2001
|
|
Etxinazea purpurea Ekinazeazko prestakinak, era askotakoak, udazkeneko eta neguko hilabete hotzetan izaten dira, bai farmazietan bai belar dendetan. Landare horren balio erantsi handiena sistema immunitarioa maila jakin batean suspertzeko
|
duen
propietatea da, eta, ondorioz, hotzeriaren edo bestelako infekzio eta arnas gaixotasunen aurkako babesa du. Instalazioaren azterketa hotzeri arruntaren prebentzioan eta tratamenduan haren baldintzak ebaluatzean oinarritu da.
|
2002
|
|
Kembuterolak organismoan
|
dituen
propietate biologikoen ondorioz, anabolizatzaile den botika hori kirol arloko produktu ezagun bihurtu da. Ezaugarri horiek berak zirela medio, albaitaritzan erabili zen azienda gizentzeko, nahiz eta gaur egun Europar Batasuneko eta Espainiako legeriak debekatzen duen.
|
2003
|
|
|
Dituen
propietateen arabera, azkenaldian, elikagai batzuk bereziki haragia eta arraina desinfektatzeko ozonoa erabiltzea iradoki da, aldez aurretik ozonizatutako urarekin dutxatu besterik ez baita egin behar. Era berean, zenbait autorek proposatzen dute zenbait industria gainazalen desinfektatzaile gisa erabil daitekeela.
|
|
Beta karotenoa A bitamina bihurtzen da gure organismoan, behar duen bezala. Bitamina hori funtsezkoa da ikusmenerako, larruazalaren, ilearen, mukosen, hezurren eta sistema immunologikoaren funtzionamendu egokirako, bai eta kirol jardueran garrantzi berezia
|
duten
propietate antioxidatzaileak izateko ere. B3 bitaminak edo niazinak, besteak beste, metabolismoaren eta karbohidratoen, gantz azidoen eta aminoazidoen aprobetxamenduaren fase desberdinetan parte hartzen du.
|
|
Fruitu lehor horiek
|
dituzten
propietate antioxidatzaileak nabarmentzen dira azterlan batean.
|
2004
|
|
Elikagai horien etiketak, adibidez, produktuak duen mantenugai mota eta kopurua zehaztu behar ditu, eguneroko gomendioak gainditu ez ditzan. Prestatzen ari den arauak informazio zehatza eman nahi
|
du
propietate onuragarriei buruz, zientifikoki egiaztatu beharrekoak. Hala ere, adituek ohartarazi dute dieta orekatu batek arraina edo frutak bezalako elikagaiak sartu behar dituela.
|
|
“etiketatzeak ez du izan behar eroslea hutsegitera bultzatuko duenik, bereziki elikagai bati gaixotasun baten prebentzio, terapia edo sendatze propietateak esleituz, eta ez ditu aipatu behar propietate horiek”. Kasu honetan, UCCk dio Central Lechera Asturianak publizitate erakargarri gisa etiketa bat erabiltzen duela, bi gaixotasunek, hala nola loditasunak eta hiperkolesterolemiak,
|
dituzten
propietate terapeutikoei buruzko baieztapenak dituena. “Horiek erabiliz gero, okerreko ustea izan dezake kontsumitzaileak, produktua zenbat eta gehiago kontsumitu, orduan eta kolesterol maila txikiagoa izango duela odolean, eta, ondorioz, ez duela dietarik egingo”.
|
|
Postre eta mokadu onenak dira, uretan aberatsak izateaz gain, mineralak, bitaminak eta eragin antioxidatzailea duten hainbat substantzia baitituzte, zuntz kantitate interesgarriak izateaz gain. Frutek
|
dituzten
propietate nutritibo guztiak aprobetxatzeko modu egokia da mazedonia gisa hartzea. Kolore, aroma eta zapore nahasketaren ondorioz, postrea oso erakargarria da, eta, gainera, oso aukera egokia da haurrek elikagai nutritibo horiek jan ditzaten.
|
|
Kortisola giltzurrun gaineko guruinek askatzen dute, organismoak estresari aurre egiteko erantzun fisiologiko gisa. Sintesi molekula berriak Mota horretako substantziek
|
dituzten
propietate batzuk direla-eta, kortisolaren antzeko izaera duten molekula berriak garatu eta sintetizatu dira. Molekula horiek giza medikuntzan eta albaitaritzan erabiltzen dira.
