2001
|
|
Adineko pertsonentzako elikagai bereziak daude merkatuan, murtxikatzeko eta irensteko zailtasunak dituztenak. % 100 naturalak diren eta gatz, azukre eta gantz saturatu gutxi
|
duten
lehengaiekin egiten da. Eguneroko janaria elikagai osoekin, zopekin, berehalako kremekin eta zereal kremekin ordezten duten prestakinez osatuta dago gama.
|
|
Produktua berehala desegiten bada ahoan, ia dastatzerik ez badago, gehiegizko airea dagoela adierazten du; aldiz, astuna eta neketsua bada, airerik ez dagoela esan nahi du. Behar den aire kantitatea izozki motaren eta
|
dituen
lehengaien araberakoa izango da; hala, kremazko izozkiek aire gehiago izango dute sorbetek edo izotzek baino. Krema izozki batek duen aire proportzioaren berri izateko, formula hau ematen dugu:
|
|
Kolektibitateetarako prestatutako janariak egiten, ontziratzen, biltegiratzen, banatzen, inportatzen, hornitzen eta, hala badagokio, zerbitzatzen dituzten enpresek, bai eta beste establezimendu eta saltoki batzuek ere, Elikagaien Osasun Erregistro Orokorrean inskribatzeko betebeharra dute. Prestatzeko xedapenak Prestatutako janariek hainbat baldintza bete behar
|
dituzte
lehengaiak hartu, hautatu, prestatu eta garbitzeko prozesuei dagokienez. Ahal denean, horretarako erreserbatutako lokal edo espazio batean eginen da, edo espazio berean.
|
2002
|
|
Enpresa batzuek, GEO
|
duten
lehengaiak zein GEOrik gabekoak baliatzen dituzte elikagaiak ekoizteko, tresneria bera erabiliz lehengai desberdinak lantzeko.
|
|
Prozesu horrek bi hilabete inguru iraungo du deskonposizio geldoak irauten duen hiru hilabeteetan. Dagoeneko aipatu ditugu konposta orok izan behar
|
dituen
lehengaiak edo energia, baina kontuan izan behar dugu prozesua azkartzeko hezetasun, aire eta materia organiko askoko nahasketa egin behar dugula. Hezetasunari dagokionez, beharrezkoa da konpostean aurkitzen diren material guztiak hezeak egotea, baina ez sakonak.
|
2003
|
|
Kontsumitzaileari axola izango zaiona ezaugarri berezia
|
duen
lehengaia da.
|
2005
|
|
Produktu kimikoen alternatiba jarduera irizpide batzuen jarraipenean aurki daiteke, hala nola: PVC edo klorotik eratorritako beste produktu zenbait ez baliatzea, egurra naturaren aurreko errespetua agertzen duten kudeaketa sistemen bitartez ekoitzi eta ingurugiroa kutsatzen ez duten produktuekin tratatzea, pestizidarik gabe hazitako fruta eta barazkiak kontsumitzea, urez disolbatzen diren edo osagai toxikoak ez dauzkaten pinturak erabiltzea, ingurugiroan eragin apala
|
duten
lehengaiez osaturiko garbiketa produktuak baliatzea, etc.
|
2006
|
|
Beste herrialde batzuetako erosketak %4, 5 igo ziren. Energia iturrien arabera, petrolio inportazioak %2, 9 hazi ziren, eta, beraz, EBk %60ko mendekotasuna
|
du
lehengai horretan. Gasari dagokionez, portzentajea %25ekoa da, hirugarrenei egindako erosketak %9, 2 igo ondoren.
|
2008
|
|
Laranja zukutuz egiten direnek ere laranja ura
|
dute
lehengai, baina ez dute lurruntzen edo kontzentratzen.
|
2010
|
|
Hala ere, mikrouhin labean galdarraztatzeak abantaila interesgarriak ditu nekazaritzako elikagaien industrian instalatzeko. Teknika horren bidez, propietate fisiko egonkorrak
|
dituen
lehengaia lor daiteke, galdarraztatze konbentzional batekin eta mantenugaien atxikipen hobearekin lortuko liratekeenaren antzeko testura eta kolore ezaugarriekin. Lan horretan, denboraren eragina eta tratamendu potentzia aztertu ziren, baita eragiketa karga ere tenperaturan, pisu galeran, tamaina murrizketan, jarduera entzimatikoan, testuran, kolorean eta azido askorbikoan (bitamina).
|
2011
|
|
Zeliako bezeroa zaintzea Tabernetan, jatetxeetan edo talde jantokietan prestatzen diren glutenik gabeko plateren egokitasuna bermatzeko, ezinbestekoa da barne kontrolerako sistema bat antolatzea, elikagaiak zeharkatzen dituen faseetan izan ditzakeen kutsadura arriskuak ahalik eta gehien murrizteko, establezimenduan jasotzen denetik landutako plater gisa zerbitzatzen den arte. Kontrolak ahalik eta handiena izan behar
|
du
lehengaia jasotzean, biltegiratzean, elikagaiak manipulatzean, platera prestatzean eta ondoren zerbitzatzean. Horretarako, gidak lau fase bereizten ditu:
|
2012
|
|
Ekonomia horretatik, hazkunde jarraitua (azken bost urteetan %4 ingurukoa), superabita eta BPGaren gaineko zor maila txikia nabarmentzen dira. Bere petrolioaren gorakadan dago arrakasta, herrialde honek argi eta garbi
|
duen
lehengaian. Errusian hedapen handiena duten sektoreen artean, lehengaiena, kontsumo ondasunena eta finantza zerbitzuena nabarmentzen dira.
|
2017
|
|
Lehenak esan nahi
|
du
lehengaia estaltzen duen olioa olibarena dela %100ean, eta bigarrenak adierazi nahi du oliba olioa bigarren mailako osagaia dela kontserba horretan, eta olio nagusia beste bat dela (soja edo ekilore olioa).
|
|
Helburua da elikagai horiek ekoiztu eta merkaturatzea eraginkorragoa eta ingurumen inpaktu txikiagoa eragiten duena izatea. Esne gordina lortzeko etapan gutxitzeko, pentsuak egiteko eragin txikiagoa
|
duten
lehengaiak erabil daitezke, larre naturaletan denbora gehiago behar da (ukuiluan denbora gutxiago behar da), edo simaurra erabili, ezabatu beharrean. Halaber, tratatzeko eta banatzeko etapan, ontzia aldatzeak, energia berriztagarriak erabiltzeak edo garraio ibilbideak optimizatzeak produktuari lotutako ingurumen inpaktuak murriztea ahalbidetuko lukete, besteak beste.
|
2021
|
|
Zaila da… Niri, deformazio profesionalagatik, ekonomialari naizenez, zenbakiak asko gustatzen zaizkit. Eta, gainera, uste
|
dut
lehengairik gabe, daturik gabe, ezin dela ondo egin politika publikoa. Baina aldi baterako serie osoa desitxuratu duen pandemia bat egokitu zaigu.
|