Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2005
‎Arrisku aldagarria Homozisteina gutxitzeak arrisku kardiobaskularrari aurre egiten diola jakin ezean, datu batzuek frogatzen dute B taldeko bitaminekin duen antagonismoak aminoazido horren efektu deletereoa prebenitzen duela. Nutrizio arloko adituek gomendatzen dute litro bakoitzeko 10 mikromol baino gehiagoko homozisteina duten pertsonek elikagai gehiago kontsumitzea bitamina horiekin, besteak beste, zereal gotortuak, hosto berdeetako landareak, frutak, lekaleak eta, batez ere, gibela. Egunean 400 µg azido foliko nahikoa balitz homozisteina zirkulatzailearen kontrol ona bermatzeko, 100 g oilasko gibel baino ez dute 1.385 µg ematen.
‎Beraz, balio kaloriko ertaina du, 86 ematen baititu. kaloriak, jan daitekeen 100 g bakoitzeko; beraz, gehiegizko pisua edo obesitatea duten pertsonentzako elikagai egokia da. Gainerako arrainak bezala, bisigua ere iturritzat hartzen da.
2009
‎Gure elikaduran karbohidratoen iturri nagusiak zerealak eta horien deribatuak dira (arroza, pasta, ogia, galletak, gosariko zerealak, zereal barratxoak, etab.).), lekaleak, tuberkuluak (patata, frutak, esnea eta jogurta). Diabetesa duten pertsonentzako elikagai proposamenean, gainerako biztanleentzat bezala, komeni da karbohidratoetatik datorren kaloria guztiaren %50 gutxienez errespetatzea. Adibidez, neskato batek egunean 2.000 kcal eko kaloria beharrak dituela suposatuz, kalkulatzen da gutxienez 1.000 kcal karbohidratoek eman behar dituztela.
2010
‎2010eko apirilean, Txinan gertatzen diren melamina intoxikazioen inguruko kezkari erantzunez, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) elikagaietan substantziaren presentzia %60 murriztea erabaki zuen. Adituek uste dute pertsonek elikagaien bidez egiten duten esposizioa segurutzat jotzen dena baino txikiagoa dela, baina onartzen dute beste esposizio iturri batzuk ere kontuan hartu behar direla, hala nola katiluak eta platerak. Kontrol orokorra Genevan egindako bileran aztertutako puntuek elikagai hauek dituzte:
2012
‎o 41/ 2009 (EE) Araudia, glutenarekiko jasanezintasuna duten pertsonentzako elikagaien osaera eta etiketatua. Honako bi kontzeptu hauek definitzen ditu:
‎Hiri baratze partekatuen abantailak eta erronkak Baratze partekatuek abantaila ugari dituzte, beren aldekoen arabera: gizarte eta komunitate harremanak errazten dituzte, aisialdi osasungarria eskaintzen dute, hirietako kutsadura eta karbono dioxidoa (CO2) murrizten laguntzen dute, egoera ekonomiko zailak dituzten pertsonei elikagai freskoak lortzeko modua eskaintzen diete eta segurtasun juridiko handiagoa bermatzen dute. Desafioei dagokienez, nagusienetako bat laborantzarako egokiak diren lurrak eta ekimenean parte hartu nahi duten jabeak aurkitzea da.
2014
‎Terapia egiterakoan kontuan izan behar da, janaria baztertzea ez dela anorexiagatik bakarrik gertatzen. Esate baterako, nahaste obsesiboa edo fobikoa duen pertsona elikagai batzuk irenstearen beldur izan daiteke (sitiofobia selektiboa); pozoitzeari buruzko eldarniozko ideiak dituen paranoikoak janaria baztertu dezake; era berean, eskizofrenia katatonikoa duen batek ere elikatzea baztertu dezake negatibismoagatik.
2015
‎Kopuru hori munduko BPGaren %0, 3 da, eta, beraz, FAOko zuzendari nagusi José Graziano da Silvak adierazi zuen «gosete kronikoa desagerrarazteko ordaindu beharreko prezio nahiko txikia». Kopuru horren xedea landa eta hiri eremuetan eta babes sozialean egindako inbertsioen multzoa litzateke. Horrela, baliabide gutxien dituzten pertsonek elikagaiak eskuratzea eta beren bizimodua hobetu ahal izatea. Erronka garrantzitsua da, baina beharrezkoa.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia