2002
|
|
Huts ponpa, “Eros” izenaz ezagutzen dena, pilaz funtzionatzen duen eta minutu gutxiren buruan odol fluidoa klitorian gehitzen duen xurgatzaile gisa jarduten duen tamaina txikiko tresna da, edo E prostaglandina hormonak (injektagarriak edo kremazkoak). Bagina lubrifikazioa errazten
|
du
substantzia horrek, eta zenbait pazientek orgasmoa lortzeko dituzten zailtasunak amaitzen laguntzen du. Baina orain arte ahaleginak besterik ez dira izan.
|
|
Erakundeak berak dioenez, substantzia horren eraginpean luzaro egoteak arratoietan tumoreak agertzea eragin du, baina ez dago frogarik hori gizakietan ere gertatzen denik. Minbiziari buruzko Ikerketen Nazioarteko Zentroak (CIIC) honela sailkatzen
|
du
substantzia hori: “segur aski, kartzinogenikoa gizakientzat”.
|
|
Patata frijituak edo patatekin egindako produktuak, bigarrenen barruan. Horrek esan nahi
|
du
substantzia horren proportzio aldakorrak hauteman daitezkeela snack sorta zabal batean, frijitu ezagun askotan bezala, baita zereal txigortuetan ere. Prozesuei dagokienez, akrilamida sortzeko tenperatura optimoa 180 °C ingurukoa dela dirudi, eta erraz lor daiteke labe eta frijitzeko sistema industrial askotan.
|
2003
|
|
Eutanasiaren kasua da (legeztatu zuen lehen nazioa izan zen). Herbehereetako Gobernuak onartu du gaixotasun kronikoak zituzten gaixo askok cannabisa erosten zutela “coffee shops” etan, eta zehaztu
|
du
substantzia hori ohiko tratamenduek huts egiten dutenean edo ohiko terapietan erabiltzen diren botikek albo ondorio kaltegarriak dituztenean soilik agindu behar dutela. Herbehereetako bi enpresak kalamuaren plantako bi andui berezi biltzeko baimena jaso dute, laborategiko baldintzetan, gero Osasun Ministerioari saltzeko, eta hark gero botikei ontzi txikitan banatuko die.
|
|
sinensetina da garrantzitsuenetako bat (%0, 2). Espainiako farmakopeak adierazten
|
du
substantzia horren %0, 05 izan behar duela gutxienez. – Azido kafeikoaren deribatuak, hala nola azido rosmarinikoa.– Potasio gatzak (%3). – Bestelakoak:
|
2004
|
|
OMEk uste
|
du
substantzia hori, minbizia sor dezakeela susmagarria, modu naturalean gertatzen dela tenperatura altuetan prestatutako jaki batzuetan.
|
|
Suediaren oharra Txosten berri horrek komunitate zientifikoaren interesa piztu du 2002ko apirilean Suediako agintariek akrilamidaren berri eman ondoren, tenperatura altuetan prestatutako elikagaietan, hala nola ogian edo patata frijituetan, onartutakoak baino milaka aldiz kontzentrazio handiagoetan. Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) onartzen
|
du
substantzia horrek animalien minbizia eta ugalketa arazoak eragiten dituela, eta, dosi altuetan, pertsonen nerbio sistemari ere arazoak eragin diezazkioke. Janarietan akrilamida nola sortzen den gutxi jakin arren, OMEk uste du modu naturalean gertatzen dela tenperatura altuetan prestatutako jaki batzuetan.
|
|
Osasun erakundeak gogorarazi
|
du
substantzia hori ez izatea" mehatxu garrantzitsua dela osasunerako eta munduko populazioaren garapenerako"
|
2005
|
|
Hala ere, ohar horiek baztertuko lukete kontsumitzailearentzat arriskurik ez egotea, kloranfenikolaren hondakinak elikagaietan modu masiboan aurkitzen ez badira behintzat. Hala ere, Codex Alimentarius nazioarteko erakundeak uste
|
du
substantzia horren toxikotasunagatik ezin dela gehienezko hondakin kopuru bat ezarri. Horregatik, adierazi du ez litzatekeela erabili behar elikagaiak ekoizteko.
|
|
Balorazio ildo horretan bertan, Erresuma Batuak, Portugalek eta Belgikak, besteak beste, argitaratu dituzten oharretan, osasunerako arriskurik ez dagoela uste dute. Halaber, alarmak agerian utzi
|
du
substantzia horrek giza osasunean dituen eraginei buruzko informazio zientifikorik eza. Hala aitortzen zuten Europako Batasuneko agintari gorenek, zenbait astez iraun duen ebaluazio prozesu baten ondoren, substantzia horren eraginpean egoteari buruzko ebaluazioaren emaitzak aurkeztu berri baitituzte, baita haren ahalmen genotoxikoa ere.
