2004
|
|
11' 77 ordu. Horixe da, batez beste, emakume profesionalak egunero lanean ematen duen denbora Espainiako Estatuan 2000
|
urtean
egindako azterketaren arabera. Kopuru horretatik 7,26 ordu soldatapeko postuan egiten ditu eta 4,54 ordu etxeko lanetan.
|
|
Adituek diotenez, ongi egiten bada eta kalitatezko produktuak erabiltzen badira, produktu izoztuek ez dute galdu behar bitamina ekarpena. Adibidez, Estatu Batuetako Nekazaritzako Ikerketa Zerbitzuko Ikerketa Zentroko zientzialari talde batek 2002
|
urtean
egindako azterketa baten arabera, izoztutako produktuen kalitatea produktu freskoen kalitatearen antzekoa da, izozte prozesua behar bezala eta estandar egokiekin egiten bada. Alde horretatik, esan behar da gure etxean elikagaiak baditugu ez dugula lortuko izozte industrialaren ezaugarriak bezain eraginkorrak izatea.
|
2006
|
|
Aldez edo moldezko ezintasun edo ezgaitasunik nozitzen duten pertsonentzat parkea egokitze horretan hobekuntza atzeman da, aldizkari honek 2001
|
urtean
eginiko azterketaren aldean: hamabi parkeetako bostek (Warner, Port Aventura, Isla Mágica, Terra Mítica eta Madrilgo Jolas Parkea) oso ongi kalifikazioa eraman baitute, gainerakoek ongi merezi izan dutelarik.
|
|
Halaz ere, egoera hobetu da 2000
|
urtean
eginiko azterketa hartatik: orain, azterturiko autobusen batez besteko aspaldikotasuna 6,5 urte da eta orain dela sei urteko txostenekoa, berriz, 8,6 urte.
|
|
Zentro pribatu eta itundu pribatuetako eskola garraioko tarifak (ikastetxe publikoetako garraioa doakoa da) ez dira bat ere merkeak: batez beste, hileko eta ikasleko 73 euro kostatzen dira (CONSUMER EROSKI k 2000
|
urtean
eginiko azterketan batez bestekoa 51 euro zen, oraingoaren %30 merkeagoa, alegia).
|
2007
|
|
argaltzeko modu garestiaAzterturiko argaltzeko zentroen %21ek tratamendu osoa ordaintzea proposatu zion bezeroari, kontsulta bakoitzeko kobratu ordez.Tratamenduaren batez besteko kostua 1.396 euro bada ere, prezioak 350 eurotik (merkeenak) 3.879 euroraino doaz (garestienak kobratzen duena, Sevillan). Eginiko kontsultagatik edo saldutako produktuengatik (zentro bakoitzean iradokitzen diren produktuen erabilera eta bisiten maiztasuna kontuan hartutako kalkulua ere egin da) kobratzeaz ari garela, batez bestekoa hileko 163 euro da.Prezioak doaz, hileko, 600 euroetatik (establezimendurik garestienean) 40 euroetaraino (merkeenean). Informazio eskasaTeknikariak lehen kontsulta doan eskaintzen zuten zentroetara joan ziren, batik bat.Azterturiko zentrorik gehienek lehen kontsulta doan mezua amu gisara baliatzen dute baina, egiaztatu den bezala, bisita horrek bezeroari ez dio ematen tratamenduan hastea komeni zaion edo, egitekotan, eraginkorra gertatuko zaion determinatzeko bezainbesteko informazioa.Profesionalen %30ek eman zioten balizko konponbideei buruzko informazio onargarria.Hori estimagarritzat jotzen da tratamendua pazientearen premietara egokitzen denean (dieta pertsonalizatzea, azterketa osoa egin ostean) eta, asteko, kilo erditik kilo betera bitartezko galtzea proposatzen denean.Hona, optimista izatera bultzatzen ez gaituen beste datu bat: zentroen %46k (hots, 2002
|
urtean
eginiko azterketako %14 hartatik urruti), izar produktuetan oinarrituriko tratamenduak egiten dituzte; horrek, establezimenduak besterik gabe deskalifikatu egiten ditu, bertan ez direlako elikatze aztura zuzenak irakasten eta pisu galtzeari luzaro eusteko balio ez dutelako.Horrelakoetan bezeroak inoiz baino arreta handiagoa ipini behar du, zentro horietako askok eskaintzen duten ustezko dieta per... tratamendua edo bisitak ez ezik, bezeroari establezimenduan bertan hartzea aholkatzen zaizkion produktuak ere kobratzen dizkiote.Azterturiko zentroen %56k bakarrik aholkatu zuten mantentzeko aldian behin azterketak egitea; dena den, maiztasun jakin batean jarraipeneko kontsultak egin behar dira, tratamendua amaitutakoan bezeroari jomuga gisa adierazitako pisua mantentzeko (eta, noski, galdutako pisua hartzeko arriskua arintzeko) funtsezkoak