|
2005
|
|
Kasu honetan ere, espezieen barruan dagoen aldakortasun naturala bilatu behar da –«Asian, adibidez, karoteno eta azukre gehiago duten barietateak daude–, parametro horiekin lotutako geneak aurkitu eta intereseko barietate komertzialetan sartu. Nolanahi ere, beti bilatu behar da aldakortasuna espeziearen beraren barruan (pepino basatietan berezko erresistentzia naturalak, pepino komertzialak hobetzeko, edo meloi batek beste meloi bat hobetzeko
|
dituen
propietateak), eta beti hautatu behar da gurutzatzearen bide tradizionala, nahiz eta oraindik ere «lehia aurreko fase» batean gauden, nahiz eta aplikaziotik urrun egon.
|
|
Jiménezek argitu duenez, azterketa boluntario gutxirekin egin zen, azterketa handiagoa egin behar da aipatu onura agerian uzteko, eta oliba olio guztiek ez dute fenolen graduazio bera, «beraz, guztiek ez dute onura kardiobaskular bera». Grekoak eta italiarrak Ezin bestela izan, zientzialari grekoek eta italiarrek bat egin dute espainolekin, oliba olioak osasunarentzat
|
dituen
propietate onuragarrienak identifikatzeko. Kordobako Jiménez-en taldeak arteriosklerosiari aurrea hartzeko mesedea egin zuela adierazi bazuen ere, Atenasen egindako beste ikerketa batek dio oliba olioaren kontsumoak arteria presioa murrizten duela.
|
2006
|
|
Olio horrek kolesterolaren eta zainetako presioaren gainean duen eragin mesedegarria, nutrizio eta gastronomian
|
dituen
propietateak...
|
|
Haragiak eta arrainak ez
|
du
propietaterik galtzen, praktikan, izozte prozesuak ez duelako eraginik izaten ez proteinetan, ez A eta bitaminetan ezta mineraletan ere.
|
2007
|
|
Etiketari buruzko araua urratzen du, gazpatxo guztiak
|
dituzten
propietateak bere produktuari berezi balitz bezala aitortzen diolako (%100 naturala).
|
|
krematsutasuna eta zaporea; aurkakoak: tomate gustua, nabarmenegia eta lodiegia.Kaiku Gazpatxoa2, 49 euro litroko.Litro beteko brika, ez du hotzaren premiarik.Etiketari buruzko araua urratzen du, gazpatxo guztiak
|
dituzten
propietateak bere produktuari berezi balitz bezala aitortzen diolako (%100 naturala). Karbohidrato gutxien (%3, 4) eta kaloria gutxien (35 baizik ez, 100 gramoko) dauzkatenetako bat.Oliba olioz egina.Dastatze proban, 4,6 puntu jaso ditu; gaizkien balioztaturiko bat da.Aldekoak: kolorea eta gorputza; aurkakoak:
|
|
Adituek ematen duten erantzunak funtsezko bi premisa ditu. Lehenik eta behin, nikotina ez da toxikoa eta ez
|
du
propietate kantzerigenorik; tabakoaren kearen beste osagai batzuk ez bezala (karbono monoxidoa, hidrokarburoak edo nitrosaminak). Eta bigarrena, nikotinaren mendekotasun ahalmena dosiarekin lotuta egongo litzateke, baina baita, modu esanguratsuan, hartzeko eta xurgatzeko bidearekin ere.
|
|
Gainera, enpresak 1,5 milioi gehiago gastatuko lituzke bere produktuen trans fat kentzeko ahaleginaren egoeraren berri ematen. Arazo horrek zailtasunak izan ditu, substantzia horiek leheneratze azkarraren negozioan
|
dituzten
propietateak direla eta. Prozesuan erabilitako koipeen ordezkapenak zenbait konplexutasun zituen.
|
2009
|
|
Ferran Adrià sukaldari ezagunak definitzen duen bezala, “oso mamitsua da, eta, haustean, ahoko zapore guztia ustiatzen du”.
