2003
|
|
Kontrolak behar bezala egiten badira, eta patogenorik eta substantzia kimiko toxikorik gabeko eta trazabilitate oneko lehengaien ekoizpena erabat berma badaiteke, ondorengo industria eraldaketako kontrol kostuak murriztu egingo lirateke, horietako asko ez baitira beharrezkoak izango. Hala ere, produkzioko gainkostu horiek ezin
|
dituzte
nekazari eta abeltzain askok beren gain hartu, azken prezioari eragiten ez badiote, eta hori ez da beti lortzen. Hainbat sektorek eskatu dute, kontrol neurri handiagoak ezartzen laguntzeko, Administrazioak elikagaien ekoizpena hein batean diruz laguntzea, batez ere lehen sektoreei dagozkien etapetan.
|
2009
|
|
Etiopiakoa da jatorriz, baina Eritrean ere hazten da eta India eta Australiako beste eskualde batzuetara zabaldu da. Estatu Batuetako leku batzuetan ere, zereala bertan bizi den etiopiar komunitatera eta elikagai naturalen denda eta jatetxeetara hurbiltzeko interesa
|
duten
nekazarien arreta piztu du. Oinarrizko etiopiako plater batean, txerto moduko batean, osagai gisa erabiltzen da.
|
2011
|
|
Paraguaiko Manduvira kooperatibak ekoizten du. 1.500 bazkidek osatzen dute kooperatiba hori, eta azukre kanabera
|
duten
nekazariei laguntzen die “egoera txarrean bizi diren eta bizirauteko zailtasunak dituzten”. 14 urtetik gorako esperientzia dute azukrearen eta esportazioaren nekazaritza ekoizpen organikoan.
|
2012
|
|
Irudia: Keith Williamson Landareen Zientziarako Europako Erakundeak (EPSO), 2012ko maiatzaren 18an, Landareen Liluraren Nazioarteko Eguna (“Fascination of Plants Day”) ospatuko du, 500 erakunde baino gehiagoren ordezkaritza
|
duten
nekazariak, hazi ekoizleak, sektoreko enpresaburuak, ikasleak, irakasleak, kazetariak, politikariak eta zientzialariak batzen dituen ahaleginean. José Pío Beltrán Porter ek, CSICeko ikerketa irakasleak, Landareen Zientziarako Europako Erakundearen (EPSO) zuzendaritza kontseiluko kideak eta Landareen Liluraren Nazioarteko Lehen Eguneko koordinatzaile nazionalak, dioenez, “landareen ikerketak gizartearentzat duen garrantzia gogoraraztea” du helburu.
|
2017
|
|
Lurrean eragiten duen erakarpen bakarra lurra da, grabogopismoaren bidez; prozesu horren ondorioz, sustraia beherantz doa eta zurtoina gorantz (birak birbideratzen badira). Oinplanoan eragin handiagoa
|
du
nekazariaren ondoan edo gorputzean dagoen behiak. Ilargiak berdin du ereiteko, jasotzeko edo inausteko».
|
2018
|
|
Bigarren urratsa da ez desmoralizatzea eta ikasteko interesa izatea. “Ez
|
dugu
nekazari familia batean jaio behar. Asmakizunetatik eta akatsetatik ikasteko interesak eta jakin minak erabakiko dute laborantzako ezjakintasun hori", dio Buenok.
|
2021
|
|
Nekazari honen iritziz, ekoizpen mota honen abantaila nagusiak landa garapenarekin eta landaren kontserbazioarekin eta mantentzearekin lotuta daude. “Imajinario kolektiboak oraindik ere uste
|
du
nekazari bat gizon zaharra dela, txanoa duena eta, batzuetan, prestakuntza gutxikoa, eta hori arazo bat da gazteak landara ekartzeko”. Horregatik, funtsezkoa da hurbileko produktuak ezagutzea eta balioa ematea.
|
2022
|
|
Baina denak ez du balio. “Teknologia horiek bermatu behar
|
dituzte
nekazarien subiranotasuna eta autonomia. Horiek ezin dira soluzio teknologiko horien mende egon”, erantsi du Moyanok.
|
|
Teknologia berriak, energia iturri berrien erabilera eta bioteknologiaren aurrerapena bezalako alderdiak sartzen dira mugimendu horretan? Teknologia digitala, droneen erabilera bezala, ez da, hasiera batean, agroekologiaren printzipioen aurka doana, non ez
|
duen
nekazariek autonomia galtzen, tresna horien eta horiek egiten dituzten enpresen mendekotasun handiagoa eragiten baitie. Energia berriztagarriak ere bat datoz diziplina horrek aldezten duenarekin.
|