baitira.Tratamenduaren iraupenari dagozkion emaitzak ere ez ziren onak izan.Astean kilo bat baino gehiago galtzea ez da komeni eta gizaki bakoitzak modu desberdin batez erreakzionatzen du tratamenduen aurrean.Beraz, data finko bat seinalatzea ez da bidezkoa; halaz ere, azterturiko zentroen %36k horixe egin zuten (2002 urtean proportzioa %60 izan zen). Profesional guztiak ez dira profesionalNutrizioan espezializaturiko sendagileak eta dietetikan diplomatutakoak eta goi teknikariak bakarrik daude kualifikatuak balorazio nutrizionalak egiteko eta aholku dietetikoak emateko.Hala eta guztiz, bisitaturiko zentroen ia laurdenean ikusi zenez, honelako zentroetako lehen kontsultako artapena ematen dutenek ez daukate eginkizun horiek betetzeko exijitzen den titulazioa.Zentro batzuetan, esate baterako, artapena ematen dutenak dira etxekoandreak, biologoak, naturistak, psikologoak edo komertzial hutsak.Profesionaltasun gabezia horrek ondorioak dakartza, noski.Dietetika eta nutrizioan kualifikaturik gabeko jendaurrerako pertsonala daukaten zentroen %90k azterketa gainditu gabe utzi zutela egiaztatu zen.Noiz ez fidatu argaltzeko zentro batekin. Pisua galtzeko tratamendu orok agintzen du, aurretiaz, norberaren ezaugarri eta gorabeherak aztertzea (neurri antropometrikoak, pisua, altuera, elikadura azturak eta bizimodua, norberaren zein familiaren aurrerakin patologikoak, etc.), pertsonalizatua, eraginkorra eta arrisku gabea izango bada.Azterketa hori eskaini ezean, hobe beste zentro batera joatea.Izar produktuetan soilik oinarrituriko tratamendua eskaintzen badigute edo tratamenduaren parte bat doako dieta bada baina, horrekin batera, establezimendu horretan bertan salgai dauden produktu batzuk hartzea (eta ordaintzea) aholkatzen badigute mesfidantza pizteko arrazoirik izango dugu:
|
2009
|
|
2006an, Elikagai gehigarrietako adituen FAO/ OMS Batzorde Mistoak (ingelesezko sigletan, JECFA) 1 mg/ kg aluminio/ gorputz pisu maila ezarri zuen aluminio mota guztientzat, ugaltze eta nerbio sisteman ondorioak izan zitzakeela frogatu ondoren. Analisi britainiarrean, lagin gehienek 2000
|
urtean
egindako azterketa batean hautemandakoen kontzentrazio apalagoak edo antzekoagoak zituzten arren, maila horiek beste azterketa batzuetan baino handiagoak izan ziren ogia eta haragi produktuak bezalako elikagaietan. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) 2008 urtearen erdialdean egindako ebaluazio batean, hain baikorrak ez diren zenbatespenek aukera ematen zuten “Europako biztanleriaren zati batek astean jan daitekeen baino handiagoa izateko”.
|
2013
|
|
Emaitza nagusiak (Soziolinguistika Klusterra 2012a). Aipatu txostenean, 2011
|
urtean
eginiko azterketaren ondorioak hamabost puntutan laburtu genituen. Ondorio nagusi haien osagarri diren zenbait ideia eta datu jorratuko dugu atal honetan.
|
|
Testu honetan zehar aipatu dugunez, epe ertaineko lan ildo gisa moldatuta dago Arrue Proiektua, eta horrela ari gara urterik urte hezurmamitzen. 2011
|
urtean
eginiko azterketak ere, bide horretatik, izan du dagoeneko bere garapena; hemendik aurrera ere izango du. Ikerketa horretan oinarritutako Jardunaldia egin genuen alde batetik, 2013ko urtarrilean (Soziolinguistika Klusterra 2013).
|
2015
|
|
|
urtean
egindako azterketa batek agerian utzi zuen beti ez datozela bat etiketak esaten duena eta analisi independenteek diotena.
|
2016
|
|
PuntuEUS Behatokian 2015
|
urtean
egindako azterketaren arabera,. EUS domeinua Euskal Herriko TLD merkatuan 8 posizioan zegoen. 2016 urtearen amaierarako postu hau hobetzea lortu du,. INFO aurreratuz eta 7 tokia hartuz.
|
2019
|
|
Sei hilabete eta bi urte artean daramatzate itxita, inork erabiltzen ez dituela. Halaxe dio Etxebide Etxebizitzaren Euskal Behatokiak joan den
|
urtean
egindako azterketa batek. Bien bitartean, milaka gazte, 30 urtetik gorakoak asko, gurasoen etxean harrapatuta daude, laneko ezegonkortasunak, soldata apalek eta alokairuan hartzeko moduko etxebizitzarik ezak behartuta.
|