|
Dituen
propietateen artean, nabarmentzekoa da elikagaiari ahalmen antioxidatzaile handia ematen dion bitamina kopuru handia; zuntz disolbagarri kopuru handiak kolesterol maila orekatzen du, odoleko glukosa igoerei aurre egiten die eta hesteetako igarotzea erregulatzen laguntzen du. Hau da txufaren osaera:
|
|
Anandin Propietate funtzionalak dituzten elikagai berrien merkatuak elikagaiak eta osagaiak erabiltzen ditu propietate organoleptikoak goraipatzeko. Espainiako ikertzaile talde batek aztertu eta ezagutarazi ditu zainzuriaren zurtoinaren zurtoinaren hamar zentimetroak (edo gehiago) dituen zuntzak
|
dituen
propietateak. Zurtoin hori, normalean, baztertu egiten da, itxura zurkaitzagatik eta gogortasunagatik, eta ez da merkaturatzen.
|
|
Landareek askotariko konposatu aktiboak dituzte, eta birformulatutako elikagaien kalitatea hobetu dezakete, hala nola gosaritako zerealak, opilak, zukuak edo esnekiak. Gainera, balio erantsia
|
duten
propietate interesgarriak dituzte, eta erakargarriagoak dira produktu funtzional horiek. Barazki, barazki eta frutetatik datozen zuntzak kalitate nutrizional eta teknologiko handiagokotzat hartzen dira.
|
|
Baita AEBko Nekazaritza Saila ere. helburu bikoitzeko azterlan batean parte hartu du. Alde batetik, bilgarri horiek “E.coli 0157: H7” en kontra
|
dituzten
propietate antimikrobianoak ebaluatzea, eta biltegiratzean duten egonkortasuna aztertzea. Bestetik, tomatez eta karvacrol edukiz osatutako film jangarri batzuen propietate fisiko, kimiko eta mekanikoak aztertzea.
|
|
Elikagai eta edari gozo horiei gehituta, energia gutxiago ematen dute eta azukreak kontrolatzeko dietetara egokitzen dira, hala nola, obesitatea, diabetea, triglizerido handiak eta hortzetako txantxarra dutenentzat. Gluzemiaren eta presio arterialaren kontrola Azkenekoa eta berriena, oraingoz, estebiak gizakiengan
|
dituen
propietateen eta eraginkortasunaren berrikuspen sistematikoa da, Natural Standard Research Collaboration ek egindako ebidentzian oinarrituta. Emaitzak landareak hipertentsioan eta hipergluzemian duen eraginean oinarritzen dira.
|
2010
|
|
Elikagai funtzional interesgarri bihurtzen dituzte, zuntz dietetikoan duten aberastasun handiagatik, mineralen eta bitaminen kontzentrazio handiagatik, fitokimikoen edukiagatik (antioxidatzaileak eta fitoesterolak) eta zenbait gantz azido poliasegaberen ekarpen bereziagatik eta horien balio energetiko urriagatik. Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Gorenak (CSIC) eta Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko Nutrizio eta Bromatologia Sailak (Espainia) berrikusi zituzten beren nutrizio ezaugarriak eta osasun kardiobaskularrerako
|
dituzten
propietateak, eta ikusi zuten pisu molekular handiko omega gantz azidoen (20 karbono atomo edo gehiago) iturri bikaina direla erantzun triglizerologikoaren maila murrizteko eraginkorrenak. Konposatu antioxidatzaileen baliabide egokia dira, baina, autoreek diotenez, alga batzuetatik besteetara nabarmenak izan daitezke eduki desberdintasunak, bai elikagaietan bai gainerako elikagaietan.
|
|
Nanoteknologia oso dimentsio txikietako materialak neurtu, modelatu eta kontrolatzeko gaitasuna hartzen duen diziplina da. Materialek hain eskala txikian
|
dituzten
propietate fisiko, kimiko eta biologiko ezohikoetatik eratortzen da haien potentziala. Elikadurari aplikatutako nanoteknologiaren onurak askotarikoak dira, manipulatzen zailak diren substantziak maneiatzen eta dosifikatzen laguntzen baitu, eta kanpoko agenteen aurkako babesa ematen baitu, hala nola argia, oxigenoa eta abar.
|
2012
|
|
Gaur egungo smartphone gehienek
|
dituzten
propietateak gaindituko dituzten prototipoak garatu dituzte fabrikatzaile nagusiek
|
2013
|
|
THAUVIN gastua Zer dira parabenoak? Los parabenoak edo parabenoak bost familia motatakoak dira (metilparabenoa, etilparabenoa, propilparabenoa, butilparabenoa eta bencilparabenoa), merkeak eta erabilgarriak, hainbat mikrobio motaren aurrean
|
dituzten
propietateak direla eta. 1924an aurkitu zituzten antimikrobianoak.
