2010
|
|
Bestalde, zeliakoek elikadura zerbitzu publiko eta pribatuen inplikazio handiagoa eskatzen dute. Zerbitzu horiek jatetxeetako, ospitaleetako, eskoletako eta unibertsitateetako karta eta menuekin lotuta daude, eta informazio gehiago eta glutenarekiko intolerantzia
|
duten
pertsonentzako menu alternatibo gehiago eskaini lituzkete.
|
2011
|
|
Kataluniako aterpetxeetan milioi bat menu baino gehiago zerbitzatzen dira, eta elikagai alergien prebalentzia Kataluniako biztanleen %1 eta %3 bitartekoa dela kalkulatzen da, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziaren (ACSA) datuen arabera. Prestaketa, gakoa Alergiak edo intolerantziak
|
dituzten
pertsonentzako menuak prestatzen diren bitartean, ez da beste jakirik ukitu behar. Alderdi garrantzitsuenetako bat da tresnak eta lan eremuak garbi egotea.
|
|
Elikagaien etiketa xehetasunez aztertu behar da, alergenorik ez dutela ziurtatzeko; garrantzitsua da, batez ere, pastelak, saltsak edo plater landuagoak egiteko. Alergiak edo intolerantziak
|
dituzten
pertsonentzako menuak prestatzen diren bitartean, ez da beste jakirik ukitu behar. Gatza edo espezieak erabiliz gero eskua sartu behar ez den poteak erabili behar dira.
|
2012
|
|
Euskadiko Zeliakoen Elkarteak (EZE) laguntza eman dio EROSKI CONSUMERi azterketa hau egiteko orduan, eta haren ordezkarien hitzetan, glutenarekiko intolerantzia
|
duten
pertsonentzako menuak garestiagoak dira ohikoak baino: baina ez, bereziki, erabiltzen dituzten osagaiengatik; kontua da era horretako menuak, gehienean, goi mailako jatetxeetan eskaintzen dituztela.
|
|
EROSKI CONSUMERek 12 jatetxe bisitatu ditu, eta bertatik bertara ikusi du nola lan egiten duten elikadura alergiak edo intolerantziak
|
dituzten
pertsonentzako menu edo plater bereziak eskaintzen dituzten jatetxe horiek.
|
|
12 eta 17 euro artean Iruditeria kolektiboak pentsatzen du berezia modu batera edo bestera ordaintzen dela. Euskadiko Zeliakoen Elkarteak (EZE) ikerketa horretan lagundu zuen, eta uste du glutenarekiko intolerantzia
|
duten
pertsonentzako menuak garestiagoak direla, ez erabilitako osagaiengatik, baizik eta kolektibo horiei zerbitzua ematen dieten establezimenduak gama altukoak izan ohi direla ziurtatzen dutelako. Bestalde, Elikadura Alergien Euskal Elkarteak (ELIKATE), eta horri ere galdetu zitzaion, alergikoek menu bereziak dituen jatetxe bat lortzen badute, menu oso sinpleak aukeratu ohi dituztela, ahalik eta arrisku gutxien sortzeko.
|
|
Ondoeza hobetu egiten da zuntz askoko elikagai gordinak hartuz gero, hesteen mugimendua bizkortzen bada, ura hartzen badu, gorotz bolumena handitzen bada eta ebakuazioa errazten badu. Zuntzak gluzemia eta gorputz pisua hobeto kontrolatzen ere laguntzen du; beraz, elikagai gordinak egunero egon behar dira diabetesa eta obesitatea
|
duten
pertsonen menuetan. Jaki gordinak mahaian:
|
2020
|
|
Bestalde, plater bakoitzaren koipeei dagokienez, hobe da frijituen edo arrautza irinetan pasatutakoen ordez, prestaketa aukera osasungarriagoak erabiltzea, hala nola barazkiak, entsaladak edo ozpinetakoak, hotzak edo plantxan edo lurrunetan prestatuak. Baina, oro har, eta diabetesa
|
duten
pertsonentzako menuen laburpen gisa, adituek diotenez, Harvardeko plateraren metodoa Lehentasuna ematen jarraitzeko modu egokia da landare jatorriko produktuak, beti bertan egon daitezen eta kontsumituko den janariaren erdia, gutxi gorabehera, izan dezaten. Halaber, aukera hauek egitea gomendatzen da:
|