2001
|
|
bitamina larruazalean sintetiza badaiteke ere, haren gainean eguzkiaren argiak eragiten duenean, kasu batzuetan, batez ere pertsona gaixoetan, etxetik gutxi irteten direnetan edo eguzkiaren argitan gutxi egoten direnetan, ekarpen dietetikoa funtsezkoa izan daiteke. Arrautzak ezin hobeki sar daitezke hezueria
|
duten
pertsonen dietan, ez baitute base pulikorik, horiek sortzen baitute azido urikoa. Behin eta berriz esan izan da arrautzak txarrak direla gibelarentzat.
|
2003
|
|
Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Indioilarra aukerako haragietako bat bezala zihoan, koipe saturatu eta kolesterola gutxi duen dieta egiten badu.Erraz digeritzen den elikagaia denez, haurren eta urdail delikatua
|
duten
pertsonen dietan sartzea gomendatzen da. Indioilarraren eta oilaskoaren abantailetako bat dieta hipoalergenikoetan sar daitekeela da.
|
2005
|
|
Izan ere, askotan arbuiatzen dituzte arantza deserosoak. Gantz gutxi duenez, oso erraz digeritzen da arraina, eta pisu gehiegi
|
duten
pertsonen dietan sar daiteke. Gainera, odolean kolesterol maila handia duten pertsonek kontuan hartu beharreko elikagai bihurtzen du bere gantzen profil lipidiko osasungarria.
|
|
postreak egitean, azukrea ordezka dezakete. Hauek platerari zapore gozoa ematen diote, baina ez dute kaloriarik eta, gainera, ez diote odoleko glukosa mailari eragiten; beraz, diabetesa
|
duten
pertsonen dietan parte hartzeko onuragarriak izatea edo hipertriglizeridemia. Gozagarri artifizial hauek, kaloriarik gabeak, sakarina, hain zuzen (ezagunenetako eta enplegatuenetako bat) sukaldean azukrea erabiltzen den modu berean erabiltzea, baina dosia kontuan hartuta, sakarinaren ahalmen gozagarria azukre arruntarena baino 200 aldiz handiagoa.
|
2008
|
|
Adituen arabera, balio baxu hori erraz lor daiteke aurrerapen teknologikoei esker, elikagaietan gluten aztarnak askoz modu zehatzagoan detekta baitaitezke. Glutenarekiko intolerantzia
|
duten
pertsonen dietaren oinarria da garia, oloa, garagarra, zekalea, tritikalea, “Triticum aestivum” garia eta “Secale cereale” zekalea hibridatuta dituen edozein produktu kentzea. Horiek guztiek gluten maila handia dute osaeran, eta, beraz, kontsumitu aurretik, haien osaerari dagokion etiketa irakurri behar da.
|
2009
|
|
Nik uste dut bioteknologiak asko eskain dezakeela. Hain zuzen, ikertzen ari diren barietate batzuk oso interesgarriak dira, adibidez, osasun arazo jakinak
|
dituzten
pertsonen dieta osatzeko. Alabaina, hainbeste eragozpen jartzen ari dira orain ekoizten diren barietateei...
|
|
Glutenik gabe: goranzko balioa Zereal horien abantaila da ez dutela glutenik, eta hori dela eta, egokiak dira zeliakia
|
duten
pertsonen dietetarako. Balio horrek ekoizpena eta merkataritza areagotzen ditu, eta, gainera, pertsona zeliakoentzako elikagaietan ale, semola edo irina gehitzen du.
|
2010
|
|
Hanturaren kontrako dieta? Oraindik ez dago behar adina ebidentziarik artritisa
|
duten
pertsonei dieta bereziak egin ditzatela gomendatzeko, baina ikerketa batzuen arabera, omega gantz azido eta antioxidatzaile ugariko dietak hantura arintzen laguntzen du. Badakigu 3 serieko (PG3) prostaglandinak, azido eikospentaenoikotik (EPA) abiatuta egiten direnak, antiinflamatorioak direla.
|
2011
|
|
Mijo zerealaren eta kinuako proteina frakzioak aztertu dituzten azterketek, pseudokerealtzat hartuta, baieztatu egin dute zeliakia
|
duten
pertsonentzako dieta batean elikagai gisa duten segurtasuna. Oso gutxi ezagutzen diren arren, horien erabilerak sukaldaritzako aukera ugari sor ditzake eta glutenik gabeko elikagaiak jaten dituztenen dieta alda dezake.
|
|
Sagarra, diabetea eta kolesterola. Sagarraren zenbait konposaturen eragin sinergikoak (beste fruta eta barazki batzuetan ere badaude, hala nola zuntzaren eta polifenol antioxidatzaileen kasuan) emaitza onak ematen ditu, baldin eta sagarra diabetea edo dislipemiak
|
dituzten
pertsonen dieta terapeutikoan sartzen bada. Eremu klinikoan, sagarretatik ateratako polifenolak kapsula edo konprimitu gisa hartzeak erakutsi du gantzaren metabolismoa erregulatzeko gaitasuna duela, kolesterolaren profil plasmatikoa hobetuta, erraietako gantza murriztuta eta digestio traktuan glukosa xurgatzeko atzeratuta.
|
2012
|
|
Egin janaria ñamearekin: gastronomia tropikalera hurbiltzea Elikadura osaera leuna duenez, interesgarria da ñamea urdail delikatua
|
duten
pertsonen dietan. Ameak, almidoi asko duenez, zopa eta kremen lodigarri gisa balio du, egosten bada.
|
|
Ameak, almidoi asko duenez, zopa eta kremen lodigarri gisa balio du, egosten bada. Gainera, nutrizio osaera leuna duenez, interesgarria da urdail delikatua edo konbalezientea
|
duten
pertsonen dietarako, oso erraza baita digeritzea. Almidoi asko duenez, komeni da jakia ahoan ondo inpregnatzea, digestioa errazteko eta janez gero gasik eta digestio arazorik ez sortzeko.
|
2013
|
|
Diabetesa
|
duten
pertsonen dietan ezin da falta inolako fruta freskorik.
|
2014
|
|
Txakurrek ez
|
dute
pertsonak dietako aldaketetara egokitzeko gaitasunik. Bakterio flora ez da gizaki batena bezain anitza; beraz, elikadura zakar aldatzeak osasun arazoak eragin diezazkizuke, adibidez, beherakoa edo gonbitoak.
|
2015
|
|
Gaixotasun zeliakoa suszeptibilitate genetikoa
|
duten
pertsonek dietako glutenarenproteinekin kontaktua dutenean ematen da. Hesteko proteasek ezin dituzte glutenaren proteinakguztiz endekatu, eta gliadina peptidoak lumenean geratzen dira.
|
2017
|
|
Funtsezkoa da pisu osasuntsua edukitzea, desnutrizioak eta gizentasunak eragina baitute biriken funtzioan. Hurrengo artikuluan, Gabonetan arnas patologiak
|
dituzten
pertsonen dieta nola zaindu azaltzen da, hainbat aholku praktiko ematen dira eta menu aberats eta osasungarria egiteko ideia batzuk ematen dira.
|
2019
|
|
Izan ere, diagnostikoen kopurua% 15 handitzen da urtero Espainian, 400.000 baino gehiago baitaude tartean. Ez da harritzekoa Espainiako Zeliakoen Elkarteen Federazioak (FACA) 2018an Gaixotasun Zeliakoaren eskuliburua kaleratu izana glutena «nioler» ezin
|
duten
pertsonen dieta gidatzeko. Gariaren, garagarraren, zekalearen eta espeltaren artean egoten da, eta, batez ere, masari bolumena, harrotasuna eta elastikotasuna emateaz arduratzen da.
|
|
Diabetesa dutenek jan al dezakete fruta? Europako Batzordearen arabera, diabetesa
|
duten
pertsonentzako dieta gomendioek populazio orokorrarentzako berberak izan behar dute. Diabetearen Amerikako Elkartea (ADA), National Institute of Health AEBko (NIH) edo Erresuma Batuko diabetesa:
|
|
Getty Images Diabetesa dutenek jan al dezakete fruta? Europako Batzordearen arabera, diabetesa
|
duten
pertsonentzako dieta gomendioek populazio orokorrarentzako berberak izan behar dute. Diabetearen Amerikako Elkartea (ADA), National Institute of Health AEBko (NIH) edo Erresuma Batuko diabetesa:
|
2022
|
|
Horregatik, funtsezkoa da gurasoek nutrizio kontzeptuak ikastea, gaixotasunari eta errezeta egokiak egiteari dagokienez. Fenilzetonuria
|
duten
pertsonen dieta begetarianoa da Izan ere, animalia jatorriko elikagaiek dute fenilalanina gehien. Fruta eta barazkiek, batez beste, aminoazido horren 15 miligramo dituzte 100 gramoko; animalia jatorriko elikagaiek, berriz, askoz kantitate handiagoa dute.
|