Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 20

2001
‎bitamina larruazalean sintetiza badaiteke ere, haren gainean eguzkiaren argiak eragiten duenean, kasu batzuetan, batez ere pertsona gaixoetan, etxetik gutxi irteten direnetan edo eguzkiaren argitan gutxi egoten direnetan, ekarpen dietetikoa funtsezkoa izan daiteke. Arrautzak ezin hobeki sar daitezke hezueria duten pertsonen dietan, ez baitute base pulikorik, horiek sortzen baitute azido urikoa. Behin eta berriz esan izan da arrautzak txarrak direla gibelarentzat.
2003
‎Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Indioilarra aukerako haragietako bat bezala zihoan, koipe saturatu eta kolesterola gutxi duen dieta egiten badu.Erraz digeritzen den elikagaia denez, haurren eta urdail delikatua duten pertsonen dietan sartzea gomendatzen da. Indioilarraren eta oilaskoaren abantailetako bat dieta hipoalergenikoetan sar daitekeela da.
2005
‎Izan ere, askotan arbuiatzen dituzte arantza deserosoak. Gantz gutxi duenez, oso erraz digeritzen da arraina, eta pisu gehiegi duten pertsonen dietan sar daiteke. Gainera, odolean kolesterol maila handia duten pertsonek kontuan hartu beharreko elikagai bihurtzen du bere gantzen profil lipidiko osasungarria.
‎postreak egitean, azukrea ordezka dezakete. Hauek platerari zapore gozoa ematen diote, baina ez dute kaloriarik eta, gainera, ez diote odoleko glukosa mailari eragiten; beraz, diabetesa duten pertsonen dietan parte hartzeko onuragarriak izatea edo hipertriglizeridemia. Gozagarri artifizial hauek, kaloriarik gabeak, sakarina, hain zuzen (ezagunenetako eta enplegatuenetako bat) sukaldean azukrea erabiltzen den modu berean erabiltzea, baina dosia kontuan hartuta, sakarinaren ahalmen gozagarria azukre arruntarena baino 200 aldiz handiagoa.
2008
‎Adituen arabera, balio baxu hori erraz lor daiteke aurrerapen teknologikoei esker, elikagaietan gluten aztarnak askoz modu zehatzagoan detekta baitaitezke. Glutenarekiko intolerantzia duten pertsonen dietaren oinarria da garia, oloa, garagarra, zekalea, tritikalea, “Triticum aestivum” garia eta “Secale cereale” zekalea hibridatuta dituen edozein produktu kentzea. Horiek guztiek gluten maila handia dute osaeran, eta, beraz, kontsumitu aurretik, haien osaerari dagokion etiketa irakurri behar da.
2009
‎Nik uste dut bioteknologiak asko eskain dezakeela. Hain zuzen, ikertzen ari diren barietate batzuk oso interesgarriak dira, adibidez, osasun arazo jakinak dituzten pertsonen dieta osatzeko. Alabaina, hainbeste eragozpen jartzen ari dira orain ekoizten diren barietateei...
‎Glutenik gabe: goranzko balioa Zereal horien abantaila da ez dutela glutenik, eta hori dela eta, egokiak dira zeliakia duten pertsonen dietetarako. Balio horrek ekoizpena eta merkataritza areagotzen ditu, eta, gainera, pertsona zeliakoentzako elikagaietan ale, semola edo irina gehitzen du.
2010
‎Hanturaren kontrako dieta? Oraindik ez dago behar adina ebidentziarik artritisa duten pertsonei dieta bereziak egin ditzatela gomendatzeko, baina ikerketa batzuen arabera, omega gantz azido eta antioxidatzaile ugariko dietak hantura arintzen laguntzen du. Badakigu 3 serieko (PG3) prostaglandinak, azido eikospentaenoikotik (EPA) abiatuta egiten direnak, antiinflamatorioak direla.
2011
‎Mijo zerealaren eta kinuako proteina frakzioak aztertu dituzten azterketek, pseudokerealtzat hartuta, baieztatu egin dute zeliakia duten pertsonentzako dieta batean elikagai gisa duten segurtasuna. Oso gutxi ezagutzen diren arren, horien erabilerak sukaldaritzako aukera ugari sor ditzake eta glutenik gabeko elikagaiak jaten dituztenen dieta alda dezake.
