirik izango dugu:
|
|
Hori dela eta, partzuergoak gai honi buruzko Erregelamenduko artikuluak indartzea gomendatzen du, aire konpainien kontura finantza berme nahikoak dituen nahitaezko sistema baten bidez, kaudimengabezia edo lizentzia galera gertatzen denean erabiltzaileak babestea ziurtatuko duena. Europako Batzordeak 2000 eta 2005
|
urteen artean
egindako azterketa baten arabera, Europako bidaiariak 50 airelineren porrotaren lekuko izan dira, eta kasu horiek denboran gora egiteko arriskua handiagoa da, airelineen gaineko eskumen eta finantza presioa handia baita. Liberalizazioa Otsailaren 26, 27 eta 28an, EBko Garraio eta Turismo Batzordean eztabaidatuko da Europar Batasunean aire garraioa liberalizatzeko laugarren neurri multzoari buruzko Araudi proiektua.
|
|
Informazio Zientifikoaren Institutuaren (Thomson ISI) arabera, ekologiaren eta ingurumenaren arloan munduan gehien aipatzen diren bost zientzialarien artean dago Reich. Landare munduak “karbono dioxido gutxiago bahi lezake orain arte berotze globalari buruzko iragarpenak egiteko erabili diren eredu askok baino”, ikertzaile horrek azken sei
|
urteetan
egindako azterketen arabera. “Dibertsitatea galtzeak eta lurzoruaren emankortasun txikiak mugatu egingo dute ekosistemek co2 aren hazkundeari modu positiboan erantzuteko duten gaitasuna”, ziurtatu zuen Peter Reich ek.
|
2008
|
|
Agintari arautzaileen erabaki horrek, praktikan, Gobernuaren azken traba ezabatzea dakar, munduko ekonomiarik handiena elikagai mota hori merkaturatzen has dadin. FDAren arabera, azken lau
|
urteetan
egindako azterketa gehigarriek berretsi egiten dute animalia klonatuetatik datozen elikagaien segurtasuna. «Azterketa luze baten ondoren, analisiak ez du arrisku bakar bat identifikatu behi, txerri edo ahuntz klonetatik eratorritako elikagaien gizakiarentzat», adierazi du agentziako albaitaritza zentroko adituek egindako 968 orrialdeko txostenak.
|
|
Jatorria edozein dela ere, oso eztabaidatua, fenomeno paranormalekin lotu izan da, agian ezjakintasunagatik. Azken
|
urteetan
egindako azterketen alde itzali diren teoriak dira, eta horien emaitzen arabera, litekeena da garunean jatorria izatea. Ikerketa berri batek datu berriak ematen ditu.
|
2009
|
|
Gainera, oinezkoentzako eremuetan jartzeko kaleargi bereziak eduki dituzte kaleen% 70ek (duela bost
|
urte
egindako azterketan bezalatsu); gehienak estilo klasikokoak izan dira (hirigune historikoetan), eta modernoak jarri dituzten lekuetan, gainerako altzariekin bat etorri dira.
|
|
Lehen
|
urteetan
egindako azterketa lanaren emaitza nagusia 2004an onartutako adierazpena da: –Adierazpena euskalkien erabileraz irakaskuntzan, komunikabideetan eta administrazioan?.
|
|
2006an, Elikagai gehigarrietako adituen FAO/ OMS Batzorde Mistoak (ingelesezko sigletan, JECFA) 1 mg/ kg aluminio/ gorputz pisu maila ezarri zuen aluminio mota guztientzat, ugaltze eta nerbio sisteman ondorioak izan zitzakeela frogatu ondoren. Analisi britainiarrean, lagin gehienek 2000
|
urtean
egindako azterketa batean hautemandakoen kontzentrazio apalagoak edo antzekoagoak zituzten arren, maila horiek beste azterketa batzuetan baino handiagoak izan ziren ogia eta haragi produktuak bezalako elikagaietan. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) 2008 urtearen erdialdean egindako ebaluazio batean, hain baikorrak ez diren zenbatespenek aukera ematen zuten “Europako biztanleriaren zati batek astean jan daitekeen baino handiagoa izateko”.
|
|
Nekazaritza Ekologikoaren Espainiako Elkarteak (SEAE) dio elikagai organikoek ohiko nekazaritzak baino bitamina eta mineral gehiago dituztela. Ondorio horiek atera dira QLFk (Quality Low Input Food) lau
|
urtez
egindako azterketa batetik. Ikerketa 15 herrialdetako partzuergo batek sustatu du eta EBk finantzatu du.
|
|
Nortasuna, hizkuntza eta kultura hizpide izan zituen I, aki Martinez de Luna soziologoak, orain dela bizpahiru
|
urte
egindako azterketa soziologikoaren emaitzak oinarri hartuta. Datuek baieztatzen dute denok inoiz kalean, komunikabideetan, politikarien ahoan ikusi, irakurri, entzun duguna:
|
2010
|
|
Gero eta handiagoa da “Pelagia noctiluca” marmoka ugaltzearen hedadura eta intentsitatea, Espainiako Ozeanografia Institutuko (IEO) Balearretako Zentro Ozeanografikoan parte hartu duen nazioarteko talde batek 50
|
urtez
egindako azterketa baten arabera. Kausak, askotarikoak eta konplexuak, itsasoko uraren gehiegizko arrantzarekin eta gaur egungo berotzearekin lotuta daude.
|
2011
|
|
Baina oraindik ere badira eskolako menuak, hamarretik bat, astean behin bederen lekaleak baztertzen dituztenak. Duela hiru
|
urte
egindako azterketari dagokionez, Espainiako ikastetxeek bilakaera negatiboa izan dute: 2008an ikastetxeen %6k ez zuen lekalerik jartzen eskola menuetan astean behin gutxienez, eta gaur egun %9koa da.
|
|
Kontseiluak Euskal Herriko 66 herri eta hiritako udalen hizkuntza politikak aztertu ditu. Azpeitia dago herri horien artean, eta duela lau
|
urte
egindako azterketan lehenengo postuan baldin bazegoen ere, orain hirugarrenera jaitsi da. Azpeitiko Udalak hamarretik 8,69ko batez besteko nota atera du, eta Kontseiluaren sailkapenaren arabera," zazpi puntu eskuratzeak adierazten du euskara lehenesteko udalak egiten duen ahalegina".
|
2012
|
|
Estatuak eskuratutako molde berriak zehazterakoan aztertzaileak erabatekoadostasunetik urrun badira ere, ez dute zalantzarik, ostera, egungo estatuarenkrisiaren iturri nagusia eraldatze sozioekonomikoen esparruan kokatzean. Moduberean, azken
|
urteotan
egindako azterketek ere alderdi ekonomikotik eragindakoestatu eraldaketetan jarri dute arreta bereziki. Azterketa horietan aipatzen denez, merkatu globalak osatu diren heinean, eta haiei dagozkien instituzioak eta
|
|
14 urtetik beherako 79 haur hil ziren zirkulazio istripuetan 2010ean Gurasoek ibilgailuetako segurtasun gailuak modu desegokian erabiltzen dituztela erakusten duten guarismoak. Fiskaltzak 2008 eta 2010
|
urteen artean
egindako azterketan aztertu zituen kasuetatik, adingabeen %46k ez zuen haurrari eusteko sistemarik erabiltzen, eta %18k bakarrik erabiltzen zuen modu egokian. 2 Zer aldaketa gertatzen dira zehapen berriekin?
|
2013
|
|
Emaitza nagusiak (Soziolinguistika Klusterra 2012a). Aipatu txostenean, 2011
|
urtean
eginiko azterketaren ondorioak hamabost puntutan laburtu genituen. Ondorio nagusi haien osagarri diren zenbait ideia eta datu jorratuko dugu atal honetan.
|
|
Testu honetan zehar aipatu dugunez, epe ertaineko lan ildo gisa moldatuta dago Arrue Proiektua, eta horrela ari gara urterik urte hezurmamitzen. 2011
|
urtean
eginiko azterketak ere, bide horretatik, izan du dagoeneko bere garapena; hemendik aurrera ere izango du. Ikerketa horretan oinarritutako Jardunaldia egin genuen alde batetik, 2013ko urtarrilean (Soziolinguistika Klusterra 2013).
|
|
Gehigarriak hartzean gomendatutako mailak gainditzea arriskutsua da, azken
|
urteotan
egindako azterketek adierazten dutenez.
|
2015
|
|
|
urtean
egindako azterketa batek agerian utzi zuen beti ez datozela bat etiketak esaten duena eta analisi independenteek diotena.
|
2016
|
|
PuntuEUS Behatokian 2015
|
urtean
egindako azterketaren arabera,. EUS domeinua Euskal Herriko TLD merkatuan 8 posizioan zegoen. 2016 urtearen amaierarako postu hau hobetzea lortu du,. INFO aurreratuz eta 7 tokia hartuz.
|
2019
|
|
Sei hilabete eta bi urte artean daramatzate itxita, inork erabiltzen ez dituela. Halaxe dio Etxebide Etxebizitzaren Euskal Behatokiak joan den
|
urtean
egindako azterketa batek. Bien bitartean, milaka gazte, 30 urtetik gorakoak asko, gurasoen etxean harrapatuta daude, laneko ezegonkortasunak, soldata apalek eta alokairuan hartzeko moduko etxebizitzarik ezak behartuta.
|
2021
|
|
ToxicoWatch fundazio holandarrarekin eta Eusko Jaurlaritzak akreditatutako enpresa batekin batera, 2019 urtean ekin zion erraustegiaren inguruko eremuetako laginak hartzeari, urtero urtero emaitzen konparaketa egiteko asmoz. Duela bi
|
urte
egindako azterketaren emaitzak jaso ditu honezkero elkarteak, eta hitzaldiak antolatzen ari da herriz herri, horien berri emateko. Lasarte Orian Aire Garbiak gonbidatuta, Lasarte Oriara etorriko da elkartea datorren asteko ostegunean, apirilak 29, 19:00etan, anbulategiko 2 solairura.
|
|
|
Urteetan zehar
egindako azterketen arabera, herritar gehienek onartzen dute fotobabesleak erabiltzen dituztela, baina onartzen dute ez dakitela beti beren azalerako egokiena aukeratzen. Askok ez dituzte betetzen gobernuak udarako emandako gomendioak, ezta adituek emandakoak ere.
|
|
" Gure desegitea erabakitzeko eta ETA Erakundeari militantzia iraultzailea eskaintzeko borondate hori, gure kolektiboaren barruan hiru
|
urtez
egindako azterketa sakon baten ondorio da. Azterketa horren bidez, kide erreformistak kanporatu genituen, eta gure ibilbide eta praktika politiko okerren autokritika zintzo eta gogoetatsua egin zen.
|