|
2007
|
|
Hexaklorobenzenoa oso hondakin arriskutsua da, eta Stockholmeko Hitzarmenean debekatu ziren dioxinarik arriskutsuenak, “dozena zikina” deritzonaren parte da. Elkarte ekologistak ohartarazi
|
du
substantzia hori ez dela biodegradagarria eta nahaste metabolikoak, minbizia eta gaitz organiko larriak eragiten dituela. Kalkuluen arabera, farmaziako erraustegi alemanek, 2004an bakarrik, 27 tona sufre dioxido, 10 tona amoniako eta 227 tona nitrogeno oxido isuri zituzten atmosferara.
|
2008
|
|
Gure organismoak A bitamina bihurtzen
|
du
substantzia hori, eta bitamina hori oso lagungarria da azala elikatzeko.
|
|
Bartzelonako Hospital Clinic en azaltzen duenez, urtean sentikortasun kimiko anizkoitzeko 50 kasu hautematen dira, hau da, kasu berri bat astean. Intoxikazioak Aire zabaleko jarduerak ugaritzea suge gehiago hiltzearen ondorio izan liteke Asteburuetan estasia maiz kontsumitzen duten bost paziente gazteri egindako jarraipenaren bidez, ospitale honetako Barne Medikuntzako Zerbitzuak egiaztatu
|
du
substantzia hori bi edo hiru urtez jolas bidez kontsumitzeak kalte kognitiboaren oinarriak jar ditzakeela. «Kontsumitzaile horiek arreta eta kontzentrazio gaitasun handia galtzen dute, irentsitako substantziak eragindako endekapen neuronal baten ondorioz», azpimarratu du espezialistak.
|
2009
|
|
Plastikozko botila batzuk, biberoiak, baxera elementuak (katiluak eta platerak, esaterako) polikarbonato horrek osatzen ditu; plastiko zurrun gardena da, eta Kanadako eta Estatu Batuetako osasun arduradunak burutik ekartzen ditu. Lehen herrialdeak debekatu egin
|
du
substantzia hori biberoiak egiteko erabiltzea, eta bigarrenak bukatutzat eman du ondorio kaltegarriei buruzko ebidentzia zientifikorik ez dagoela dioen azterlana, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA, ingelesezko sigletan) duen jarreraren antzekoa.
|
|
Dermatologiaren XXI. Biltzarrean, bitaminak eguzkitik babesteko aktibo gisa duen eragina izan da gai nagusietako bat. Conejo Mir ek minbizi mota batzuen inhibizio funtzioa azpimarratu du, baina zehaztu
|
du
substantzia hori gehiegi hartzea toxikoa izan daitekeela eta hiperkaltzemia eragin dezakeela. Gai horri dagokionez, Esteba Parrak, Torontoko Unibertsitateko (Kanada) Antropologiako irakasleak eta pigmentazioan adituak, eguzki erradiazioek bitamina iturri gisa duten garrantzia eta minbizi mota jakin batzuen aurkako babesa nabarmendu ditu.
|
2010
|
|
Giza esposizioa berretsi egin da, hainbat azterketatan, odol eta gernu laginak detektatu ondoren. Minbizia Ikertzeko Nazioarteko Agentziak (IARC) “gizakientzako agente kartzinogenotzat” jotzen
|
du
substantzia hori, eta beste elikagai batzuetan ere badago, hala nola haragian, esnean edo arrautzetan, nahiz eta gizakiek elikagai horien bidez duten esposizioa hutsala den, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) aitortzen duenez. 2006an, gorputz pisuaren kilo bakoitzeko 120 nanogramo astean jan zitezkeela ezarri zuen Bruselak A okratoxinarako.
|
2014
|
|
Gaur gaurkoz, elikagaien arloan Europan dagoen eragunke gorenak, Elikadura arloko Segurtasunaren Europako Agentziak (EFSA), arrisku gutxikotzat jotzen
|
du
substantzia hori, agertzen den kasuetan ere.
|
|
2002 urtean Suediako adituek adierazi dutenez, ikerketa asko egin dira pertsonen osasunean duten eraginari buruz. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) baieztatu berri
|
du
substantzia horrek minbizia izateko arriskua areagotzen duela, animaliekin orain arte egin diren ikerketen arabera. Hori dela eta, EFSak kontsulta publikoa egitea proposatu du, bere arriskuen eta prebentzio neurri nagusien ebaluazioak indartzeko.
|
2016
|
|
Pertsona horrek desira iraunkorra eduki behar du substantzia kontsumitzeko edo ezintasun nabarmena agertu behar
|
du
substantzia horren erabilera murriztu edo kontrolatzeko.
|
2017
|
|
Europako Batasunak, Elikadura arloko Segurtasunaren Europako Agintaritzaren bitartez (EFSA), arautua
|
du
substantzia horren gehienezko kopurua, eta muga horiek seguruak dira herritarrentzat, nahiz eta zenbait herrialdetan Frantzian, adibidez araudia are zorrotzagoa den.
|
2018
|
|
Txokolate baten teobromina kantitatea kalitatearen eta kakao motaren araberakoa da. Hala, txokolate zuriak ia ez
|
du
substantzia hori, eta txokolate puru kantitate txiki batek arriskua ekar dezake. Maskotarentzat arriskutsua den kakao kantitatea, gainera, animaliaren tamainaren araberakoa da:
|