‎Sagarra, diabetea eta kolesterola. Sagarraren zenbait konposaturen eragin sinergikoak (beste fruta eta barazki batzuetan ere badaude, hala nola zuntzaren eta polifenol antioxidatzaileen kasuan) emaitza onak ematen ditu, baldin eta sagarra diabetea edo dislipemiak dituzten pertsonen dieta terapeutikoan sartzen bada. Eremu klinikoan, sagarretatik ateratako polifenolak kapsula edo konprimitu gisa hartzeak erakutsi du gantzaren metabolismoa erregulatzeko gaitasuna duela, kolesterolaren profil plasmatikoa hobetuta, erraietako gantza murriztuta eta digestio traktuan glukosa xurgatzeko atzeratuta.
2012
‎Egin janaria ñamearekin: gastronomia tropikalera hurbiltzea Elikadura osaera leuna duenez, interesgarria da ñamea urdail delikatua duten pertsonen dietan. Ameak, almidoi asko duenez, zopa eta kremen lodigarri gisa balio du, egosten bada.
‎Ameak, almidoi asko duenez, zopa eta kremen lodigarri gisa balio du, egosten bada. Gainera, nutrizio osaera leuna duenez, interesgarria da urdail delikatua edo konbalezientea duten pertsonen dietarako, oso erraza baita digeritzea. Almidoi asko duenez, komeni da jakia ahoan ondo inpregnatzea, digestioa errazteko eta janez gero gasik eta digestio arazorik ez sortzeko.
2013
‎Diabetesa duten pertsonen dietan ezin da falta inolako fruta freskorik.
2014
‎Txakurrek ez dute pertsonak dietako aldaketetara egokitzeko gaitasunik. Bakterio flora ez da gizaki batena bezain anitza; beraz, elikadura zakar aldatzeak osasun arazoak eragin diezazkizuke, adibidez, beherakoa edo gonbitoak.
2015
‎Gaixotasun zeliakoa suszeptibilitate genetikoa duten pertsonek dietako glutenarenproteinekin kontaktua dutenean ematen da. Hesteko proteasek ezin dituzte glutenaren proteinakguztiz endekatu, eta gliadina peptidoak lumenean geratzen dira.
2017
‎Funtsezkoa da pisu osasuntsua edukitzea, desnutrizioak eta gizentasunak eragina baitute biriken funtzioan. Hurrengo artikuluan, Gabonetan arnas patologiak dituzten pertsonen dieta nola zaindu azaltzen da, hainbat aholku praktiko ematen dira eta menu aberats eta osasungarria egiteko ideia batzuk ematen dira.
2019
‎Izan ere, diagnostikoen kopurua% 15 handitzen da urtero Espainian, 400.000 baino gehiago baitaude tartean. Ez da harritzekoa Espainiako Zeliakoen Elkarteen Federazioak (FACA) 2018an Gaixotasun Zeliakoaren eskuliburua kaleratu izana glutena «nioler» ezin duten pertsonen dieta gidatzeko. Gariaren, garagarraren, zekalearen eta espeltaren artean egoten da, eta, batez ere, masari bolumena, harrotasuna eta elastikotasuna emateaz arduratzen da.
‎Diabetesa dutenek jan al dezakete fruta? Europako Batzordearen arabera, diabetesa duten pertsonentzako dieta gomendioek populazio orokorrarentzako berberak izan behar dute. Diabetearen Amerikako Elkartea (ADA), National Institute of Health AEBko (NIH) edo Erresuma Batuko diabetesa:
‎Getty Images Diabetesa dutenek jan al dezakete fruta? Europako Batzordearen arabera, diabetesa duten pertsonentzako dieta gomendioek populazio orokorrarentzako berberak izan behar dute. Diabetearen Amerikako Elkartea (ADA), National Institute of Health AEBko (NIH) edo Erresuma Batuko diabetesa:
2022
‎Horregatik, funtsezkoa da gurasoek nutrizio kontzeptuak ikastea, gaixotasunari eta errezeta egokiak egiteari dagokienez. Fenilzetonuria duten pertsonen dieta begetarianoa da Izan ere, animalia jatorriko elikagaiek dute fenilalanina gehien. Fruta eta barazkiek, batez beste, aminoazido horren 15 miligramo dituzte 100 gramoko; animalia jatorriko elikagaiek, berriz, askoz kantitate handiagoa dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia