2005
|
|
Arrisku aldagarria Homozisteina gutxitzeak arrisku kardiobaskularrari aurre egiten diola jakin ezean, datu batzuek frogatzen dute B taldeko bitaminekin duen antagonismoak aminoazido horren efektu deletereoa prebenitzen duela. Nutrizio arloko adituek gomendatzen dute litro bakoitzeko 10 mikromol baino gehiagoko homozisteina
|
duten
pertsonek elikagai gehiago kontsumitzea bitamina horiekin, besteak beste, zereal gotortuak, hosto berdeetako landareak, frutak, lekaleak eta, batez ere, gibela. Egunean 400 µg azido foliko nahikoa balitz homozisteina zirkulatzailearen kontrol ona bermatzeko, 100 g oilasko gibel baino ez dute 1.385 µg ematen.
|
|
Beraz, balio kaloriko ertaina du, 86 ematen baititu. kaloriak, jan daitekeen 100 g bakoitzeko; beraz, gehiegizko pisua edo obesitatea
|
duten
pertsonentzako elikagai egokia da. Gainerako arrainak bezala, bisigua ere iturritzat hartzen da.
|
2009
|
|
Gure elikaduran karbohidratoen iturri nagusiak zerealak eta horien deribatuak dira (arroza, pasta, ogia, galletak, gosariko zerealak, zereal barratxoak, etab.).), lekaleak, tuberkuluak (patata, frutak, esnea eta jogurta). Diabetesa
|
duten
pertsonentzako elikagai proposamenean, gainerako biztanleentzat bezala, komeni da karbohidratoetatik datorren kaloria guztiaren %50 gutxienez errespetatzea. Adibidez, neskato batek egunean 2.000 kcal eko kaloria beharrak dituela suposatuz, kalkulatzen da gutxienez 1.000 kcal karbohidratoek eman behar dituztela.
|
2010
|
|
2010eko apirilean, Txinan gertatzen diren melamina intoxikazioen inguruko kezkari erantzunez, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) elikagaietan substantziaren presentzia %60 murriztea erabaki zuen. Adituek uste
|
dute
pertsonek elikagaien bidez egiten duten esposizioa segurutzat jotzen dena baino txikiagoa dela, baina onartzen dute beste esposizio iturri batzuk ere kontuan hartu behar direla, hala nola katiluak eta platerak. Kontrol orokorra Genevan egindako bileran aztertutako puntuek elikagai hauek dituzte:
|
2012
|
|
o 41/ 2009 (EE) Araudia, glutenarekiko jasanezintasuna
|
duten
pertsonentzako elikagaien osaera eta etiketatua. Honako bi kontzeptu hauek definitzen ditu:
|
|
Hiri baratze partekatuen abantailak eta erronkak Baratze partekatuek abantaila ugari dituzte, beren aldekoen arabera: gizarte eta komunitate harremanak errazten dituzte, aisialdi osasungarria eskaintzen dute, hirietako kutsadura eta karbono dioxidoa (CO2) murrizten laguntzen dute, egoera ekonomiko zailak
|
dituzten
pertsonei elikagai freskoak lortzeko modua eskaintzen diete eta segurtasun juridiko handiagoa bermatzen dute. Desafioei dagokienez, nagusienetako bat laborantzarako egokiak diren lurrak eta ekimenean parte hartu nahi duten jabeak aurkitzea da.
|
2014
|
|
Terapia egiterakoan kontuan izan behar da, janaria baztertzea ez dela anorexiagatik bakarrik gertatzen. Esate baterako, nahaste obsesiboa edo fobikoa
|
duen
pertsona elikagai batzuk irenstearen beldur izan daiteke (sitiofobia selektiboa); pozoitzeari buruzko eldarniozko ideiak dituen paranoikoak janaria baztertu dezake; era berean, eskizofrenia katatonikoa duen batek ere elikatzea baztertu dezake negatibismoagatik.
|
2015
|
|
Kopuru hori munduko BPGaren %0, 3 da, eta, beraz, FAOko zuzendari nagusi José Graziano da Silvak adierazi zuen «gosete kronikoa desagerrarazteko ordaindu beharreko prezio nahiko txikia». Kopuru horren xedea landa eta hiri eremuetan eta babes sozialean egindako inbertsioen multzoa litzateke. Horrela, baliabide gutxien
|
dituzten
pertsonek elikagaiak eskuratzea eta beren bizimodua hobetu ahal izatea. Erronka garrantzitsua da, baina beharrezkoa.
|