|
2017
|
|
Hori dela eta, Osasunerako Mundu Erakundeak (OME) fruta eta barazkien artean egunean gutxienez 400 gramo hartzea gomendatzen du, eta horrek lagundu egiten du minbizia, obesitatea, diabetesa eta gaixotasun kardiobaskularrak bezalako gaixotasunak prebenitzen. Baina berdura izoztuek al
|
dute
propietate horiek partekatzen?
|
2021
|
|
Oliba olioari buruzko gomendioen oinarri dira oliba olioak osasunean eta, bereziki, gaixotasun kardiobaskularren prebentzioan duen eragina argi frogatzen duten saiakuntzen emaitzak. Koltza olioak ez
|
ditu
propietate horiek berak, baina oliba olioaren sailkapen bera lortzen du. Nola azaltzen da?
|
2022
|
|
Hans/ 20749 images Sagar edo sagardo ozpina Orain arte aipatu ditugun gainerako ozpinak haragi gorri eta zurientzako ongailu gisa erabil daitezkeen arren, sagar ozpina oso egokia da itsaskietarako eta arrainetarako, zapore berezia baitu. Azken urteotan, ozpin mota hori zabaldu egin da argaltzeko
|
dituen
propietateengatik. Baina kontuan hartu behar da zaporea, usaina eta kolorea indartzeko gailu batetik haratago, beste edozein ozpin bezala, ez dituela zientifikoki frogatutako propietate gehiago.
|
|
Zergatik gomendatzen du OMEk dieta nordikoa? Duela urte batzuk Munduko Osasun Erakundeak dieta nordikoa munduko osasungarrienen artean sartu zuen eta dieta mediterraneoak
|
dituen
propietateak bezain onuragarriak. Horretarako, zenbait ikerketatan oinarritu ziren, zenbait gaixotasun kardiobaskularren eta diabetesaren arrisku faktoreen zenbait hobekuntza lotzen zituztenak.
|
|
Elikagai garbiak linboan erortzen dira, eta, Beatriz Robles elikagaien teknologoak azaltzen duenez, “ez dago murrizketa espliziturik. Hori bai, 1169/ 2011 Erregelamenduak, informazio praktika leialei buruzko 7 artikuluan, adierazten du elikagaiei buruzko informazioak ez diola kontsumitzaileari errorerik eragingo, ez
|
dituen
propietateak ematen dizkiolako edo jakiak ezaugarri bereziak dituela iradokitzen duelako, baina, berez, antzeko elikagai guztiek ezaugarri horiek dituzte”. Egoera abstraktuago bihurtzen da garbitzat jotzen dena ez denean jaki jakin bat, menu osoa baizik, eta ez denean produktu baten edo bestearen salmentaren xede komertzialetara mugatzen (araudiak nahiko zorrotzak dira), baizik eta eragin batek prestatutako etxeko elikagaiak goraipatzera.
|
2023
|
|
Tetrahidrokannabinola analogia bat ezartzeagatik da, hala nola kafeina kafe aleetan, morfina opioaren plantan edo te plantako teofilina. ...ekin elkartzen da, eta, horien bidez, ekintza ugari egiten ditu, bai jolas erabileran bilatzen direnak (erlaxazioa, gogo aldartea, estres gutxiago eta sentikortasun handiagoa), bai medizina erabileran bilatzen direnak”, Azken horiei dagokienez, nabarmentzekoa da kimioterapia tratamenduan dauden eta sendagai tradizionalari erantzuten ez dioten pazienteen gonbitoak eta goragaleak arintzeko THCk
|
dituen
propietate antiemetikoak. “Zientifikoki frogatuta dago, halaber, minbizia duten gaixoen apetitua suspertzeko eta metabolismoa hobetzeko duten gaitasuna, kimioterapiaren ondoren jateko gogoak edo haren ondorio analgesiko edo antiinflamatorioak, batez ere esklerosi anizkoitza duten pazienteen muskulu zurruntasuna murrizteko orduan”, zehaztu du adituak.
|
|
Imagen: asife Espinaka freskoak denbora gehiago Espinakek
|
dituzten
propietateak Nutrizio propietate garrantzitsuenen artean, hauek nabarmentzen dira: Zuntza.
|