2001
|
|
bitamina modu naturalean aurkitzen da zitrikoetan (laranjak, mandarinak, pomeloak, limoiak, lima), marrubiak, kiwiak, andere mahatsak, anana, guaiabak eta papaiak. Barazki askok
|
dute
substantzia hori; bitamina gehien dutenak piperrak, tomatea, brokolia, azalorea eta Bruselako azak dira.
|
2002
|
|
Patata frijituak edo patatekin egindako produktuak, bigarrenen barruan. Horrek esan nahi
|
du
substantzia horren proportzio aldakorrak hauteman daitezkeela snack sorta zabal batean, frijitu ezagun askotan bezala, baita zereal txigortuetan ere. Prozesuei dagokienez, akrilamida sortzeko tenperatura optimoa 180 °C ingurukoa dela dirudi, eta erraz lor daiteke labe eta frijitzeko sistema industrial askotan.
|
2003
|
|
Era berean, txikienen kontsumoa ere murriztu behar da, kafeinaren eragina handiagoa baita gorputz pisu txikiagoa duelako. Azido fosforikoa Kola freskagarriek
|
duten
substantzia hori antioxidatzaile gisa erabiltzen den gehigarria da. Dietan fosforo kopuru handiak egoteak hezurraren desmineralizazio efektua eragiten du, fosforoa kaltzioarekin hauspeatzen den minerala baita, eta gure gorputzak gutxiago xurgatzen du.
|
2004
|
|
OMEk uste
|
du
substantzia hori, minbizia sor dezakeela susmagarria, modu naturalean gertatzen dela tenperatura altuetan prestatutako jaki batzuetan.
|
2005
|
|
Ikertzaileek bost egunez irakatsi zieten bi taldeei urbatean ezkutatutako plataforma bat bilatzen. Hortik aurrera, Cevallosek uste
|
zuen
substantzia hori eraginkorra izan zitekeela gaizkiaren tratamendu prebentiboan. Gainera, gaur “The Journal of Neuronscience” aldizkariak argitaratzen duen lanaren emaitzak baliagarriak izan dira CB1 eta CB2 kanabinoide hartzaileak karakterizatzeko, Alzheimerra duten gaixoen garun ehunaren azterketatik abiatuta.
|
|
Hala ere, ohar horiek baztertuko lukete kontsumitzailearentzat arriskurik ez egotea, kloranfenikolaren hondakinak elikagaietan modu masiboan aurkitzen ez badira behintzat. Hala ere, Codex Alimentarius nazioarteko erakundeak uste
|
du
substantzia horren toxikotasunagatik ezin dela gehienezko hondakin kopuru bat ezarri. Horregatik, adierazi du ez litzatekeela erabili behar elikagaiak ekoizteko.
|
2007
|
|
Analista horiek, lehenespenezko balioak deskribatzen dituzte substantzia jakin baten, demagun, toxikotasun mailari buruzko informazio espezifikoaren gabezia egoeretan aplikatzen diren balio gisa. Demagun erabaki bat hartubehar dugula substantziaren liberazio anbientalari buruz baina ez
|
dugula
substantzia horrek ingurumenean izan lezakeen eraginari buruzko informaziorik. Ziurgabetasun setati hau ezin daiteke aitzakiatzat hartu erabakirik ez hartzeko, zeren erabakitze prozesuan, ebidentzia gehiago lortu bitarteko egoeretan substantzia modubatean edo bestean tratatu beharra baitago.
|
2008
|
|
Hain zuzen ere, ezaugarri metakor hori izan da EFSAko adituen ustez egokiena asteko muga ezartzea, ez egunero. Nahiz eta uste
|
duten
substantzia hori nekez izango dela kartzinogenoa giza osasunerako, behintzat dietaren bidez jasotzen ditugun dosietan, dialisia jasaten duten eta bide parenteraletik aluminio kontzentrazio handiak jasateko arrisku kronikoa duten pazienteetan, aluminioak neurotoxikotasun halako bat erakutsi du. Britainia Handiko adituek “Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry” aldizkarian argitaratu zuten azterlan baten arabera, 2006an, aluminioa Alzheimer gaixotasunean eta giza gaixotasun neurodegeneratibo batzuetan nahasita egon liteke.
|
2009
|
|
Kolazkoek, adibidez, azido fosforikoa eduki ohi dute, gehiegi, eta hezurrak mineralgabetzen
|
ditu
substantzia horrek; freskagarrien azidotasunak eta azukre ugariek, zukuenek ere bai, esmaltea hondatu eta txantxarra agerrarazten dute; edari gasdunek haizeak egiten dituzte urdailean eta hesteetan, eta horrek zaildu egiten du digestioa egitea; eta kafeina edukiz gero, kitzikatu egin gaitzakete, eta estutasuna eta loezina areagotu.
|
2011
|
|
Eta esaten diet: Badakizu hor
|
duzun
substantzia hori unibertsoan inoiz ez dela egon, eta historia osoan lehendabiziko aldiz eskuan izan duena zu izan zarela?. Harrituta geratzen dira.
|
2016
|
|
Pertsona horrek desira iraunkorra eduki behar du substantzia kontsumitzeko edo ezintasun nabarmena agertu behar
|
du
substantzia horren erabilera murriztu edo kontrolatzeko.
|
2017
|
|
Europako Batasunak, Elikadura arloko Segurtasunaren Europako Agintaritzaren bitartez (EFSA), arautua
|
du
substantzia horren gehienezko kopurua, eta muga horiek seguruak dira herritarrentzat, nahiz eta zenbait herrialdetan Frantzian, adibidez araudia are zorrotzagoa den.
|
2018
|
|
Txokolate baten teobromina kantitatea kalitatearen eta kakao motaren araberakoa da. Hala, txokolate zuriak ia ez
|
du
substantzia hori, eta txokolate puru kantitate txiki batek arriskua ekar dezake. Maskotarentzat arriskutsua den kakao kantitatea, gainera, animaliaren tamainaren araberakoa da:
|
2020
|
|
3 Saponinak Zerealen eta lekaleen azalean egoten dira, batez ere garbantzuetan edo chian. Zapore mikatza
|
duen
substantzia horrek, uraren azaleko tentsioarekin batera, ura gehitzean sortzen den aparra eragiten du. Dirudienez, naturan duen funtzioa lekaleen zaporea ez da oso erakargarria animalientzat, baina ez da hor geratzen:
|
2022
|
|
Marcelo Cantarela Junior Oro har, elikadura haurdunaldian kontsumoa saihestea edo murriztea komeni dela adierazi dute. Baina, zer ondorio erreal
|
ditu
substantzia horrek emakumearen organismoan eta sortzen ari den haurrarengan. Urteetan zehar, ondorio hauekin lotutako hipotesiak erabili dira:
|